#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 11:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της ΓερμανίαςΗ Ιταλία και η Ισπανία υφίστανται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές, με αποτέλεσμα η επιβίωση ή μη του ενιαίου νομίσματος να εξαρτάται από μια μόνο ερώτηση: Θα κάνει ότι μπορεί, η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ, που λέγεται Γερμανία, για να σώσει το ευρώ;

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως ναι. Πως στο τέλος, το Βερολίνο θα συμφωνήσει στα ευρωομόλογα, και στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Τα στοιχεία όμως δείχνουν, πως με βάση το μέλλον της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ίδιας της Γερμανίας, θα υπάρξουν εμπόδια, όσον αφορά στην γερμανική χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Μια ένδειξη του ότι η Γερμανία αποκλείεται να προσφέρει λευκή επιταγή στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, είναι οι συνεχείς και σταθερές απαντήσεις της Μέρκελ εδώ και δυο χρόνια. Σε κάθε φάση της κρίσης, μόνο με πολύ δισταγμό (η καγκελάριος) τελικά  συμφώνησε στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας. Και σε κάθε περίπτωση, αυτά τα πακέτα δεν ήταν αρκετά, παρά μόνο για εξομάλυνση της κρίσης για ένα ή δυο μήνες το πολύ.

Παράλληλα, η Μέρκελ επέμενε για αυστηρούς όρους, που θα συνόδευαν αυτά τα πακέτα. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος που δέχονταν βοήθεια, θα έπρεπε να συμφωνήσει σε δημοσιονομική λιτότητα, κάτι που επέτρεπε στην Μέρκελ να πείθει τους ψηφοφόρους της ότι: «διασώσεις τέλος».

Η επιβεβλημένη στα κράτη λιτότητα, έχει σκοπό την αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, μέσα από δρακόντειες περικοπές δημοσίων δαπανών, και αυξήσεις φόρων. Και η Μέρκελ επέβαλλε αυτούς τους όρους, αν και συνάντησαν σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στις ενδιαφερόμενες χώρες, και στο τέλος αποδείχτηκαν πηγές βαθιάς ύφεσης.

Σήμερα είναι φανερό πως αυτή η ευρωπαϊκή συνταγή του «πολύ λίγα, και πολύ αργά» δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά όταν κινδυνεύουν οι «ισχυρές» Ιταλία και Ισπανία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών αντιτίθεται σε περαιτέρω διασώσεις, ενώ το 78% θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη για το αν μπορεί η Γερμανία να συμφωνήσει σε μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, και αν έχει τα περιθώρια να ενδώσει στην έκδοση ευρωομολόγων, για τα οποία την πιέζουν οι εταίροι της. Η πρόσφατη απόφαση της Moody's, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας (λόγω του κόστους για αυτήν αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ), απλά αναθερμαίνει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Υπάρχει μια άποψη στο Βερολίνο, ότι αν και οι Ιταλία και Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, είναι και πολύ μεγάλες για να σωθούν από την Γερμανία.

Οι δανειακές απαιτήσεις των δυο αυτών χωρών για τα επόμενα δυο χρόνια είναι περίπου €1 τρις, δηλαδή το 1/3 του γερμανικού ΑΕΠ. Παράλληλα, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στις δυο αυτές χώρες, που θα χρειαστεί να διασφαλιστούν, αγγίζουν τα €2 τρις, κάτι που θα εξαντλούσε τα γερμανικά ταμεία, αν οι Γερμανοί συναινούσαν σε μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση- εγγύηση των καταθέσεων.

Στην συζήτηση που γίνεται στην Γερμανία, οι φωνές της Bundesbank, και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώνονται με αυτές όλων εκείνων που δεν θέλουν η χώρα να ρισκάρει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η Bundesbank αναρωτιέται αν η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητες της αγοράζοντας κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ύψους €200 δις, στην δευτερογενή αγορά. Παράλληλα, αμφισβητεί το σκεπτικό της ΕΚΤ, όσον αφορά στον πρόσφατο τριετή δανεισμό με €1 τρις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από την πλευρά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει (με το πάσο του) το αν ο προτεινόμενος μηχανισμός διάσωσης είναι σύμφωνος με την γερμανική νομοθεσία.

Αν θυμηθούμε το πόσο κοντά στην άβυσσο βρίσκεται η Ευρώπη, σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ, είναι πιθανό πως η Γερμανία θα αναδιπλωθεί και θα διαθέσει τα ποσά που χρειάζονται για να σωθεί το νόμισμα, παρά τις ανησυχίες για την δική της αξιολόγηση. Πάντως, μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όσο τα περιφερειακά κράτη βυθίζονται σε περισσότερη ύφεση, και δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους που επέβαλλε η τρόικα για να τα διασώσει, τόσο τροφοδοτείται η κόπωση και η έλλειψη αντοχής της Γερμανίας σχετικά με τις διασώσεις. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν το τρομακτικό ενδεχόμενο να τους ζητηθεί τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, όσο και από αυτούς των G-20, να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για να καλύψουν το πηγάδι χωρίς πάτο της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ίδιας της Γερμανίας.

 

http://www.realclearmarkets.com/articles/2012/07/25/will_germany_step_in_to_save_the_euro_99784.html

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/07/2012 13:34:40

  "Σήμερα είναι φανερό πως αυτή η ευρωπαϊκή συνταγή του «πολύ λίγα, και πολύ αργά» δεν μπορεί να συνεχιστεί"

  Αυτή η φράση τα λέει όλα. Όταν κάνεις το ελάχιστο δυνατόν να κρατήσεις έναν ασθενή στην ζωή, δίχως να τον θεραπεύσεις πραγματικά, κινδυνεύει κι αυτός να πεθάνει κάτω απο χειρότερες συνθήκες κι εσύ να κολλήσεις την ασθένειά του.

 2. abc avatar
  abc 29/07/2012 23:02:24

  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει η Γερμανία να πληρώσει τα χρέη των PIIGS.
  Oι πολιτικοί της μπορούν κάλιστα, όπως μέχρι τώρα εξηγούσαν στους πολίτες τους ότι για την παγκόσμια κρίση την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κωλοέλληνες , τώρα να τους εξηγήσουν οτι η Γερμανία και οι τράπεζέ της δεν θα δώσουν ούτε 1 Ευρώ για την διάσωση των PIIGS. Τα λεφτά θα τα βάλη όλα η ΕΚΤ χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας (δεν χρειάζεται να τους εξηγήσουν οτι θα τυπωση παραπανίσια η ΕΚΤ). Αφού τους πίστερψαν για τους Ελληνες, τώρα που το θέμα είναι πιό πολύπλοκο, είναι βέβαιο οτι θα τους πιστέψουν ευκολώτερα. Αν υπάρξουν και κάποιες φωνές αντίδρασης, ας βγεί το focus να τις ξεφτιλίσει με μια αφίσσα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.