#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2013 05:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ταραχώδης επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική σκηνήΜείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία σχετικά με την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο του απολογισμού του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί για τις προεκλογικές δαπάνες του 2012, με την Liberation να λέει πως ο πρώην Γάλλος πρόεδρος φαλίρισε την οργάνωσή του. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αμέσως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που τον αφήνει έκθετο, υπέβαλε την παραίτησή του για να «ξαναποκτήσει ελευθερία λόγου», όπως υποστήριξε. Ως πρώην Πρόεδρος, ο Σαρκοζί έγινε αυτοδικαίως μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου τον περασμένο χρόνο.

«Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και ενώπιον της σοβαρότητας της κατάστασης και των συνεπειών που έχει για την αντιπολίτευση και για την δημοκρατία, ο Νικολά Σαρκοζί παραιτείται αμέσως από το Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να ξαναποκτήσει την ελευθερία του λόγου του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου. Λίγο νωρίτερα το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει τον απολογισμό των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012, καθώς το ύψος των προεκλογικών δαπανών του ξεπερνούσε κατά 2,1% το εγκεκριμένο μέγιστο όριο, λαμβάνοντας μια άνευ προηγουμένου απόφαση για έναν πρώην αρχηγό κράτους. Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου στερεί από το UMP κρατική επιχορήγηση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για έξοδα προεκλογικής εκστρατείας.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, ο πρόεδρος του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, είχε συνάντηση με τον Σαρκοζί. Ο Κοπέ ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει «την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση του UMP προκειμένου να εξεταστούν όλες οι συνέπειες αυτής της απόφασης». Παράλληλα, ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην Πρωθυπουργός του Σαρκοζί, κάλεσε την «πολιτική του οικογένεια» να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του πρώην Προέδρου της Γαλλίας στην ενεργό πολιτική, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι υπαγορευμένη από τον  Φρανσουά Ολάντ, για να του κλείσει τον δρόμο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές. Εφημερίδες όπως η αριστερή LIberation κατηγορούν τον Σαρκοζί ότι φαλίρισε το UΜP το οποίο βιώνει από χθες μια άνευ προηγουμένου εσωκομματική κρίση με τα στελέχη του να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εκείνα που κατηγορούν τον πρώην Πρόεδρο και εκείνα που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξόντωσης του. Την ίδια ώρα, το κόμμα της δεξιάς καλεί τους οπαδούς του να ενισχύσουν οικονομικά το UMP σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μαύρη τρύπα.

Εκτός από τα πεπραγμένα του Νικολά Σαρκοζί σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία και με ταξίδι της Κάρλα Μπρούνι στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου της άλμπουμ. Ένωση εργαζομένων της Air France καταγγέλλει ότι η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας ταξίδεψε δωρεάν στην διακεκριμένη θέση που στοιχίζει από 8.500 έως 10.000 ευρώ χωρίς να πληρώσει ούτε τα 500 ευρώ των φόρων, την ώρα που η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απολύει εργαζομένους. Η Air France πάντως προσφέρει, κατά παράδοση, δωρεάν εισιτήρια στους πρώην προέδρους και τις οικογένειες τους.

Ο νυν Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το σύνολο της πολιτικής τάξης της Γαλλίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί θα απαντήσει σύντομα με συνέντευξη σε κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο ή εφημερίδα.

guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. parsifal avatar
  parsifal 06/07/2013 08:23:11

  Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι. "Στοχοποιημένοι" απο ολο το δημοκρατικό - πολυπολιτισμικό - παγκοσμιοποιητικό συνονθύλευμα και παραμερισμένοι χάριν 'ευέλικτων" ασπόνδυλων τύπου Ολάντ.
  Εάν συντελεσθεί η επιστροφή, κάτι πάει να γίνει στην Ευρώπη.

 2. καρ avatar
  καρ 06/07/2013 10:42:47

  Είμαι περίεργος ποια είναι τώρα η άποψη της κας. Μέρκελ για τον καλό και δυναμικό της "συνεργάτη" Νικολά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.