#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2011 08:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νομιμότητα της εξόντωσης του Osama bin LadenΤόσο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και η Διεθνής Αμνηστία, επί χρόνια ασκούσαν δριμεία κριτική εναντίον των αμερικανικών κυβερνήσεων όσον αφορά στο «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Οι δυο οργανώσεις στηλίτευσαν μετά μανίας τις διάφορες «σκοτεινές επιχειρήσεις», και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, από πλευράς ΗΠΑ, που έθιγαν τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την εθνική  κυριαρχία ξένων κρατών.

Σήμερα, και μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Osama bin Laden, οι δυο αυτές οργανώσεις δεν διαμαρτύρονται, και απλά επισημαίνουν το γεγονός ότι  ο νεκρός ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους αθώων.

Τι γίνεται όμως με το ζήτημα της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν, ή με τις παράπλευρες απώλειες αμάχων; Και κυρίως, ήταν νομικά κατοχυρωμένη η δολοφονία του Osama bin Laden;

Όπως λέει ο Benjamin Wittes του Brookings Institute, «Υπάρχουν περιπτώσεις στοχευμένων δολοφονιών, που είναι νομικά σύνθετες… η συγκεκριμένη όμως δεν ανήκει σε αυτές».

Όπως εξηγεί, μια μόλις εβδομάδα μετά την επίθεση της 9/11, ο πρόεδρος Bush υπέγραψε το νόμο 107-40, βάσει του οποίου το κογκρέσο εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε πρόεδρο «να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα εναντίον κρατών, οργανώσεων, ή ατόμων, που αυτός θεωρεί ότι σχεδίασαν, ενέκριναν, πραγματοποίησαν, ή βοήθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9/2001».

Αυτή η περιγραφή ταιριάζει γάντι στον Osama bin Laden. Αντίθετα, η πρόσφατη πυραυλική επίθεση στη Τρίπολη, που είχε θύμα της τον γιο του Καντάφι Seif Al Arab και τρία εγγόνια του είναι νομικά αμφιλεγόμενη, αφού η απόφαση 1973 του Σ.Α., δεν εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας εναντίον του Λίβυου ηγέτη ή της οικογένειάς του.

Κάποιοι νομομαθείς των ΗΠΑ επισημαίνουν και τη δυσκολία ερμηνείας της Προεδρικής Εντολής Νο 12333, που υπέγραψε ο πρόεδρος Ρήγκαν το 1981, και βάσει της οποίας απαγορεύεται στις ΗΠΑ να συμμετέχουν ή να σχεδιάζουν τη συμμετοχή σε δολοφονίες.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, τόσο οι σύμβουλοι του Ρέιγκαν όσο και οι ειδικοί, έχουν ερμηνεύσει πως η εν λόγω Απόφαση  ισχύει μόνο σε περίοδο ειρήνης, και όχι μετά από μια προεδρική εξουσιοδότηση όπως αυτή που υπέγραψε ο Μπους το 2001.

Το άλλο ερώτημα, του αν η Αμερική παραβίασε την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν, είναι ακόμη πιο νεφελώδες. Κι αυτό διότι το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τι είδους συμφωνίες έχουν συνυπογράψει τα δυο κράτη. Ελλείψει σαφούς πρόβλεψης επί του θέματος στο διεθνές δίκαιο, το Πακιστάν θα μπορούσε να αποφασίσει, μετά την ενημέρωσή του (εκ των υστέρων), αν συμφωνεί ή όχι. Ευτυχώς, συμφώνησε.

 

S.A.-The New Republic.

Η στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε με το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν «καθ όλα νόμιμη» και αποτελεί «μία πράξη νόμιμης εθνικής άμυνας», υποστήριξε χθες ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Η ομάδα κρούσης άνοιξε πυρ ανταποκρινόμενη σε «απειλητικές κινήσεις» καθώς ανέβαιαν προς τον τρίτο όροφο όπου εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα μιλώντας στο PBS.

«Υπήρχε εξουσιοδότηση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν. Και προφανώς, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, είχε παραδοθεί και δεν φαινόταν να αποτελεί κανενός είδους απειλή, τότε θα τον αιχμαλώτιζαν. Αλλά είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν», είπε ο Πανέτα.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters, ο Μπιν Λάντεν θα είχε αιχμαλωτιστεί ζωντανός αν είχε παραδοθεί, αλλιώς επρόκειτο για μία «αποστολή εκτέλεσης».

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει στον ιστότοπό του ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Πακιστανούς αξιωματούχους, η 12χρονη κόρη του ηγέτη της Αλ Κάντα, που ήταν ανάμεσα στα έξι παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη σημείο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί κομάντος αιχμαλώτισαν ζωντανό τον πατέρα της και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 05/05/2011 10:06:40

  Χαμένα λόγια...

  Ο τσαμπουκάς πληρώνεται με τσαμπουκά - ξεχάστε επιτέλους τη Μαρία Τερέζα και τον Ρουσσώ ! Παιδάκια σκότωσες, Γκουαντάναμο περιμένει τα παιδιά σου και μή μιξοκλαίς, δέξου το με γενναιότητα.

  Και μάλιστα, τσαμπουκαλεύτηκες με στραβούς και σκληρούς, σάν κι εσένα : Αγγλοσάξωνες - άσπλαχνη, κοφτερή, ψυχρή ράτσα. Δέν τόκανες στην Ελλάδα για να σε περιμένει ελικόπτερο και "πενθήμερη" και Κούγιας και Σαββόπουλος να σου γράψει μπαλλάντα.

 2. parsifal avatar
  parsifal 05/05/2011 11:58:52

  Τα Κράτη οταν αντιμετωπίζουν ασσύμετρες απειλές, αρα εξω απο το δίκαιο του πολέμου, οταν οι απειλές βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων, κατά αμάχων και κατά σύσωμης της κοινωνίας ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να αμύνονται.
  Η αμυνα αυτή εκ φύσεως είναι ασσύμετρη και ΔΕΝ μπορεί να περιμένει ... εισαγγελική παραγγελία για να εξουδετερωθούν δολφόνοι παιδιών και γυναικών.
  Η επιχείρηση "Ξίφος του Γεδεών"απο το Ισραήλ με την εξόντωση των πρωταιτίων της σφαγής των αθλητών στο Μόναχο σε κάθε μήκος και πλάτος της γής "κρύωσε" τον ζήλο των φανατικών και σύντομα αποδιαρθρώθηκε η επικίνδυνη ομάδα FPLP που είχε πολλές "επιχειρήσεις" στο ενεργητικό της.
  Η εκτέλεση του Μπέν Λαντέν (εάν εγινε...) εγγράφεται στα πλαίσια του "δικαίου" αυτού : "Μάχαιραν εδωκες, μάχαιραν θα λάβεις", πόσο μάλλον που και στις δυο περιπτώσεις (Ισραήλ και προτεστάντες αμερικανοί) το δικαιακό και πολιτισμικό υπόβαθρο είναι το ιδιο : Ο Θεός εκδικητής των Σοδόμων και των Γομόρων, ο Θεός της Βίβλου με εμφαση στην Παλαιά Διαθήκη.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/05/2011 12:25:50

  Νομιμοτητα?? χαχα εδω καθε μερα αλλαζουν τα γεγονοτα !! ειδε ο Ομπαμας δεν ειδε... εκλεισε το κυκλωμα δεν εκλεισε.. η Χιλαρι γιατι εκρυβε τα ματια της?
  θα δωσουν δε θα δωσουν φωτογραφια... οτι ναναι!!

  Εγω πιστευω οτι εφυγε με Χαριστικη Βολη στο κεφαλι... ;)

  ΠΠ

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/05/2011 12:40:20

   Το ελικόπτερο το είδες; Εντελώς νέα τεχνολογία, δεν το είχε δει κανείς μέχρι σήμερα, τύπου stealth, αόρατο και το κατέστρεψαν φεύγοντας.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/05/2011 12:53:42

    να σου πω.. δεν ασχοληθηκα !! τωρα θα τους φταινε οι Πακιστανοι !!

    ΠΠ

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/05/2011 13:00:31

     στις φωτογραφίες το είδα και εγώ, για μη επανδρωμένο πιθανόν πρόκειται

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 05/05/2011 12:53:46

  Σωστά ! ΤΙ ΟΣΑΜΑ ΤΙ ΟΜΠΑΜΑ !

 5. bookaporta avatar
  bookaporta 05/05/2011 13:44:26

  Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν έγινε για λόγους δικαιοσύνης. Έγινε (και) για λόγους συγκάλυψης. Ο Λάντεν ήταν "παιδί" των Αμερικανών μην το ξεχνάμε αυτό. Ένας θεός ξέρει τί θα έλεγε το στόμα του αν περνούσε από δίκη... Η ηγεσία των Η.Π.Α. το γνώριζε αυτό και φυσικά δεν το επιθυμούσε.

 6. parsifal avatar
  parsifal 05/05/2011 13:56:02

  Δεν είναι μή επανδρωμένο, ανδρες μετέφερε ! Πρόκειται για εκδοση "stealth" του S-70 Βlack Hawk, με μειωμένο ηλεκτρομαγνητικό και υπέρυθρο ιχνος. Οι αμερικάνοι είναι σφόδρα ενοχλημένοιγια την πιθανή διαροή της τεχνολογίας σε Κινέζους και Ρώσσους και στο διαδίκτυο οργιάζουν φήμες για στυγνό εκβιασμό των Πακιστανών ωστε να ανακτηθούν ΟΛΑ τα συντρίμμια του ΕΠ εναντι αδράς οικονομικλής και στρατιωτικής βοήθειας απο τις ΗΠΑ.
  Μάλλον βλακεία διέπραξαν αφού η αεράμυνα των Πακιστανών περιλαμβάνει πρωτίστως αμερικάνικα ραντάρ και θα μπορούσε να εξουδετερωθεί με ECM (εκπομπή θορύβου, ΗΜ "δολώματα" κ.α.) χωρίς να εκτεθεί η απόρρητη τεχνολογία, πιο χρήσιμη π.χ. σε μια καταδρομική ενέργεια για κατάδειξη στόχων στο Ιράν...

 7. Στρυμών avatar
  Στρυμών 05/05/2011 13:58:40

  Τα κράτη δεν λειτουργούν με βάση την ηθική.Ηθική και δικαιοσύνη είναι για τα αδύνατα κράτη.Οι δυνατοί εφαρμόζουν το νόμο της δύναμης τους.Έτσι ήταν , έτσι είναι και έτσι θα είναι πάντα.Όσοι δεν δέχονται αυτή την αλήθεια απλά εθελοτυφλούν και οδηγούνται σε λάθος αναλύσεις και λάθος δράσεις και αντιδράσεις.

 8. jkr avatar
  jkr 05/05/2011 14:12:10

  Φοβερή έπαυλις...!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.