02/11/2009 19:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η εγχώρια ασυμμετρίαΣυμπληρώνονται, σε λίγες μέρες, 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που σηματοδότησε την επανένωση των Γερμανιών, περίπου έναν χρόνο αργότερα. Στις 3 Οκτωβρίου του 1990 οι περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας (DDR), ενσωματώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (BRD).

Η ιστορική αυτή ημέρα χαιρετίστηκε ως η απαρχή μιας νέας περιόδου για τους Γερμανούς. Μιας περιόδου που ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ παρομοίασε με «ανθισμένα τοπία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"). Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές, οι διαφορές που υπήρχαν, μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών περιοχών, δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί.

Αυτό ισχύει - κυρίως - στα πεδία της οικονομίας και της απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα υπογράμμισε ο Ανατολικογερμανός θεολόγος Φρίντριχ Σορλέμερ, ηγετικό στέλεχος των αντιφρονούντων πριν από την επανένωση: «Εξακολουθεί να υφίσταται μια ασυμμετρία μεταξύ μας, αλλά η διαδικασία ενσωμάτωσης συνεχίζεται. Εκτιμώ ότι σε 20 χρόνια θα έχει επιτευχθεί ο στόχος».

Η εσωτερική μετανάστευση

 

Οι προβλέψεις του Σορλέμερ δεν είναι τόσο αισιόδοξες. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι υποδομές στις περιοχές της πρώην Λαοκρατικής Γερμανίας εκσυγχρονίστηκαν. Εκατομμύρια κατοικίες επισκευάστηκαν, ενώ κατασκευάστηκαν και νέες. Εκκλησίες και ιστορικά κτίρια αναπαλαιώθηκαν. Τα κέντρα των πόλεων αναμορφώθηκαν. Η Ανατολική Γερμανία ελάχιστα θυμίζει πια την εποχή του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Και όμως, από το 1989 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός των ανατολικών περιοχών της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Το 1990 ζούσαν στην Ανατολική Γερμανία 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα είναι μόλις 13 εκατ. και κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τις ανατολικές περιοχές - κατά μέσο όρο - 50.000 άτομα. Πρόκειται - κυρίως - για νέους, με υψηλή επαγγελματική ειδίκευση, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν στη δυτική Γερμανία, όπου υπάρχει προσφορά εργασίας.

Έτσι, στην ανατολική Γερμανία μένουν οι ηλικιωμένοι και οι κοινωνικά αδύναμοι. Οι λόγοι της εσωτερικής μετανάστευσης αποδίδονται στην ανεπαρκή οικονομική ανάπτυξη των ανατολικών περιοχών. Το ΑΕΠ εκεί είναι κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο σε σύγκριση με εκείνο των δυτικών ομόσπονδων κρατιδίων. Το ποσοστό της ανεργίας είναι διπλάσιο.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες νησίδες ανάπτυξης, αλλά αυτές δεν επαρκούν, ώστε να καλύψουν τα ελλείμματα. Ακόμη και το «ηλεκτρονικό πάρκο» στη Δρέσδη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια οικονομικά προβλήματα. Πάντως, για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, εκείνο που προέχει για όλους τους Γερμανούς είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγές: kathimerini.gr και ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.