#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2011 00:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγκόσμια δύναμη της τουρκικής προπαγάνδας


Την ώρα που εμείς ως χώρα σερνόμαστε από τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, η τουρκική διπλωματία, και οι άριστες δημόσιες σχέσεις της, καταφέρνουν και περνούν το μήνυμα ότι η χώρα τους είναι παγκόσμιος παίκτης και κρίσιμος παράγοντας, και παράδειγμα προς μίμηση! Απόδειξη για αυτό αποτελεί και  το άρθρο αυτό του Globe and Mail, του μακρινού… Καναδά (που δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη τουρκική κοινότητα).

 

Οι Σύριοι διαδηλωτές δέχονται επίθεση με αληθινά πυρά, όμως δεν υπάρχει περίπτωση κάποιας διεθνούς παρέμβασης, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρακτικό. Αν όμως υπάρχει έστω και μια χώρα που θα μπορούσε να ασκήσει κάποια επιρροή στο καθεστώς του Assad, αυτή είναι η Τουρκία.

Ένα καθεστώς που πυροβολεί εναντίον άοπλων σε μια κηδεία παιδιών, απλά στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Αυτό ήταν το μήνυμα της Λιβύης, αυτό είναι σήμερα και το μήνυμα της Συρίας.

Όλα δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας μακροχρόνιας αιματηρής σύγκρουσης. Οι διαδηλωτές, αν και δεν κατέλαβαν κάποια κεντρική πλατεία όπως έγινε στην Αίγυπτο, δεν δείχνουν να πτοούνται από τη βία, ούτε δέχονται τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις από πλευράς του προέδρου Bashar al-Assad. Μάλιστα, είναι πολύ αμφίβολο αν οι προστάτες του προέδρου στη Τεχεράνη, συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε παραχώρηση περαιτέρω δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Που βαδίζει λοιπόν η Συρία; Η Δύση είναι απασχολημένη με τη Λιβύη, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Assad. Οι επιθέσεις του εναντίον αμάχων θα μπορούσε να αποτελέσει βάσιμο λόγο εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ, αν όμως κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά εφικτό. Σε αντίθεση όμως με τη Λιβύη, στη Συρία δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιοχή για να προστατευτεί, ούτε κάποιος αντάρτικος στρατός να υποστηριχτεί. Οι όποιοι διαδηλωτές βρίσκονται διασκορπισμένοι παντού μέσα στη χώρα.

Το συριακό καθεστώς υποστηρίζεται από το Ιράν, αν και δεν είναι ιδιαίτερα «ερωτευμένο» με τους θεοκράτες πάτρωνές του. Στη σημερινή όμως συγκυρία, η οποιαδήποτε μετατόπιση αφοσίωσης, όπως θα ήταν μια στροφή προς τη Δύση, δεν είναι κάτι το εύκολο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τα υψώματα του Γκολάν συνεχίζουν να ελέγχονται από το Ισραήλ. Έτσι, σ αυτή τη δύσκολη περίοδο της, η Συρία δεν φαίνεται να μπορεί να απεγκλωβιστεί.

Η Τουρκία όμως, που μέχρι πρότινος δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τη Συρία, μπορεί να είναι η χώρα που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα μέγιστα. Η κυβέρνηση του Erdogan έχει από καιρό αποδείξει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί διπλωματικά με πολλά και ιδεολογικά διαφοροποιημένα κράτη.

Έτσι, ο Erdogan και οι πολιτικοί του θα μπορούσαν να πείσουν τη Συρία να μη προχωρήσει σε περαιτέρω σφαγές. Μπορούν μάλιστα να προσφέρουν στον Assad, ως παράδειγμα προς μίμηση, τη δική τους περίπτωση, ενός κοσμικού δημοκρατικού κράτους, με μουσουλμανικό πληθυσμό, ένα μοντέλο δηλαδή ιδανικό για τη Συρία.

 

S.A.-Globe and Mail (Canada)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/04/2011 03:22:52

  Άραγε τους έπεισαν ή τους πλήρωσαν; Όπως και να΄χει, υστερούμε διπλωματικά...

 2. SAVAS avatar
  SAVAS 26/04/2011 05:06:58

  Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε σαν χώρα είναι η τελειωμένη Τουρκία. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για να δείξουμε ενδιαφέρον και πατριωτισμό αν και πολύ θα θελήσουν να μας στρέψουν πάλι στα βλέματα προς ανατολάς.......

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ SAVAS 26/04/2011 05:26:07

   Αυτό τώρα είνα δική σου προσωπική άποψη ή έτσι σας είπε να λέτε το ΚΚΕ; Για πες μας ποιους κινδύνους θεωρείς εσύ σοβαρούς και να το κουβεντιάσουμε...

   • SAVAS avatar
    SAVAS @ ΚΜ 26/04/2011 18:11:42

    1: Η κατάκτηση της χώρας μας που συντελείται τα τελευταία χρόνια χωρίς όπλα και τώρα είναι το αποκορύφωμα.

    2: Οι πολιτικοί που στηρίζουν και προσδοκούν αυτό το ξεπούλημα προς όφελος των μεγάλων οίκων και δυνάμεων αλλά ακόμα και στο καλό σκυλάκι τη Τουρκία.

    Εκτός αν έχουμε δεχτεί την ιδέα της κατάκτησης και το πρόβλημα μας τώρα πια είναι ποιός θα είναι ο κατακτητής;

    Υ.Γ. Αυτός ο φόβος προς την Τουρκία (Μπαμπούλας για το λαό) και το στρατιωτικό της κατεστημένο είναι που μας έχουν οδηγήσει σε τόσες υποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια.

    Τα κόμματα σας ξεπουλάνε τη χώρα στους Τούρκους και στους διεθνείς οίκους τα τελευταία χρόνια, και πάλι το ΚΚΕ σας φταίει. Το ΚΚΕ δεν ξέρω τι λέει, μπές στο site του και διάβασε τις απόψεις του ή αγόρασε Ριζοσπάστη.

 3. Aris. A avatar
  Aris. A 26/04/2011 09:13:28

  Αποσταθεροποίηση του Ασσαντ σημαίνει ότι μετά την αυτονομία των Κούρδων του Ιράκ και οι κούρδοι της Συρίας θα ζητήσουν τα δικά τους δικαιώματα.

  Το τελευταίο που θα ήθελαν οι Τούρκοι είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία ομογενοποίησης του κουρδικού στοιχείου που ζει σε διαφορετικά κράτη και μέχρι σήμερα καταπιέζονταν από αυταρχικά καθεστώτα.

  Μην ξεχνάμε ότι η περιπέτεια Οτσαλάν ξεκίνησε όταν η Συρία τον εκδίωξε από τα εδάφη της όταν βρήκε τις ισσοροπίες της με την Τουρκία.

  Η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί να στηρίξει τον Ασσαντ.

 4. Ευμένης avatar
  Ευμένης 26/04/2011 10:10:23

  Δεν υπάρχει ελευθερία τύπου ή "τυχαία" αναφορά όταν μπορεί να υπάρξει οικονομικό όφελος. Η Τουρκία πληρώνει αδρά τον ξένο τύπο. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πληρωμένου. Ξεκινάει από άσχετο θέμα, Συρία, και καταλήγει στο κυρίως μέρος, να προβάλλει την ειρηνοποιό Τουρκία..Παρόμοιο άρθρο έχω διαβάσει σε κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό που συνέκρινε τις "κακές" -πραγματικά- διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία σήμερα, με τις κακές διπλωματικές σχέσεις που είχαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία κάποτε αλλά τελικά αυτές πέρασαν και σήμερα είναι οι καλύτεροι φίλοι και έτσι κάποτε η Τουρκία θα ξαναγίνει καλός φίλος κτλ.. Γαλλία-Τουρκία, συγκρίνουμε τις βούρτσες με τις..
  Η Τουρκία σαν χώρα, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και πληρώνει γι αυτά τα άρθρα που προβάλλουν μια θετική εικόνα γι αυτή.
  Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει ένα πρωθυπουργό και έναν αντιπρόεδρο που γυρνάνε τον πλανήτη και άνευ επιπλέον αμοιβής (?) λοιδωρούν τους Έλληνες ως τεμπέληδες, αχάριστους, αχόρταγους, χαραμοφάηδες κτλ

 5. υδρόκερος avatar
  υδρόκερος 26/04/2011 11:35:27

  Η προπαγάνδα της Τουρκίας έχει αποτύχει στην Ευρώπη . Παρά τις προσπάθειες οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία μέλος της ΕΕ και ελάχιστα πιστεύουν στα φούμαρα περί τουρκικής δημοκρατίας.
  Στην Λιβύη επίσης η στάση που τήρισε η Τουρκία την έβγαλε απο τις εξελίξεις .
  Οι διώξεις κατά των Κούρδων δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν με ανάλογο τρόπο στην Τουρκία όπως στην Αίγυπτο και Συρία.

 6. xriteo avatar
  xriteo 26/04/2011 14:56:59

  Ασε τους νεκρους να προχωρουν!Φιλε ΙΕΡΟΦΑΝΤΗ θα ηθελα ενα σχολιο σου!!!

 7. gggg avatar
  gggg 26/04/2011 17:33:40

  Ο Κόσμος ενδιαφερετε αν αύριο έχει να φάει. Οι υπερφίαλες μεγαλοιδεατικές ιδέες δεν τρώγονται

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/04/2011 19:33:33

  Μία λέξη θα σου πω: ΘΡΑΚΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.