#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μπλόφα του Ιράν στα Στενά του ΟρμούζΤην 3/1/12, η Τεχεράνη απείλησε να κλείσει μια από τις σημαντικότερες διόδους του παγκόσμιου πετρελαίου, τα Στενά του Ορμούζ.

Αυτή όμως η πύλη για την διακίνηση του πετρελαίου, δεν έχει την στρατηγική σπουδαιότητα την οποία της  αποδίδουν πολλοί παρατηρητές, αφού σήμερα μόλις το ¼, ή ακόμη και το 1/5  του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, διακινείται μέσω των Στενών. Αυτό σημαίνει πως οι απειλές του Ιράν, δεν είναι τόσο τρομακτικές, όσο θα μπορούσαν να είναι στο παρελθόν.

Αισθανόμενο την παγκόσμια θηλιά των κυρώσεων να σφίγγει τον λαιμό του, το καθεστώς των Μουλάδων συνεχίζει να εξελίσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και για να το πετύχει, απειλεί με αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Λέγεται, πως αν το Ιράν προχωρήσει στον αποκλεισμό, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 50%, και θα φτάσει στα $150 το βαρέλι. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, και θα εξασθενούσε περαιτέρω την  ήδη καταταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία.

Ήδη οι ιρανικές απειλές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.  Η Αμερική ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Άμυνας της Leon Panetta, ότι δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά.

Αν όμως εξετάσουμε πιο προσεκτικά την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, γίνεται φανερό πως τόσο οι ιρανικές απειλές, όσο και οι αντιδράσεις των υπολοίπων, είναι δυσανάλογες της πραγματικής κατάστασης.

Μπορεί το Ιράν να επιδεικνύει τόση επιθετικότητα, απέναντι σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα;

Ως χώρα διαθέτει μια αξιόλογη ναυτική δύναμη που θα μπορούσε να εμποδίσει την πλεύση των υπέρ-δεξαμενόπλοιων στα Στενά. Τα ιρανικά σκάφη είναι εξοπλισμένα με ρωσικές τορπίλες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα τάνκερ.  Αν όμως το Ιράν εξαπολύσει μια επίθεση, η αμερικανική αντίδραση θα είναι άμεση, και καταστροφική. Ο 5ος στόλος βρίσκεται αγκυροβολημένος εδώ και πολλά χρόνια στο Μπαχρέιν, πολύ κοντά δηλαδή στα Στενά. Αν επέλθει σύρραξη, το ιρανικό ναυτικό θα είναι εκτεθειμένο στην αμερικανική υπεροπλία, και θα πέσει θύμα της ανώτερης τεχνολογίας των Αμερικανών.

Όλα τα πολεμικά σενάρια, θέλουν τις αμερικανικές και συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις να πλήττουν τα λιμάνια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Hormozgan του Ιράν, αποκόπτοντας το ιρανικό ναυτικό από τις επιχειρησιακές του βάσεις.

Είναι τα Στενά του Ορμούζ ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου;

Η απάντηση είναι ότι η σημασία τους είναι πολύ μικρότερη απ αυτήν που ήταν στο παρελθόν. Στις αρχές του αιώνα, από τα Στενά περνούσε το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου. Σήμερα περνάει μόλις το 20-25%.

Η Σ. Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αργού πετρελαίου, σίγουρα θα θιγεί από έναν αποκλεισμό των Στενών. Έξι εκατομμύρια βαρέλια, που ξεκινούν από τον σταθμό Ras Tanura, διακινούνται κάθε μέρα μέσω των Στενών.

Οι Σαουδάραβες όμως έχουν και εναλλακτικές διαδρομές, όπως είναι ο σε αχρηστία δια-αραβικός αγωγός προς την Ερυθρά Θάλασσα, τον οποίο αν ενεργοποιήσουν, θα μειωθεί περαιτέρω η σπουδαιότητα των Στενών.

Από την άποψη της κατανάλωσης, κόντρα σε όσα λέγονται, η Δύση δεν θα είναι το μεγάλο θύμα ενός πολέμου στον Κόλπο. Το 85% του πετρελαίου του Περσικού Κόλπου μεταφέρεται στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, και Ν. Κορέα). Αυτά είναι τα κράτη που θα πληγούν περισσότερο.

Παράλληλα, το κλείσιμο των Στενών θα πονέσει και το ίδιο το Ιράν. Κάθε μέρα, το Ιράν εξάγει δυο εκατ. βαρέλια προς την Ασία.

Ποια λοιπόν θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ; Η Ουάσιγκτον δεν έχει άλλη επιλογή, από το να δράσει στρατιωτικά, παρά την μειωμένη στρατηγική σημασία των Στενών. Εξάλλου, αν και ο Περσικός Κόλπος είναι η πιο στρατηγικά σημαντική περιοχή του πλανήτη, ο ρόλος του είναι περιθωριακός όσον αφορά στην προμήθεια πετρελαίου προς τη Δύση, και ειδικά προς τις ΗΠΑ. Η Αμερική, όπως η Κίνα σήμερα, ήταν επί δεκαετίες εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες ήταν 10% το 1970, και 65% το 2004. Σήμερα όμως η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί. Το 2011, οι εισαγωγές έπεσαν στο 47%.
Το κέντρο βάρος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μετατοπίζεται. Υπάρχουν νέα κοιτάσματα στην Βραζιλία, στον Καναδά (σχιστόλιθος), ακόμη και στις βόρειες ΗΠΑ. Η Αμερική έχει πλέον την δυνατότητα να απεξαρτηθεί από το αραβικό πετρέλαιο. Ήδη, το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που αγοράζουν οι Αμερικάνοι, προέρχεται από τον Καναδά και το Μεξικό.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός πολέμου για τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου;

Τα ΗΑΕ, το Κατάρ, και το Κουβέιτ, οι τρείς μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής, μετά την Σ. Αραβία, θα επηρεάζονταν άμεσα από μια κρίση στα Στενά. Όλο το πετρέλαιο που εξάγουν περνάει μέσα από τα Στενά, χωρίς κάποια εναλλακτική διαδρομή. Αν συμβεί κάτι, τα δεξαμενόπλοιά τους θα μείνουν αποκλεισμένα στα λιμάνια τους.

Όσον αφορά στο Ιράκ, θα μπορούσε να διοχετεύσει το δικό του πετρέλαιο προς τον Βορρά, μέσα από αγωγούς. Έτσι, οι Εμίρηδες της περιοχής δεν έχουν άλλη λύση, από το να ακολουθούν τις θέσεις της Ουάσιγκτον.
Θύμα θα μπορούσε να πέσει και η Κίνα. Παραδόξως, ένα απίθανο σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει το Πεκίνο στο να συμμαχήσει με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιλυθεί διπλωματικά η όποια κρίση. Αξίζει να θυμόμαστε πως η Κίνα αποτελεί το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που συντάσσεται με το Ιράν στο ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος.

Εν κατακλείδι, και με δεδομένα τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, μια ιρανική στρατιωτική πρωτοβουλία στα Στενά του Ορμούζ, φαντάζει μάλλον απίθανη. Αν και η στρατιωτική στρατηγική επιστήμη δεν είναι ακριβής επιστήμη.

geopoliticalmonitor.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 30/01/2012 08:34:53

  Καλοζυγισμένο άρθρο, και φαίνεται ότι το τυραννικό, απάνθρωπο καθεστώς των μουλάδων, βαίνει σταθερά προς το τέλος του.

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 30/01/2012 09:18:53

  Προπαγάνδα.Το πετρέλαιο δεν παίζει κανένα ρόλο στην κρίση όλα γίνονται για το δολάριο κ´το άν θα παραμείνει σαν παγκόσμιο αποθεματικο νόμισμα οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή που θέλουν Ινδία να πληρώνει με χρυσό την Τεχεράνη για το πετρέλαιο που αγοράζει την Κίνα με γουαν δείχνει ότι είναι ζήτημα ζωής κ´ θανάτου για την Αμερική να παραμείνει το δολαριο το μόνο παγκόσμιο αποθεματικο νόμισμα

  • ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΤΑΣΟΣ avatar
   ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΤΑΣΟΣ @ Διηνεκης 30/01/2012 15:01:27

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/01/2012 10:22:06

  Εδώ και τρία χρόνια ανοιγοκλείνει δήθεν τα στενά με συχνότητα 5 φορές τη μέρα.

  Ας το κάνει να τελειώνουμε. Βαρεθήκαμε. Και η χρήση μιας απειλής ξεφτίζει όταν γίνεται συχνά.

  Τζάμπα μαγκιές...

  Δεν έχει ούτε τη ναυτική δύναμη ούτε πυρηνικά όπλα (το δεύτερο όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Λ. Πανέτα σε βίντεο στην αμερικανική τηλεόραση)

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/01/2012 10:27:48

  Μου θυμίζει τον τούρκο με το ισραήλ.
  Μαβί Μαβί, αλλά 42% πάνω οι ισραηλινές εισαγωγές προς τουρκία.
  Και τίμησαν και το Ολοκαύτωμα πανηγυρικά φέτος (άλλοτε δεν το έκαναν, ίσως έκαναν μια απλή εκδήλωση σε επίπεδο πρεσβειών)

 5. Agni avatar
  Agni 30/01/2012 12:42:20

  Ζήτω η αμεση φιλελεύθερη δημοκρατία της ...Σαουδικής Αραβίας!!Η προπαγάνδα η η απόλυτη άγνοια και τυφλή πίστη στα πιο λαικίστικα και ακράια δυτικά μμε δεν έχει όριο...λόγω της ανεξάρτητης πολιτικής της,αυτή η χώρα και το καλύτερο πολίτεύμα να είχε σαν το διάολο θα την παρουσίαζαν ακόμα και όταν είχαν δυτική αστική δημοκρατία τους την έριξαν με πραξικόπημα,ακόμα και όταν είχε τον Χαταμί και κυβερνούσε το μετέπειτα πράσινο κίνημα άξονα του κακού(λές και απευθήνονται σε μικρά παιδία..έλεος) το έλεγαν,η μήπως ο Αλιέντε στη Χιλή και ο Δικός μας ΚΚ ήταν "σκοτεινοί" "μουλάδες"(άλλη στημμένη σημειολογία)?Είπαμε όποιος τολμά να είναι ανεξάρτητος η θα δαιμονοποιείται η θα αποσταθεροποιείται αυτή είναι η μοναδική αλήθεια...

  • Μεσσήνιος avatar
   Μεσσήνιος @ Agni 30/01/2012 16:30:04

   Ήμουν στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 1991 στην βιβλιοθήκη του Goethe. Διαβάζοντας την Berliner Rundschau είδα τον νέο: Ο τελευταίος πρωθυπουργός του προηγούμενου αμαρτωλού καθεστώτος, ένας σοσιαλδημοκράτης ελληνιστής (μελετητής του Αριστοτέλη) ο Μπακτιάρ εσφάγη στο διαμέρισμά του με τον γραμματέα του από πράκτορες του Χομεϊνί.

 6. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 30/01/2012 16:45:37

  Χάριν ακριβολογίας προσθήκη:" ... στο διαμέρισμά του στο Παρίσι όπου είχε καταφύγει..."

  • Agni avatar
   Agni @ Μεσσήνιος 30/01/2012 17:26:27

   Δεν θα μπω καν σε μια λογική,ξεκατινιάσματος και περιπτωσιολογίας να βγάλουμε να μετρήσουμε,ποιός έχει κανει τα χειρότερα,γιατί προφανώς και πάλι αριθμητικά δεν συγκρίνεται τίποτα τα τελευταία 40 χρόνια με τα εγκλήματα του νεοσυντηριτισμου,οπότε και πάλι η ιδεολογία σου..Επίσης δεν με ενδιαφέρει κανένα καθεστώς αλλα η επικείμενη ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου(την οποία κάποιοι καθυστερούν με απίστευτο ανορθολογισμό,φανατισμό,προπαγάνδα,βία και εμπάθεια) οπου κάθε λαός θα έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται πολιτισμικά και πολιτικά οπότε και πάλι άκυρο το σχόλιο,άλλωστε στα 30 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας του το Ιράν έχει μεταρρυθμιστεί πολλές φορές είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο,αν μάλιστα το άφηναν να αναπνεύσει κανείς δεν ξέρει σε τι θα μπορούσε αυτο το μοναδικό πείραμα να εξελίχθει.Η ιερή αγελάδα σας όμως η Σαουδική Αραβία δεν δικαιολογείται σε 400 χρόνια κανακεύματος και ιεροποίησης,παρά την στήριξη της στο πιο ακραίο και νοσηρό παρακλάδι του Ισλάμ(βασικά την ίδια την δημιουργία του)να παραμένει το πιο ακραίο και κτηνώδες καθεστώς στη γη και να μην μας ενημερώνετε καν στα ΜΜΕ σας.Πιστεύω περισσότερο απο κάθε άλλον εδω μέσα στη φιλελεύθερη δημοκρατία,αλλα θεωρώ όχι μόνο οτι δεν είναι αποκλειστικότητα της δύσης,αλλα μάλιστα οτι εδώ και καιρό έχουν πάει ριζικό διαζύγιο,οπότε η ανεξαρτησία και ο αυτοπροσδιορισμός,πλέον δυστυχώς αποτελούν προυποθέσεις της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν πολυπολικό κόσμο κανένα καθεστώς στη γη όπως και να θέλει να λέγεται δεν θα δικαιολογείται να είναι αυταρχικό,οπότε για την ώρα προηγείται αρχικά ο εκδημοκρατισμός του πλανήτη,ποινικοποίηση κάθε εξωτερικής παρέμβασης στα εσωτερικά άλλου κράτους απο τον ΟΗΕ αλλα και μεγαλύτερη φωνή σε πραγματικές δυνάμεις όπως Ινδία,Γερμανία,Νότιος Αφρική,Ινδονησία,Βραζιλία κ.α. στο συμβούλιο Ασφαλείας στη θέση της Γαλλίας και της Αγγλίας εν έτει 2012,λες και θυμίζουν σε κάτι πια αυτό που ήταν κάποτε η λες και διαφέρουν καθόλου απο την Αμερική που τους εκπροσωπεί όλους αφού όλοι αυτοί τα ίδια λένε!!..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.