#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2012 09:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Spexit μπορεί να συμβεί πριν από την Grexit!Οι εξελίξεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έφεραν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας την Ισπανία.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αφού τα στοιχεία του προϋπολογισμού της, τα στατιστικά της κεντρικής της τράπεζας, και η φυγή κεφαλαίων, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο παντού.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως η Ισπανία μπορεί να φύγει από το ευρώ, πριν από την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πως όλοι εκείνοι που ζητούν διακαώς την νομισματική αυτονομία κάποιων χωρών, να έχουν καλές προθέσεις, διότι από πληροφόρηση πάσχουν. Συνήθως μάλιστα, αδυνατούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος που υπάρχει στην Νότια, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη.

Αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, ο βρετανικός και ο αμερικανικός τύπος να μιλούν για την επιτακτική ανάγκη της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μάλιστα, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν τις πρέσες εκτύπωσης χαρτονομισμάτων του Λονδίνου, που υποτίθεται ανέλαβαν εργολαβικά την εκτύπωση των νέων δραχμών.

Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι από το ευρώ, αλλά δεν θέλουν και να το εγκαταλείψουν. Ίσως μια σολομώντεια λύση θα ήταν η νέα δραχμή να ισχύει αποκλειστικά και μόνο στα μπαράκια της Fleet Street, και μέσα στα όρια του Σίτυ του Λονδίνου!

Σίγουρα οι Έλληνες βαρέθηκαν την λιτότητα, όπως βαρέθηκαν και το ηλίθιο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας τους από πλευράς της τρόικας, που το μόνο που έκανε είναι να την καταστρέψει. Ήδη, το χρέος της χώρας μεγεθύνθηκε, και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν την όποια αξιοπιστία διέθεταν στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες βαρέθηκαν την λιτότητα, όπως οι Αμερικάνοι βαρέθηκαν τα δημοσιονομικά κίνητρα κάθε φορά που επίκεινται προεδρικές εκλογές. Κανένας όμως δεν ισχυρίζεται ότι η Αμερική θα πρέπει να εγκαταλείψει το δολάριο.

Η νομισματική ένωση ήταν από την αρχή της λάθος. Το ευρώ είναι ένας εκρηκτικός μηχανισμός, προγραμματισμένος να σκάσει. Παράλληλα, είναι έτσι σχεδιασμένος, ώστε να σκάσει, ακόμη και  αν υπάρξει απόπειρα αφοπλισμού του.

Για αυτό, οι πολίτες της Νότιας Ευρώπης, μπορεί να έχουν κουραστεί, αλλά σίγουρα δεν θέλουν νέα πειράματα με ένα νέο εθνικό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ ατάκτως. Και αν τυχόν φύγουν, δυστυχώς η φυγή αυτή θα είναι άτακτη, καθώς,  αφού ο ευρωπαϊκός πυρήνας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναλάβει το κόστος της επιβίωσης της ευρωζώνης, είναι σίγουρο πως δεν θα θέλει να επωμιστεί και τον λογαριασμό μιας συντεταγμένης εξόδου και χρεοκοπίας.

Το ίδιο παραπλανημένη είναι η προσέγγιση των ΜΜΕ σε σχέση με την Ισπανία. Παρά τις όλο και αυξανόμενες φωνές υπέρ μιας Spexit, ελάχιστοι δημοσιογράφοι και αναλυτές γνωρίζουν την ισπανική καθημερινότητα, και σχεδόν κανένας απ αυτούς δεν βρίσκεται στην Ισπανία.

Το πώς έφτασε εδώ η Ισπανία είναι γνωστό. Υπήρξε μια τεράστια φούσκα ακινήτων, μια δεκαετία υπέρμετρου πληθωρισμού, μια απώλεια της ανταγωνιστικότητας, ένα πελώριο έλλειμμα και ένα εξωφρενικό εξωτερικό χρέος.

Όλα αυτά χρειάζεται τώρα να επιδιορθωθούν. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο. Μπορείς εύκολα να παραμορφώσεις δομικά μια οικονομία μέσα στα πλαίσια μιας νομισματικής ένωσης, αλλά δεν μπορείς να αναστρέψεις τις παραμορφώσεις που δημιουργούνται. Για αυτό και πολλοί θεωρούν την Ισπανία τελειωμένη υπόθεση. Δεν υπάρχει πλέον εναλλακτική λύση.

Οι Ισπανοί θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ σε ποσοστό 60%, αλλά θεωρούν ότι είναι χρήσιμο ως νόμισμα μόνο σε ποσοστό 37%

Το ερώτημα τώρα είναι: Τι μέλλει γενέσθαι;

Η Ισπανία, όπως και το ευρώ,  είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί, και πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει.

Οι τράπεζές της χρειάζονται κρατικά κεφάλαια, αλλά το κράτος αδυνατεί.

Οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν εν χορώ, και παρά την ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ, οι ισπανικές τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το χρέος.

Η χώρα λοιπόν χρειάζεται ευρωπαϊκό (βλ. γερμανικό) χρήμα. Το πρόβλημα όμως είναι πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε στο τέλος οι ισπανικές τράπεζες θα ανήκουν στη Γερμανία, και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό, αν η κατάσταση χειροτερέψει. Εδώ είναι που το Βερολίνο ίσως χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, και προκύψει ένα ακόμη αδιέξοδο.

Προς τα τέλη του Ιούνη, η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί ενώπιον μιας τέλειας καταιγίδας.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της Ελλάδας και οι λεπτομέρειες μιας νέας ανεξάρτητης αξιολόγησης των ισπανικών τραπεζών, θα συντελέσουν σ αυτό.

Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη καμπή στην εξέλιξη της κρίσης, και αν τα πράγματα σκουρύνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ.

Για αυτό, όλοι εκείνοι που επιθυμούν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προσέχουν, διότι αν πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες τους, το τελικό αποτέλεσμα μάλλον δεν θα τους αρέσει καθόλου.

foreignpolicy.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 04/06/2012 11:01:32

  Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις, αλλά οδυνηρές.
  Και η διατήρηση της ΕΖ και η διάλυσης της θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις.
  Προτιμητέα λύση .Χωρισμός της σε οικονομικά και πολιτισμικά ομοειδής ζώνες ενδεχόμενα τρεις. Θα υπάρχουν επιπτώσεις για 2 με 3 χρόνια μετά όμως θα υπάρξει φως.
  Η διατήρηση της ΕΖ ως έχει σημαίνει διαρκές βασανιστήριο, φτωχοποίηση του Νότου , κατάργηση σχεδόν της δημοκρατίας (διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης) , με αποτέλεσμα αναμφίβολο .

 2. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 04/06/2012 11:19:20

  Το έχω πει και θα το ξαναπώ,το παραμυθάκι της Ευρωπαικής ''ένωσης'' έχει φτάσει στο τέλος του(δεν έχει σημασία αν θα είναι τώρα ή μετά απο έναν χρόνο)το ζητούμενο για αυτούς είναι να διασφαλίσουν τα υπάρχοντα κέρδη τους και εαν είναι δυνατόν να αποκομίσουν και άλλα.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 04/06/2012 12:20:42

  jimmy, πολυ σωστα τα λες, πλην ομως ο πλουτος που θα παραγεται πρεπει να κατανεμεται αναλογικα σε ολους τους συντελεστες της παραγωγης. Και οχι οπως λεει το κεφαλαιο, " δωστα μου ολα για να σου ανοιξω θεσεις εργασιας στο μελλον" ουτε οπως λενε οι Κουμουνιστες, οτι ο πλουτος ολος ανοικει ατους εργαζομενους. Αυτες οι νοοτροποιες μας εφτασαν εδω που ειμαστε!! (Και οχι μονο βεβαια)!

 4. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 04/06/2012 18:46:01

  και γιατι να μην ειναι το Ιtexist πριν το Spexit η το Grexit? (πηξαμε στα exit!!!αλλος για euroexit? ελα, τωρα που γυριζει!!!)...
  στο τελος θα βγαλουν και ομολογα με στοιχηματα ,ποια χωρα θα εγκαταλειψει πρωτη το ευρω. ωραια οικογενεια η Ευρωπαικη. μιλαμε μεσα στις αξιες!!!

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 04/06/2012 18:55:48

  Αγαπητε jimmy, συμφωνω απολυτα σε ολα οσα λες και θα μπορουσα να προσθεσω και περισσοτερα. Ομως το Κρατος τερας που πολυ σωστα περιγραφεις , στηριχθηκε και στηριξε σκανδαλωδως το μεγαλο κεφαλαιο. Το οποιο με τη σειρα του εκμαυλησε τον κρατικο μηχανισμο. Τον κρατικο μηχανισμο στελεχη του οποιου, που οπως και συ λες, για να μην χασει τα προνομια του γερνει προς τον Τσιπρα. Συνεπως τιποτα δεν ειναι ασπρο ή μαυρο και ο Θεος να βαλει το χερι του!!!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/06/2012 12:09:33

  Μιλώντας από την σκοπιά της ρεαλιστικής πολιτικής:
  Η έξοδος μιας χώρας μπορεί να συμβεί, όταν η επιθυμία για έξοδο ισχυρών κοινωνικών στρωμάτων της ασκήσει τόσο ισχυρή πίεση, ώστε μπορει να νικήσει.
  Η επιθυμία αυτή, ενεργοποιεί επίσης την "παράδοση στο μοιραίο" λόγω φόβου άλλων πολύ πιό εκτεταμένων αλλά λιγότερο ισχυρών, πάντως προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, "ετερόφωτων" και προσκολλημένων οικονομικά - ιδεολογικά στα πρώτα.
  Η καλύτερη ένδειξη και μέτρηση της πίεσης είναι οι μεσίτες ακινήτων στο Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ζυρίχη:
  ¨Οταν οι πλούσιοι Έλληνες "εξαγωγείς συναλλάγματος" αγοράζουν μαζικά ακριβά ακίνητα στις πόλεις αυτές, η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι πιθανό ενδεχόμενο.
  Όταν το κάνουν οι ταξικοί σύντροφοί τους Ισπανοί, το ίδιο ισχύει για την Ισπανία. Προσαυξημένο, διότι είναι πολύ ισχυρότερη χώρα, με παραγωγή και εθνική αυτοπεποίθηση αδιανόητη στην Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.