#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2013 07:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η G20, η Συρία και το σόου του ΠούτινΗ επιλογή του ρώσου ηγέτη είναι αν θα συνεχίσει να παριστάνει τον «χαλάστρα» ή αν θα συμβάλει στη δράση για να ηρεμήσει την κατάσταση, γράφει το editorial του Guardian.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ναπολέοντα, Ταλλεϋράνδος, παρατήρησε ότι η Ρωσία είναι πάντα πολύ ισχυρή και πολύ αδύναμη ταυτόχρονα. Ενώ οι σημαντικότεροι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στην Αγία Πετρούπολη σήμερα για τη σύνοδο κορυφής της G20, μπορεί να σκέφτονται το ίδιο. Στο θέμα της Συρίας - αλλά και γενικότερα – ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρός για να ματαιώσει ενέργειες των ΗΠΑ σε καίριες στιγμές. Αλλά είναι πολύ αδύναμος για να προωθήσει κάποια εποικοδομητική ή ευρέως αποδεκτή εναλλακτική λύση. Η Ρωσία είναι ένας αποτελεσματικός αντίπαλος . Αλλά δεν είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης.
Η αντι -αμερικανική δυσαρέσκεια του Πούτιν και οι αντι –δυτικές στάσεις έχουν πέραση στην χώρα του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάει για ουδέτερη ή μη ευθυγραμμισμένη γνώμη επί αυτών των θεμάτων. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη παγκόσμια δημοσκόπηση του Pew Research Center δείχνει ότι ένας μέσος όρος 36% του πληθυσμού των ερωτηθέντων σε 38 χώρες εκφράζουν θετική άποψη για τη Ρωσία, σε σύγκριση με το 63% που εκφράζει θετική άποψη για τις ΗΠΑ.

Οι αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία δεν περιορίζονται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα τόξο εθνών της Μέσης Ανατολής, από την Τουρκία ως το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τυνησία - συμπεριλαμβανομένων και των παλαιστινιακών εδαφών –οι δυσμενείς απόψεις για τη Ρωσία κυριαρχούν και αυξάνονται .

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όταν δέχεται επίθεση από τη δυτική κοινή γνώμη, σε θέματα όπως οι ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επίσημη εχθρότητα προς την ομοφυλοφιλία ή ψυχροπολεμική αντιμετώπιση των ΜΚΟ, ως ξένους πράκτορες. Ο Πούτιν είναι ένα παιδί του ψυχρού πολέμου και η εξωτερική πολιτική του είναι ουσιαστικά αποφασιστική. Οι εχθροί των εχθρών του είναι φίλοι του. Μια δυτική αποτυχία είναι ένα ρωσικό πλεονέκτημα και αντίστροφα. Αναμφίβολα θα απολαμβάνει την ταπείνωση του Ντέιβιντ Κάμερον από το Κοινοβούλιο, την ανήσυχη υποδοχή της γαλλικής κοινής γνώμης για τον Φρανσουά Ολάντ και – ίσως, πάνω απ 'όλα – τις ανατροπές της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα στη Συρία. Η πολιτική «επανεκκίνησης» των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας φαίνεται μια μακρινή αυταπάτη, ειδικά μετά την υπόθεση Σνόουντεν.
Παρόλα αυτά, η επιλογή για τον Πούτιν αυτήν την εβδομάδα είναι αν θα συνεχίσει να ικανοποιείται με τον ρόλο του «χαλάστρα», ή αν, δείχνοντας ελάχιστη από την ίδια δημιουργικότητα  που δείχνει με την αρνητικότητα , η G20 μπορεί να παράγει μια αποτελεσματική δράση για να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της κρίσης μέσα και γύρω από τη Συρία. Εκ πρώτης όψεως, υπάρχουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Παράλογο, αλλά η Συρία δεν είναι καν στην επίσημη ημερήσια διάταξη στην Αγία Πετρούπολη. Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, προφανώς δεν θα παρακολουθήσει καν τη συνεδρίαση. Προσθέστε σε αυτό και τη γενική προσέγγιση κωλυσιεργίας της Ρωσία στις διεθνείς κινήσεις σχετικά με τη Συρία, καθώς και ότι οι προοπτικές προόδου εντός ή στο περιθώριο της G20 φαίνονται κακές.

Η Άνγκελα Μέρκελ – η οποία έχει εκλογές σε δύο εβδομάδες – πιέζει τη Ρωσία , φαινομενικά με τη γαλλική υποστήριξη, για να διευκολύνει το διεθνές αδιέξοδο και έτσι να καθυστερήσει την προοπτική μιας επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία. Χθεσινό δημοσίευμα έκθεσης των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, που δείχνει ότι η επίθεση με χημικά της 21 Αυγούστου έγινε από το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, αποτελεί επίσης μια καίρια κίνηση που αυξάνει την πίεση στη Ρωσία για να ενεργήσει. Και αν ο Πούτιν ενοχλούταν καθόλου με τη Βουλή των Κοινοτήτων, θα άκουγε τους Βουλευτές να πιέζουν για μια νέα προσπάθεια να φέρουν τα συριακά κόμματα στο τραπέζι, στη Γενεύη.
Η συνέντευξη του Πούτιν την παραμονή της συνόδου κορυφής μπορεί να υποδηλώνει ότι άκουγε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε να υπονοεί χθες ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου ήταν έργο των δυνάμεων ενάντια στον Άσαντ - μια άποψη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία. Κόλλησε στην παράλογη θέση ότι, λόγω του ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας , το διεθνές δίκαιο είναι, στην πραγματικότητα , αυτό που η Ρωσία αποφάσισε ότι είναι. Ο Πούτιν, ωστόσο, είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να συμφωνήσει σε μια διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αν πειστεί ότι η θηριωδία πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας. Η Ρωσία μπορεί απλώς να οδηγεί τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν χορό εδώ. Υπάρχουν όμως και άλλα έθνη της G20 που πρέπει να ελέγξουν αν αυτό είναι ένα πραγματικό σημάδι ευελιξίας. Όποιες και αν είναι οι διατυπώσεις, η Συρία θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στην Αγία Πετρούπολη.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/04/g20-syria-putins-show-editorial

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 05/09/2013 08:40:54

  Οι πολεμοχαρείς προπαγανδιστές του Guardian έχουν σκυλιάσει τόσο με τη σθεναρή στάση της Ρωσίας όσο και με το φτύσιμο που έφαγε το συνάφι τους από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
  Η πλάκα είναι ότι από την άλλη μεριά υπάρχουν πολλοί, και σε αυτό το φόρουμ, που επιμένουν στην περίεργη άποψη ότι "η Ρωσία ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τίποτα".

 2. Νίκη avatar
  Νίκη 05/09/2013 09:55:30

  Αν οι μεγάλοι αλλάξουν το χάρτη στη Μέση Ανατολή ευκαιρία να απελευθερωθεί η Κύπρος. Διαμελισμός Τουρκίας Συρίας Ιράν και σχηματισμός Κουρδιστάν!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/09/2013 10:09:25

  Rep. Joe Wilson: Mr. Secretary, I don't mean to be rude, but where did the chemical weapons come from?

  Hagel: Well, there's no secret that the Assad regime has had chemical weapons — significant stockpiles of chemical weapons …

  Wilson: (interrupting) … from a particular country?

  Hagel: Well, the Russians supply them, others are supplying them with those chemical weapons. They make some themselves.

  - Jack Hagel - Defense Secretary.....
  ΔΗΛΩΣΕΙΣ 4 ΣΕΠΤ 2013

  ΜΠΑΛΩΜΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  Update 6:51p.m.: Pentagon Press Secretary George Little sends this statement:

  In a response to a member of Congress, Secretary Hagel was referring to the well-known conventional arms relationship between Syria and Russia. The Syrian regime has a decades-old largely indigenous chemical weapons program. Currently, Russia provides the Syrian regime a wide variety of military equipment and support, some of which can be modified or otherwise used to support the chemical weapons program. We have publicly and privately expressed our concern over the destabilizing impact on the Syrian conflict and the wider region of continued military shipments to the Assad regime.

  ΠΠ

 4. PA avatar
  PA 05/09/2013 10:17:24

  Εγώ θα κάνω την εξής "χαζή" ερώτηση, κι όπως θέλει ας μου δόσει μια χαζή ή μη απάντηση:

  Αν η Ρωσία, ακολουθώντας τη λογική των αμερικανών, ισχυριστεί ότι με βάση δική της έρευνα τα χημικά τα έριξαν οι αντικαθεστωτικοί και εν συνεχεία - αγνωόντας τον ΟΗΕ όπως κι οι αμερικάνοι - στείλει 5 πλοία στην περιοχή κι αρχίσει να τους βομβαρδίζει, τί θα γίνει; ο Γ' παγκόσμιος πόλεμος;

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ PA 05/09/2013 14:33:26

   Όχι, θα γίνει αυτό που λέμε στη καθομιλουμένη "έπεσαν" κάτι σφαλιάρες και φάγαμε και εμείς κάτι αδέσποτες που πήγαμε να τους χωρίσουμε.... η όλη υπόθεση - εάν γίνει - δεν θα διαρκέσει παραπάνω από κάτι ώρες και ΘΑ την πληρώσουν μόνο οι ΑΜΑΧΟΙ ως συνήθως...

 5. Νίκη avatar
  Νίκη 05/09/2013 14:59:29

  Ελπίζω ο Ερντογάν να δαγκώσει ...το τυρί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.