#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2011 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πορεία του ενός εκατομμυρίου


(Ανανεωμενο) Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και ευνοήθηκε από τη δέσμευση του στρατού να μην ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών.

Πάνω από 200.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου, ενώ 20.000 διαδήλωσαν στην πόλη Σουέζ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Κεντρικό αίτημα η παραίτηση Μουμπάρακ

Εν τω μεταξύ, ο αντιφρονών και νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί μέχρι την Παρακευή και να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η αιματοχυσία, όπως μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Οι Αιγύπτιοι «θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. «Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'», πρόσθεσε.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν παράλληλα ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν άρχισε χθες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν τηλεφωνικά μηνύματα τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στο Twitter, καθώς η πρόσβαση στο ίντερνετ εξακολουθεί να είναι αδύνατη στην Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν απευθύνει έκκληση στο Μουμπάρακ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ η Ουάσινγκτον έστειλε στην Αίγυπτο ειδικό απεσταλμένο, τον πρώην πρεσβευτή στο Κάιρο Φρανκ Ουάισνερ, για συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρος Μουμπάρακ να «ακούσει την κατακραυγή του λαού και τις διεκδικήσεις του». «Ανταποκριθείτε χωρίς δισταγμούς στα αιτήματα του λαού για ελευθερίες», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι η λύση στα πολιτικά προβλήματα βρίσκεται στην κάλπη.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο κατά της ανεργίας, της διαφθοράς και της ακρίβειας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AUD avatar
  AUD 01/02/2011 15:29:47

  τι πιθανότητες έχει να γίνει κάτι αντίστοιχο και εδώ στην Ελλάδα?

  α = καθόλου
  β = μπορεί ίσως
  γ = μια σπίθα να ανάψει και θα γίνει

  εγώ λέω α.....

  • Dal avatar
   Dal @ AUD 01/02/2011 15:53:11

   Έχεις δίκαιο...

  • Greeklish avatar
   Greeklish @ AUD 01/02/2011 23:14:04

   Είμουνα στο Καιρο το Νοέμβριο, αν κάποιος έλεγε ότι σε 2 μήνες θα γινότανε το σώσε κανείς δεν θα το πίστευε. Γιαυτό μην αποκλείετε τίποτα ο κόσμος είναι στα κάγκελα.

 2. factorx avatar
  factorx 01/02/2011 16:12:04

  CHIPITA: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Το προσωρινό κλείσιμο των δύο παραγωγικών μονάδων της στην Αίγυπτο αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου Chipita από τις αρχές της εβδομάδες με αφορμή την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

  Δεδομένου ότι είναι αδύνατη, λόγω αποκλεισμού η προσέγγιση και η τροφοδοσία κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας του Καϊρου με τα προϊόντα κρίθηκε σκόπιμη η αναστολή και της εμπορικής δραστηριότητας της Chipita μέχρι νεωτέρας.

  Στα δύο εργοστάσια του ομίλου απασχολούνται συνολικά 2.500 εργαζόμενοι και λειτουργούν 14 γραμμές παραγωγής κρουασάν, cake, και bake rolls . Το συνολικό ύψος της επένδυσης αποτιμάται στα 70 εκ. ευρώ και οι δραστηριότητες του ομίλου αποφέρουν έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Αίγυπτος εκτός από τις τοπικές ανάγκες εξυπηρετεί και τις αγορές των χωρών της Μέσης Ανατολής.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 01/02/2011 18:21:13

  1 εκατομμύριο στο δρόμο και η Αίγυπτος έχει 70 εκαταμμύρια συνολικώς

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Γιώργος 01/02/2011 18:26:43

   Σωστή παρατήρηση.
   Αναλογικά είναι σαν να έχει γίνει διαδήλωση 150.000 ατόμων στην Αθήνα.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κάποιος 01/02/2011 20:31:20

    Εννοείς ότι είναι πολλοί ή λίγοι;

 4. gloup avatar
  gloup 01/02/2011 19:16:32

  ΄Οταν οι αποκάτω δεν θέλουν άλλο και οι αποπάνω δεν μπορούν άλλο, τότε θριαμβεύει η επανάσταση : Λένιν
  Ο αιγυπτιακός λαός με δύναμη και θάρρος δήλωσε: δεν θέλω άλλο.
  Στην Αίγυπτο κυκλοφορεί το σλόγκαν: ψηλά το κεφάλι ακόμα κι αν φας σφαλιάρα

 5. WY avatar
  WY 01/02/2011 21:22:58

  Τί σημασία έχει ό συσχετισμός μεταξύ πληθυσμού κι εξεγερθέντων???
  Έστω καί ελάχιστοι αριθμητικά,οί Αιγύπτιοι αποδεικνύουν, ότι είναι αποφασισμένοι καί έτοιμοι νά θυσιάσουν εαυτούς,προκειμένου νά διεκδικήσουν καλύτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες καί στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες!!!
  Άλλωστε διά αυτόν τόν αγώνα,έχουν θυσιασθή ήδη περίπου 80-100 πολίτες καί τραυματισθή πάνω από 1000 καί μόνον διά τούτο,πρέπει νά τούς θαυμάζουμε/σεβόμεθα!!!!!
  Από τήν εξέλιξη/διεθνείς αναλύσεις τών γεγονότων,φαίνεται ότι θά τό πετύχουν,έστω καί αυτοί οί ..............λίγοι!!!!!
  Αντιλαμβάνεσθε,ότι ο Αιγυπτιακός Λαός,στήν εξέγερση του,δέν έχει ώς ""ηγέτη!!!!"" του ,(ευτυχώς) τόν Παναγόπουλον (ΓΣΕΕ) ή τόν Παπασπύρου (ΑΔΕΔΥ),διότι εάν ναί,τότε ή έξέγερση θά ξεκινούσε τό πρώι τής Δευτέρας στίς 08 :00 καί θά εδιαλύετο στίς 15:00 τής ιδίας ημέρας!!!
  Μέ εξεγέρσεις αλλά Ελληνικά,οί μόνοι πού κερδίζουν πραγματικά,είναι οί καφετέριες πέριξ τής Ελληνικής βουλής καί τά βενζινάδικα,πού πωλούν υλικό διά τίς μολότωφ,τών νεαρών!!!!!

 6. WY avatar
  WY 01/02/2011 21:24:38

  Μέ εξεγέρσεις αλλά Ελληνικά,

  διορθώνεται

  Μέ εξεγέρσεις α λά Ελληνικά,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.