#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ταπείνωση της Ελλάδας(Από το BBC)

Οι Έλληνες ταπεινώνονται. Οι συχνές διαδηλώσεις τους αποπνέουν ματαιότητα. Η μοίρα τους αποφασίζεται αλλού, από μη εκλεγμένους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι περιγραφές των σημερινών διαδηλώσεων στην Αθήνα κυμαίνονται μεταξύ οργής και απόγνωσης. Ένας διαδηλωτής χαρακτήρισε τη χώρα ως «κουρελιασμένη».

Το ΔΝΤ και η ΕΕ στέλνουν στην Αθήνα λογιστές και οικονομολόγους, που καταλαμβάνουν χώρους στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο ζήτημα της εκποίησης κρατικής περιουσίας, που έχει σκοπό να μαζευτούν €50 δισ. υπάρχει διχογνωμία για το αν η γενική επίβλεψη θα πρέπει να γίνει από κάποιο μη ελληνικό όργανο. Αυτό θα αποτελούσε και τη πλήρη ταπείνωση.

Υπήρξαν επίσης προτάσεις, πως οι ξένοι θα πρέπει να επιβλέπουν την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Αυτές οι προτάσεις μπορεί να μπήκαν στο περιθώριο, αλλά ο θυμός δεν ξεπεράστηκε.

Κάποιοι λένε πως η Ελλάδα έγινε προτεκτοράτο της ΕΕ. Σίγουρα, η σημερινή εξωτερική παρέμβαση στα ελληνικά πράγματα είναι άνευ προηγουμένου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ταξιδεύει στο εξωτερικό για να μάθει τους όρους της παράδοσής του. Είχε υποσχεθεί περαιτέρω περικοπές ύψους €6.4 δισ,   αλλά αν θέλει μια δεύτερη διάσωση, θα πρέπει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους.

Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Τα πλήθη φωνάζουν «δεν πουλάμε». Η πώληση της όμως είναι ακριβώς αυτό που διατάχτηκε να κάνει η κυβέρνηση.

Οι περισσότερες λεπτομέρειες για τον επόμενο γύρο των περικοπών δεν έχουν ακόμη αποκαλυφτεί. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους όρους του ΔΝΤ, τότε οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, και οι Φιλανδοί, μπορεί να της αρνηθούν μια δεύτερη διάσωση.

Ο Παπανδρέου λέει πως «η χώρα δίνει μια συνεχή μάχη, δεν θα παραδοθούμε».

Όλο και περισσότερος όμως κόσμος διαχωρίζει τη θέση του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συνεχή πτώση του Πασόκ. Σήμερα μάλιστα, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη προσέλευση των βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Μπορεί κάποιοι να το είπαν στα αστεία, αλλά πάλι πόνεσε. Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι πρότειναν στην Ελλάδα να πουλήσει κάποια από τα νησιά της.

Ο πόνος μπορεί να ήταν ανεκτός, αν η λιτότητα λειτουργούσε. Ένα χρόνο όμως μετά τη πρώτη διάσωση ύψους €110 δισ,  η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 11%. Η ανεργία ανέβηκε κατά 16%. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Και το χρέος διογκώθηκε, πλησιάζοντας το 153% του ΑΕΠ.

Το χειρότερο απ όλα; Οι Έλληνες πρόκειται να εισπράξουν ακόμη μια δόση, η οποία θα προσθέσει στο χρέος. Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αναβολή του μοιραίου.

Η χρεοκοπία καραδοκεί. Μπορεί όχι φέτος, αλλά σίγουρα το 2015. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απλά θεωρούν πως τότε, οι τράπεζες θα είναι πιο ανθεκτικές.

Προς το παρόν, υπάρχει το ανθρώπινο κόστος. Κάθε μέρα διανέμονται δωρεάν φαγητά σε 3.000 άπορους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη μεσαία τάξη. Κάθε μέρα γίνονται τουλάχιστον 30 κλήσεις στη τηλεφωνική γραμμή αυτοκτονιών. Κάποιοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός (sic) Στέφανος Μάνος, προειδοποιούν για κοινωνική έκρηξη. Αν ο λαός αρνηθεί τη  περαιτέρω λιτότητα,  τότε έρχεται η χρεοκοπία.

Πως φτάσαμε εδώ; Η Ελλάδα αποπλανήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια μετά την ένταξή της στο ευρώ. Καταχρεώθηκε. Όταν λοιπόν  επήλθε η κρίση, είδε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα χρέη της. Το ευρώ αποδείχθηκε καταστροφικό για τη χώρα.

Υπάρχουν πολλοί που λένε πως φταίει η ίδια η Ελλάδα. Παραποίησε τα λογιστικά της στοιχεία. Πάσχει από φοροδιαφυγή. Η αγορά εργασίας της είναι σφιχτή. Ο δημόσιος τομέας της είναι διογκωμένος. Οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται νωρίς.

Υπάρχει κάποια αλήθεια στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι απλοί Έλληνες, είναι το πώς θα τους βοηθήσουν τα μέτρα και οι πολιτικές λιτότητας που τους επιβάλλονται.

Απ`ότι φαίνεται, ο Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή, οπότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές, ή να ρισκάρει με ένα δημοψήφισμα.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία που στηρίζει τις περικοπές των δαπανών, και την ιδιωτικοποίηση του κράτους. Όμως η Ελλάδα είναι μια πληγωμένη χώρα, και δεν θα πρέπει να βασίζεται στη κοινή γνώμη.

S.A.- BBC 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/06/2011 09:06:17

  copy paste ANTINEWS ειναι.... η ΑΛΗΘΕΙΑ ειναι.

  καλημερα S.A.

  ΠΠ

 2. ΕΛΛΑΣ avatar
  ΕΛΛΑΣ 16/06/2011 09:16:17

  ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 3. juliet avatar
  juliet 16/06/2011 09:57:01

  ''Πτώση δεν σημαίνει τέλος.Σε οποιαδήποτε πτώση,υπάρχει η βεβαιότητα της ανάδυσης.''

  • Dora avatar
   Dora @ juliet 16/06/2011 15:34:12

   Juliet,
   Σωστα. Το παρηγορο ειναι οταν αγγιξεις πατο,οτι η μονη κινηση που μπορει να γινει ειναι αυτη προς τα πανω.
   Η κατα τον Κασιους Κλεη,"Κακο δεν ειναι να πεσεις στο ριγκ.Κακο ειναι να μεινεις πεσμενος".
   Η κατα τον Τσε Γκεβαρα "Η μονη μαχη που δεν κερδισα,ειναι αυτη που δεν εδωσα".

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/06/2011 10:09:50

  Αν πεσουν οι Δανειστες/Τοκογλυφοι και εκδοτες CDS... δε θα ξανασηκωθουν, μεχρι να βρουν το νεο προιον και το νεο θυμα... δυσκολο πλεον !!

  ΠΠ

 5. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 16/06/2011 10:16:31

  Οι Έλληνες ΔΕΝ ταπεινώνονται. Οι δωσίλογοι ταπεινώνονται!
  Οι διαδηλώσεις τους ΔΕΝ αποπνέουν ματαιότητα, αλλά οργή και αγωνιστικότητα.
  ......κουφάλες Εγγλέζοι.

  • Dora avatar
   Dora @ εναςάσχετος 16/06/2011 15:35:00

   καθολου ασχετε,ΣΩΣΤΑ!!!!

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/06/2011 11:12:43

  Να ενημερωσω το BBC.....
  *Τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας πρέπει να διπλασιαστούν στα 1,5 τρισ. ευρώ εάν οι πολιτικοί αποφασίσουν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

  Oταν λεω εγω 2014 EFSF και για 30-50 χρονια ΚΑΙ ΕΑΝ!.... ξερω τι λεω !

  ΠΠ

 7. σίγουρος avatar
  σίγουρος 16/06/2011 11:42:23

  Να συνεχίσουν να ασχολούνται με την Πίπα εκεί στο BBC και ν' αφήσουν τα λιοντάρια να πολεμούν σαν Έλληνες.

 8. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 16/06/2011 11:52:32

  Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ....Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΗ...ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ...ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ LIKE Σ΄ΑΥΤΟ Ο ΓΑΠ....

  • Dora avatar
   Dora @ ΕΥΑ 16/06/2011 15:41:37

   Ευα,η ταπεινωση ειναι αρετη μονον οταν την διαλλεξεις εσυ προσωπικα ,αφηνοντας τον περιοριστικο σου μικροκοσμο για να εργαστεις για το κοινο καλο,μη λογαριαζοντας προσωπικα οφελη,μια που αυτα ειναι βραχυπροθεσμα και ποτε μακροπροθεσμα.
   Οταν ομως σου την επιβαλλουν η αλλοι,οπως σε αυτην την περιπτωση,ειναι ραγιαδισμος να την δεχθεις και σκοτωνει καθε ελπιδα για να γινεις αυτο για το οποιο προοριστηκες να γινεις.

   • Dora avatar
    Dora @ Dora 16/06/2011 15:42:04

    οι αλλοι

 9. victoria (true) avatar
  victoria (true) 16/06/2011 12:23:18

  Μερικές φορές το BBC κάνει όντως δημοσιογραφία.

 10. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 16/06/2011 18:19:50

  Dora, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΛΥΠΗΣΗ (ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ) ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.