#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2011 11:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στάση του Ισραήλ, απέναντι στη τουρκική επιθετικότηταΤη περασμένη Δευτέρα, η Τουρκία ανέβασε το επίπεδο της αντί-ισραηλινής της συμπεριφοράς. Μετά την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, μετά την ακύρωση των στρατιωτικών συμφωνιών, μετά τις απειλές της για ναυτικό πόλεμο, και μετά τις απειλές για στήριξη μιας εξέγερσης των Αράβων, τώρα οι Τούρκοι προχώρησαν και στη τρομοκράτηση Ισραηλινών τουριστών, που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κων/πολης.

Τέσσερις Ισραηλινοί επιβάτες, (επιχειρηματίες), απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους, τα διαβατήρια τους κατασχέθηκαν, και τους έβαλαν σε δωμάτια ανάκρισης, όπου αφού τους ξεγύμνωσαν και τους έψαξαν, τους άφησαν όρθιους, απαγορεύοντάς τους ακόμη και να πάνε στη τουαλέτα. Όπως ανέφεραν οι τουρίστες, κανένας Τούρκος δεν απαντούσε στις ερωτήσεις τους, σαν να μην υπήρχαν.Αυτό κράτησε περίπου 90 λεπτά, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Τι προσπαθούσαν να πετύχουν οι Τούρκοι με αυτή τους τη συμπεριφορά; Δεν χρειάζονταν οι απειλές. Ο Ahmet Davutoglu το έκανε ήδη.

Οι Τούρκοι όμως, δεν παρενόχλησαν τους τουρίστες για να στείλουν κάποιο μήνυμα στο Ισραήλ. Δεν έχουν τίποτα να μας πουν. Για αυτούς δεν υπάρχουμε, παρά μόνο για να μας επιτίθενται.

Δεν ήταν το Ισραήλ ο αποδέκτης του μηνύματος. Αποδέκτες ήταν ο αραβικός κόσμος γενικά. Από τότε που ο Erdogan κατηγόρησε το Ισραήλ για μαζικές δολοφονίες (στο Νταβός), το γόητρο της Τουρκίας εκτοξεύτηκε στα ύψη στα μάτια των Αράβων.

Και με δεδομένο το πόσο βολεύει ψηφοθηρικά στον  Erdogan να επιτίθεται στο Ισραήλ, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει αυτή του τη στάση.
Οι αριστεροί του Ισραήλ αρνούνται να αποδεχθούν τη θέση της κυβέρνησης και επιμένουν πως θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις για τους 9 νεκρούς του Mavi Marmara, και πως αν δεν υποχωρήσει το Ισραήλ, πέφτει στα χέρια των σκληροπυρηνικών.

Άλλοι πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να τα ξαναβρεί με τους Τούρκους στρατιωτικά, προσφέροντάς τους ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία να σκοτώνουν Κούρδους. Οι Τούρκοι τα χρειάζονται, και αν τους δώσουμε κι άλλα, θα μας εκτιμήσουν!

Εκτός από την ανηθικότητά τους, αυτές οι προτάσεις  δεν αναγνωρίζουν τη βασική αλήθεια, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Η κάποτε σημαντική στρατηγική συμμαχία πάει και τέλειωσε. Η Τουρκία μας βλέπει σαν αποδιοπομπαίο τράγο και τίποτα παραπάνω.
Κάποιοι λένε πως η Τουρκία μας εγκατέλειψε, επειδή εγκατέλειψε και τις ΗΠΑ. Από το 2003 και μετά, η Τουρκία όντως προχώρησε σε μια σειρά από κινήσεις που έβλαψαν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Η πρώτη ήταν η άρνηση της να επιτρέψει την αμερικανική εισβολή του Β. Ιράκ από το έδαφός της, και η τελευταία ήταν η διοργάνωση κοινών αεροπορικών ασκήσεων με τη Κίνα. Μάλιστα, τα πολεμικά τζετ των Κινέζων ανεφοδιάστηκαν στο Ιράν. Η άσκηση αυτή ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Τουρκία του ΝΑΤΟ έχει σκοπό να συνεργαστεί στρατιωτικά με τον κύριο γεωστρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα όμως που η Τουρκία κοντράρει την Αμερική, της κάνει και κάποιες παραχωρήσεις, όπως  είναι η εγκατάσταση  ραντάρ στα εδάφη της, ως μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ απέναντι στο Ιράν.
Αυτή η ανάμικτη πολιτική απέναντι στην Αμερική, σημαίνει πως η Άγκυρα, σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, έχει συμφέρον να είναι κοντά στη Ουάσιγκτον. Έτσι, η επιθετικότητά της είναι δείγμα της αντίληψης που έχει για τις αδυναμίες της Αμερικής. Η Τουρκία ρισκάρει τον θυμό της Ουάσιγκτον, επειδή δεν φοβάται τη τιμωρία της. Αυτό όμως θα μπορούσε να σταματήσει, αν η Αμερική αποφάσιζε να την βάλει στη θέση της.
Προς τιμήν της, η κυβέρνηση Netanyahu δεν εφάρμοσε τις συμβουλές της αριστεράς, και δεν ζήτησε συγγνώμη από την Άγκυρα, ούτε προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις στα θύματα της επιδρομής των κομάντος. Πολύ σοφά μάλιστα, χρησιμοποίησε την τουρκική εχθρότητα προκειμένου να χτίσει γέφυρες με άλλα θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Εδώ και δυο χρόνια έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις με την Ελλάδα, τη Κύπρο, τη Βουλγαρία, και τη Ρουμανία. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν και οι δεσμοί μας με την Αρμενία, και τους απανταχού Κούρδους.

Παρά τα διάφορα δημοσιεύματα για την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τους Τούρκους, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε την αρχή, και όχι το τέλος, της μετάβασης της Τουρκίας στο εχθρικό στρατόπεδο. Ο Erdogan προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα του σε ισλαμική, στα πρότυπα του Ιράν. Και όσο περισσότερο το προσπαθεί, τόσο πιο επιθετικός θα είναι εναντίον του Ισραήλ.

Και επειδή η τουρκική στάση αποτελεί γενικότερη στρατηγική της επιλογή, το Ισραήλ θα πρέπει να κινηθεί διπλωματικά, προκειμένου να φτιάξει ένα δίκτυο δικών του συμμαχιών, ώστε να αποτρέψει τη τουρκική επιθετικότητα.

 

Jerusalem Post
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=236792

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/09/2011 11:52:45

  Σφικτος εναγκαλισμός από την τουρκία. Τώρα που έκαψαν την πρεσβία στο Κάιρο το ισραήλ νιώθει την αραβική ανάσα στο σβέρκο του.
  Θαυμαστα τα κατορθώματα του ερντογαν.
  Πυρρια όμως.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/09/2011 12:07:39

  τα παιδάκια παίζουν...γιατί μια τουρκική συνοδευτική φρεγάτα δεν σπάει τον ισραηλινό αποκλεισμό για να δουν πως είναι ο βυθός του μπικίνι και ο Μπομπ Σφουγγαράκης;

  Είπαμε τώρα που μια χώρα της ΕΕ (Κύπρος) μπορεί να προμηθεύει την ΕΕ με αέριο σε διπλάσιες ποσότητες από ότι ο αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν με ότι αυτό σημαίνει γεωπολιτικά, οικονομικά, σταθερότητα εφοδιασμού, η Τουρκία σε τι χρησιμεύει ακριβώς γεωπολιτικά; Πέρα από το γεγονός ότι είναι και πολλά τα λεφτά Αρη...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ο Ιθαγενής 10/09/2011 12:11:56

   Ο Ερντογάν έπεσε θύμα της ματαιοδοξίας του.
   Όσο περιορίζονταν σε σκληρή ρητορική εναντίον του Ισραήλ, κέρδιζε πόντους στους Άραβες, αλλά στο τέλος την είδε Σαλαντίν και παρασύρθηκε. Με το που άφησε τα λόγια και πέρασε σε απευθείας στρατιωτικές απειλές, την πατησε γερά.
   Αν κάνει πίσω ρεζιλεύεται.
   Αν προχωρήσει, θα χάσει ουκ ολίγες φρεγάτες.
   Ίδωμεν.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/09/2011 12:47:11

  Αν και μη ειδικός, το λέω εδω και πολλά χρονια. Όσο πιο "δυτικά" προσανατολίζεται η Τουρκία τόσο πιο ευάλωττη η θέση μας, όσο πιο ανατολικά (ισλαμικά) τόσο πιο πολύ ισχυροποιούμαστε.
  Ο Λόγος; Η -αναντίστρεπτη πλεον- ισλαμική της στροφή ταυτίζει τα δικά μας συμφεροντα με αυτά των δυνάμεων που ελέγχουν την Μεσόγειο (ΗΠΑ κ.α.). Βέβαια, η ψοφοδεής πολιτική της αλήτ μας, της οποίας κύριος στόχος είναι η εξουσιοκρατία, ελαχιστοποιεί όποια γεωπολιτικά κέρδη θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα ως κρατος. Το γεγονός ότι μετά από 60 χρονια Τουρκικής επιθετικότητας το κράτος αυτό και χρεωκοπεί και δεν εχει στραηγικές επιλογές (παρ' όλες τις πομφόλυγες περί συμμετοχής σε σκληρούς πυρήνες -εδώ γελάμε- και στην ΕΕ) δειχνει με γλαφυρό και επίπονο τρόπο την χρεωκοπία των πολιτικών της αλήτ του, που πλεον ούτε εθνική συνείδηση δεν εχει. Δεν έχετε παρά να απαριθμήσετε τα μέλη της για να καταλάβετε τι αντεθνικά ανθρωπάκια "κυβερνούν"...

 4. Aris. A avatar
  Aris. A 10/09/2011 13:38:52

  Το Ισραήλ τα έσπασε με την Τουρκία και όχι το αντίστροφο άσχετα με το τι φαίνεται.

  Η υπογραφή ΑΟΖ Κύπρου Ισραήλ στην ουσία βύθισε την Τουρκική επεκτατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθυμία να μεταφερθεί το αέριο μέσα από δίαυλο Ελλάδας Κύπρου διέλυσε και την Τουρκική πολιτική για μη ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών.

  Ονειροπαρμένοι από τους μεγαλοιδεατισμούς τους οι ξεβράκωτοι Ερντογαν Νταβούτογλου ( ξεβράκωτος είσαι όταν τα 2/3 πεινάνε και είναι αναλφάβητοι) δεν έβλεπαν το παιχνίδι που έπαιζε το Ισραήλ κάτω από την μύτη τους.

  Τώρα που ξυπνήσανε η τρομοκράτηση της Ελλάδας δεν τους επαρκεί για να μην καταρρεύση η επιθετική πολιτική τους σε Αιγαίο και Κύπρο.

  Παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά και ο μόνος τρόπος να κερδίσουν κάτι είναι να κινηθούν στρατιωτικά στην περιοχή των γεωτρήσεων και όχι κάπου άλλου.

  Αν υποθέσουμε ότι ο Ερντογαν είναι το αγκάθι που θέλουν ξεφορτωθούν Αμερική και Ισραήλ εξ αιτίας της δημοφιλίας του ο μόνος τρόπος είναι μια ήττα του στο στρατιωτικό πεδίο που θα έφερνε πάλι τους στρατιωτικούς στο προσκήνιο και την Τουρκία στα συγκαλά της.

  • m.s avatar
   m.s @ Aris. A 10/09/2011 14:45:05

   Αυτό είναι και το πιο πιθανό να γίνει.
   Στην Τουρκία υπάρχει μια θρησκεία , η πατρίδα και πιστεύουν ένα θεό ,την στρατιωτική ισχύ.
   Αν για οποιαδήποτε λόγο πληγούν, η θέση του Ερντογάν θα γίνει επισφαλής , άσχετα με το πόσο δημοφιλής είναι.
   Στρατιωτικοί θα αναλάβουν άμεσα και το σίγουρο είναι ότι θα αποδοθούν ευθύνης στο ''σουλτάνο'' και το ''βεζίρη'' του που οδήγησαν την Τουρκία σε εμπλοκή έχοντας βάλει στη φυλακή την έμπειρη ηγεσία του στρατού.
   Καλό θα είναι η Ελλάδα να μην εμπλακεί , ειδικότερα εφόσον δεν μπορούμε εμείς να επιλέξουμε το πεδίο σύγκρουσης( είναι αυτοκτονία να ναυμαχήσουμε στην αυλή της Τουρκίας ) ,και επειδή μια εμπλοκή μας θα έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος στην Τουρκική γνώμη που θα συσπειρωθεί με φανατισμό γύρω από τον οποιονδήποτε αναλάβει μετά τον Ερντογάν.(δεν πρέπει να δημιουργήσουμε νέο Κεμάλ).
   Ήδη η Τουρκία τα έχει βάλει με δυνάμεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί( Ισραήλ, εβραϊκό λόμπι, εταιρείες πετρελαίου, ΗΠΑ, ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ΕΕ και νέες πηγές ενέργειας) δεν χρειάζεται να είμαστε και εμείς στο κάδρο.
   Σε ό, τι δε αφορά χτύπημα στον χώρο του Αιγαίου το θεωρώ απίθανο γιατί δεν λύνει το υπαρκτό πρόβλημα της στην Ανατολική μεσόγειο, αντίθετα το επιδεινώνει αφού αναγκάζεται να διχοτομήσει τις δυνάμεις της και μάλιστα σε αντιπάλους που υπερτερούν σε ναυτική εμπειρία. ( θα θυμάστε το σφήνωμα της ναυαρχίδας τους Γιαβούζ στα αβαθή της Κω και της φρεγάτας τους στο λιμάνι της Μομπάσας )

  • anetos avatar
   anetos @ Aris. A 10/09/2011 15:05:42

   τα ιδια λεω τοσο καιρο ..συμφωνώ 100%

 5. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 10/09/2011 13:49:38

  Από τις καλύτερες αναλύσεις για τις εξελίξεις στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις. συγχαρητήρια για την επιλογή και την ανάρτηση.

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/09/2011 14:02:34

  Από: DEBKA-Newsletter (9.9.11)
  Σύμφωνα μέ μή κατανομαζόμενο υψηλό αξιωματούχο τών ΗΠΑ, η τουρκική οικονομία βρίσκεται πρίν τήν κατάρρευση.
  Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τής τουρκικής οικονομίας (11%) στηρίχθηκαν στήν άναρχη καί μή ελέγξιμη από τήν τουρκική κεντρική τράπεζα πιστωτική επέκταση.
  Τό έλλειμμα συγκρίνεται μέ αυτό τής Ελλάδας καί Πορτογαλίας. Μία υποτίμηση τού τουρκικού νομίσματος τό επόμενο διάστημα καθίσταται επιτακτική καί είναι ορατός ο κίνδυνος νά ξεφύγει η οικονομική κατάσταση από τόν έλεγχο μέ επικύνδυνες συνέπειες γιά τήν κυβέρνηση Ερντογκάν.
  Εκεί τοποθετείται (σύμφωνα μέ τό δημοσίευμα) καί η προσπάθεια αντιπερισπασμού τής κυβέρνησης Ερντογκάν μέ τήν ανάδειξη καινούργιων εξωτερικών κινδύνων καί εχθρών.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/09/2011 14:21:36

  Από: derStandard.at
  Λάδι στήν φωτιά έρριξε τήν παρασκευή η πιθανολογούμενη πρόταση τού ακροδεξιού υπουργού εξωτερικών τού Ισραήλ Avigdor Lieberman γιά αντίποινα έναντι τής Τουρκίας.
  Σύμφωνα μέ πληροφορίες τής εφημερίδας Yedioth Ahronoth πρότεινε ο Lieberman νά συναντηθεί στήν Ευρώπη μέ εκπροσώπους τής κουρδικής οργάνωσης PKK γιά νά συζητήσουν πιθανή παροχή στρατιωτικού οπλισμού. Πρότεινε δέ καί επαφή τής ισραηλινής κυβέρνησης μέ τό αρμενικό λόμπυ, μέ σκοπό νά αναγνωρισθεί η γενοκτονία τού αρμενικού λαού από τήν Τουρκία. Αυτό θά ήταν καί ένα ισχυρό ράπισμα τής Τουρκίας.

  Συγρατήστε τήν επερώτηση Καρατζαφέρη στήν Βουλή (φοβερό timing) καί τήν "αυτονόητη" απάντηση Πάγκαλου (δέν απάντησε μέ τό κλασσικό: Η κυβέρνηση θά λάβει όλα τά μέτρα, ώστε νά προστατεύσει τά εθνικά συμφέροντα), όπως καί γιά τήν θέση τού τούρκου προξένου στήν Κομοτηνή ( η Θέση δέν έχει σχέση μέ τό δικό μας προξενείο στήν Κωνσταντινούπολη, εξ ἀλλου η Τουρκία έχει προξενείο στήν Θεσσαλονίκη) καί θά βγάλετε έξοχα συμπεράσματα.

 8. Krax avatar
  Krax 10/09/2011 14:57:13

  Κάτι δεν μου κάθεται καλά σε όλη αυτή την υπόθεση.
  Πιστεύω ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας για την AOZ βρίσκονται στο Καστελόριζο και όχι στο Ισραήλ.
  Δεν πιστεύω ότι η Τουκία πρέπει να φθάσει στο χείλος του γκρεμού για να γίνει αρεστή από τους άραβες, ούτε αυτοί θα πρέπει να έχουν τέτοια απαίτηση.
  Πιστεύω στην συμπαράταξη της Τουρκίας με το Ιράν μόνο για κοινή αποτροπή πιθανής δημιουργίας κουρδικού κράτους.

 9. tpe avatar
  tpe 10/09/2011 15:24:37

  Τα πάντα βρωμάνε σε αυτή την υπόθεση.
  Από τη μία έχουμε εθνικιστικές εξάρσεις, από την άλλη πολιτισμικές και στη μέση το αέριο της Κύπρου, ενώ ξαφνικά, ο προδότης έγινε πατριώτης.

  Επίσης, πρέπει να δείτε λίγο τι ναυτικό έχει το Ισραήλ και τι η Τουρκία.
  Επιγραμματικά, η Τουρκία έχει 24 φρεγάτες.
  Ανάμεσα σε αυτές, και τις O. H. Perry (που μάλλον καταδρομικά είναι παρά φρεγάτες), ΜΕΚΟ 200, υπερσύγχρονες κορβέτες, πάνω από 12 υποβρύχια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
  Σε αριθμούς, έχει 3-4 φορές το στόλο του Ισραήλ και 2 φορές το δικό μας! Ακόμα και σε περίπτωση εμπλοκής του ΠΝ σε μάχες, το ΤΠΝ ΜΠΟΡΕΙ να σταθεί με αξιώσεις.
  Βέβαια, έχει να αντιμετωπίσει τους Ισραηλινούς πιλότους... Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αλλά ΝΑΥΤΙΚΑ, το Ισραήλ δύσκολα μπορεί να ξεμυτίσει από τα χωρικά του ύδατα. Αντίθετα, οι Τούρκοι, μπορούν...

  • m.s avatar
   m.s @ tpe 10/09/2011 16:10:50

   dolphin... ένα να περιπολεί φτάνει . όσοι γνωρίζουν θα καταλάβουν.
   τίποτα άλλο.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ tpe 10/09/2011 17:26:45

   Αν σηκώσουν οι Ισραηλινοί τα F-16 τους ( αφήνω τα F-15 κτλ) θα κρύψουν τον ήλιο από τον ουρανό. Και οι Τούρκοι ναυτικοί δεν είναι Σπαρτιάτες...Το έχουν για πλάκα το Ναυτικό της Τουρκίας.

   • kouvari avatar
    kouvari @ μεταρρυθμιστής 11/09/2011 08:55:24

    Μια φρεγατα MEKO μπορει χαλαρα....χαλαρα ομως...να αντιμετωπισει και να καταριψει ταυτοχρονα...γυρω στα 25-30 F-16....Τα αεροπλανα ουτε καν τολμανε να την πλησιασουν....

    • μεταρρυθμιστής avatar
     μεταρρυθμιστής @ kouvari 11/09/2011 11:18:04

     Είσαι επιεικώς αδαής...Ζήτημα να καταρρίψει 1-2 προτού πάει να εμπλουτίσει τον βυθό της Μεσογείου.Πώς η Yavuz με 8 αντιαεροπoρικούς πυραύλους ή η Barbaros με 16 θα καταρρίψουν 30 υπερσύγχρονα αεροπλάνα;Εκτός κι αν οι Ισραηλινοί πιλότοι τρέμοντας που θα συγκρουστούν με τους πανίσχυρους Τούρκους πεθάνουν μαζικά από καρδιακή προσβολή...

     • kouvari avatar
      kouvari @ μεταρρυθμιστής 11/09/2011 14:54:30

      Πολεμικο Ναυτικο εκανα....Ημουνα σε μια απο αυτες....Ειναι το μοναδικο οπλο που εχουμε και εμεις ετοιμο για πυρηνικο,χημικο,βιολογικο πολεμο....και μπορει να αντιμετωπισει ταυτοχρονα σε αερα,ξηρα,θαλασσα πανω 80 στοχους ταυτοχρονα...Ψαξε τα χαρακτηριστικα τους και δες...

     • kouvari avatar
      kouvari @ μεταρρυθμιστής 11/09/2011 14:55:57

      Εχει και phalanx για τα αεροπλανα...δεν χρειαζονται καν πυραυλοι....

     • Ορφέας avatar
      Ορφέας @ kouvari 11/09/2011 21:30:48

      Έκανες στο ναυτικό και δέ γνωρίζεις ότι το phalanx είναι αντιπυραυλικό και όχι αντιαεροπορικό σύστημα;

     • kouvari avatar
      kouvari @ kouvari 12/09/2011 06:30:47

      Για αυτο το λεω....

  • parsifal avatar
   parsifal @ tpe 10/09/2011 18:45:21

   16 Φρεγάτες το ορθόν. Ψυχραιμία. Πολλές απ'αυτές σε ΜΑΚ για εκσυγχρονισμό, αλλες σε ΠΕΑΚ για συντήρηση μετά απο αποστολές σε Περσικό, Σομαλία και Λιβύη.
   Και το εάν ενα ΠΝ μπορεί να σταθεί δεν είναι πάντα και μόνον συνάρτηση του αριθμού των πλοίων που διαθέτει.

   • tpe avatar
    tpe @ parsifal 10/09/2011 20:03:36

    http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_navy
    Με βάση αυτό, και φυσικά αν δεν κάνω λάθος, έχουμε και λέμε:
    4 ΜΕΚΟ 200 TN
    2 MEKO 200 TN 2-A
    2 MEKO 200 TN 2-B
    1 KNOX
    8 OHP = 17 Φρεγάτες
    (εκτός κι αν βάλεις τη knox ως D).
    6 υπερσύγχρονες Κορβέτες που είναι στα όρια της φρεγάτας (εξ' ου και το 24).

    Δεν διαφωνώ εν γένει με ότι λέτε, όμως η αίσθηση που έχω είναι πως οι Τούρκοι έχουν ξοδέψει πολύ χρήμα και πολύ χρόνο για να βελτιωθούν. Η κίνηση της Yavuz το βράδυ των Ιμίων, δείχνει ένα έξυπνο (αν μη τι άλλο πλήρωμα).
    Όσο καλά κι αν είναι τα Dolphin, δεν παύει να είναι απλά μία έκδοση του 209.

 10. Apatsi avatar
  Apatsi 10/09/2011 16:06:17

  tpe,
  αναλύεις σαν κλασσικός ναυτέος του παλιού καιρού, όταν το κάθε όπλο έκανε τον δικό του πόλεμο.
  Ο πόλεμος πλέον απαιτεί απόλυτη διακλαδικότητα, στην οποία οι Ισραηλινοί είναι μανούλες. Το αποδεικνύουν εδώ και πολλά χρόνια, πρίν ακόμη το προσπαθήσουν οι υπόλοιποι προηγμένοι στρατοί.

 11. Krax avatar
  Krax 10/09/2011 16:07:18

  Δεν μετράν πλέον τη πολεμική ισχύει με αριθμούς.
  Μετράται με γενεές, με διαστημική αλληλεπίδραση και με τεχνογνωσία.
  Μια ισραηλίτικη ναυτική μονάδα, μπορεί να καταστρέψει πολλούς τούρκικους στόλους.
  Εάν η Άγκυρα προοθύσει τα πράγματα όπως αυτά φαίνονται,είναι σαν να κάνει το τουρκικό έθνος χαρακίρι.

  • Greco avatar
   Greco @ Krax 10/09/2011 19:33:41

   δεν υπαρχει τουρκικο εθνος

 12. tpe avatar
  tpe 10/09/2011 20:07:55

  Γενική απάντηση:
  Δεν διαφωνώ σε ότι λέτε. Σαφώς, ο συνδυασμός των όπλων είναι το ζητούμενο. Μήπως όπως ξεχνάτε πως οι Τούρκοι έχουν δικά τους, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ηλεκτρονικά; ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, δορυφόρο με real time απεικόνιση του πεδίου μάχης; Με άπειρα μεταγωγικά ελικόπτερα; Γενικά, ΔΕΝ είναι να τους παίρνουμε στα αστεία. Έχουν κάνει πολύ σοβαρές επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα κι άλματα τεχνολογικά.
  Εμείς από την άλλη στο πουθενά. Προσωπικά, πιστεύω πως ο Ερντογάν είναι αρκετά τρελός ώστε να ξεκινήσει πόλεμο, αν πιστέψει πως μπορεί να βγει κερδισμένος, έστω κι αν χάσει 50 F16 και 10 φρεγάτες.

  • parsifal avatar
   parsifal @ tpe 11/09/2011 11:10:20

   Αυτό που το είδες ? "δορυφόρο με real time απεικόνιση του πεδίου μάχης;"
   Εχουν απλώς δυο τηλεπικοινωνικούς δορυφόρους και o Gokturk που ΘΑ εκτοξευθεί μάλλον δεν θα φέρει τα προβλεπόμενα ηλεκτροοπτικά Ισραηλινής κατασκευής... Ούτως η αλλως δεν θα πρόκειται για real time αναγνώριση με την ενοια που το αντιλαμβάνεσαι, οπως π.χ. ενα UAV που το στέλνεις κάπου τώρα για αμεση παρατήρηση.
   Οι Τούρκοι εχουν κάμει πολλά βήματα οντως, τα περισσότερα με reverse engineering Ισραηλινών συστημάτων. Μας φαίνονται πολύ εντυπωσιακά λόγω της ημετέρας αφασίας , εξαρτήσεως απο μιζαδόρους εισαγωγείς αμυντικής τεχνολογίας και καταβαραθρώσεως της Αμυντικής μας προσπάθειας της δεκαετίας 70 - 80.
   Ψυχραιμία ομως !

 13. kouvari avatar
  kouvari 11/09/2011 05:05:48

  Οι Τουρκοι ναυτες απαγορευται να βγαινουν στο καταστρωμα.....

 14. Krax avatar
  Krax 11/09/2011 10:21:54

  @Greco
  Yπάρχει τουρκικό έθνος 16 εκ τούρκων χωρίς ιστορία με ποινικό μητρώο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Krax 12/09/2011 01:09:17

   +++++++++++++++

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.