#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομική ελίτ φοβάται μην στραφεί ο κόσμος στα άκραΗ άφιξη δυο τεχνοκρατών πρωθυπουργών στην Ιταλία και στην Ελλάδα δεν έτυχε ευρείας υποδοχής. Κάποιοι γκρινιάζουν πως αφού οι Λουκάς Παπαδήμος και Mario Monti δεν είναι εκλεγμένοι, η ανάδειξή τους στο πρωθυπουργικό αξίωμα απλά θα επιβεβαιώσει την ελιτίστικη και αντιδημοκρατική φύση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ίσως να είναι έτσι. Αλλά οι τεχνοκράτες έχουν ένα πλεονέκτημα εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης.  Αισθάνονται οικεία σε ένα κόσμο επιτοκίων και χρεών. Καταλαβαίνουν τα ξένα κράτη τόσο καλά όσο και τις αγορές. Αν πάτε στο γραφείο τους, ούτε μίζα θα σας ζητήσουν, αλλά ούτε και θα τσιμπήσουν τον κώλο σας. Και αφού δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν στο αξίωμά τους, μπορούν κάλλιστα να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες τείνουν να έχουν κοινά προσόντα. Συγκρίνετε τα βιογραφικά των Monti, Παπαδήμου, και  Mario Draghi (νέου επικεφαλή της ΕΚΤ). Και οι τρεις είναι οικονομολόγοι, με σπουδές στην Αμερική. Και οι τρεις είχαν κορυφαίες θέσεις στην γραφειοκρατία της ΕΕ. Τόσο ο Monti, όσο και ο Draghi εργάστηκαν στην Goldman Sachs.

Αυτού του είδους το παρελθόν ενθουσιάζει τις αγορές, αλλά συγχύζει τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη  όμως, αλλά και ο κόσμος όλος, έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν πως οι εν λόγω τεχνοκράτες θα είναι και θαυματοποιοί. Διότι, αν αποτύχουν αυτοί, καραδοκούν οι εξτρεμιστές.

Στην Ελλάδα, το 25% των ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ των κομμάτων της άκρας αριστεράς, και ένα 8% υπέρ της εθνικιστικής  δεξιάς. Από κοινού, τα  πολιτικά άκρα της Ελλάδας έχουν περισσότερους ψηφοφόρους από ότι τα δυο κύρια πολιτικά κόμματα.

Στην Ιταλία, η πολιτική σκηνή θα είναι ολίγον τι μπερδεμένη μετά την αποχώρηση του Berlusconi. Όμως η Ιταλία έχει πείρα από ισχυρά κομμουνιστικά και ακροδεξιά σχήματα στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο Umberto Bossi της Λέγκας του Βορρά δηλώνει ευτυχισμένος που θα είναι στην αντιπολίτευση, από όπου θα μπορεί να καταφέρεται εναντίον της ΕΕ, των μεταναστών, αλλά και των Ιταλών του Νότου.

Η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής είναι ορατή στις πιστώτριες χώρες της ΕΕ, όπως και σε αυτές που χρωστάνε. Η Marine le Pen του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση βασίζεται στις ψήφους του Κόμματος της Ελευθερίας υπό τον Geert Wilders, που αναδεικνύεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα έχει τα ίδια ποσοστά με το κυβερνών.

Στη Φιλανδία, οι εθνικιστές Αληθινοί Φιλανδοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος, και ήδη βρίσκονται στο 20% στις δημοσκοπήσεις.

Όλα αυτά τα κόμματα εκφράζονται εναντίον των ελίτ. Όλα αντιτίθενται στη παγκοσμιοποίηση και στη μετανάστευση, ειδικά από τον μουσουλμανικό κόσμο. Κάποιες πλευρές της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς εξακολουθούν να είναι αντισημιτικές.  Άλλες πάλι είναι υπέρ του Ισραήλ, μάλλον επειδή το θεωρούν ως σύμμαχο εναντίον των Μουσουλμάνων.

Όλο και πιο πολύ, οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές αρχίζουν να ξεφεύγουν από το πολιτικό γκέτο της εχθρότητας απέναντι στους μετανάστες, και τονίζουν τα οικονομικά ζητήματα και τα ζητήματα του ευρωσκεπτικισμού, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον μέσο πολίτη.

Όλα τα λαϊκίστικα κόμματα είναι εναντίον της ΕΕ, την οποία θεωρούν ως προαγωγό όλων όσων απεχθάνονται: Τον πολυπολιτισμό, τον διεθνή καπιταλισμό, την κατάργηση των εθνικών συνόρων, και την ακύρωση των εθνικών νομισμάτων.

Στη Γαλλία, η Le Pen πολιτεύεται δεσμευόμενη να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη, να επιβάλλει δασμούς, και να καταργήσει την συνθήκη Σέγκεν αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση στην ΕΕ.

Στην Ολλανδία, ο Wilders, που στο παρελθόν ήταν μονοδιάστατα εναντίον του Ισλάμ, ανακοίνωσε πρόσφατα πως ερευνά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ. Εξάλλου, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ολλανδοί στην πλειονότητά τους έχουν μετανιώσει που εντάχθηκαν στην ΟΝΕ.

Προς το παρόν, και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν υπάρχει κανένα ακροδεξιό ή ακροαριστερό κόμμα που να έχει ελπίδες να κερδίσει στις εκλογές. Σε γενικές γραμμές, τα συμβατικά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να συντονιστούν και να κρατήσουν τα άκρα μακριά. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος αν αψηφούσαμε τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές.

Πρόκειται για ισχυρές ομάδες που μπορούν και επηρεάζουν. Οι μετριοπαθείς πολιτικοί σε χώρες πιστώτριες όπως είναι η Φιλανδία, η Ολλανδία, και η Σλοβακία, ισχυρίζονται πως μετά την Ελλάδα αποκλείεται να υπερψηφίσουν τη διάσωση άλλης χώρας όπως π.χ. της Ιταλίας, αφού οι ψηφοφόροι τους θα επαναστατήσουν και θα στραφούν στα άκρα. Στη Γαλλία, τα ζητήματα για την μετανάστευση και τα οικονομικά, έχουν πάει προς τα δεξιά υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Μετώπου.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα εν μέσω μιας άσχημης οικονομικής κατάστασης. Φανταστείτε όμως πιο θα ήταν το πολιτικό σκηνικό αν άρχιζαν να καταρρέουν οι τράπεζες, αν χάνονταν οι καταθέσεις, οι θέσεις εργασίας, και αν ακολουθούσε μια ακόμη ύφεση. Οι ψηφοφόροι θα ήταν απογοητευμένοι και απελπισμένοι. Θα στρέφονταν μαζικά προς τα πολιτικά άκρα.

Για αυτό, πολλά παίζονται στην ικανότητα των τεχνοκρατών να σταθεροποιήσουν τις εθνικές τους οικονομίες, να ηρεμήσουν τις αγορές, και να αποτρέψουν μια δεύτερη οικονομική κρίση, και μια άτακτη διάλυση του ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο Παπαδήμος, ο Monti, και ο  Draghi είναι ικανότατοι, δεν είναι θαυματοποιοί. Άλλωστε, η κατάσταση της Ευρώπης έχει ήδη ξεφύγει τόσο, που ακόμη και οι πιο λαμπροί τεχνοκράτες να μην μπορούν να κάνουν κάτι, πόσο μάλλον θαύματα…

 

The Financial Times

http://www.businessday.co.za/articles/Content.aspx?id=158665

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 18/11/2011 10:00:26

  βλέπω η εποχή του Παπα..δημου η Ελλάδα να καταλήξει ... στην μικρή Αθήνα ..

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/11/2011 10:17:54

  Καί ὣς γνωστόν, θαύματα οἱ ἂνθρωποι δέν κάνουν,ὁπότε τί γίνεται;

 3. geopan avatar
  geopan 18/11/2011 10:25:27

  μία απορία φάκτορα για αυτό το δημοσίευμα:χωρίς να θέλω να μείωσω τις σπουδές του Παπαδήμου, πως γίνεται κάποιος σπουδαίος οικονομολόγος;ο άνθρωπος σπούδασε φυσική!, έκανε μεταπτυχιακό σαν μηχανικός! και διδακτορικό στα οικονομικά!!και η πρώτη του δουλειά ήταν σαν σύμβουλος! στην εθνική τράπεζα!!ε, δεν είναι λογικό μετά να γίνεις σπουδαίος οικονομολόγος;
  υ.γ.:μετά φωνάζανε και σκούζανε για τη νατάσα που έκανμεταπτυχιακό στην ιατρική..

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ geopan 19/11/2011 00:44:00

   Και ο Γκαλμπραίηθ, Γεωργική Σχολή έβγαλε, αρχικά.
   Keep Walking !

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 18/11/2011 10:29:38

  Δεν φοβάται, εύχεται να στραφεί ο κόσμος στα άκρα. Άκρα σημαίνει διχασμός, ότι πρέπει για την ελίτ.

 5. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 18/11/2011 10:33:19

  Δηλαδή οι Financial Times δεν είναι στα άκρα, και όσοι ζητούν δικαιοσύνη και ελευθερία είναι;

 6. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 18/11/2011 11:00:50

  Μη φοβαστε, και τα άκρα ΔΙΚΑ της ειναι. Βλεπε Καρατζαφερη που τον έδωσε σημερα ο Παπαδακης στον ΑΝΤ1 ότι ειχε προτείνει τον Παπαδήμο ήδη από το Φεβρουαριο του 2009 και εκτοτε ειχε λυσσαξει για κυβερνησεις συνεργασίας. Βλεπε και αριστεριστες που στηνανε επισοδεια στον Αγιο Παντελεημονα με την μεθοδο κακός μπατσος-καλος μπατσος.

 7. ktisias avatar
  ktisias 18/11/2011 11:03:10

  Κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε η Γιανακα για την ΝΔ που τους έκανε λάιτ αντιπολίτευση ενώ συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ , φοβούμενοι ότι αν βγει καθαρά υπέρ των μέτρων θα είχαν ανάλογη πτώση και πρώτο κόμμα θα έβγαινε το ΚΚΕ το οποίο είναι μόνιμα σε άρνηση !

 8. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 18/11/2011 11:18:17

  Για αυτό, πολλά παίζονται στην ικανότητα των τεχνοκρατών να σταθεροποιήσουν τις εθνικές τους οικονομίες, να ηρεμήσουν τις αγορές

  Καλό θα είναι το παραμύθι με τις αγορές να αποκαλυφτεί κάποια στιγμή.
  Για να ηρεμήσουν οι αγορές πρέπει πρώτα να ηρεμήσουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι.
  Οι αγορές κατά βάθος είναι στοιχηματικές εταιρίες που "τρέφονται" και συντηρούνται από την απληστία του καθένα μας.

 9. Μυρσινη avatar
  Μυρσινη 18/11/2011 11:54:35

  Ποια ειναι τα ακρα που συγκεντωνουν 25 τοις εκατο? Οποιος δηλαδη δεν ψηφιζει πασοκ η ν.δ ειναι ακραιος?

 10. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 18/11/2011 13:38:43

  Γράφετε: Συγκρίνετε τα βιογραφικά των Monti, Παπαδήμου, και Mario Draghi (νέου επικεφαλή της ΕΚΤ).

  Τὸ σωστὸ ὁ ἐπὶ (τῆς) κεφαλῆς => ὁ ἐπὶ κεφαλῆς, τοῦ ἐπὶ κεφαλῆς, κλπ.

  Μάλιστα γιὰ νὰ μὴν μπερδεύονται οἱ χρῆστες πρέπει οἱ δύο λέξεις νὰ μένουν ξεχωριστές, ἄλλως μπορεῖ κάποιος νὰ θεωρήσει (εἰδικὰ με τὴν ὀξεία) ὅτι εἶναι ἐπίθετο ὅπως ὁ ἀσθενής.

 11. Orestios avatar
  Orestios 19/11/2011 20:50:52

  Η οικονομική ελίτ ήδη έχει υιοθετήσει την ακραία θέση.
  Με βάση την αρχή της αιτιότητας όλα θα γίνουν όπως πρέπει

 12. Δικερως avatar
  Δικερως 19/11/2011 21:36:53

  Το προβλημα ειναι πως οι οικονομικες ελιτ συνταυτιζονται πλεον με τις
  πολιτικες,τις ελιτ της καθεστωτικης διανοησης,τις ελιτ των ΜΜΕ.
  Αυτο τις κανει μισαλλοδοξες,υπερφιαλες και τελικα ανηθικες.
  Ισως θα επρεπε,λοιπον,ολοι να αντιληφθουμε ποσο ακραιες κατηντησαν
  οι ιδιες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.