#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2012 07:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η G20 και οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις

Σε ουσιαστικά μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στο διεθνές Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό σύστημα, που πλήττει βαριά την «πραγματική οικονομία», σε άμεση «ρύθμιση» της αγοράς παραγώγων, σε βαθιά μεταρρύθμιση παγκόσμιων Οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε μέτρα που θα μειώνουν τις ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, καλεί ο Πούτιν τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, του ονομαζόμενου G20.Τέσσερα χρόνια πρίν, η διεθνής οικονομία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή κρίση. Οι επιπτώσεις ήταν έντονες, έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο, και μας επηρέασαν όλους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

Οι προκλήσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα απαιτούν απολύτως καινούργιες προσεγγίσεις από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ηγέτες των χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επέδειξαν πραγματική πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος. Και το σημαντικότερο: Τα κράτη αυτά κράτησαν τον κόσμο μακριά από τη διολίσθηση, τα αδιέξοδα των εμπορικών πολέμων και του πλήρους προστατευτισμού. Επίσης, προσπάθησαν ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, η G20, που μέχρι το 2008 υπήρχε μόνο με την μορφή τακτικών συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών, απέκτησε το καθεστώς ενός κορυφαίου παγκόσμιου forum για τα προβλήματα της οικονομίας και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Αύξηση πόρων του ΔΝΤ

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, χάρις στην G20 εφαρμόστηκαν μέτρα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όλων των μεγάλων αναπτυξιακών Τραπεζών και των πόρων του ΔΝΤ. Η παρέμβαση αυτή, επέτρεψε στα ιδρύματα με τη σειρά τους, να έχουν την (κεφαλαιακή)  δυνατότητα να στηρίξουν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Επίσης, προτάθηκε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και καθορίστηκαν οι αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Θα μπορούσε χωρίς καμία υπερβολή να θεωρηθεί ως ορόσημο η απόφαση των ηγετών της G20 το 2009 για την ίδρυση του Συμβουλίου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB). Το FSB έγινε το συντονιστικό όργανο για την επεξεργασία και τη θέσπιση αναβαθμισμένων «κανόνων δεοντολογίας», και νέων κανόνων του παιχνιδιού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες

Οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται με φόντο τη μεταβολή του ίδιου του τοπίου της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν μέχρι το 2017 τους αντίστοιχους ρυθμούς των παραδοσιακά αναπτυγμένων χωρών πάνω από 3,5 φορές. Και στα επόμενα 15 χρόνια, πάνω από 2 φορές. Επιπλέον, η αλλαγές δεν αφορούν μόνο την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τη «γεωγραφία» των εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών. Όμως, δεν έχουν λυθεί όλα τα συστημικά προβλήματα. Οι συνέπειες της κρίσης του 2008 είναι ακόμα ορατές.

Οι συσσωρευμένες ανισορροπίες είναι εμφανείς με τη μορφή των «ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς», τη σοβαρή κατάσταση των προβληματικών Τραπεζών, τα εξωπραγματικά, «εκτός ορίων» επίπεδα του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ στις αναπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες οι αρνητικές δυναμικές των αγορών και άλλα ανησυχητικά φαινόμενα, αναγκάζουν τους αναλυτές να κάνουν αρκετά απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η κατάσταση στη Ρωσία

Ποιες είναι οι θέσεις μας στη σημερινή κατάσταση; Η Ρωσία, που είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, λαμβανομένης υπόψιν και της αγοραστικής δύναμης (PPP), τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε το δημοσιονομικό της σύστημα. Είμαστε στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας είναι 4,3%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης. Σήμερα, σε αντίθεση με το 2008, το εθνικό Τραπεζικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η χώρα «βαρύνεται» με επικίνδυνα φορτία, όπως το υπερβολικό χρέος. Τα χρέη των νοικοκυριών στη Ρωσία είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι σε άλλες χώρες. Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών την 1η Απριλίου 2012 ανήλθε στο 10,6% του ΑΕΠ. Οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν 60% του ΑΕΠ στη Γερμανία και τη Γαλλία, 87% στην Ισπανία, 92% στις ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας είναι το μικρότερο μεταξύ των χωρών τόσο της G8, όσο και της G20, αλλά και των κρατών που απαρτίζουν την ομάδα BRICS. Την 1η Μαΐου 2012 ανήλθε στο 9,2% του ΑΕΠ (για σύγκριση, στη Γερμανία 81% , στη Γαλλία 86% και στις ΗΠΑ το 104% του ΑΕΠ). Την περσινή χρονιά, είχαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, εισπράξαμε περισσότερα από ότι ξοδέψαμε. Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο είχε πλεόνασμα 198 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, εάν αφαιρέσουμε τα έσοδα που προέκυψαν σαν αποτέλεσμα των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), θα παρατηρήσουμε έναν υψηλό ποσοστό ελλείμματος στον προϋπολογισμό. Και αυτό το έλλειμμα οφείλεται στο ότι μειώνονται τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χρόνια της κρίσης, αγγίζοντας το μέγιστα επιτρεπόμενο επίπεδο.

Τι να κάνουμε

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της G20 θα πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να διορθωθεί η σοβαρή οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, επιδιώκεται να βρεθεί για τις περισσότερες χώρες του κόσμου μια εύλογη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση και της αυστηρής πειθαρχίας στον προϋπολογισμό από την μια πλευρά και της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των κοινωνικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων, από την άλλη.

Κατανοούμε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι απαραίτητο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για να μειώσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας από τους φυσικούς πόρους. Θα επιδιώξουμε μια ριζική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στη Ρωσία, με την περαιτέρω άρση των περιορισμών υποδομής, τη βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας στο σύνολο της. Ταυτόχρονα, θα τηρήσουμε αυστηρά τις κοινωνικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι η πιο σημαντική ατζέντα δράσης σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Ρωσία.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν με τις Τράπεζες και την έκταση της κερδοσκοπίας, η πτώση των αγορών, όλα αυτά, δείχνουν ότι η παγκόσμιαχρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική δεν έχει πλήρως μεταρρυθμιστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί εγγενείς κίνδυνοι και εσωτερικές αντιφάσεις. Δεν έχει βρει ένα «στέρεο έδαφος κάτω από τα πόδια της», «συνδέσεις» με «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και αξίες» (real assets & values). Από την άλλη πλευρά, η δυναμική των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκλίνει από τους θεμελιώδεις δείκτες του πραγματικού τομέα της οικονομίας. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για έλλειψη εμπιστοσύνης και αστάθεια, που όπως γνωρίζουμε μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα χρηματοοικονομικού πανικού.

Είναι προφανής η ανάγκη για νέα μέτρα. Και πάνω απ' όλα, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη ρύθμιση των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή του νέου συστήματος του εποπτικού κανονισμού (Συμφωνία) «Βασιλεία ΙΙΙ», ο οποίος μειώνει την πιθανότητα για την εμφάνιση διαφόρων ειδών «φούσκας». Νομίζω, ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να διευκολύνουμε  την εμφάνιση νέων αποθεματικών νομισμάτων και να επεκτείνουμε τη χρήση τους στο παγκόσμιο εμπόριο και στις επενδύσεις.

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ

Τέλος, ένα ξεχωριστό και πολύ σημαντικό θέμα είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων της G20 για τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και κυρίως, η μετάβαση από τα λόγια στην πράξη της μεγάλης συζήτησης σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου των αναπτυσσόμενων χωρών και των «νέων» οικονομικών δυνάμεων στη διαχείριση των οργανισμών. Σε όλους τους τομείς. Από την επεξεργασία μέχρι την υιοθέτηση και την έγκριση σημαντικών, καθοριστικών αποφάσεων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την υποκρισία και να συμφωνήσουμε έντιμα και ειλικρινά σε ένα αποδεκτό επίπεδο προστατευτικών μέτρων (που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις) για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης. Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι φέτος η Ρωσία εισέρχεται στον ΠΟΕ και έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε ενεργά στις συζητήσεις για το μέλλον τωνκανόνων του παγκόσμιου εμπορίου. Ειδικότερα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο στον Γύρο (συνομιλιών) της Ντόχα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομική αστάθεια αναπόφευκτα οδήγησε σε αύξηση του προστατευτισμού στο εμπόριο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω: Το 2009 το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 12%. Είναι ένας ρυθμός πτώσης ρεκόρ από την εποχή της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός, ότι παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, ορισμένες χώρες χρησιμοποίησαν de facto σκληρά μέτρα προστατευτισμού για να προφυλάσσουν τις αγορές τους. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι στο πλαίσιο των δηλώσεων των κυβερνήσεων περί απαραδέκτου να λαμβάνουμε μέτρα προστατευτισμού, ο μηχανισμός του εξελίσσεται και γίνεται πιο περίπλοκος. Για παράδειγμα, όταν συγκαλύπτεται με τη μορφή των περιβαλλοντικών και τεχνολογικών περιορισμών.

Ρωσική προεδρία το 2013

Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στο Μεξικό. Θα αποτελέσουν μερικές από τις προτεραιότητές μας κατά τη διάρκεια τηςΡώσικης Προεδρίας στη G20 κατά το επόμενο έτος. Μαζί με τα ζητήματα της εξασφάλισης της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία της G20. Γιατί μπορεί να υποτιμηθεί, εάν ληφθούν κοινές αποφάσεις οι οποίες θα παραμείνουν ως ευσεβείς δηλώσεις «να αιωρούνται στον αέρα», χωρίς να υλοποιηθούν και να ελεγχθούν.

Και, φυσικά, η «ομάδα των είκοσι» δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια ακόμα ελιτίστικη λέσχη, που εγωιστικά φροντίζει μόνο για τα συμφέροντα των μελών της. Η ουσία και το νόημα, ο σκοπός της κοινής εργασίας μας είναι να θεσπίσουμε δίκαιους κανόνες για την βιώσιμη ανάπτυξη του συνόλουτης παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή είναι η λογική της Ρωσίας και αυτή τη γραμμή θα προτείνουμε στους εταίρους μας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Los Cabos.

Πηγή: Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ  

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.