#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/02/2011 08:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίπτωση της ΙορδανίαςΗ Ιορδανία είναι μια από τις αραβικές χώρες που βρίσκεται υπό την απειλή λαϊκής εξέγερσης. Ας δούμε όπως περί τίνος πρόκειται.

Η χώρα είναι συνταγματική μοναρχία με βασιλιά τον Abdullah II, ο οποίος όρισε πρωθυπουργό το 2009 τον Samir Rifai. Αν και κουμάντο κάνει ο βασιλιάς, υπάρχει και βουλή, που αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Οι διαδηλωτές στρέφονται κυρίως εναντίον του πρωθυπουργού και του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και εναντίον κάποιων από τους αντιπροσώπους, οι οποίοι πρόσφατα υπερψήφισαν την εμπιστοσύνη  τους προς τη κυβέρνηση, με τεράστια μάλιστα πλειοψηφία.

Η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας είναι το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης (ΙΜΔ), που όμως απείχε από τις τελευταίες εκλογές, διαφωνώντας με τη διαδικασία, και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Οι περισσότεροι Ιορδανοί είναι θυμωμένοι με το άσχημο οικονομικό κλίμα που κυριαρχεί. Σε αντίθεση με τις γείτονές της, η Ιορδανία δεν διαθέτει πετρελαιοπηγές, και όπως παραδέχονται οι κυβερνώντες, η χώρα πλήττεται σκληρά από τη παγκόσμια κρίση και από υψηλούς δείκτες πληθωρισμού. Έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στη τιμή των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ οι μισθοί παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας, ειδικά στην επαρχία, η οποία γονατίζει τη νεολαία.

Αν και η κυβέρνηση πήρε πρόσφατα κάποια μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων, οι διαδηλωτές δεν τα θεωρούν επαρκή. Το ΙΜΔ που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κάλεσε τον βασιλιά να απολύσει τη κυβέρνηση, να διαλύσει τη βουλή, και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Το ζητούμενο είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, η διαφάνεια, και η πάταξη της διαφθοράς, λέει.

Οι πρώτες διαδηλώσεις σημειώθηκαν μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών, προκειμένου να απαλύνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ακολούθησαν και κάποια άλλα παρόμοια μέτρα, τα οποία οι διαδηλωτές δεν θεωρούν αρκετά.

Στις 21/1, χιλιάδες Ιορδανοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας τη παραίτηση του πρωθυπουργού. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν μέλη των ισλαμικών οργανώσεων, αριστεροί, και συνδικαλιστές. Η αστυνομία υπολόγισε το πλήθος στους 1.000 περίπου διαδηλωτές και 2.500 που απλά παρατηρούσαν. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες πορείες και συγκεντρώσεις στις άλλες αραβικές χώρες, οι διαδηλώσεις της Ιορδανίας ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, ενώ η αστυνομία μοίραζε μπουκάλια με νερό στους παριστάμενους.

Στις 28/1 σημειώθηκε ακόμη ένα συλλαλητήριο, κυρίως επειδή οι διαφωνούντες πήραν κουράγιο από τα γεγονότα του Καίρου, το οποίο κράτησε μερικές ημέρες.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς ανακοίνωσε την απόλυση του υπουργικού συμβουλίου και τον ορισμό νέου πρωθυπουργού, ο οποίος διετάχθη να προχωρήσει σε άμεσες μεταρρυθμίσεις.

Αν και οι διαδηλώσεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για την Ιορδανία, αυτό που έκανε εντύπωση είναι η οργάνωση και η διάρκεια των πρόσφατων συλλαλητηρίων. Όπως λέει η Randa Habib του πρακτορείου Agence France Presse: «Τα πρόσφατα συλλαλητήρια πέτυχαν, αφού οδήγησαν σε μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει τώρα να πάρει μέτρα για να ηρεμήσει τις αντιδράσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ιορδανία. Η Τυνησία δημιούργησε προϋποθέσεις αλλαγής για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ανάγκασε τις ηγεσίες να ακούνε τους λαούς».

S.A.-Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάρκος avatar
  Μάρκος 18/02/2011 11:38:20

  Και φυσικά, να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες παρατηρούνται εξεγέρσεις, στην Ιορδανία ουδείς καταφέρεται κατά του Βασιλιά, παρά το ότι εκείνος είναι όχι απλά ο Ανώτατος Άρχοντας, αλλά ο ουσιαστικός κυβερνήτης της χώρας. Και είναι φυσικό να μην καταφέρεται κανείς. Η εικόνα που μας έχουν περάσει στην Ελλάδα, του "κακού βασιλιά που πίνει το αίμα των υπηκόων του" είναι όχι απλά "μαϊμού", αλλά προφανώς δημιουργήθηκε για να μην βλέπουμε τους σοσιαλιστικούς "βασιλιάδες" που κληρονομούν την...Προεδρία στα παιδιά τους, όπως στη Συρία ή τη Λιβύη, ή στην κομματική ιεραρχία, όπως στην Αίγυπτο και αλλού.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μάρκος 18/02/2011 16:14:41

   Σε πολιτικό επίπεδο η βασιλεία στην Ελλάδα έκανε αρκετά λάθη με τελευταίο τη μη αποτροπή του εμφυλίου με αποτέλεσμα να έχει δώσει λαβή για την εκθρόνισή της.

   Ο λόγος όμως που την εξευτέλισαν τόσο πολύ ήταν διότι επιθυμούσαν να αντικαταστήσουν το Βασιλιά οι τρεις οικογένειες που μας κυβερνούν. Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Μητσοτάκηδες.

   Αν υπήρχε στην Ελλάδα Βασιλιάς κληρονομικός, και συνεπώς μη εξαρτημένος, με κάποιο κύρος δε θα χόρευε τόσο πολύ το άλογό τους. Τώρα απλά έφαγαν τα πάντα.

  • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
   Ρομπέν το Γκαρσόν @ Μάρκος 18/02/2011 16:39:26

   Κάτι τετοια λέει και ο Ζαμπούνης.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Ρομπέν το Γκαρσόν 18/02/2011 18:39:19

    Ζαμπούνης Ξεζαμπούνης, έχουν περάσει πια 50 χρόνια και μπορούμε να κάνουμε ιστορική ανάλυση. Μπορούμε να δούμε τι επιδίωκαν και τι πέτυχαν σε επίπεδο πράξεων και όχι τι έλεγαν για να δουλεύουν τον κόσμο.

 2. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 18/02/2011 12:47:22

  ''Αν και κουμάντο κάνει ο βασιλιάς, υπάρχει και βουλή, που αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους''.
  ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ, Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΑ ΟΥΤΕ ΛΙΒΥΗ ΟΥΤΕ ΕΜΙΡΑΤΟ.
  ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ.
  ΑΡΑ, ΕΔΩ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΄Η ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.