Η «μαύρη διεθνής» απειλεί τον Πούτιν
14/09/2014 06:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «μαύρη διεθνής» απειλεί τον Πούτιν

Έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για την ουκρανική ακροδεξιά, και για τα τουλάχιστον περίεργα παιχνίδια μεγάλων δυτικών χωρών με αυτήν. Λίγο φως όμως, έχει πέσει στη ρωσική ακροδεξιά, η οποία έχει παίξει πολύ σοβαρό ρόλο στην Ουκρανία, και εσχάτως εξαπολύει πυρά στο «περιβάλλον Πούτιν».

Φέτος, στο τέλος του Αυγούστου, αρχή Σεπτεμβρίου, η διεθνής κοινή γνώμη με κομμένη την ανάσα έβλεπε την κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, που συνοδευόταν από μαζική προέλαση των «φιλορώσων» και την άτακτη υποχώρηση των –πιστών στο Κίεβο- δυνάμεων. Ένα ξαφνικό ξέσπασμα που έφερε τα πάνω – κάτω, και εκεί που οι «φιλορώσοι» αντάρτες ήταν άσχημα «στριμωγμένοι» από το Κίεβο, ξαφνικά οι όροι αντιστράφηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην –έστω προσωρινή, όπως φαίνεται- κατάπαυση του πυρός, και μάλλον στη δημιουργία πολιτικών-στρατιωτικών δεδομένων υπέρ της Ρωσίας. Η Δυτική κοινή γνώμη, προς το παρόν, μπορεί να ανασάνει ανακουφισμένη. Ευτυχώς, ο «τρίτος παγκόσμιος» δεν ήλθε. Όχι, πως τον περίμενε κανείς. Πόσο μάλλον, αφού ούτε η Δύση ούτε και η Ρωσία επεδίωκαν κάτι τέτοιο. Αλλα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε τόσο σημαντικές δυνάμεις, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κάτι, άλλωστε, που εξακολουθεί και τώρα να μένει αναπάντητο.

Όμως, αυτό που δεν είδε και δεν άκουσε η κοινή γνώμη στη Δύση, και βέβαια στην Ελλάδα, ήταν ότι στο μέσον του καλοκαιριού είχε αποκεφαλιστεί σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία των «φιλορώσων» ανταρτών, και κυρίως είχε φύγει από τη μέση ο άνθρωπος, τον οποίο η φιλορωσική προπαγάνδα είχε καταστήσει εμβληματική ηγετική φιγούρα της ένοπλης σύγκρουσης στην Α.Ουκρανία. Πρόκειται για τον «στρατιωτικό επικεφαλής» των ανταρτών, Ιγκορ Στρελκόφ (ή Γκίρκιν), ο οποίος έκτοτε είχε γίνει καπνός για σχεδόν ένα δίμηνο. Το θέμα αυτό ούτε καν απασχόλησε τον Δυτικό Τύπο. Αντίθετα, ήταν ένα από τα βασικά, καθημερινά θέματα στον ρωσικό (και τον ουκρανικό) Τύπο. Τι άραγε έγινε ο άνθρωπος, που κάποιοι τον έφεραν ως απεσταλμένο της Μόσχας στην εμπόλεμη ζώνη για να καθοδηγήσει τους αντάρτες; Τον σκότωσαν; Τον έβγαλαν από τη μέση, επειδή άλλαξαν τα σχέδια του Κρεμλίνου; Ήταν, εν πάση περιπτώσει, πραγματικά αχυράνθρωπος του Κρεμλίνου ή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα άλλων ισχυρών, διαπλεκόμενων κύκλων της πολιτικο-οικονομικής εξουσίας –και παραεξουσίας- της Ρωσίας;

Προ δύο εβδομάδων, αυτός ο φερόμενος ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού, με την «γραφική» εμφάνισή του, που ντυμένος με στολές του τσαρικού στρατού έπαιρνε μέρος σε αναπαραστάσεις μαχών, έκανε την εμφάνισή του στο κέντρο της Μόσχας, ντυμένος με τη γνωστή στολή παραλλαγής που φορούσε πάντα στην Αν.Ουκρανία. Στολή, με την οποία έκανε πάρα πολύ συχνές εμφανίσεις σε ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Που εμφανίστηκε. Σε ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα, την έδρα ουσιαστικά της ρωσικής Εκκλησίας, στη Μόσχα. Δεν είχαν ειδοποιηθεί ούτε κάμερες, ούτε δημοσιογράφοι, ενώ μόνον κάποιες «κλεφτές» φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα, ανέβηκαν στα social media. Πάντως, ούτε ευλογία πήρε από τον Πατριάρχη, αλλά ούτε και συνάντηση πέτυχε μαζί του ή με άλλους υψηλόβαθμους της ρωσικής Εκκλησίας, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει.

Κατά Πούτιν

Μόλις προ ημερών, όμως, έδωσε συνέντευξη Τύπου, και ανοικτά εστράφη κατά του περιβάλλοντος Πούτιν, κατηγορώντας το ότι πούλησε τον αγώνα των ανταρτών. Ειδικότερα, ότι, ενώ η Μόσχα θα μπορούσε να τους έχει προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό την Άνοιξη ή και μέσα στο καλοκαίρι, δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να υποστούν βαριές ήττες και να κινδυνεύσουν να με πανωλεθρία. Κατά την άποψή του, εάν είχαν δοθεί όλα αυτά, οι αντάρτες θα είχαν κιόλας νικήσει. Όλα αυτά που λέγει ο Στρελκόφ, όμως, ανατράπηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, με την ενίσχυση (το ΝΑΤΟ κάνει λόγο και για είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία) των ανταρτών, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, ο Στρελκόφ λέγει, λοιπόν, ότι η Μόσχα δεν ήθελε την απόλυτη νίκη, και άρα, την προσάρτηση της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγει ένα τέτοιο συμπέρασμα, αν και όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε να κάνει «μαντάρα» τις λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες. Τουλάχιστον, μόνο με πόλεμο.

Το θέμα με τον Στρελκόφ, όμως, είναι πιο σοβαρό. Κι’ αυτό διότι πίσω του έχει ένα ολόκληρο λόμπι πολιτικών-ιδεολογικών και οικονομικών κύκλων της Ρωσίας. Πολλές από τις ένοπλες «φιλορωσικές» οργανώσεις που δρουν στην Α. Ουκρανία τον έχουν χαρακτηρίσει ως Ρώσο ακροδεξιό, όργανο κύκλων που εκφράζουν φασιστικές ιδέες. Να σημειωθεί ότι στην Α. Ουκρανία, αν και οι αντάρτες φαίνονται ως ένα ενιαίο κίνημα που στηρίζεται και καθοδηγείται από τη Μόσχα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, ακόμα και κάποιες περιορισμένες συγκρούσεις. «Ιδεολογικός πατήρ» του Στρελκόφ θεωρείται –και το πιθανότερο είναι- ο φιλόσοφος, καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Ντούγκιν. Με τον Ντούγκιν, εξάλλου, ήταν που ο Στρελκόφ έκανε προ εβδομάδων την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο κέντρο της Μόσχας. Είναι ο άνθρωπος που προ μηνών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής στη Μόσχα. Η ΧΑ βέβαια, προκειμένου να αυτοδιαφημιστεί, τον παρουσίασε ως σύμβουλο του Πούτιν. Κάτι όμως, που κάθε άλλο παρά ισχύει. Μάλιστα, φαίνεται πως ο ίδιος χάνει –εάν δεν έχει κιόλας χάσει- και τη θέση του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Η συνάντηση της «μαύρης διεθνούς»

Ο Ντούγκιν είναι ο «εμπνευστής» της ονομαζόμενης θεωρίας της Ευρασίας, που θέλει Ευρώπη και Ρωσία να ενώνονται, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, με στόχο την αναχαίτιση και, τελικώς, την ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας GRECE του γνωστού γάλλου ακροδεξιού φιλόσοφου, παλαιότερα στελέχους της Δεξιάς εφημερίδας, Le Figaro, Alain de Benoist. Τις ιδέες του τελευταίου, όπως βέβαια, και του Ντούγκιν, αναπαράγουν όλες οι ακροδεξιές, νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις της Ευρώπης και του κόσμου. Στην Ελλάδα αναφορές έχουν γίνει και από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από site που πρόσκειται στον Αριστοτέλη Καλέντζη, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει την ΧΑ.

Στον κύκλο της GRECE ανήκουν γνωστοί φιλο-φασίστες και φιλο-ναζί, κάποιοι εκ των οποίων ήταν και μέλη των SS. Τι πρεσβεύουν όλοι αυτοί, εκτός από την πίστη στις παραδοσιακές αξίες, και τη σωτηρία της Ευρώπης από το λόμπι του φιλελευθερισμού και το λόμπι των gay; Ότι μπορούν να υπάρξουν συμμαχίες ακόμα και ανάμεσα σε κομμουνιστές και φασίστες, Δεξιούς και Αριστερούς, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τον σκοπό της ανάσχεσης των ΗΠΑ και τον πόλεμο κατά της παγκοσμιοποίησης. Και βέβαια, συμφωνούν με τον Ντούγκιν, για την ενότητα Ευρώπης-Ρωσίας με στόχο τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό δείγμα «γραφής» τους είναι η άποψη που είχε εκφράσει ο Ντούγκιν για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος είναι υπέρ και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ (!).

Αυτό, λοιπόν, που επίσης έμαθε με καθυστέρηση η διεθνής κοινή γνώμη ήταν ότι την Άνοιξη έγινε μια μυστική συνάντηση της «μαύρης διεθνούς», όπως την χαρακτήρισε αργότερα η ιταλική Republica, στη Βιέννη. Αυτή οργανώθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη, Κωνσταντίν Μαλοφέεφ, και το Ιδρυμά του, «Αγιος Βασίλειος». Στη συνάντηση μετείχαν, μεταξύ των άλλων, οι εξής: Ντούγκιν, ο γνωστός Ρώσος εθνικιστής, ο καλλιτέχνης, Ιλιά Γκλαζουνόφ, η ανηψιά του Μαρί Λεπέν, Μαριόν Μαρσάλ Λεπέν, ο Ελβετός Σερζ Ντε Παλέν, επικεφαλής χρηματιστηριακής της Γενεύης, η σύζυγος της απογόνου του ιδιοκτήτη της FIAT, Margharita Agnieli de Pahlen, ο αυστριακός ακροδεξιός Heinz Cristian Strache, ο αυστριακός πολιτικός, Jochann Herzog, καθώς και άλλοι από την Ισπανία, τη Βουλγαρία (κόμμα «Ατάκα»), την Κροατία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, κ.ο.κ. Σύμφωνα με κάποια λίγα δημοσιεύματα του ελβετικού Τύπου, εκεί συζητήθηκαν οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και οι πάγιες ιδεολογικές αρχές του «κλάμπ».

Η διασύνδεση

Ο άνθρωπος-κλειδί, όπως φαίνεται, δεν είναι άλλος από τον Μαλοφέεφ. Αυτός είναι σε στενότατη σχέση με τον Ντούγκιν, και φέρεται να έχει στείλει στην Ουκρανία τον Στρελκόφ και άλλους που βρέθηκαν ή και βρίσκονται στην ηγεσία των ανταρτών. Όπως και να’ χει, οι πολιτικές-ιδεολογικές (και προφανώς, όχι μόνο) των τριών πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Μερίδα κομμουνιστών στην Α.Ουκρανία, που διαθέτει και ένοπλες ομάδες κατά του Κιέβου, κατηγορεί τον Μαλοφέεφ ότι στο παρελθόν είχε ενισχύσει και χρηματοδοτήσει τη γνωστή ουκρανική ακροδεξιά, νεοφασιστική οργάνωση, «Πράβι Σέκτορ» (Δεξιός Τομέας). Είναι η πιο ακραία οργάνωση στην Ουκρανία, που και αυτή διαθέτει ένοπλες μονάδες που μάχονται κατά των «αυτονομιστών» στην Α.Ουκρανία. Ετερο ακροδεξιό κόμμα στην Ουκρανία είναι το «Σβόμποντα», το οποίο μάλιστα έχει προβεί και σε μικροσυγκεντρώσεις συμπαράστασης της Χρυσής Αυγής.

Οι Ουκρανοί κομμουνιστές, πάντως, καταγγέλλουν τον Μαλοφέεφ ότι, εκτός των άλλων, έχει αποκτήσει στενές σχέσεις με τη «σκληρή» Δεξιά στις ΗΠΑ (τους κύκλους των Τσέϊνι, Μπούς, και Φόρντ), καθώς και με Δεξιούς-μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τις οποίες έστησε, μέσω «λευκών» ρώσων εμιγκρέδων (οπαδοί του Τσάρου, που μετά την ήττα τους από τους «κόκκινους», μετανάστευσαν στις ΗΠΑ).

Μαριονέττες ή απειλή;

Όλα αυτά σε μας τους θνητούς, που βλέπουμε μόνον τη διάσταση τις γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ γιγάντων (Δύσης-Ρωσίας), μπορεί να φαίνονται σενάρια «πολιτικής φαντασίας», αλλά –πολύ πιθανώς- δεν είναι. Σίγουρο είναι ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα μια σημαντική μερίδα του Τύπου, τουλάχιστον στη Ρωσία.

Προτού, λοιπόν, εμφανιστεί προ ημερών ο Σρελκόφ να μιλήσει για «προδότες» μέσα στο περιβάλλον Πούτιν, και άλλοι από τον κύκλο Ντούγκιν, είχαν σπεύσει να στοχοποιήσουν το Κρεμλίνο για τους χειρισμούς του στο ουκρανικό ζήτημα. Βέβαια, είναι εμφανές ότι ήθελαν να κτυπήσουν τον γάϊδαρο, αλλά βάραγαν το σαμάρι. Κοντολογίς, στόχος τους ήταν ο Πούτιν, αλλά δεν μπορούν να τον πλήξουν διότι διαθέτει ακόμα ισχυρή δημοτικότητα στη Ρωσία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, στα social media έγραφαν ότι, εάν χαθεί η Ουκρανία, στη Ρωσία θα γίνει νέο Μαϊντάν (εξέγερση στην ομώνυμη πλατεία του Κιέβου που έριξε τον πρόεδρο της χώρας, Γιαννουκόβιτς, το Φεβρουάριο).

Άραγε, αυτή η ομάδα των ακραίων ρώσων εθνικιστών, που, κατά πληροφορίες, άρχισε να ανδρώνεται από τους πολέμους στην Τσετσενία (μέσον δεκαετίας του 1990, και αρχή του 2000), σε στενή συμμαχία με ισχυρούς διαπλεκόμενους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και κύκλους των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ποιο ρόλο παίζει; Ήταν αχυράνθρωποι του Κρεμλίνου που τους χρησιμοποίησε τόσο στην Κριμαία, όσο και στη ΝΑ Ουκρανία και τώρα έχουν καταστεί ανεξέλεγκτοι; Είναι απλά ένα παιχνίδι του Κρεμλίνου για να δείξει στη Δύση ότι δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας στο θέμα της Ουκρανίας και δεν μπορεί να κάνει πίσω; ‘Η, πραγματικά, το Κρεμλίνο θα έχει πρόβλημα εάν απωλέσει η Ρωσία τη ΝΑ Ουκρανία, και πληγεί η ρωσική οικονομία από τις Δυτικές κυρώσεις;

Le Canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 14/09/2014 09:52:53

  Δηλαδή ρωσοι νεοναζί εναντίον ουκρανών νεοναζί στην αν. ουκρανία;

 2. MCA avatar
  MCA 14/09/2014 10:07:15

  Οι ιδέες του Ντούγκιν είναι ενδιαφέρουσες αλλά έχουν ένα θεματάκι με την δημοκρατία ως σύστημα διακυβέρνησης.......

  • smanos avatar
   smanos @ MCA 14/09/2014 10:31:16

   και με την πολιτική ορθότητα έχουν θέμα. μήπως, όμως, τελικά αυτό είναι το μέγα ζήτημα;;;

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ MCA 14/09/2014 10:55:01

   Επί μήνες το antinews έδειχνε να υιοθετεί τη θεωρία της υποτιθέμενης στενής σχέσης Πούτιν - Ντούγκιν. Επιτέλους φαίνεται πως έγινε αντιληπτό ότι ο Ντούγκιν κινείται σε περιθωριακούς υπερεθνικιστικούς κύκλους που αποτελούν μάλλον πονοκέφαλο για το Κρεμλίνο.
   Όσο για τις υποτιθέμενες σχέσεις ρωσικού εθνικισμού με το νεοναζισμό, αυτές είναι για προφανείς ιστορικούς λόγους αδιανόητες. Αντίθετα, εμφανείς είναι τόσο οι ιστορικές όσο και οι τρέχουσες πολιτικές σχέσεις του ναζισμού με τον ουκρανικό εθνικισμό.

   • mezapos avatar
    mezapos @ pythagorean 14/09/2014 15:27:10

    @pythagorean Το περι ακροδεξιάς- πονοκέφαλου για το Κρεμλίνο, είναι η μια εκδοχή. Εγώ βλέπω ότι το κείμενο βάζει και την εκδοχή-ερώτημα, αν η ρωσική ακροδεξιά χρησιμοποιήθηκε ως μαριονέτα από το Κρεμλίνο. Εξίσου ερώτημα για να απαντηθεί στην πορεία, είναι εάν θα αποτελέσει απειλή για το Κρεμλίνο. Στο κείμενο διαβάζω ότι μιλούν για "ρωσικό Μαϊντάν". Είναι όμως, πολύ μεγάλο ερώτημα εάν έχουν ισχυροποιηθεί τόσο για να αντιπαρατεθούν σε έναν ισχυρό -προς το παρόν- Πούτιν. Μην αποκλείουμε ότι το Κρεμλίνο τους χρησιμοποιεί αυτούς σαν "μπαμπούλες" για να πετύχει τους σκοπούς του. Ανεξαρτήτως εάν αυτοί οι παρακρατικοί κύκλοι έχουν αποπκτήσει δύναμη το τελευταίο διάστημα λόγω ουκρανικού.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ mezapos 14/09/2014 22:08:29

     Το Κρεμλίνο ίσως και να "χρησιμοποιεί" τους εθνικιστές. Δεν φαίνεται όμως να τους πούλησε ή να τους κορόιδεψε. Δημόσια υποστηρίζει σταθερά την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας και όχι την ανεξαρτησία του Ντονμπας ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παρασκηνιακά είχε υποσχεθεί κάτι διαφορετικό.

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 14/09/2014 15:45:00

  Τα πράγματα, αναφορικά με τον Συνταγματάρχη Στρέλκωφ, δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει η ανάρτηση. Ο Στρέλκωφ, παρά τα παράπονα που είχε κάνει για έλλειψη βοήθειας, ΔΕΝ αντιπολιτεύεται τον Πούτιν - τον στηρίζει. Και εξηγώ: Πράγματι υπάρχουν ακροδεξιοί, και επίσης, και κομμουνιστικοί, κύκλοι που θέλουν να παρουσιάσουν τον Πούτιν ως μειοδότη. Και όλοι αυτοί, εν αγνοία τους ή συνειδητά, βοηθούν τις ξένες δυνάμεις που θέλουν να τον ανατρέψουν. Οι κύκλοι αυτοί προσπαθούν να καπηλευτούν τον Στρέλκωφ (ένα είδος Παύλου Μελά για τους Ρώσους) και τον ηρωϊκό αγώνα του αλλά ο ίδιος, όπως άλλωστε δήλωσε και προχτές στο διάγγελμά του, είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ σε αυτό και στηρίζει τον Πούτιν. Μάλιστα δήλωσε ότι θα γυρίσει στην Ρωσία για να τον προστατέψει από την Πέμπτη Φάλαγγα, μέλη της οποίας κατέχουν ισχύ, και σαμποτάρισαν την ουσιαστικότερη υποστήριξη προς τους εξεγερμένους του Ντονμπάς. Αυτά τα έλεγε με φόντο τη φωτογραφία του Πούτιν, για να δείξει και σε επίπεδο συμβολισμού την στήριξή του. Ολόκληρο το ιστορικό διάγγελμα , υποτιτλισμένο στα αγγλικά, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=c0-jtNKlpWU (10 λεπτά και άλλα 15 λεπτά ερωτήσεις δημοσιογράφων.)
  ΥΓ: Το ότι ο Στρέλκωφ αξιώνει διαφορετικούς χειρισμούς στο Ουκρανικό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως κόντρα με τον Πούτιν. Απλώς, είναι απόρροια των διαφορετικών επιδιώξεων Ρωσίας και Νοβορωσίας: - Οι Νοβορώσοι θέλουν Ανεξαρτησία από το Κίεβο πάση θυσία. - Η Ρωσία αντιθέτως, θέλει η Ουκρανία να παραμείνει ενιαία και εκτός ΝΑΤΟ.

  • ΚΒΣ avatar
   ΚΒΣ @ ΚΜ 14/09/2014 17:02:36

   Πάντως δεν ξέρω κατά πόσο θα συμφωνήσεις αλλά δεν είναι δυνατόν ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του να διεκδικούν εντός Ρωσίας το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Έχει επιμελώς καλλιεργηθεί η εντύπωση πως όποιος είναι εναντίον της μορφής διακυβέρνησης του Πούτιν, στρέφεται κατά της ίδιας της Ρωσίας και του λαού της. Αυτό μπορεί να έχει πέραση στο εσωτερικό το δικό τους αλλά πάει πολύ να βρίσκει οπαδούς και εκτός Ρωσίας μια τέτοια άποψη.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΒΣ 14/09/2014 21:50:16

    Καταρχήν, ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του είναι το 80% του λαού. Και αντιστρόφως, σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, εν καιρώ πολέμου στην ουσία, που απειλεί την ίδια την υπόσταση της Ρωσίας, ένας πατριώτης δεν θα άνοιγε ποτέ εσωτερικό μέτωπο εναντίον του ηγέτη της. Διαφορετικές θέσεις σε επιμέρους ζητήματα μπορούν φυσικά να υπάρχουν, στα πλαίσια αυτά, και εκφράζονται κατά καιρούς, χωρίς να συνιστούν μομφή. Και πατριώτες μπορούν να βρεθούν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός από έναν: τον χώρο των (ευτυχώς αμελητέων, από άποψη επιρροής) νεροκουβαλητών της «Ανοιχτής Κοινωνίας®» του Πόππερ, που οι εξωτερικοί εχθροί της Ρωσίας συμπαθούν και χρηματοδοτούν. Ο Στρέλκωφ όμως δεν εννοούσε μόνο αυτούς, όταν μίλαγε για Πέμπτη Φάλαγγα. Από αναλύσεις που ακολούθησαν, αλλά και από προηγούμενες ενδείξεις, μάλλον είχε κατά νου μια κυβερνητική συνιστώσα: διάφορους πολιτικούς και ολιγάρχες που θέλουν να αποδεχθεί η Ρωσία την πολιτική και αξιακή κυριαρχία της Δύσης, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες τους, που αλλιώς κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, κατεξοχήν εκφραστής αυτής της συνιστώσας είναι ο Σούρκωφ. Κατηγορείται ότι αυτός εξανάγκασε τον Στρέλκωφ σε παραίτηση (εκβιάζοντας με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας) και συστηματικά πρωωθούσε το «πούλημα» των εξεγερμένων.

  • mezapos avatar
   mezapos @ ΚΜ 15/09/2014 13:34:12

   @ΚΜ Μάλλον, δεν μπορεί να κτυπήσει τον γάϊδαρο (Πούτιν) γι αυτό κτυπά το σαμάρι (περιβάλλον Πούτιν). Προφανώς, ο "κύκλος" αυτός δεν μπορεί να κτυπήσει τον Πούτιν και γι αυτό στοχοποιεί τους ανθρώπους του. Για παράδειγμα, στοχοποιεί τον Σουρκόφ, δηλαδή το δεξί χέρι του Πούτιν που χειρίστηκε και χειρίζεται το ουκρανικό ζήτημα. Ε, τώρα, ας μην κοροϊδευόμαστε, μπορεί να μιλούσε με φόντο τη φώτο του Πούτιν, αλλά τον Πούτιν στόχευε. Ακόμα, όταν προ μηνών φαινόταν ότι στρατιωτικά χανόταν για τους ρώσους αντάρτες η Ουκρανία, ο ίδιος ο Ντούγκιν στο twitter του εμμέσως πλην σαφέστατα, εγραφε κατά του Πούτιν. Τέλος, αυτή η ακραία τάση αντιπροσωπεύει την προσάρτηση της ΝΑ Ουκρανίας από τη Ρωσία, και όχι απλά την ομοσπονδιοποίησή της. Το ερώτημα είναι τι πραγματικά θέλει πλέον το Κρεμλίνο: Ανεξαρτοποίηση ή ομοσπονδία;

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ mezapos 15/09/2014 17:18:02

    Αυτό που λες (ότι δήθεν ο Στρέλκωφ στοχοποιεί τον Σουρκωφ για να πλήξει εμμέσως τον Πούτιν), δεν βασίζεται πουθενά. Άλλο ο Ντουγκιν, άλλο ο Στρέλκωφ. Δεν έχουν καμία ιδεολογική συνάφεια, όσο κι άν ο πρώτος προσπαθεί να βγεί φωτογραφίες με τον δεύτερο. Ο Ντουγκίν έχει καταβολές «εθνικομπολσεβικικές» (δηλαδή, δυο ολοκληρωτικές ιδεολογίες Δυτικής προελεύσεως) ενώ ο Στρέλκωφ εκπροσωπεί την Τσαρική παράδοση και τις Ορθόδοξες ρίζες της Ρωσίας. Όλοι οι ακροδεξιοί και κομμουνιστογενείς που αντιπολιτεύονται τον Πούτιν, θέλουν να τον βγάλουν μειοδότη. Αντιθέτως, ο Στρέλκωφ, ακόμα και την επόμενη μέρα της ηρωϊκής εξόδου από το Σλαβιάνσκ, αξίωνε μεν με πόνο ενεργή υποστήριξη της Ρωσίας, με τί όμως επιχειρήματα: - Πούτιν, μη βασιστείς στους Δυτικούς και μην μας παραδώσεις στους Ουκρανούς, όπως ο Μιλόσεβιτς κάποτε παρέδωσε την Κράινα στους Κροάτες, γιατί θα έχεις την ίδια κατάληξη. (Χρωματιστές επαναστάσεις, ανατροπή, θάνατο και υποδούλωση της Ρωσίας στους εχθρούς της.) Δηλαδή, ακόμα κι εκείνη τη στιγμή, που μόλις είχε γλιτώσει από τον Χάρο, το μέλημά του ήταν να διασωθεί ο Πούτιν για να διασωθεί και η Ρωσία. Κι όπως επανέλαβε και προχτές, στο διάγγελμα: σώζοντας τη Νοβορωσία, η Ρωσία θα σώσει τον εαυτό της. (Το οποίο μου θυμίζει τα λόγια του Ίωνος Δραγούμη κάποτε, τον καιρό του Μακεδονικού αγώνος: «Να ξέρετε πως, αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει.») Ο Πούτιν όμως, ίσως έχει κι άλλα στοιχεία υπόψιν του, που δεν τα έχει ο Στρελκωφ, και τα οποία να δικαιολογούν την μέχρι στιγμής μεσοβέζικη πολιτική. Εξάλλου, το μεγάλο στοίχημα του Πούτιν είναι η αποφασιστοποίηση και η αποατλαντοποίηση και της (υπόλοιπης) Ουκρανίας. Άν η Νοβορωσία αποσπαστεί πλήρως, αυτό καθίσταται δύσκολο. Ήδη είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι με το Μαϊντάν και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, οι Δυτικοί κατάφεραν να μπολιάσουν τους Κεντρο-Ουκρανούς (που πάντοτε έβλεπαν τοςυ Ρώσους σαν αδέρφια) με τον λυσσασμένο αντιρωσισμό των Ουνιτών της Γαλικιάς. Αυτός ο «επαναπρογραμματισμός» δεν ξηλώνεται εύκολα, όπως επισήμανε πρόσφατα και ο έγκυρος Μαρκ Σλεμπόντα (Ρώσος της Αμερικής, πρώην στρατιωτικός και αναλυτής του ΡΤ). ΥΓ: Για τον Σουρκωφ, δεν υιοθετώ ακόμα κάποιο συμπέρασμα αλλά είμαι εξαιρετικά δύσπιστος απέναντί του. Ίσως όντως να νόμιζε ότι μπορούσε (και άξιζε τον κόπο) να αποφύγει τις κυρώσεις η Ρωσία, εξευμενίζοντας τη Δύση. Ακόμα κι έτσι να ήταν όμως, διαψεύδεται.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΚΜ 15/09/2014 17:31:22

     Το σχόλιο του Μαρκ Σλεμπόντα εδώ: https://www.facebook.com/gramsci/posts/10152507270384425

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΚΜ 15/09/2014 15:24:15

   "Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να παραμείνει ενιαία και εκτός ΝΑΤΟ". Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ μαζί σου ΚΜ, και γι αυτό ακριβώς, οφείλω να το γράψω, ορθά-κοφτά.

 4. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 15/09/2014 12:16:22

  «Τσιφλίκι» της NSA οι γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/09/2014 15:21:00

  Το πρόβλημα με τους ακροδεξιούς "αναθεωρητές" μέσα στη Ρωσία (όπως και στην Ουκρανία, αλλά άλλη δύναμη έχουν ως προς τις επιπτώσεις στην παγκόσμια και ευρωπαική σκακιέρα) είναι και ήταν απο καιρό πολύ σοβαρό. Δεν έχει προσεχτεί όσο πρέπει. Ο Βλαντιμηρ Πούτιν είναι τουλάχιστον ευφυής πολιτικός, δεν δείχνει μέχρι τώρα εντελώς αυτοκαταστροφικές τάσεις. Παρόλο που είναι σκληρά διασυνδεδεμένος με μια τάξη αδίστακτων ολιγαρχών (αυτή είναι και η "εν υπνώσει" αχίλλειος πτέρνα του), πρέεπι να στηριχτεί με κατάλληλο τροπο απο την δημοκρατική Ευρώπη. Χωρίς προδοσία των δημοκρατικών αρχών, οι κοινοβουλευτικές δημοκρατικές χώρες πρέπει να τον στηρίξουν, και με κίνητρα, για μια διαδικασία ήπιας αποδέσμευσης απο τον ιστορικό και διεθνοπολιτικό αναθεωρητισμό ένος επικίνδυνου τμήματος της ρωσικής ολιγαρχίας. Η Ρωσία ανήκει (με αντιφατικό τρόπο) στον σκληρό πυρήνα της πολιτισμικής παράδοση της Δύσης και εκεί πρέπει να μείνει, παίζοντας τον πολύ σημαντικό, αναντικατάστατο ρόλο της. Αυταρχικές μοναρχίες και ολοκληρωτικές διακτατορίες είχαν και πολλές άλλες μεγάλες χώρες "υπαράνω πάσης υποψίας", μη ρίχνουμε το ανάθεμα στη Ρωσία, είναι συνήθης περίπτωση στην ιστορία. Από λαικιστικό αυταρχισμό δε τύπου Πούτιν, άλλο τίποτε στον πλανήτη: γεμάτος ο τοπος. Εδώ οι άλλοι Δυτικοί δεν έκοψαν την καλημέρα τους Σαουδάραβες ηγέτες (που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο χωρίς συνοδό). Έδώ ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες παραβίασαν ΠΡΩΤΕΣ τη μη μεταβολή των διεθνών συνόρων, αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο, μια επαρχία που δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ομόσπονδο κράτος και συστατική χώρα Ομοσπονδίας. Ο Πούτιν δεν πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για μια τραγικά ανεπαρκή πολιτική ικανότητα της ΕΕ και για μια μακρά σειρά αποτυχημένων επιλογών των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική (από το Βιετνάμ μέχρι τη Συρία). "Καλή πολιτική, προπαντός διεθνής, σημαίνει διαυγές βλέμμα μακριά, βλέμμα με φροντίδα για την επόμενη γενεά και για την ιστορία του αύριο" (Ρόμπερτ Ρέντφορντ, "Λέοντες αντί Αμνών")

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/09/2014 15:30:21

  Ο Ντούγκιν είναι απο καιρό η πνευματική ναυαρχίδα των αναθεωρητών, δυστυχώς μόνον τώρα γινεται ευρύτερα αντιληπτό ποιός είναι ποιός και ποιός έιναι με ποιούς. Δυστυχώς, ο ευρύτερος κύκλος ολιγαρχών που κινεί "υλικά" αυτό το πολιτικό ρεύμα, καλύπτεται καλά και δεν είναι ορατός. Πολλοί παίζουν διπλό παιχνίδι, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ (για προφανείς επιχειρηματικούς λόγους). Αυτοί ακριβώς οι διπρόσωποι πραγματικά ισχυροί, όταν η "δρύς"-Πούτιν παρουσιάσει προβλήματα στήριξης, θα σπεύσουν πρώτοι με τα τσεκούρια, για να πάρουν τα καλύτερα καυσόξυλα.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/09/2014 15:40:58

  Ο Κωνσταντίν Μαλοφέεφ εχει κανει πολλές συναντήσεις με τον Ντίκ Τσενει, κυρίως μπίζνεσμαν και λιγότερο πολιτικό, και άλλους απο τη σκληρή πτέρυγα των πρώην neocons στις ΗΠΑ. Συνήθως συναντιώνται στην Αλάσκα - ίσως είναι συμβολικό, πρώην έδαφος της Ρωσίας. Άλλωστε ο Μαλοφέεφ εκτός πολλών άλλων εταιριών είναι μέτοχος της Halliburton, της οποίας ο Τσένει ήταν CEO μεταξύ 1995 - 2000. Μίλησε κανείς για επιχειρηματική διαπλοκή; Μπααααα...

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/09/2014 20:59:32

  Eάν κάνει κάποιος μια επισκόπηση όλων των χωρών γύρω και κοντά στη Ρωσία θα δει ότι κανείς δεν τους θέλει. Εξαίρεση όσοι έχουν ισλαμικό πρόβλημα και τους βλέπουν ως προστάτες.Αυτή βεβαίως είναι και η αιτία της μεγάλης επιρροής της Ρωσίας στην Ελλάδα,ο τουρκικός κίνδυνος.Χωρίς αυτόν ουδείς θα ενδιαφερόταν.Αυτό όμως δεν αφορά τους Ουκρανούς. Ούτε και τους Ρουμάνους που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί αλλά δεν θέλουν να τους βλέπουν ούτε ζωγραφιστούς. Βεβαίως ούτε και τους Γεωργιανούς,επίσης ορθόδοξους χριστιανούς.Φυσικά μπορεί ως συνήθως λέγεται στην Ελλάδα να κατηγορήσει κανείς τους Γεωργιανούς ως "πράκτορες των Αμερικανών".Πότε έγιναν όμως; Όταν κυβερνούσε την ΕΣΣΔ ως απόλυτος άρχων ένας δικός τους,ο Στάλιν,ή όταν είχαν ΥΠΕΞ τον Σεβαρντνάντζε;Η αλήθεια είναι ότι οι Γεωργιανοί δεν είχαν κανένα λόγο να είναι αντιρώσοι ή φιλοαμερικάνοι. Απέκτησαν μετά το 1991 όταν οι Ρώσοι υποκινήσανε μειονότητες - Αμπχάζιους και Οσσέτους - και τους φάγανε το 30% του εδάφους.Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία. Αντίθετα οι Αρμένιοι είναι κολλημένοι στους Ρώσους γιατί φοβούνται τους Αζέρους και την Τουρκία. Αυτή η μανία με εδάφη της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου είναι άξια παρατηρήσεως.Σε μια εποχή που γίνεται δημοψήφισμα στη Σκωτία για ανεξαρτησία από το Λονδίνο στη Ρωσία παρουσιάζεται ως θέμα ζωής ή θανάτου που μπορεί να καταστρέψει τη χώρα εάν δεν φάει αυτό ή το άλλο κομμάτι γής από την Ουκρανία ή τη Γεωργία,λες και έχει λίγα οικόπεδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι γείτονες φοβούνται τους Ρώσους και οι μόνοι που τους συμπαθούν είναι όσοι φοβούνται κάτι χειρότερο,τους μουσουλμάνους. Όσοι δεν έχουν τέτοιο θέμα φεύγουν μακριά και το ΝΑΤΟ δέχεται βροχή αιτήσεων εισδοχής.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 15/09/2014 22:28:41

   Ε ναι μωρέ, κανείς δεν τους θέλει, γι'αυτό πετάξατε εκεί ένα 5άρι δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για το Ευρωμαϊντάν, για πλακίτσα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΚΜ 16/09/2014 07:24:13

    Εάν ανάγεις τα πάντα στο θρησκευτικό ζήτημα και θεωρείς ότι και ορθόδοξοι χριστιανοί Ουκρανοί έχουν πλέον στραφεί κατά της Ρωσίας επειδή τους δωροδόκησαν - πως άραγε μπορείς να δωροδοκήσεις εκατομμύρια - δεν εξηγείς ούτε το ρουμανικό ούτε το γεωργιανό αντιρωσισμό αφού και αυτοί ορθόδοξοι είναι. Εξγείται όμως από τις "εκτός διεθνούς νόμου" περιοχές-κράτη που κόβει από αυτούς και φτιάχνει κατά το δοκούν : Αμπχαζία,Οσσετία,Υπερδνειστερία και τώρα Κριμαία και Ντόνμπας και έπεται συνέχεια.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 16/09/2014 14:31:15

     Καταρχήν, πουθενά στο σχόλιό μου δεν επικαλέστηκα τον θρησκευτικό παράγοντα. Κατά δεύτερον, πουθενά δεν υποστήριξα ότι εκατομμύρια Ουκρανών μεταστράφηκαν δια της δωροδοκίας. («Straw man argument» λέγεται στη γλώσσα σου αυτό που επιχειρείς). Οι ευθέως μισθοδουτούμενοι «διαδηλωτές» ήταν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες - αρκετοί πάντως για να χειραγωγήσουν το κλίμα. Η μεταστροφή των Κεντρο-Ουκρανών έγινε με «soft power» και τα πολλά λεφτά δόθηκαν για τον προσεταιρισμό ολιγαρχών,την δημιουργία οργανωτικών δομών και «ΜΚΟ», την άσκηση προπαγάνδας, την εκπαίδευση ομάδων κλπ. (Τώρα που το σκέφτομαι, είναι αστείο να τα γράφω εγώ σε σένα, δεδομένου ότι, ειδικά εσύ, τα γνωρίζεις πολύ καλά αυτά.) Κατά τα άλλα, δεν απάντησες επί της ουσίας. Έγραψες ότι «κανένας δεν τους πάει» και απέδειξα το ψεύδος του ισχυρισμού σου αντιτείνοντας ότι, άν ήταν έτσι, δεν θα ξοδεύατε 5 δις. Δεν έγραψα ότι «όλοι τους πάνε», ούτως ώστε τυχόν ύπαρξη αντιρωσισμού στην Ρουμανία να αντικρούει κάποιον δικό μου ισχυρισμό. Κατά τα άλλα, η Αμπχαζία και η Υπερδνειστερία, κι αυτά το ίδιο αποδεικνύουν: ότι δεν είναι τόσο συμπαγής ο (καλλιεργούμενος από σας) αντιρωσισμός και κάποιοι λαοί αντιδρούν. Και στην τελική, ακόμα κι άν δεχτούμε ότι «η Ρωσία ξεκόβει περιοχές» (πολύ βολική για σένα υπεραπλούστεση, που καταντά παραπλανητική), εσείς το κάνετε με ολόκληρες χώρες, ευλογημένε! ΥΓ: Στις πρώην χώρες του ανατολικού συνασπισμού, ήταν πολύ βολικό για τις μετασοβιετικές ελίτ (σε αρκετές περιπτώσεις, κουκουέδες που άλλαξαν τροπάρι εν μια νυκτί) να κατηγορούν για όλα τους «Ρώσους». Φυσικά, η κομμουνιστική νομενκλατούρα ήταν υπερεθνική και πολυεθνική (με τους Ρώσους να υποεκπροσωπούνται σε αυτή, αναλογικά με τον πληθυσμό τους) και ο Ρωσικός λαός ήταν το μεγαλύτερο θύμα της. Είστε τσακάλια και το καλλιεργήσατε περαιτέρω, ως εργαλείο χειραγώγησης. Δεν παύει όμως να είναι λανθασμένη ανάγνωση της ιστορίας. Ακόμα κι έτσι οι Ουκρανοί (πλην της αφιονισμένης Γαλικίας) συνέχισαν, σε μεγάλο βαθμό, να μην τσιμπάνε, απλούστατα γιατί με τους Ρώσους στην ουσία ήταν ένας λαός. Γι'αυτό, χρειάστηκε ιδιαίτερη (και μακροχρόνια) προσπάθεια εκ μέρους σας, προκειμένου να επιφέρετε ψυχολογικό τραύμα και χωρισμό.

 9. ΚΜ avatar
  ΚΜ 16/09/2014 15:41:44

  Κάτι που ξέχασα να γράψω χτες είναι πως αυτό το συνοθύλευμα ακροδεξιών και κομμουνιστογενών που στοχοποιεί τον Πούτιν είχε κατηγορήσει ακόμα και τον ίδιο τον Στρέλκωφ ώς προδότη (!) ύστερα από την ηρωϊκή έξοδο από το Σλαβιάνσκ, γιατί, λέει, φεύγοντας εγκατέλειψε τον πληθυσμό - λες και θα μπορούσε να κρατήσει την θέση άλλη μια μέρα. Προφανώς, τον θέλαν νεκρό για να μπορούν άνετα να καπελώσουν μετά. (Πχ ο γελοίος ακροαριστερός ακροεθνικιστής θεατρικός επιχειρηματίας και επίδοξος κινηματάρχης Κουργκινιάν.) Ο Στρέλκωφ, υπόδειγμα αρετής και προσήλωσης στις ρίζες του Ρωσικού λαού, δεν έχει καμία σχέση με δαύτους.

  • kosmas avatar
   kosmas @ ΚΜ 16/09/2014 18:41:20

   @KM Δεν κατηγορήθηκε ο Στρελκόφ επειδή άφησε το Σλαβιάνσκ, αλλά για ολέθρια στρατιωτικά σφάλματα, με αποτέλεσμα να "πέσει" το Σλαβιάνσκ στα χέρια των πιστών στο Κίεβο δυνάμεων. Ειδικότερα, τον κατηγορούσαν ότι δεν φρόντισε να πιάσει τα γύρω υψώματα και να "θωρακίσει" το Σλαβιάνσκ, αλλά κλείστηκε στην πόλη (ας μας πουν και οι στρατιωτικοί εδώ μέσα τη γνώμη τους). Το Σλαβιάνσκ γεωγραφικά θεωρείτο πολύ σημαντικό σημείο και γι αυτό, αν και μικρή πόλη, οι αυτονομιστές την είχαν πιάσει. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι έπαιξε βρώμικα πολιτικά και στρατιωτικά παιχνίδια απέναντι σε σημαντική μερίδα των ένοπλων μονάδων του Ντονιέτσκ (πολύ μεγάλη πόλη), και ότι ήθελε εκεί την πρωτοκαθεδρία, όταν αποσύρθηκε από το Σλαβιάνσκ. Φαίνεται μάλιστα ότι οι κατηγορίες αυτές, μάλλον ήταν βάσιμες. Με το που "αποσύρθηκε" από την κυκλοφορία ο Στρελκώφ, άρχισε η μαζική αντεπίθεση των αυτονομιστών (με τις ευλογίες του Κρεμλίνου), με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ kosmas 17/09/2014 18:54:50

    Μισό λεπτό Κοσμά. Ποιοί είναι αυτοί που τα λένε αυτά κι από πού κι ώς πού; Ας τα πάρουμε ένα-ένα: Το Σλαβιάνσκ όντως ήταν πολύ στρατηγικό σημείο, για την περίπτωση όμως που η Ρωσία αποφάσιζε να στείλει στρατό και άρματα. Με τέτοια προοπτική πήγε ο Στρέλκωφ και ταμπουρώθηκε εκεί. Από την στιγμή όμως που η Ρωσία επέλεξε (καλώς ή κακώς - δεν το εξετάζω τώρα) να μην επέμβει, έπαυε να είναι κλειδί στρατηγικά ούτως ώστε να δικαιολογεί υπεράσπιση της θέσης μέχρι τέλους. Σε συμβολικό επίπεδο ασφαλώς, το Σλαβιάνσκ κατέστη θρύλος. Έγινε θρύλος όμως, χάρη στον Στρέλκωφ. Πήρε μια νεοσύστατη πολιτοφυλακή απαρτιζόμενη από εθελοντές και σε λίγες βδομάδες μέσα την έκανε τακτικό στρατό. Τράβηξε πάνω του όλες τις δυνάμεις που είχε, τις πρώτες βδομάδες του πολέμου, δίνοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια στο Λουγκάνσκ και στο Σλαβιάνσκ να οργανωθούνε και να σηκώσουνε κεφάλι. Και κράτησε το Σλαβιάνσκ για μήνες κόντρα σε αριθμητικά υπέρτερες και αρτιότερα εξοπλισμένες εχθρικές δυνάμεις (και μάλιστα άφησε την Ουκρανία χωρίς ούτε ένα ελικόπτερο ακατάρριπτο!). Δηλαδή τί άλλο να έκανε ο άνθρωπος; Και πολύ το κράτησε. Για τα άλλα που λες, στα πολεμικά συμβούλια, οι οπλαρχηγοί του Ντονμπάς αναγνώριζαν ντε φάκτο πρωτοκαθεδρία του Στρέλκωφ, ο οποίος άλλωστε είχε και κορυφαίο θεσμικό ρόλο, ως Υπουργός Αμύνης της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ο μόνος οπλαρχηγός που έχω ικανό για τέτοιες άδικες κατηγορίες είναι ο Χοντακόφσκυ (διοικητής του Τάγματος Βοστόκ), αλλά τί να μας πεί και αυτός; Στο ενεργητικό του έχει στρατιωτικές αποτυχίες με μεγάλες απώλειες μαχητών, σε βαθμό που να τον κατηγορήσουν ότι παίζει το παιχνίδι των Ουκρανών. Συγκεκριμένα, κάτι που διάβασα (χωρίς να το υιοθετώ απαραιτήτως) είναι ότι τα είχε βρει με τον Ρινάτ Αχμέτωφ (αρχι-ολιγάρχη του Ντονέτσκ, ευθυγραμμισμένο με το Κίεβο) ούτως ώστε να μην φτάσουν οι εχθροπραξίες στο Ντονέτσκ (όπου έχει τις μπίζνες του) και σε δεύτερη φάση να μεθοδευτεί η παράδοση της πόλης στις δυνάμεις του Κιέβου. Άν ισχύει αυτό, τότε ο Στρέλκωφ (είτε γνώριζε αυτά τα σχέδια, είτε όχι), μπαίνοντας στο Ντονέτσκ τους χάλασε τα πλάνα. Όσο για την επιτυχημένη αντεπίθεση στο τέλος Αυγούστου, όταν ζητήθηκε (από τον Σούρκωφ;) η παραίτηση του Στρέλκωφ, είχε ήδη αποφασιστεί η αποστολή Ρωσικής βοήθειας, και ο εξαναγκασμός του Στρέλκωφ σε παραίτηση, έγινε για να μην δρέψει τους καρπούς των μέχρι τότε προσπαθειών του και «ψηλώσει» κι άλλο. Όμως, πιστεύω ότι δεν είναι στο συμφέρον ούτε της Μοσχας, της Νοβορωσίας να ηγούνται αχυράνθρωποι. Και τον Στρέλκωφ τον τιμά ότι προτίμησε την παραίτηση από την θέση του. Έτσι τα βλέπω εγώ, χωρίς φυσικά να είμαι κανας ειδικός, και ούτε έχουμε και πληροφορίες από πρώτο χέρι. Προσπαθούμε να συναρμολογήσουμε το παζλ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.