#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2010 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίεργη σχέση μεταξύ Αμερικής και ΙνδίαςΤο βραβείο αυτής της εβδομάδας για το επίτευγμα του να μη γνωρίζεις τον κόσμο στον οποίο ζεις, πρέπει σίγουρα να απονεμηθεί στους νεαρούς Γάλλους μαθητές και σπουδαστές, που κατέλαβαν τα σχολεία τους και διέκοψαν τις συγκοινωνίες, στα πλαίσια μιας πανεθνικής απεργιακής κινητοποίησης εναντίον της κυβερνητικής απόφασης να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62.

Αν αυτοί οι νεαροί αντιλαμβάνονταν την υπέρ-ανταγωνιστικότητα και τον οικονομικά διαπλεκόμενο κόσμο στον οποίο ζουν, θα έβγαιναν στους δρόμους απαιτώντας πιο ολιγομελείς τάξεις, καλύτερη διδασκαλία, περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, και  ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα τους. Μόνο έτσι θα πετύχαιναν να βρουν μια δουλειά η οποία και θα τους επέτρεπε να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους χρόνια.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακαλύψει πως το εβδομαδιαίο 35ωρο είναι αδύνατο να λειτουργήσει σε ένα κόσμο όπου οι Ινδοί μηχανικοί προσπαθούν να εργαστούν 35 ώρες την … ημέρα. Το ίδιο αδύνατο είναι να διατηρηθεί ένα υγιές καθεστώς συντάξεων, αν  δεν στηρίζεται σε ένα υγιή ιδιωτικό τομέα.

Αυτά για τη Γαλλία. Αυτό όμως που είναι πιο εκπληκτικό, είναι πως πολλοί νεαροί, και όχι μόνο, Ινδοί, εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η ίδια η Αμερική μοιάζει να απομακρύνεται από τις ιδέες και τον κόσμο που αυτή εφηύρε, και που η Ινδία υιοθέτησε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια χρονική συγκυρία που πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, την επέκταση του ελεύθερου εμπορίου, και την εξαγωγή θέσεων εργασίας (outsourcing). Το αποτέλεσμα θα είναι πως πολλοί Ινδοί επιχειρηματίες θα θελήσουν να τον ρωτήσουν «Τι ακριβώς συμβαίνει;». Η Αμερική δεν είναι αυτή που εξήγαγε σε ολόκληρο τον κόσμο την τεχνολογία και το δόγμα της ελεύθερης αγοράς; Αυτή δεν δημιούργησε το σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον; Τώρα στρέφεται εναντίον του;

«Η επανάσταση της Silicon Valley, και οι αμερικανικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, είναι τα στοιχεία αυτά, που επέτρεψαν τη δημιουργία του ψηφιακού γραφείου», γράφει το ινδικό περιοδικό Businessworld. Και συνεχίζει: «Όμως δυστυχώς, η Αμερική δείχνει ανέτοιμη να εκμεταλλευτεί την επανάσταση που η ίδια  ξεκίνησε. Η μαραζωμένη της υποδομή, το αναποτελεσματικό εκπαιδευτικό της σύστημα, και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, την έχουν εμποδίσει να ανέβει στο νέο κύμα ευημερίας». Αυτό πονάει.

Ο Saurabh Srivastava, συνιδρυτής της Ένωσης Εταιριών Λογισμικού και Υπηρεσιών της Ινδίας, εξηγεί πως τα πρώτα 40 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας του, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονταν απαξιωτικά. Η Ινδία είχε χάσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί επιτυχώς, οπότε επεδίωκε τον προστατευτισμό. Όταν ήρθε η δεκαετία του 1990, και η χώρα κόντεψε να χρεοκοπήσει, η τεχνολογική βιομηχανία ανάγκασε τη κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομία, φέρνοντας ως κύριο παράδειγμα τη περίπτωση της Αμερικής και πιο συγκεκριμένα της Silicon Valley. Έκτοτε, η Ινδία ευημερεί.

Όπως λέει ο Srivastava, «Η Αμερική είναι που μας είπε να επιδιώξουμε την αξιοκρατία. Δεν χρειάζεται να τα παράγουμε όλα εμείς. Πρέπει να ανοιχτούμε στις αγορές και στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτό είναι ο αμερικανικός εθνικός ύμνος και εμείς πιέσαμε τη κυβέρνησή μας να τον ακολουθήσει. Και τώρα, μόλις αρχίσαμε να τον σιγοτραγουδάμε, εσείς τον αλλάζετε… Η βιομηχανία μας είναι αυτή που έσπρωχνε τη κυβέρνηση να ανοίξει την εσωτερική μας αγορά στις αμερικανικές εισαγωγές, στην πλήρη ιδιοκτησία εταιριών από αλλοδαπούς, και σε αυστηρή νομοθεσία σε θέματα copyright, όταν όλα αυτά δεν ήταν καθόλου δημοφιλή». Αν όμως η Αμερική απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες, συμπληρώνει, οι σοσιαλιστές και οι οπαδοί του προστατευτισμού ανάμεσα στους Ινδούς γραφειοκράτες, θα επικρατήσουν, κλείνοντας την ινδική αγορά στους Αμερικανούς εξαγωγείς.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Αμερική μοιάζει να έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της. Και όπως λέει ο Srivastava, οι Ινδοί δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Γιατί ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την αμερικανική ηθική ηγεσία; Μια ηγεσία που δεν ήταν αποτέλεσμα των περισσότερων όπλων, αλλά των ιδεών, της φαντασίας, και της αξιοκρατίας των ΗΠΑ. «Θέλουμε μήπως τη Κίνα να αναλάβει αυτό το ρόλο;».

Με μια αναδυόμενη Κίνα στη μια πλευρά της, και ένα Πακιστάν που καταρρέει στην άλλη, η νέα φιλία της Ινδίας προς την Αμερική, έχει πλέον και μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η εφημερίδα The Indian Express το θέτει ως εξής: «Είναι πολύ ανησυχητικό το να ζούμε σε μια εποχή που δεν διαθέτει την ισορροπία δυνάμεων που διαθέταμε επί 60 χρόνια. Για αυτό και όλοι μας ανησυχούμε για την Αμερική».

Τόσο η Ινδία όσο και οι ΗΠΑ είναι δημοκρατίες. Συναισθηματικά όμως, είναι σαν δυο πλοία που διασταυρώνονται μέσα στη νύχτα. Επειδή σήμερα, ακόμη και η πιο φτωχή Ινδή πιστεύει πως αν διαθέσει κάποια χρήματα ώστε το παιδί της να μάθει αγγλικά, αυτό θα μπορεί να απολαύσει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής από την ίδια. Είναι δηλαδή αισιόδοξη. Όμως ο κάτοικος του Κάνσας, που σήμερα ζει πολύ καλύτερα από την Ινδή, ανησυχεί πως δεν θα ισχύει το ίδιο και για τον γιο του. Αυτός είναι απαισιόδοξος.

Όταν η Αμερική βρίσκεται σε κακή διάθεση, όλοι το προσέχουν. Ερωτηθείς ένας Ινδός δημοσιογράφος για το πώς βλέπει το αμερικανικό κίνημα Tea Party, απάντησε: «Εμείς έχουμε πια ξεφύγει από τη πολιτική της γκρίνιας, και είμαστε σε μια φάση πολιτικής προσδοκιών. Που είναι το αμερικανικό όνειρο; Που είναι η αισιοδοξία;».

S.A. The New York Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 02/11/2010 19:07:30

  Η Παγκοσμιοποίηση δεν τραβάει πια

  • donaE avatar
   donaE @ Orestios 02/11/2010 19:32:09

   Παγκοσμιοποιηση ονομαζουν οτι τους βολευει Ορεστιε.
   Για δες τι λεει ο Στρως Καν για τους ανεργους...

 2. donaE avatar
  donaE 02/11/2010 19:32:34

  Καταπληκτικη φωτογραφια!

 3. δημης avatar
  δημης 03/11/2010 12:49:14

  Το βρήκα θα μας κρεμάσουν όλους ανάποδα και θα γίνουμε όλοι αισιόδοξοι....

 4. ballomatou avatar
  ballomatou 04/11/2010 06:59:17

  Το τι συμβαινει στη Ινδια, Αμερικη και Κινα μας αφορα αμεσα μιας και θα διαμορφωσει το μελλον μας. Παρακολουθω καιρο τωρα το Antinews και εχω παρατηρησει οτι σε αρθρα και ειδησεις που αφορουν στο παγκοσμιο οικονομικο γιγνεσθαι οι παρατηρησεις/σχολια ειναι γελοια. Αντιθετως οταν προκειται για ειδησεις που αφορουν τους 300 τοκιστες σουλατσαδορους και τις φαμπρικες τεμπελιας και μιζας (κομματα) της Ελληνικης Πολιτικης ζωης τα σχολια ειναι πολλα και πλουσια. Αλλα βεβαια ποιος νοιαζεται για το τι θα συμβει στα επομενα 10-15 χρονια? Το σημειο που ειναι η χωρα μας σημερα και η σιγουρη πτωχευση της οφειλεται στο οτι κανεις τοσα χρονια δεν ενδιαφερθηκε να ενημερωθει και ενημερωσει τον πολιτη αυτης της δυσμοιρης χωρας για αυτα που ερχονται. Που ειναι το οραμα? Που ειναι οι συζητησεις και ο προβληματισμος για το μελλον μας? Αντι το Antinews να ειναι ενα εργαλειο προβληματισμου, ενημερωσης και αντικειμενικης δημοσιογραφιας το χρησιμοποιειται για να βγαλετε τα δηλητηριασμενα απο κομματικο μισος σωψυχα σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.