08/07/2009 01:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συνάντηση κορυφής προκαλεί ανησυχίες στην ΚίναΗ συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας, συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ενδιαφέροντος προέρχεται από την Κίνα. Το Πεκίνο εργάζεται σκληρά εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να αναμορφώσει τον παγκόσμιο ρόλο του και να προβάλλει ως η «άλλη» μεγάλη δύναμη στον κόσμο ή τουλάχιστον ως δύναμη με την οποία η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συνομιλεί επί ίσοις όροις για τα παγκόσμια ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό το Πεκίνο χρησιμοποίησε την πελώρια οικονομική του δύναμη προκειμένου να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο να αντεπεξέλθουν από την οικονομική κρίση και να ανασχεδιάσουν μαζί την διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική.

 Αν και φιλόδοξοι, οι παραπάνω στόχοι έχουν τεθεί σε μια περίοδο που η Ρωσία φαντάζει ως κράτος του περασμένου αιώνα, η Ευρώπη ομφαλοσκοπεί και η Ιαπωνία δείχνει στασιμότητα για πάνω από μια δεκαετία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αν όχι από σχεδιασμό, η Κίνα μοιάζει να είναι το μοναδικό έθνος με πραγματική προοπτική να παίξει τον ρόλο του αντίποδα στην εικόνα της Αμερικής ως μοναδική υπερδύναμη ή τουλάχιστον να διεμβολίσει  τις ΗΠΑ πιέζοντας προς μια παγκόσμια πολυμέρεια δυνάμεων. Το Πεκίνο επί πολλά χρόνια απέφευγε  να αναλάβει να παίξει κάποιο δυνατό παγκόσμιο ρόλο αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει τακτική. Αυτή η αλλαγή στάσης φαίνεται χαρακτηριστικά  αν δούμε τον κεντρικό ρόλο της Κίνας στο ζήτημα της Β. Κορέας, στην ανάπτυξη ναυτικών της  δυνάμεων προς αντιμετώπιση της πειρατείας στις ακτές της ανατ. Αφρικής και στον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της σε διεθνείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ και στον Στρατηγικό Οικονομικό Διάλογο με τις ΗΠΑ.

Αυτό το τελευταίο είναι και το στοιχείο κλειδί στις Κινέζικες προσπάθειες να επηρεάσει το Πεκίνο την Αμερικανική πολιτική αλλά και να εμφιλοχωρήσουν Κινέζικες επιταγές στους Αμερικανικούς σχεδιασμούς. Το Πεκίνο έχει εκμεταλλευτεί την Αμερικανική εμμονή με την Μ. Ανατολή και την Κεντρική Ασία από την 11/9 και μετά καθώς και με την Αμερικανική απόφαση να αφεθεί η Κίνα στην ησυχία της εφόσον δεν εμπλακεί σε πρωτοβουλίες επί θεμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την νέα κυβέρνηση που ανέλαβε στην Αμερική, η Κίνα επιδιώκει να δυναμώσει την συνεργασία της ζητώντας πιο τακτικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού διαλόγου. Επιδιώκει επίσης την μεγέθυνση του στρατηγικού διαλόγου από Υπουργικό σε Πρωθυπουργικό πλέον  επίπεδο για την Κίνα και σε επίπεδο Αντιπροέδρου για την πλευρά της Αμερικής.

 Η συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Μεντβέντεφ που γίνεται στη Μόσχα έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Κίνα. Επιφανειακά, αυτό που φαίνεται είναι πως ο Ομπάμα αναγνωρίζει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη, δύναμη που είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια και δύναμη που μπορεί να παίξει ρόλο στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Πέραν αυτού,  η Ρωσική παραχώρηση προς τις ΗΠΑ όσον αφορά στην εναλλακτική διαδρομή ανεφοδιασμού προς το Αφγανιστάν παίζει σημαντικό ρόλο για τους Αμερικανούς και είναι κάτι που το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να προσφέρει. Με όλα αυτά, το Πεκίνο περιμένει να δει κάποια Αμερικανική ένδειξη ότι ο ρόλος της Κίνας τείνει να εξασθενήσει όσον αφορά στις διμερείς τους σχέσεις άσχετα αν η γενικότερη συνεργασία των δυο χωρών συνεχίζει να υφίσταται.

 Εκτός από το να χάσει τον ρόλο της ως μεγάλη δύναμη παγκόσμιου επιπέδου, αυτό που ανησυχεί τους ηγέτες της Κίνας είναι κάτι περισσότερο. Οι Αμερικανικές αμυντικές αναλύσεις και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί συνεχίζουν να απεικονίζουν την Κίνα ως τη μοναδική δύναμη που διαθέτει προοπτική να προκαλέσει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά τις ΗΠΑ στα προσεχή χρόνια.  Και ενώ η Αμερική είναι μπλεγμένη τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν και είναι σε συνεχή ένταση με το Ιράν, η Κίνα μπορεί ανεμπόδιστη να δομήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή χωρίς Αμερικανικές παρεμβολές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα  να αντιμετωπίσουν σε αυτό το πρώιμο στάδιο την Κίνα καθώς προέχουν άλλες πιο άμεσες προτεραιότητες. Αν όμως οι Ρώσοι συνεχίζουν να βοηθούν τις ΗΠΑ προσφέροντας διεξόδους στα όποια προβλήματα τους, αυτό αφήνει ελεύθερο πεδίο για την Αμερική  ώστε να συγκεντρωθεί στην Κίνα και όλα αυτά σε  μια εποχή που το Πεκίνο προσπαθεί να αυξήσει την Κινεζική  επιρροή σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Εν ολίγοις, ακόμη και αν η Ρωσία δεν αντικαταστήσει τον αυτόκλητο ρόλο της Κίνας ως παγκόσμια Νο2 δύναμη, μπορεί εν τούτοις να απελευθερώσει Αμερικανικούς πόρους και μέσα με αποτέλεσμα να στραφεί η προσοχή προς την Κίνα.

 Αν το Πεκίνο αντιληφθεί πως χάνει έδαφος, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική του δύναμη προκειμένου να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ την σπουδαιότητα του Κινέζικου ρόλου στο παγκόσμιο σύστημα. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα αλλά η Κίνα βλέπει τον εαυτό της ως τον κλειδοκράτορα της Αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης καθώς συνεχίζει σταθερά να αγοράζει Αμερικανικά ομόλογα και να παρέχει  αμείωτη  ροή κεφαλαίων για την διατήρηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι και οι δυο χώρες χρειάζονται η μια την άλλη καθώς οι οικονομίες τους είναι πλέον αλληλένδετες. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι όμως έχουν πλέον ειδικευτεί στο να στρέφουν την παγκόσμια προσοχή στις Αμερικανικές οικονομικές πολιτικές και να ζητούν ένα παγκόσμιο νόμισμα, αναδεικνύοντας την ψυχολογική επίδραση της Αμερικανικής ανάκαμψης και του κεντρικού ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

 Μπορεί να μην μπορεί να αναλάβει δράση αλλά το Πεκίνο θα παρακολουθεί στενά το αν η Μόσχα προσεγγίζει την Ουάσιγκτον ή αν απλά πρόκειται για τέχνασμα δημοσίων σχέσεων εκ μέρους των δυο κυβερνήσεων. Πάντως οι Κινέζοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά το τι μπορεί η Ρωσία να προσφέρει στις ΗΠΑ και που δεν μπορεί να το  προσφέρει η Κίνα. Και αφού το Αφγανιστάν είναι αυτή τη στιγμή ή πιο άμεση διεθνής ενασχόληση της Αμερικής, φαίνεται πως η Ρωσία πάει να πλασαριστεί έτσι ώστε να κερδίσει τα μέγιστα αλλά και να υποσκάψει τον ρόλο του Πεκίνου.

 Απόδοση: Strange Atractor

 Πηγή: STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.