#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2013 10:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η σοφία της Μέρκελ θα σώσει την Ευρώπη»Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής στην Ουάσινγκτον για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός είναι καλά θεμελιωμένες στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Και δείχνουν, ότι παρά την αμφιλεγόμενη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αρκετά σοφή ώστε να προωθήσει μακροπρόθεσμες λύσεις, αντίθετα με τις ΗΠΑ, γράφει στην ολλανδική NRC Handelsblad ο οικονομολόγος Melvyn Krauss.

Για να παραφράσουμε μια διάσημη φράση του αμερικανού ιστορικού Robert Kagan, «οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη», όσον αφορά την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής υγείας. Το γεγονός ότι οι καλύτεροι πολιτικοί της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν με το κεφάλι στον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» είναι κάτι που δείχνει την ανικανότητα των Αμερικανών να επιλύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Αυτό δεν οφείλεται στις αμερικανικές κομματικές διαφορές (αν και συχνά παρουσιάζεται έτσι). Οι Αμερικανοί οποιουδήποτε κόμματος απλά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση του έθνους.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον να δεχτούν ακόμη και ένα μικρό ποσό δημοσιονομικής λιτότητας, για την επίτευξη της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ήταν να τους πείσουν - με τεχνάσματα όπως ο «δημοσιονομικός γκρεμός» - ότι τους περίμενε μεγαλύτερη λιτότητα αν αποτύχουν να λάβουν  τουλάχιστον μια ελάχιστη δόση του φαρμάκου για τη δημοσιονομική υγεία της χώρας τώρα;

Πηδώντας από τον δημοσιονομικό γκρεμό

Εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο πραγματικά νοιάζονταν για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας, θα πηδούσαν με ενθουσιασμό από τον «δημοσιονομικό γκρεμό» δίνοντας εντολή για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων και χωρίς να παζαρεύουν ατελείωτα παρακάμψεις.

Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κυρίως επιβαρύνεται με τον βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόπο επιδιώκοντας το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό κέρδος. Τόσο οι Κεϋνσιανοί όσο και οι supply-siders διαφωνούν, αλλά η Μέρκελ εμμένει στις απόψεις της ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, χωρίς πρώτα να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη - και η ίδια  χρησιμοποιεί δημιουργικά τα γερμανικά χρήματα για να επιβάλει τους γερμανικούς κανόνες που θέλει στην Ευρώπη.

Αυτό - συν το γεγονός ότι υπήρξε και σοφή και θαρραλέα ώστε να αποδεχτεί το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων του Μάριο Ντράγκι παρά τις αντιρρήσεις της Bundesbank- είναι ο λόγος που πιστεύω ότι αξίζει να είναι το πρόσωπο της χρονιάς για την Ευρώπη.

Οι επενδυτές σημειώνουν: το 2013 μοιάζει με τη χρονιά που οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι οι «άνθρωποι από την Αφροδίτη» που είναι στο σωστό δρόμο και οι «Αρειανοί» που βρίσκονται στον λάθος. Είναι οι Αμερικανοί που διώχνουν την φορολογική μεταρρύθμιση και όχι οι Ευρωπαίοι.

«Παλιρροϊκό κύμα κρίσης»

Αυτό βάζει σε κίνδυνο την Ευρώπη, καθώς και την Αμερική. Η αποτυχία της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα την δημοσιονομική εξυγίανση των ΗΠΑ μπορεί να πυροδοτήσει ένα εικονικό παλιρροϊκό κύμα κρίσης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Ζούμε σε ένα είδος διασυνδεδεμένου κόσμου, όπου οι «άνθρωποι από την Αφροδίτη» μπορεί να υποστούν σοβαρές συνέπειες αν οι «άνθρωποι από τον Άρη» δεν συνηθίσουν να κάνουν τις δουλειές τους.

Ένα χτύπημα στην  αγορά ομολόγων των ΗΠΑ θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στους Αμερικανούς  (για να μην αναφέρουμε τους Ασιάτες). Μέρος της ευθύνης για τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ έχει η Federal Reserve, της οποίας η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης - είτε σκόπιμα είτε όχι – έκανε ευκολότερο για τους Αμερικανούς πολιτικούς να θέσουν την  μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση του έθνους σε δεύτερη μοίρα .

Γιατί να κάνουν επώδυνες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του δημόσιου χρέους, όταν η άνευ όρων αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κάνει τη δουλειά για αυτούς; (Η ΕΚΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις πριν ξοδέψει ένα ευρώ στην αγορά ομολόγων).

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναμφίβολα δεν θα ήθελε να το παραδεχθεί, αλλά η ποσοτική χαλάρωση σε στυλ Federal Reserve έχει βοηθήσει στο να αφαιρεθεί ο αέρας από το μπαλόνι της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ.

Presseurop

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 09/01/2013 12:43:25

  Η σοφία !!!(κούνια που μας κούναγε) της Μέρκελ έχει οδηγήσει την σχέση χρέους/αεπ στην Ευρωζώνη να ξεπερνά φέτος το 90% της συνολικής οικονομικής απόδοσής της και την ανεργία στο 12% με προοπτικές περιπτέρου αύξησης.

  Ας θυμηθούμε προ κρίσης οι δείκτες ήταν 66% και 8% περίπου αντίστοιχα.

  Η σοφία της δεν σώνει την Ευρώπη αλλά ερημοποιεί το Νότο και οδηγεί δε μια εκ των πραγμάτων γεροντοκρατία. Είναι άξιον απορίας πως η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων αποδέχονται οικειοθελώς μια τέτοια εξελίξει.

 2. Πέτρος avatar
  Πέτρος 09/01/2013 13:21:00

  Μπράβο. Πείτε μας τώρα πόσο πρόβατα θεωρείτε τους Έλληνες και ποιός σας πλήρωσε για να γράψετε τέτοιες βλακείες.

 3. ανιβας avatar
  ανιβας 09/01/2013 15:00:13

  Μια φωτογραφία 1000 λέξεις...Πόση σοφία θα υποφέρουμε ακόμα Θεέ μου...

 4. blue nile avatar
  blue nile 09/01/2013 16:04:44

  Καταρχήν να δούμε το ότι όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα οι ΗΠΑ είναι ελλειμματικές από το 1971 και μετά.
  Αντί τότε οι αμερικανοί να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα ελλείμματα τους τα αύξησαν.
  Αυτό το κατάφεραν γιατί τα κέρδη τους οι γιαπωνέζικες , κινέζικες και γερμανικές εταιρίες τα έριχναν στην Wall Street αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
  Ανταποδίδοντας έτσι ένα μέρος της κερδοφορίας τους που σε ένα μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην υπερκατανάλωση που χαρακτήριζε τον μέσο αμερικανό που αγόραζε μετά μανίας τα προϊόντα των προαναφερομένων χωρών.
  Μετά την Κρίση του 2008 αυτή η τροφοδότηση του αμερικανικού ελλείμματος σταμάτησε.
  Παρόλο όμως αυτό το αρνητικό δεδομένο οι ΗΠΑ δεν νοιάστηκαν για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και άσκησαν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
  Αν έκαναν οτιδήποτε άλλο η πείνα θα τους θέριζε. Οπότε καλά έκαναν.
  Το ωραίο είναι πως αυτή τη στιγμή η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη με τις περιοριστικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει εκτοξεύει την ανεργία και την ύφεση στην ήπειρο και απορυθμίζει περεταίρω την ήδη βαριά λαβωμένη παγκόσμια οικονομία με συνέπεια να δυσκολεύει η αμερικανική προσπάθεια.
  Γι'αυτό από το 2009 και μετά ο Ομπάμα και ο Μπερνάνκι προσπαθούν να πείσουν τους ευρωπαίους να αλλάξουν ρότα και να σταματήσουν τις λιτότητες.
  Όμως η Γερμανία από την αρχή της Κρίσης το μόνο που ήθελε είναι να χρησιμοποιήσει την Κρίση με διττό σκοπό.
  Από τη μία να κερδοσκοπήσει πρόσκαιρα και να κρύψει το πρόβλημα των χρεωκοπημένων της τραπεζών.
  Και από την άλλη να προσπαθήσει μέσω Κρίσης να ηγεμονεύσει στη λοιπή Ευρώπη ασκώντας μια επεκτατική οικονομική πολιτική.
  Δηλαδή να μετατρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία κατ'εικόνα και αφομοίωση της γερμανικής οικονομίας.
  Για να αποκτήσει η ίδια ένα τεράστιο δομικό πλεονέκτημα.

  Δείτε που φτάνουν την Ευρώπη οι πολιτικές της Μέρκελ:
  Η Ισπανία δανείστηκε με 7,5% η Ιταλία με 6,5% , δηλαδή έχουν χρεοκοπήσει και δεν το παραδέχονται , Ελλάδα Ιρλανδία Πορτογαλία Κύπρος σε μνημόνια, η ανεργία καλπάζει σε όλη την ευρωζώνη με την ύφεση να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση της.
  Εντωμεταξύ μέχρι να φτάσουμε (που δεν θα φτάσουμε ποτέ με αυτές τις πολιτικές) στη δημοσιονομικής εξυγίανση η Γερμανία θα βγάζει δις από τον χαμηλότοκο δανεισμό της και το κυριότερο θα διαμορφώσει μια απίστευτη ανισότητα. Το γράφω και σε άλλο σχόλιο:
  Τα κόστη δανεισμού των ευρωζωνικών επιχειρήσεων διαμορφώνονται από τα κόστη δανεισμού των αντίστοιχων κρατών.
  Έτσι αυτή τη στιγμή οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φερ' ειπείν δανείζονται με πολύ μικρότερα επιτόκια από ότι οι αντίστοιχες νότιες.
  Είναι σα να τρέχουμε 10 χλμ στον στίβο και να χαρίζουμε στον καλύτερο δρομέα τα δύο χλμ !!!
  Κάπως έτσι η Γερμανία προσπαθεί να διατηρηθεί εντός ευρώ για να υλοποιήσει το εθνικό της σχέδιο χωρίς όμως να θέλει να καταβάλει το αντίτιμο για να ξεπεραστεί η Κρίση και να σωθεί το ευρώ που δεν είναι τίποτα άλλο από το να αναδιανείμει κάποια από τα τεράστια κέρδη της στην ευρωζώνη. Μέχρι και Γερμανοί δημοσιογράφοι δηλώνουν ανοιχτά ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ως η πιο πλεονασματική χώρα της ένωσης.

  Θα έχουμε ενδιαφέρουσα συνέχεια.
  Είναι η τρίτη φορά σε 100 χρόνια που οι Γερμανοί θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη.
  Με ειρηνικά μέσα αυτή τη φορά.
  Για να δούμε τι θα γίνει.

  • Ε.Αθανάσιος avatar
   Ε.Αθανάσιος @ blue nile 10/01/2013 04:50:25

   ΄Φίλε blue nile είσαι διαυγέστατος..!
   Προφανώς (και σίγουρα ) αντιλαμβάνεσαι τό δάσος πολύ καλύτερα από τούς (κατ΄ όνομα ξυλοκόπους ) τού συγκεκριμένου "σοβαροφανούς" άρθρου..

 5. αννίβας avatar
  αννίβας 09/01/2013 18:19:32

  Aγαπητέ Βlue Nile, Περιττό να σου επαναλάβω οτι κατα την εκτίμησή μου κάνεις τις πλέον έγκυρες αναλύσεις στο antinews οι οποίες κυρίως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, επιβεβαιώνονται απο τα γεγονότα.
  Τό μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι κατά την άποψή μου και ένας τρίτος λόγος που εξηγεί τη συμπεριφορά της Γερμανικής ηγεσίας, που τον έχει επισημάνει και ο Χέλμουτ Σμίτ. Οι Μέρκελ-Σόιμπλε είναι "χρήσιμοι ηλίθιοι" των ΥπερΤραπεζιτών στους οποίους ανήκουν κατα κύριο λόγο και οι μεγάλες Γερμανικές τράπεζες και αυτοί τους κατευθύνουν τεχνηέντως στην πολιτική που τους εξασφαλίζει το Πραγματικό χρήμα το οποίο τόσο έχουν ανάγκη και το οποίο οι Ομπάμα-Μπερνάνκι με την επεκτατική τους πολιτική τους το στέρησαν .
  Ετσι βρήκαν "νόστιμο ψητό" στην Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ξεκινώντας από τα "γουρουνόπουλα" (PIIGS ) του Νότου. Αν το "πείραμά" τους πετύχει και τα γουρουνόπουλα αυτοθυσιαστούν χωρίς αντίσταση όπως μέχρι στιγμής, θα το διατηρήσουν μέχρι την επόμενη Γαλλική Επανάσταση μετά απο 10-20 ή 30 χρόνια. Ετσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε αρχαία Αθηναική Δημοκρατία με πρωτεύουσα το Βερολίνο όπου Οι Γερμανοί με τους δορυφόρους τους θα είναι ελεύθεροι πολίτες, οι Γάλλοι δουλοπάροικοι-κτηματίες και οι υπόλοιποι κανονικοί δούλοι με δικαίωμα μόνο στην επιβίωση των 500 ευρώ/μήνα...

  • blue nile avatar
   blue nile @ αννίβας 10/01/2013 01:34:25

   Αννίβα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Σωστά όλα όσα συμπληρώνεις.
   Με το ελληνικό μνημόνιο οι Γερμανογάλλοι έσωσαν τις ήδη από την Κρίση του 2008 χρεωκοπημένες ιδιωτικές τους τράπεζες από ένα επιβεβλημένο ελληνικό κούρεμα (κάτι που θα τις έστελνε τελεσίδικα στον αγύριστο) υποχρεώνοντας μας να μετατρέψουμε το ιδιωτικό χρέος (που είναι σχετικά εύκολο να κουρευτεί) σε χρέος προς χώρες (που δεν κουρεύεται εύκολα) .
   Παράλληλα ανακεφαλαιοποίησαν τις γερμανικές τράπεζες με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων χωρίς αυτοί να το ξέρουν γιατί πίστευαν ότι τα χρήματα που δίνουν μένουν στους τεμπέληδες νότιους.

   Πάντως μη νομίζεις ότι Ιταλοί, Ισπανοί , Γάλλοι (που σύντομα θα χτυπήσει και γι'αυτούς η καμπάνα μιας που δεν θα αργήσει η ώρα που θα δεχτούν επίθεση των κερδοσκόπων) θα δεχτούν να μετατραπούν σε σφαγάδια.

   Ακόμα δεν αντιδρούν γιατί είναι παραζαλισμένοι από τις απανωτές σφαλιάρες και επειδή φοβούνται την μετά το ευρώ μέρα και τους κινδύνους που εγκυμονεί.
   Αν διαλυθεί το ευρώ οι καταθέτες των ελλειμματικών χωρών θα τρέξουν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους με συνέπεια να καταρεύσουν τα τραπεζικά συστήματα ενώ από την αντίθετη πλευρά στις γερμανικές τράπεζες θα εισρεύσει ζεστό χρήμα.

   Όμως κανείς δεν θέλει να αυτοκτονήσει οπότε πολλά θα δουν τα μάτια μας...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ blue nile 10/01/2013 13:38:29

    Να και κατι που δεν μπορω να καταλαβω. Γιατι στην διαλυση του ευρω τα λεφτα θα πανε σε μια χωρα που χρησιμοποιει το ευρω (Γερμανια) και που δεν θα μπορει να το σωσει αν δεν το θελουν οι υπολοιποι επισημοι χρηστες του (sic!) και δεν θα πανε τα λεφτα σε Ελβετια, Νησους Κεϋμαν, Αγγλια, ΗΠΑ, Ν.Αφρικη, Σευχελλες, Ινδια, κτλ (με την αναλογη μετατροπη σε τοπικο νομισμα φυσικα).

    Τοση εμπιστοσυνη οτι η Γερμανια θα επαναφερει το μαρκο με τετοια ομαλοτητα;

    • blue nile avatar
     blue nile @ Φοιτητης 10/01/2013 14:45:13

     Γιατί η Γερμανία είναι πλεονασματική χώρα.
     Άρα το νέο της νόμισμα θα είναι ανατιμημένο σε σχέση με το ευρώ. Οπότε οΓερμανός θα θεωρεί ασφαλή τα χρήματα του στην τράπεζα.
     Αντίθετα ο Γάλλος ο Ιταλός και οι άλλοι προβληματικοί θα ξέρουν ότι το νέο τους νόμισμα θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ οπότε θα τρέξουν να σηκώσουν ότι χρήματα έχουν.
     Με συνέπεια να καταρρεύσουν τα τραπεζικά τους συστήματα,

 6. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 09/01/2013 20:37:53

  Και ωραία, και ευαίσθητη, και μεγαλόψυχη, και γλυκιά, και ερωτεύσιμη και τα πάντα όλα !!!!!
  Τυχερός όποιος η μοίρα τον οδήγησε στο δρόμο της.
  Απόλαυση πρέπει να είναι η ...παρέα της .
  Για τη ...σοφία και το ανυπέρβλητο πνεύμα της δε θα πω τίποτε,
  τα λέει όλα το άρθρο :-) !!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.