#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 07:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «πράσινη» πολιτική της Μέρκελ είναι φιάσκοΚάποιοι δίνουν τα… εύσημα στην Άνγκελα Μέρκελ για  την επικείμενη καταστροφή της ΕΕ. Απ’ ότι φαίνεται όμως, η γερμανίδα καγκελάριος έχει κι άλλο έργο ιερό έργο να επιτελέσει: την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια που ανακοίνωσε το 2011 δεν είναι και τόσο «πράσινη». Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και θα προκαλέσει την αύξηση εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.  Η επιλογή αυτή όμως δεν φαίνεται να ενοχλεί τους οικολόγους της Γερμανίας.

Η παραπάνω αναφορά δεν είναι υποθετική αλλά βασισμένη στην τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Heinrich Böll. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διότι τους έχει ήδη μειώσει αρκετά. Τώρα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να παράγει ενέργεια ακόμα και από λιγνίτη _αν και πιθανώς μόνο η καύση παλιών ελαστικών θα παρήγαγε περισσότερη ρύπανση από κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Μετά από αυτό, από μια χώρα που ήταν ηγέτιδα της επανάστασης πράσινης ενέργειας, πολλοί θα σκέφτονταν ότι ίσως οι οικολόγοι λιποθυμούσαν από το σοκ. Αντ’ αυτού όμως, οι Πράσινοι της Γερμανίας δεν λιποθυμούν, απλά επειδή έχουν βοηθήσει στο να συνταχθεί η εν λόγω έκθεση.
Μετά από τέτοια συμπεράσματα από το Ίδρυμα Heinrich Böll, που είναι μια δεξαμενή σκέψης του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, ο κόσμος τελειώνει. Και ο Πέτερ Αλτμάγιερ, υπουργός Περιβάλλοντος, συμφωνεί με τους οικολόγους. «Θέλουμε να παράγουμε το 35 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020», είπε πρόσφατα στην «Die Zeit». «Αλλά πρέπει επίσης να παράγουμε το υπόλοιπο 65 τοις εκατό από κάτι άλλο».

Τρελάθηκαν οι οικολόγοι; Αναρωτιούνται κάποιοι. Ένα μεγάλο μέρος τη ευθύνης για την επιστροφή της Γερμανίας στον άνθρακα ανήκει στον κ. Αλτμάγιερ, μεταξύ άλλων. Πουθενά στον κόσμο δεν χτίστηκαν τον τελευταίο καιρό περισσότερα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα -ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε είκοσι τρία. Τα περισσότερα θα καίνε λιγνίτη, το πιο βρώμικο συμβατικό καύσιμο που υπάρχει. Για την ατμόσφαιρα, αυτό σημαίνει επιπλέον 150 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο -με τις ευλογίες του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας.
Τρελάθηκαν οι γερμανοί Πράσινοι; Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έγινε είδωλο τους όταν τον Μάρτιο του 2011, λίγες μέρες μετά την αποτυχία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δεσμεύτηκε να κλείσει οκτώ από τους δεκαεπτά αντιδραστήρες της Γερμανίας, παρόλο που στην αρχή της θητείας της ήθελε να τους κρατήσει ενεργούς μέχρι το 2036.
Στις 30 Μαΐου 2011, η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια ακόμη πιο ριζοσπαστική απόφαση: την αποξήλωση όλων των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μέχρι το 2022. Και έτσι τα όνειρα των οικολόγων εκπληρώθηκαν και μια πράσινη επανάσταση άρχισε στη Γερμανία.

Το φιάσκο τους Συστήματος Ανταλλαγής Ρύπων

Η απόφαση να παραιτηθεί από την παραγωγή ατομικής ενέργειας δεν απαιτούσε και πολύ θάρρος από την καγκελάριο Μέρκελ, επειδή η μερίδα των πολιτών που ήταν αντίθετοι σε αυτό έφτασε το 70% μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Αλλά μια τέτοια απόφαση απαιτεί ακριβείς προβλέψεις, οι οποίες έλειπαν.
Αρχικά, το σχέδιο ήταν η Γερμανία να απαλλαγεί από την πυρηνική ενέργεια με τέτοιο ρυθμό, ώστε να επιτρέψει στις ανανεώσιμες πηγές να καλύψουν το κενό που προκύπτει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Τώρα, όμως, έχει γίνει σαφές ότι η διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων συνεπάγεται τη μείωση παραγωγής ενέργειας κατά 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αρχικά, το φυσικό αέριο έπρεπε να χρησιμεύσει ως μια φυσική αντικατάσταση της  πυρηνικής ενέργειας. Αλλά το Σύστημα Ανταλλαγής Ρύπων της ΕΕ αποδείχθηκε αποτυχία. Μέχρι τώρα, ανέθεσε τις άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ενέργειας, με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις τους. Αν μια εταιρεία ήταν σε θέση να μειώσει τις εκπομπές CO2, θα μπορούσε να πουλήσει τις αχρησιμοποίητες άδειες στις εταιρείες που είχαν υπερβεί τα όριά τους.
Αν το Σύστημα λειτουργούσε σωστά, ο άνθρακας ως πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα ανέβαινε έναντι του φυσικού αερίου, το οποίο εκπέμπει τρεις φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του Συστήματος παρέλειψαν να προβλέψουν ότι η Ευρώπη θα πληγεί από μια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε σημαντική πτώση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ενέργειας δεν χρησιμοποιούν τις άδειες εκπομπής CO2 τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η άδεια για την εκπομπή ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα κοστίζει περίπου 7 ευρώ σήμερα. Θα πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον 35 ευρώ για την ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο για να είναι φθηνότερα από ό,τι εκείνη που λαμβάνεται από τον άνθρακα, σύμφωνα με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης.
Αλλά όταν έγιναν προσφυγές την άνοιξη στο Bundestag ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα μέρος του πυρηνικού τομέα, το Κόμμα των Πρασίνων -η πρώτη τέτοια περίπτωση στην ιστορία του κόσμου- υποστήριξε σθεναρά τον άνθρακα. «Μπορούμε να δεχτούμε μια προσωρινή επιστροφή στον άνθρακα ως πηγή ενέργειας για να προστατευθεί η Γερμανία από καταστροφικό για το περιβάλλοντος άτομο. Εν τέλει, ενδιαφερόμαστε όλοι για την προστασία του περιβάλλοντος» εξήγησε στο κοινοβούλιο ο η ηγέτης του κόμματος Γιούργκεν Τρίτιν.

Αλλά είναι πραγματικά έτσι; Η βασανιστική επιχειρηματολογία, παρά το γεγονός ότι η Μητέρα Γη δεν έχει ακόμη πωληθεί σε εταιρείες ενέργειας, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής σύμπτωσης ότι η ευημερία της συμπίπτει με τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών. Αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό, καθώς η θλιβερή περίπτωση στον τομέα της γερμανικής ηλιακής ενέργειας το επιβεβαιώνει.

Καλλιεργώντας ανανάδες στην Αλάσκα
Το να πούμε ότι οι Γερμανοί είναι τρελοί για την ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια συγκρατημένη περιγραφή. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι, ας πούμε, η Αλάσκα, η συνδυασμένη παραγωγή των ηλιακών εγκαταστάσεων της χώρας ισούται σχεδόν με αυτή του υπόλοιπου κόσμου.

«Είναι σαν οι κάτοικοι της Αλάσκας να αρχίσουν να καλλιεργούν εκεί ανανά»,  υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή ο Μίκαελ Φουκς (του CDU).
Αυτοί οι ανανάδες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηροί για τους Γερμανούς. Ο γνωστός οικονομολόγος Χοακίμ Βάινμαν κατέδειξε τον παραλογισμό της επιδότησης του τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, υπολογίζοντας ότι τα 9 δις ευρώ που έχουν δαπανηθεί φέτος για την ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να παράξουν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια, αν επενδύονταν στην τεχνολογία της αιολικής ενέργειας, ή ακόμα και έξι φορές περισσότερη ενέργεια αν δαπανούνταν στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Για να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο παράδειγμα, η μείωση των εκπομπών CO2 κατά έναν τόνο απαιτεί δαπάνες 500 ευρώ για την ηλιακή ενέργεια, αλλά μόνο 20 ευρώ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο τεχνολογίας και μόλις πέντε ευρώ για μόνωση των κτιρίων.
Παρά τις τρομερές δαπάνες, η γερμανική κυβέρνηση έχει εδώ και χρόνια επιχορηγήσει τον τομέα της ηλιακής ενέργειας με την ελπίδα, όπως υποστηρίζει ο Βάινμαν, ότι οι γερμανοί κατασκευαστές φωτοβολταϊκών μονάδων, που έχουν ήδη λάβει γενναιόδωρες επιδοτήσεις, θα κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Πριν από δύο χρόνια, όταν είχε καταστεί σαφές ότι οι Κινέζοι ήταν σε θέση να παράγουν τις μονάδες στη μισή τιμή, το Βερολίνο απέσυρε την υποστήριξη, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε μια σειρά εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία.
Αν η λογική των δαπανών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διεπόταν πραγματικά από την επιθυμία για την προστασία του περιβάλλοντος, η ηλιακή ενέργεια δεν θα υπήρχε στη Γερμανία. Όμως, η γερμανική πράσινη επανάσταση δεν ήταν πραγματικά για το περιβάλλον αλλά και για τα κέρδη, για τη δημιουργία ενός πολύ εξειδικευμένου τομέα, όπου οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν θα είχαν ανταγωνισμό.

Αν η καγκελάριος Μέρκελ κατάφερε να πείσει τους πράσινους να δεχτούν τον άνθρακα, θα τους είχε πείσει, πιθανότατα, να αποδεχτούν και την πυρηνική ενέργεια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα έκανε τη διαφορά στη γερμανική βιομηχανία, διότι η πυρηνική ενέργεια κυριαρχείται από τους Γάλλους. Και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι κερδοφόρα.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/2640071-goodbye-nuclear-welcome-back-coal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 16/09/2012 10:19:45

  Είναι γνωστό ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια Made in Germany φάμπρικα, γιατί σας ξανφιάζει ότι αφού έπεισαν τους ηλιθίους να δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν την πράσινη οδό, ότι δηλαδή θα μείνουν υπανάπτυκτοι, αυτοί κατασκευάζουν 23 μονάδες λιγνίτη;

  Στο ΜΙΤ των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα φίλτρων που κατακρατούν το διοξείδιο από λιγνιτικές μονάδες και το μετατρέπουν σε στέρεο υλικό που χρησιμεύει ως πρώτη ύλη της βιομηχανίας. Η Ελλάδα ως λιγνιτοπαραγωγός χώρα θα έπρεπε λογικά να είναι αρωγός των ερευνών του ΜΙΤ σε αυτό. Δεν είναι. Ακολουθεί πιστά, ακόμη και στην μετά ΓΑΠ εποχή, τις αρλούμπες περί πράσινης ανάπτυξης.

  Κριτήριο για ένα εργαλείο είναι αν μπορεί να φτιάξει τον εαυτό του. Καμία ήπια μονάδα ενέργειας δεν μπορεί να δώσει αρκετή ενέργεια για να φτιάξει μια νέα μονάδα ήπιας ενέργειας. Χωρίς την συμβατική "σκληρή" ενέργεια δεν φτιάχνονται ούτε φωτοβολταϊκά ούτε ανεμογεννήτριες. Αυτά τα ξέρουν οι απανταχού πράσινοι, αλλά κάνουν μόκο διότι συμφέρει η χειραγώγηση των ηλιθίων.

  Η αλήθεια είναι ότι χωρίς απρόσκοπτη και φτην ή ενέργεια ανάπτυξη γιοκ. Αποφασίστε λοιπόν. Οι Γερμανοί είδαν το φως το αληθινό, εμείς;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Nik 16/09/2012 13:43:28

   Τα νέα εργοστάσια ενέργειας με λιγνίτη (και άνθρακα) έχουν τεχνολογία πειριορισμού της ρύπανσης. Καμμιά σχέση με τα πεπαλαιωμένα συστήματα Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης.
   Αργεί πολύ η ΔΕΗ (και ο "νεοελληνικός" τροπος σκέψης).
   Άνθρακας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι συμπληρωματικά συστήματα και οχι ανταγωνιστικά. Ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα είναι της κυριαρχίας του πετρελαίου και της πυρηνικής ενέργειας.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Nik 16/09/2012 18:02:57

   Τεχνολογία συλλογής και επαναχρησιμοποίησης της τέφρας από καπνοδόχους έχει αναπτύξει (και πατεντάρει) και μια θυγατρική της ΤΙΤΑΝ.

 2. Nik avatar
  Nik 16/09/2012 10:24:42

  Η τελευταία αράδα τα λέει όλα. Αλλά εμείς συνεχίζουμε στην μπαρούφα που φύτεψαν στην ελληνική κοινωνία οι ξενόφερτες ΜΚΟ, ο ΓΑΠ και η Μπιρμπίλω.

  Ανάπτυξη χωρίς απρόσκοπτη και φτηνή ενέργεια δεν γίνεται. Τα περί τσάμπα ήλιου και αέρα είναι για τους αδαείς, και τους πεινασμένους.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/09/2012 13:32:26

  Φεύγοντας από την πυρηνική ενέργεια και λιγοστεύοντας την καύση υδρογονανθράκων, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στη μεταβατική φάση, χωρίς χρήση άνθρακα.
  Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του άνθρακα να γίνει με τροπο και τεχνολογίες που να ελαχιστοποιούν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων στην ατμόσφαιρα.
  Άλλωστε, η τερατωδών διαστάσεων σήμερα, καύση πετρελαιου, δεν παράγει λιγότερο διοξειδιο του άνθρακα από την κάυση άνθρακα.
  Η δαιμονοποίηση του άνθρακα είναι "δουλειά" του (πανίσχυρου) lobby του πετερελαίου και του (εξασθενημένου) lobby των πυρηνικών.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/09/2012 13:38:35

   Να δούμε το ενεργειακό πρόβλημα σφαιρικά, στην παγκόσμια διάσταση:
   Μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις του πλανήτη - Κίνα, Ινδία, Βραζιλία - δεν έχουν πετρέλαιο ή έχουν λίγο (μόνον η Βραζιλία). Μέχρι ν' αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν τρείς εναλλακτικές λύσεις: Είτε ανάπτυξη πυρηνικών, είτε εισαγωγή πετρελαίου, είτε χρήση άνθρακα (και οι 3 έχουν άφθονο). Προφανώς θα επιλέξουν ούτως ή άλλως την τρίτη λύση. Και καλά θα κάνουν. Μονόδρομος είναι.
   Είμαστε λοιπόν πάλι πίσω στο αρχικό συμπέρασμα:
   "Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του άνθρακα να γίνει με τροπο και τεχνολογίες που να ελαχιστοποιούν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων στην ατμόσφαιρα".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/09/2012 14:21:58

   Αυτοί που ασκούν πραγματική περιβαλλοντική πολιτική είναι συνήθως (και πρέπει να είναι) ρεαλιστές και πρακτικοί άνθρωποι.
   Οι από τεχνικο-οικονομική σκοπιά ουτοπιστικές προτάσεις (¨ασφαλή" πυρηνικά, "ανεξάντλητο" και "φτηνό" πετρέλαιο), είναι δουλειά των κερδοσκόπων (νεοφιλελεύθερων ή κρατιστών) και των αφελών.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/09/2012 13:53:51

  Ε, ρε Τέσλα που χρειάζεται. Τον έφαγαν (η σια στις ΗΠΑ) όμως όταν είδαν τι πάει να καταφέρει. Την δωρεάν και ανεξάντλητη ενέργεια! Πως μετά θα έκαναν μέχρι και πολέμους, δήθεν για τα πετρέλαια; Και πως θα έφτιαχναν το πεδίο για την ίδρυση της παγκόσμιας κοσμοκρατορίας των ΗΠΑ;

 5. chris avatar
  chris 16/09/2012 15:14:05

  Εχουμε και λεμε:
  Τεραστια κοιτασματα λιγνιτη στο Κοσυφοπεδιο (πολεμος Γιουγκοσλαβιας συμμετοχη Γερμανιας)
  Απαγορευτικο κοστος επενδυσεων στα φωτοβολταϊκα στην Γερμανια (ηλιακα παρκα στην Ελλαδα)
  Αποθεματα λιγνιτη για τουλαχιστον 100 ακομα χρονια στην Ελλαδα (απαξιωση ΔΕΗ, πωληση της)
  Βλεπετα καποια συνδεση των παραπανω με την σημερινη πραγματικοτητα της Ελλαδας;
  Εαν οχι , τοτε μαλλον το ονομα σας θ' αρχιζει απο Οττο..

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ chris 16/09/2012 19:11:41

   Η Γερμανία έχει στο έδαφός της πολύ μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη από Ελλάδα + Κοσοβο. Για να μην αναφέρουμε τον λιθάνθρακα.
   Germany has considerable reserves of hard coal (2,500 million tonnes) and lignite (40,500 million tonnes), making these the country’s most important indigenous source of energy.
   (πηγή euracoal).
   h**p://www.euracoal.be/pages/layout1sp.php?idpage=72

   • chris avatar
    chris @ Ο Θείος 17/09/2012 00:13:01

    Ο ελληνικος λιγνιτης λογω γεωλογικης προελευσης εχει συντριπτικα λιγοτερες εκπομπες θειου και αζωτου , πραγμα που τον κανει "οικολογικο" σε σχεση με τον γερμανικο & πολωνικο της οξινης βροχης.
    Επισης ακομα και με τις υπαρχουσες εγκαταστασεις η εξορυξη του ειναι αρκετα φθηνοτερη , και ετσι εξηγειται και η χαμηλοτερη τιμη κοστους της ελληνικης κιλοβατωρας (ακομα υπολογιζοντας και τους φορους που επεβαλαν με στοχο την εισογο των ιδιωτων στην ενεργεια).
    Τα διασυνδεδεμενα συστηματα θα κανουν την δουλεια τους.
    Η γερμανικη οικονομια χρειαζεται τεραστιες ποσοτητες ενεργειας εαν θελει να ανταγωνιστει Κινα και Βραζιλια.
    Και θελει ενα "οικολογικο" λιγνιτικο αποτυπωμα για να τις χτυπησει στο θεμα του ανθρακα και των εκπομπων CO2

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.