#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2012 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη γενιά της ΑμερικήςΗ κατάσταση της ελληνικής νεολαίας, εξαιτίας της κρίσης, είναι χάλια. Οι προοπτικές της ελάχιστες και το μέλλον της θολό.

Το ίδιο ισχύει και στην ευρωζώνη γενικότερα, αλλά ακόμη πιο πολύ στην «ισχυρή» Αμερική.

Και άντε εμείς, τι είχαμε τι χάσαμε. Μέχρι πριν 2-3 γενιές, η χώρα μας ήταν κλασικό παράδειγμα πτωχής πλην τίμιας. Πρόσφατα γίναμε «Μαντάμ Σουσού».

Αλλά η Αμερική; Εκεί δεν λένε να το χωνέψουν. Μετά από 100 τουλάχιστον χρόνια ευημερίας, η σημερινή Αμερική … τρώει τα παιδιά της.

Η σημερινή νεολαία της Αμερικής, που πολλοί την αποκαλούν «η γενιά της χιλιετίας» (Millennial Generation), κατάντησε η «γ…..η γενιά» ή προς το αμερικανικότερο: Generation Screwed!

Υπάρχουν καταθλιπτικά στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν την αλήθεια του παραπάνω χαρακτηρισμού, ενώ επιβεβαιώνουν ότι οι σημερινοί νέοι της Αμερικής πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών τους, που ήταν δημοσιονομικά σπάταλοι και κακοί διαχειριστές της οικονομίας.

Μεταξύ 2005 και 2010, το μέσο εισόδημα των Αμερικανών κάτω των 35 ετών, έπεσε κατά 37%, ενώ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ νέων και μεγαλύτερων είναι πιο μεγάλο από ποτέ.

Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού κάτω των 25, έπεσε κατά 13.2% από το 2008. Παράλληλα, στις ηλικίες 18-30, η ανεργία αγγίζει το 12%, κάτι που για την Αμερική είναι πρωτάκουστο. Ένας λόγος για αυτό είναι και η άρνηση των μεγαλυτέρων να αφήσουν την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις απασχόλησης για τους νέους.

Στο μεταξύ , οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα βουνό από δημόσιο χρέος που προκάλεσαν οι γονείς τους, το οποίο αντιστοιχεί σε $50.000 για τον κάθε Αμερικανό. Αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί μόνο μέσα από μειωμένες κρατικές δαπάνες και μεγαλύτερους φόρους.

Υπάρχει επίσης και το ιδιωτικό χρέος. Ο μέσος νέος Αμερικανός  χρωστάει σχεδόν $13.000 στην πιστωτική του κάρτα και σε άλλα δάνεια, ενώ ο μέσος φοιτητής χρωστάει περίπου $27.000 σε φοιτητικά δάνεια. Κι αυτό την ώρα που το 43% των πρόσφατων αποφοίτων ΑΕΙ εργάζονται σε δουλειές που δεν απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Το μέλλον αυτής της γενιάς είναι σκοτεινό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην σκέφτονται ούτε τον γάμο, ούτε την οικογένεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια δημογραφική καταστροφή.

Πολλοί νέοι μένουν πια με τους γονείς τους, και το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το «δικό τους κεραμίδι».

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τους νέους να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους, καλώντας τους να προσαρμοστούν στα νέα σκληρά δεδομένα. Τα πράγματα είναι σφιχτά, λένε.

Και τι μπορούν να κάνουν οι νέοι ως αντίδραση; Σίγουρα όχι πολλά, αλλά μπορούν να πιέσουν τα κόμματα να ασχοληθούν με την περίπτωσή τους.

Προς το παρόν, ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι δίνουν κάποια σημασία σ αυτή τη γενιά Αμερικανών. Σύντομα όμως, θα αναγκαστούν να το κάνουν, αφού στις επερχόμενες εκλογές η γενιά αυτή θα αποτελεί το 24% των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, αν αυτή η γενιά συνεχίσει να υποφέρει, τότε σε λίγο διάστημα, θα υποφέρει και ολόκληρη η χώρα, με αποτέλεσμα η Αμερική να χαρακτηριστεί και η ίδια ως η «γ…..η χώρα»!

http://www.thedailybeast.com/newsweek/2012/07/15/are-millennials-the-screwed-generation.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/07/2012 17:53:37

  Ἄν ἡ χαμένη γενιά τῆς Ἀμερικῆς εἶναι σάν τό παληκάρι τῆς φωτογραφίας,τότε μάλλον δέν τρέχει καί τίποτα πού χάθηκε...

 2. Μάκης avatar
  Μάκης 18/07/2012 18:09:57

  Θα τα διαβάσουν αυτά που γράφετε οι Ελληνοαμερικάνοι και θα σας μαλώσουν.

 3. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 18/07/2012 18:17:48

  ". . .κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια δημογραφική καταστροφή."

  Μήν ἀνησυχεῖς. . .ἔχουν μεριμνήσει γι αὐτό. . .ἀπό νότο εἰσβολεῖς!!!

 4. φλεβοτόμος avatar
  φλεβοτόμος 19/07/2012 00:01:06

  κάπως έτσι είναι και οι εδώ αντίστοιχοι

 5. φλεβοτόμος avatar
  φλεβοτόμος 19/07/2012 00:01:43

  "Και τι μπορούν να κάνουν οι νέοι ως αντίδραση; Σίγουρα όχι πολλά"  λαθος.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/07/2012 03:35:38

  "Και άντε εμείς, τι είχαμε τι χάσαμε. Μέχρι πριν 2-3 γενιές, η χώρα μας ήταν κλασικό παράδειγμα πτωχής πλην τίμιας. Πρόσφατα γίναμε «Μαντάμ Σουσού»"

  Γενικά η ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ φτωχή. Οι άνθρωποι παλαιότερα είχαν γενικα λιγότερα μέσα και αγαθά σε όλον τον πλανήτη. Δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο. Αν μιλάμε για μετά τον ΒΠΠ όλη η ευρώπη ήταν κατεστραμμένη. Στην Γερμανία τρώγανε φλούδες δέντρων. Ο Σβαρτζενέγκερ ζούσε στην αυστρία σε σπ΄πιτι που δεν είχε εσωτερική τουαλέτα. Έχω δει ταινίες του χίτσκοκ που τα παιδάκια στην αγγλία παίρνουν απο πίσω ένα αυτοκίνητο ουρλιάζοντας ενθουσιασμένα. Τα αυτοκίνητα ήταν κι εκεί σπάνια....

  Μετά τον πόλεμο η χώρα άρχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακόυς ρυθμούς και με ανεργία ελάχιστη ήδη απο το 50κάτι, ακολουθώντας την τάση όλης της ευρώπης βέβαια. Κάποιοι έλληνες μετοικούσαν στο εξωτερικό όχι διότι δεν είχαν δουλειά αλλά διότι επιθυμούσαν ακόμη περισσότερα χρήματα και πιο γρήγορα, κάτι που δεν το κατακρίνω απαραίτητα. Τον καιρό εκείνο (55 - 75) και η ευρώπη ήταν στα πάνω της. Είχαν τεράστια ανα΄γκη απο εργατικά χέρια και όταν έρχονταν έλληνες να δουλέψουν τους διοργάνωναν ακόμη και φιέστες υποδοχής.

  Να μην μιλήσω για πιο παλιά. Είχα διαβάσει κάπου ότι το προπολεμικό αεπ το ξαναέφτασε η χώρα το 1960! Η αθήνα του 1900 - 1930 και γενικά πολλές ελληνικές πόλεις ήταν νεοκλασσικά στολίδια.

  Βέβαια ναι, δεν είχαν τότε ipad, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις πλάσμα. Δεν ήταν η εποχή τους ακόμη....

 7. radiomedic avatar
  radiomedic 19/07/2012 23:47:23

  Κάνω copy paste από ένα παλιό email που είχα λάβει το οποίο νομίζω τα λέει όλα για την Αμερική:
  Ο Dr. Marc Faber, γκουρού των επενδύσεων, ολοκλήρωσε τη μηνιαία αναφορά του με τα παρακάτω σχόλια :

  Dr. Marc Faber tells it how it is


  "Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο Wal-Mart, αυτά καταλήγουν στην Κίνα.
  Αν τα ξοδέψουμε σε βενζίνη, πάνε στους Αραβες.
  Αν αγοράσουμε PC, πάνε στην Ινδία.
  Αν αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά, πάνε στο Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.
  Αν αγοράσουμε καλό αυτοκίνητο, πάνε στη Γερμανία.
  Τίποτε απ' αυτά δε βοηθάει την Αμερικανική Οικονομία.
  Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα λεφτά εντός συνόρων είναι να τα ξοδέψουμε σε πουτ###ς και μπύρες,
  γιατί αυτά είναι τα μόνα προϊόντα πια, που παράγονται στις ΗΠΑ.

  Εγώ κάνω ό,τι μπορώ...."

  Λοιπόν... στην Ελλάδα οι μπύρες είναι Γερμανικές,
  και οι πουτ###ς είναι Ρωσίδες... άρα χ##ε μέσα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.