#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/02/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ύφεση προ των πυλών της «ενάρετης» ΓερμανίαςΗ συρρίκνωση της κατανάλωσης στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης και το ισχυρό ευρώ, που λειτουργεί ανασταλτικά στις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, άρχισαν πλέον να «γονατίζουν» και τις ισχυρές οικονομίες του κοινοτικού Βορρά, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα σχετικά με το μίγμα της οικονομικής πολιτικής.

H Eλλάδα, που είχε την ατυχία να γίνει το «πειραματόζωο» της κρίσης, ίσως θα είναι και η χώρα από την οποία θα ξεκινήσει αυτή η χαλάρωση της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, που οδήγησε στη βαθιά ύφεση.

Τα στοιχεία, που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Εurostat σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκαλούν έντονη ανησυχία στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δικαιολογημένα άλλωστε αν αναλογιστεί κανείς ότι από το σύνολο της ευρωζώνης μόνο δύο μικρές χώρες, η Εσθονία και η Σλοβακία, εμφάνισαν οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2012, όλες οι άλλες βρέθηκαν στο... κόκκινο.

Και καλά ο Νότος ήταν δεδομένο ότι θα συνέχιζε να βρίσκεται σε ύφεση, όσο συνεχίζεται η σκληρή λιτότητα. Ωστόσο, ενώ για την Ελλάδα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, η κατάσταση επιδεινώθηκε πέραν των προβλέψεων στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην πρώτη η ύφεση χτύπησε 2,7%, στη δεύτερη 3,8% και στην τρίτη 3,0%. Και στις τρεις χώρες η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 30%. Στην Ισπανία η ύφεση ήταν 1,8%, ωστόσο, η ανεργία κινείται στα ελληνικά εξωφρενικά επίπεδα του 27% σύνολο και του 57% στους νέους.

Η έκπληξη, όμως, ήρθε από το Βορρά, όχι γιατί δεν ήταν αναμενόμενο ότι κι αυτό θα συνέβαινε μια μέρα, αλλά γιατί ήρθε νωρίτερα του αναμενομένου. Το μικρό κλαμπ του Βορρά, που είχε... πελάτες μόνο την Ολλανδία και τη Φινλανδία, μεγάλωσε απότομα με την είσοδο της Αυστρίας, αλλά και του... θηρίου της Γερμανίας, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μπήκε στον προθάλαμο της ύφεσης, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 0,6% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2013, θα σηματοδοτήσει την επίσημη ένταξη της γερμανικής οικονομίας σε κατάσταση ύφεσης. Ποιος το περίμενε τόσο γρήγορα...

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, που πραγματοποιεί το 70% των εξαγωγών της στην Ε.Ε., ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο από τη στιγμή που η εσωτερική κατανάλωση στο Νότο έχει καταρρεύσει. Το δε ισχυρό ευρώ φρενάρει τις γερμανικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο κινδυνεύει να πέσει μέσα στο... χαντάκι που έσκαψε, επιβάλλοντας τη λιτότητα στο σύνολο της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, «γονάτισε» και ο ενδιάμεσος κρίκος Βορρά-Νότου, η Γαλλία, η οποία μπήκε κι αυτή στον προθάλαμο της ύφεσης, με το Παρίσι να ομολογεί δημόσια πλέον ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει τη δέσμευση για επαναφορά του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Και τώρα τι κάνουμε; Στην αυτονόητη ερώτηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής απάντηση, αλλά ενδείξεις για την επόμενη μέρα. Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η ίδια πολιτική σαν μη συμβαίνει τίποτα, γιατί όλοι θα βρεθούν εκεί όπου βρίσκεται η Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή με την πλάτη στον τοίχο. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Βερολίνο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί μια γενικευμένη εγκατάλειψη της λιτότητας σε επίπεδο ευρωζώνης, άλλωστε αυτό «πουλάει» η κ. Μέρκελ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της, ότι δηλαδή βάζει τάξη στα δημοσιονομικά όλων των χωρών, ώστε στο μέλλον να μη ζητάει κανείς δανεικά από τους Γερμανούς.

«Παράθυρο» για χαλάρωση της λιτότητας η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν επιχείρησε την Τετάρτη να βάλει τέλος στη συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και λάθους στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής που επέβαλαν το ΔΝΤ και η Κομισιόν στην ευρωζώνη με στόχο να μην πλήξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εάν δεν έβαζε τέλος, τότε θα είχαμε γενικευμένο αίτημα για επαναπροσαμογή όλων των πραγραμμάτων γιατί λάθη δεν έγιναν από την Τρόικα μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες, όπου η ύφεση είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν φρόντισε να αφήσει ένα ανοικτό παράθυρο και αυτό έχει τη σημασία του. Επικαλέστηκε την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που μια απρόβλεπτη εξέλιξη βγάζει εκτός στόχων ένα πρόγραμμα. Η απρόβλεπτη εξέλιξη δεν προσδιορίζεται επακριβώς, αλλά αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του Εurogroup να την προσδιορίσει.

Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατή η συνέχιση της σκληρής λιτότητας, αλλά ούτε και η γενικευμένη εγκατάλειψή της, απομένει η μέση οδός, που είναι μια αντιμετώπιση της κάθε χώρας αλά καρτ. Ο κ. Ρεν το λέει στην επιστολή που έστειλε σε όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και στους αξιωματούχους της ευρωζώνης με αφορμή τη συζήτηση στην Ελλάδα για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το λάθος της Τρόικας.

Μπορούν να χαλαρώσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και στις μνημονιακές χώρες που βρίσκονται εκτός αγορών, ενώ ο ισχυρισμός του Βερολίνου ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρόσθετα χρήματα για τη στήριξη αυτών των χωρών απέχει από την πραγματικότητα, απλώς εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα χρήματα γιατί η χαλάρωση της λιτότητας θα φέρει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα των χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη λύση, διαφορετικά μια γενικευμένη ύφεση θα πυροδοτήσει την ανεργία, η οποία ήδη αυξάνεται σε όλες τις χώρες και φυσικά θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η καθολική Caritas, που δραστηριοποιείται σε πολλά κράτη-μέλη και στην Ελλάδα, προειδοποίησαν την περασμένη βδομάδα ότι με τις μειώσεις των μισθών και επιδομάτων και με την αύξηση της φορολόγησης για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα η συνοχή της Ευρώπης και ακόμα και η ίδια η πολιτική νομιμοποίηση της Ε.Ε. τίθενται σε κίνδυνο.

Νίκος Μπέλλος, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 08:13:30

  Η πολλή αρετή συχνά συνοδεύεται από μεγάλη ανοησία.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 08:24:27

  ¨Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, που πραγματοποιεί το 70% των εξαγωγών της στην Ε.Ε., ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο από τη στιγμή που η εσωτερική κατανάλωση στο Νότο έχει καταρρεύσει"

  Ακόμη κι όσοι έχετε λεφτά, μην αγοράζετε ποτέ και τίποτα γερμανικό, ειδικά αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα.

  Απόλυσε κι εσύ έναν ενάρετο γερμανό.

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 15:28:31

   Πατρινέ συμφωνώ μαζί σου.
   Χρειάζεται ένα γερό και μόνιμο (αδιαπραγμάτευτο) μποϋκοτάζ στα προϊόντα τους, απο όλους τους νότιους. Και δεν μιλάω μόνο για τους Γερμανούς.
   Αν μπορούσε κάποιος να το οργανώσει και περνούσε στον κόσμο, θα γινόταν το έλα να δείς.
   Θα ήθελα τότε, να έβλεπα την φάτσα του ηλίθιου Σόιμπλε, τι έκφραση θα είχε.
   Οι λαοί που δεν διδάσκονται απο την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Αυτό ισχύει κατά κόρον για τους Γερμαναράδες. Αν και η ιστορία τους φέρθηκε γενναιόδωρα τις δύο προηγούμενες φορές και δεν υπέστησαν τις συνέπειες των πράξεών τους, στο βαθμό που θα έπρεπε. (κούρεμα δανείων, χάρισμα πολεμικών αποζημιώσεων, σχέδιο Μάρσαλ κ.λ.π)
   Την τρίτη φορά όμως!!! ποτέ δεν ξέρεις.
   Εξάλλου το δις εξ' αμαρτείν ούκ ανδρός σοφού. Πόσο μάλλον το τρις. Και μάλιστα με τέτοια δόλια μέσα, όπως αυτά που χρησιμοποιούν σήμερα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 16:04:59

   Γιώργο Αχαιέ, αυτό αξίζει για σύνθημα, σε grassroots viral καμπάνια για μποϊκοτάζ (με γραφικά, από μέηλ σε μέηλ)!

   Απόλυσε κι εσύ έναν «ενάρετο» Γερμανό!

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ ΚΜ 17/02/2013 19:18:18

    Έχω σκεφτεί να πουλάω μπλουζάκια σε όλον τον πλανήτη με συνθήματα κατά της γερμανίας.

    Παρακολουθώ το διογκούμενο αντιγερμανικό μένος αμερικανών και άγγλων ήδη πριν από την κρίση και νομίζω υπάρχει μία τεράστια παγκόσμια αγορά για τα αντιγερμανικά προϊόντα (και γιατά αντιΕΕ αρκετά λιγότερο).

    Να άλλο ένα σύνθημα:

    Germans work too hard. Lets Help them relax.
    Sack a German. Boycott German goods!

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 19:41:21

     Γιῶργο,βλέπω τό Σόϊμπλα νά σέ τρέχει καροτσάκι στάς Χάγας,γιά συκοφαντική δυσφήμιση καί κλαίω...

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος 17/02/2013 23:46:04

      Γιατί ναχει πρόβλημα ο Σόιμπλε απο μία υγιή και εξωστρεφή ελληνική επιχείρηση που θα συμβάλει κι αυτή στην αποπληρωμή μέρους του χρέους; Αυτό δεν θέλουν;

 3. MCA. avatar
  MCA. 17/02/2013 09:28:39

  Το μέλλον της μεσαίας και κατώτερης τάξης της Γερμανίας θα είναι δυσοίωνο, εφόσον η Γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει την τωρινή της πολιτική.Εμείς εδώ,απλώς δεν θα έχουμε μέλλον.....

  • CRYSTAL SHIP avatar
   CRYSTAL SHIP @ MCA. 17/02/2013 16:33:23

   Σωστό. Γι αυτό όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο. Και αργήσαμε. Ότι κάνουμε μόνοι μας. Για την ώρα προσμένουμε το ΄΄μάνα΄΄ της ανάπτυξης.

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/02/2013 11:15:24

  Πότε θά 'ρθει ἡ ὥρα πού θά δανείζω ἐγῶ τό Γερμανό,καί θά τόν δανείζω μέ τό σταγονόμετρο καί σέ κάθε ἐπίδομα πού θά τοῦ κόβω νά τοῦ εὔχομαι καλό κουράγιο...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Κυθήριος 18/02/2013 15:53:11

   Ποτέ.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/02/2013 12:41:07

  Σαν άλλος Σαμψών δεσμώτης στον ναό των Φιλισταίων αναφωνώ:
  Αν είναι να δω τους Γερμανοολλανδούς να κάνουν ουρά για 200 cc πατατόσουπα, δεν με νοιάζει κι αν πεθάνω.

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 17/02/2013 14:50:35

  Εἴμαστε κακοί ἄνθρωποι τελικά...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κυθήριος 17/02/2013 16:17:51

   Όχι κακοί, απελπισμένοι.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Στέργιος 17/02/2013 19:41:11

    Προσωπικά, δεν είμαι απελπισμένος.
    Θεωρώ την εκδικητικότητα ως θετική στάση ζωής που αρμόζει σε περήφανους λαούς και ανθρώπους.

    Αλλιώς, ο κάθε κόπανος ενθαρρύνεται να αρχίζει πράγματα που δεν θα πρεπε ούτε από το μυαλό να του περνάνε...

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Γιώργος Αχαιός 17/02/2013 22:42:35

     Η εκδικητικότητα δεν αρμόζει στους Έλληνες! Είναι καθαρά βαρβαρική συμπεριφορά κατώτερων προσωπικοτήτων και αρνητικότατη στάση ζωής. Ο θυμός και η οργή τρώνε εσωτερικά όποιον τα έχει άλλωστε.

     Παραδείγματα μεγάλα: Η εκστρατεία του Μ.Αλέξανδρου και η συμπεριφορά του στην οικογένεια του Δαρείου και η αντίδραση του Κολοκοτρώνη όταν έμαθε πως στον εμφύλιο του σκότωσαν το παιδί ή το τραπέζι που έκανε στο δολοφόνο του αδελφού του ως το καλύτερο μνημόσυνο. Η συγχώρεση μεγάλου κακού ή αλλιώς μεγαλοψυχία δεν έχει τυχαία το όνομα που έχει...

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γεώργιος Τ. 18/02/2013 09:02:02

      Βασίλειος Βουλγαροκτόνος:

      Μέγας Έλλην και μάλιστα με μάνα "Λάκαινα" (καταγόμενη απο την σπάρτη).

      Είχε κάποια προβλήματα που τα έλυσε οριστικά και αμετάκλητα. Στους 100 ο ένας μονόφθαλμος να τους πάει πίσω!

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γεώργιος Τ. 18/02/2013 09:16:12

      Μην μου πεις πως και η ελληνική τραγωδία δεν έχει παραδείγματα σκληρής εκδίκησης;

      Πχ δολοφονία Αγαμέμνονα σαν εκδίκηση για τον θάνατο της Ιφιγένειας. Αρκετά άλλα μπορώ να βρω.

      Η εκδίκηση μια χαρά ταιριάζει στους έλληνες. Στους χριστιανούς δεν ταιριάζει και απο αυτούς μόνο σε κάποιους που είναι έτοιμοι να αγιάσουν.

      Πάντως και ο Κολοκοτρώνης την άγρια σφαγή 50.000 τούρκων στην τρίπολη δεν την απέτρεψε. Κάθε άλλο! Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

  • Vee avatar
   Vee @ Κυθήριος 17/02/2013 16:29:27

   Ναι, αλλά έχει πλάκα :-)

 7. foros1 avatar
  foros1 17/02/2013 15:08:13

  θα ειναι το μεγαλύτερο Θείο δώρο για την Ελλάδα μία άμμεσα μεγάλη ύφεση με όλα τα συνακόλουθα και στον Βορρά.
  αυτό θα φέρει γρήγορα το "μαλακό" ευρώ, την ρευστότητα που ολοι χρειάζονται...
  και σε τελευταία ανάλυση δεν θα είμαστε εμείς οι δακτυλοδικτούμενοι για οτι προκύψει...

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/02/2013 16:29:33

  Να αυτό που έλεγε ο Σαμαράς και προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο: η κατάσταση αλλάζει και θα αναγκαστούν οι σκληροί και άτεγκτοι βόρειοι να βάλουν ΠΟΛΥ νερό στο κρασί τους. Αλλιώς τέλος η ΟΝΕ! Δηλαδή τα μνημόνια θα αυτοκαταργηθούν είτε έτσι, είτε αλλιώς. Ότι και από τα δύο να γίνει θα είναι πολύ καλύτερα για εμάς από το να βγαίναμε μόνοι από το ευρώ.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/02/2013 00:54:59

  Γιώργο (Αχαιέ), ας κάνουμε ένα πρώτο βήμα τουϊτάροντας το μήνυμά σου!

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/02/2013 20:09:14

  Ξεφεύγεις με παραδείγματα που δεν δικαιώνουν την εκδίκηση, απλά κάνουν αναγκαία τη χρήση βίας για την επιβολή τάξης σε ένα κράτος ή την απελευθέρωση του σκλαβωμένου έθνους. Δε δικαιώνεται η κακία ηθικά από κανέναν φιλοσοφημένο και πραγματικό ΑΝΘΡΩΠΟ! Διάβασε στον Πλάτωνα για την ηθική του μεγίστου των αρχαίων Σωκράτη κα άσε τους κυκλοθυμικούς ήρωες όπως τον Αγαμέμνωνα στην άκρη ως εμπαθείς και μικρόκαρδους. Το ανώτερο παράδειγμα πρέπει να μιμούμαστε, όχι το χειρότερο. Εδώ ο φανατικά άθεος Βολταίρος δίδασκε στην μικρή του κόρη την Καινή Διαθήκη και σε απορία κάποιου του είπε συνοπτικά: μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός άνθρωπος!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γεώργιος Τ. 18/02/2013 21:44:15

   Υπό αυτήν την έννοια ουδείς εκών κακός!!!!

   Εγώ πάντος προσπαθώ να είμαι συνειδητοποιημένος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.