Η λιτότητα έριξε τη γαλλική κυβέρνηση
25/08/2014 14:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λιτότητα έριξε τη γαλλική κυβέρνηση

Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, «συνεπή με την κατεύθυνση που έχει οριστεί για τη χώρα». Η κρίση ξεκίνησε μετά την «ανταρσία» του υπουργού Οικονομικών. Είναι ο δεύτερος ανασχηματισμός σε μόλις πέντε μήνες, καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές αγωνίζονται να βγάλουν τη Γαλλία από την οικονομική ύφεση και η κυβέρνηση σπαράσσεται από εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στις πιο αριστερές και στις κεντρώες τάσεις.

Μια ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει ότι ο Βαλς προσέφερε την παραίτηση της κυβέρνησής του - μια διατύπωση που του επιτρέπει να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο - και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Τρίτη. «Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε να σχηματιστεί μια ομάδα συνεπής με την κατεύθυνση που ο ίδιος έχει ορίσει για τη χώρα» αναφέρει. Η προεδρία δεν έδωσε καμία αιτιολογία, αλλά η κίνηση ήρθε μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ να κακολογήσει δημόσια την κυβέρνηση της Γαλλίας και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, εξοργίζοντας τον Βαλς. «Θα πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας. Η Γερμανία είναι παγιδευμένη σε μια πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Μοντεμπούργκ σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Στη συνέχεια, σε ομιλία του την Κυριακή, ο Μοντεμπούργκ είπε ότι ζήτησε από τον Ολάντ και τον Βλας μια «σημαντική αλλαγή» στην οικονομική πολιτική. «Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης, ο υπουργός Οικονομίας έχει καθήκον να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις». Ο Βαλς, ο οποίος έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε μορφή ανυποταξίας μεταξύ των υπουργών του, δεν έχει ακόμη αντιδράσει προσωπικά. Αλλά το περιβάλλον του δήλωσε την Κυριακή ότι ο Μοντεμπούργκ είχε περάσει τα όρια και ενώ είναι ακόμη ασαφές το αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον απίθανο.

Ο 51χρονος υπουργός της αριστερής πτέρυγας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο παρελθόν. Η δημόσια κριτική του για τη σύμμαχο Γερμανία έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο, ενώ έχει κατηγορήσει την Γερμανία για το κλείσιμο πολλών εργοστασίων στη Γαλλία. Προήχθη στην τρέχουσα θέση του τον Απρίλιο, έπειτα από μια κυβερνητική κρίση όταν το Σοσιαλιστικό κόμμα κατατροπώθηκε στις τοπικές εκλογές. Ως υπουργός Βιομηχανίας πριν από την προαγωγή του, είχε δημιουργήσει αίσθηση για τη δημόσια διαμάχη του με τον επικεφαλής του κολοσσού ελαστικών Titan, όταν τον χαρακτήρισε «εξτρεμιστή», απαντώντας έτσι στον CEO που επέκρινε το γαλλικό εργατικό δυναμικό λέγοντας ότι είναι τεμπέληδες. Επίσης, ενεπλάκη σε μια δημόσια μάχη με τη χαλυβουργία ArcelorMittal για το κλείσιμο ενός εργοστασίου.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός έρχεται σε μια στιγμή που η Γαλλία είναι βυθισμένη σε μια επίμονη και αργή οικονομική ανάκαμψη, με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι ο Ολάντ δεν είχε καμία ελπίδα να επιτευχθεί ο στόχος του 1,0 τοις εκατό αύξηση για το 2014. Η γαλλική οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη τους τελευταίους έξι μήνες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 0,5 τοις εκατό για το τρέχον έτος.

Τόσο ο Ολάντ όσο και ο Βλας λένε ότι η απάντηση είναι το λεγόμενο Σύμφωνο Ευθύνης τους, που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις περίπου 40 δις ευρώ σε επιχειρήσεις, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την υπόσχεση από τις εταιρείες για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών ετών. Ο Ολάντ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο με περικοπές δαπανών 50 δις ευρώ, ενώ έχει εξοργίσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος - συμπεριλαμβανομένου και του Μοντεμπούργκ - που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των φόρων για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11054569/Francois-Hollande-asks-prime-minister-to-form-new-government.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ETERNAL MUSIC avatar
    ETERNAL MUSIC 25/08/2014 20:20:23

    Η Γαλλια εθελοτυφλει αλλαζοντας κυβερνησεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.