#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/09/2011 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ δεν είναι κάτι το καινούργιο
 

Η Τουρκία ποτέ δεν θεώρησε το Ισραήλ ως σύμμαχο, αλλά ως έναν ακόμη σημαντικό παίκτη της ευρύτερης περιοχής, με τον οποίο μοιράζεται κάποια κοινά συμφέροντα.

Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η ανάγκη να συγκρατηθεί ο αραβικός εθνικισμός με ηγέτη του τον Gamal Abdel Nasser της Αιγύπτου και τη στήριξη της ΕΣΣΔ, ενίσχυσαν τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Ακόμη όμως και τότε υπήρχαν τριγμοί, όπως το 1955, όταν η Τουρκία υποβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, συνάπτοντας  το Σύμφωνο της Βαγδάτης με το Ιράκ, και δεσμευόμενη να στηρίξει την Ιορδανία αν αυτή δέχονταν επίθεση από το Ισραήλ.

Αν μη τι άλλο, η πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ των δυο χωρών, θυμίζει αντίστοιχες κρίσεις που έλαβαν χώρα όταν στη Τουρκία ηγούνταν οι κοσμικοί ή και ο στρατός. Οι συνεχείς τριβές μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των διαδόχων του Ατατούρκ και του εβραϊκού κράτους στο πέρασμα των χρόνων.

Το 1947, η Τουρκία καταψήφισε τη πρόταση του ΟΗΕ για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, όμως το 1949, μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου-Ιορδανίας και Ισραήλ, η Τουρκία έγινε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο του 1991, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της Αραβοϊσραηλινής ειρηνευτικής σύσκεψης στη Μαδρίτη, η Τουρκία αναβάθμισε το επίπεδο διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ (και με το PLO) σε επίπεδο πρέσβεων.

Πιο πριν, στη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα, η Τουρκία απέδειξε τη στήριξή της προς τον παλαιστινιακό αγώνα, όντας η τέταρτη μόλις χώρα, και η μόνη με διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Τουρκία, μαζί με τις περισσότερες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες καταδίκασε την εισβολή του Λιβάνου το 1982, καθώς και τις γενικές πολιτικές του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Έτσι, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας ανέκαθεν βασίζονταν στην αντίληψη ότι η γεωγραφική γειτνίαση, τα οικονομικά συμφέροντα, και τα πολιτισμικά ζητήματα απαιτούν την εξομάλυνση των σχέσεων της με τους γείτονες της.

Αυτό εξηγεί το γιατί μια τουρκική κυβέρνηση αποκλείεται να συνάψει ποτέ σχέσεις πλήρους συμμαχίας με μια εβραϊκή χώρα, εφόσον αυτή είναι σε διαρκή πόλεμο με τον αραβικό κόσμο.

Οι Ισραηλινοί μπορεί να μην το θέλουν αυτό, αλλά ο Ατατούρκ σίγουρα θα επικροτούσε.

 

Του Leon T. Hadar

 

Huffington Post

http://www.huffingtonpost.com/leon-t-hadar/turkish-foreign-policy-israel_b_967100.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 23/09/2011 11:01:40

  To έκανα ανάρτηση κι αλλού,
  h__p://jssnews.com/2011/09/04/israel-turquie-aura-t-il-une-guerre/
  Άρθρο για το πως το Ισραήλ θα ερεθίσει την Τουρκία και θα χρησιμοποιήσει το ΠΚΚ, την Ελλάδα και την Κύπρο γι' αυτό το σκοπό.
  Πριν χαρεί κανείς, ας σκεφθεί ότι κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να μας χρησιμοποιούν καιροσκοπικά. Μπορούν;

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 23/09/2011 12:02:38

  Η Τουρκία, με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της, παραδίδει μαθήματα διπλωματίας.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ανώνυμος 23/09/2011 22:12:01

   Η Τουρκία με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της αργά ή γρήγορα θα φάει πολλές φάπες από ΗΠΑ - Ισραήλ.

 3. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 23/09/2011 12:34:44

  Είναι μήπως αργά για δάκρυα, Leon?
  Για δεκαετίες η οργανωμένη εβραϊκή κοινότητα στην Αμερική, οι οργανώσεις τους δηλαδή, εξέτρεφαν το τέρας του Τουρκικού επεκτατισμού. Εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αρμενίας, ακόμη και των Κούρδων. Τώρα μερικοί στο Ισραήλ και στην Αμερική νομίζουν οτι μπορούν να γυρίσουν πίσω το ποτάμι.
  Είναι αργά γι' αυτό.
  Ας αλλάξουν ρότα.

 4. MEHMET IMAM avatar
  MEHMET IMAM 01/02/2012 05:28:25

  «Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ!»
  Το τελευταίο καιρό παρατηρούμαι στα ΜΜΕ της Χώρας μας, ότι η Τουρκία είναι σε διαμάχη με το Ισραήλ. Το ίδιο γίνεται και στα ΜΜΕ της γείτονας χώρας της Τουρκίας. Αυτό κάτι μας λέει απο μόνο του, αλλά και αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν;
  Σύμφωνα μετα ΜΜΕ των δύο χωρών υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Όμως, το εμπόριο μεταξύ τους δεν έπεσε, αντίθετα, αύξησε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών. Πίσω απο την κρίση θεαθηναι (το Δαβός, την απεριόριστη στήριξει των αδελφών Χαμάς στον αγώνα τους απο τον κ. Ερδογάν και την αιματηρή κρίση του Μαβί Μαρμαρά, με εννέα Τούρκους πολίτες νεκρούς ) βρίσκεται σε εξέλιξη εμπορικών συμφωνιών και συμφωνίες για παρεταίρου αιματοκυλίσματα στην ευρύτερη περιοχή.
  Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν την πολιτική κρίση θεαθήναι. Παρά την πολιτική ένταση που δήθεν υπάρχει οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Τουρκία το 2011 αυξήθηκαν κατά 42 της εκατό, δηλαδή έφτασε στο 1.850 εκατομμύρια δολαρίων. Επίσης με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζει αύξηση 20 της εκατό των εισαγωγών από την Τουρκία και για το 2011 εκλεισε στο 2.1 δις. δολάριο.
  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jahan Port2Port, η έκθεση αναφέρει για το Δεκέμβριο του 2011 οι εξαγωγές του Ισραήλ προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 51 της εκατό κατά τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, δηλαδή το 2010.
  Εντυπωσιακό είναιότι η Τουρκία σε σχέση με άλλες χώρες, το Ισραήλ είναι από τις λίγες χώρες που έχει εμπορικό πλεόνασμα με συνολικό όγκο συναλλαγών που φτάνει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης το Ισραήλ, τυχαίνει να έχει με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, παρόμοιο των εξαγωγών του μια αύξηση των 26 της εκατό.
  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα αναφέρει το Ισραήλ κατά τα τελευταία 5 χρόνια, οι εξαγωγές του έγιναν προς τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες την Κίνα, την Ινδία, την Αγγλία και την Τουρκία. Επίσης οι εξαγωγες των Ισραηλινών προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 58 της εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  Το ιστορικό στις Τουρκο-Ισραηλινες σχέσεις η κρίση ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα του 2008. Άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία και κορυθώθηκε μετά την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντων στο Mavi Marmara του 2010. Απο τότες οι σχέσεις Τουρκία-Ισραήλ σε διπλοματικό επίπεδο είναι για τα μάτια του κόσμου, δήθεν στο ποιο χαμηλο επίπεδο.
  Ως απότελεσμα, κάθε χρόνο περίπου 500 χιλιάδες Ισραηλινοί που ήταν τουρίστες στην Τουρκία μετα την κρίση αυτή επέλεξαν αλλες χώρες για διακοπές, αντι την Τουρκια. Σκέψου να μην έφευγαν και αυτοί, πώς θα μας κοροιδευε ο Ισλαμιστής Πρωθηπουργός της Ισλαμικής Τουρκίας και αναπληρωτής Πρόεδρος του Μεγάλου Σχέδιο της Μέσης Ανατολής και για ποιούς;
  Αθήνα,01/02/2012
  Φιλικά,
  Μεχμέτ Ιμάμ,
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων Ελλάδας, «Η Φιλότητα»
  m.imam61@yahoo.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.