#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 21:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυρία Μέρκελ και οι ναζίΗ άνοδος των ακραίων φασιστικών μορφωμάτων, τύπου Χρυσής Αυγής, αλλά και των ακροδεξιών κομμάτων, είναι γεγονός σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, εκεί που εδώ και είκοσι χρόνια παρατηρείται διαρκής ισχυροποίησή τους, είναι στη Γερμανία και μάλιστα στην Ανατολική Γερμανία της «ενοποίησης» και του πιο σκληρού «μνημονίου». Πολύ σκληρότερου και από τα ελληνικά.

Πιστεύει άραγε κανείς, ότι οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι γερμανικές πολιτικές ηγεσίες εξεπλάγησαν από την ισχυροποίηση του ναζιστικού μορφώματος, των νοσταλγών της χούντας και των εορτών του μίσους, στην Ελλάδα; Μέγα λάθος. Ειδικά, η Γερμανία ζεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια -από τότε δηλαδή που άρχισε η διαδικασία ενοποίησής της- την άνοδο των φασιστικών ομάδων που διακρίνονται για τις ιδιαίτερα ακραίες μεθόδους τους.

Το ανατολικογερμανικό μνημόνιο

[caption id="attachment_179836" align="alignnone" width="600" caption="Κατάστημα στην Ανατολική Γερμανία προς τιμήν του Μπρέβικ"][/caption]

Τι συνέβη στην Ανατολική Γερμανία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ενοποίηση; Πλήρης διάλυση του κοινωνικού της ιστού, φτώχεια, ανεργία, μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, φτηνή εργασία, και κυρίως έντονη ανάπτυξη ενός αποικιοκρατικού τύπου κοινωνικού ρατσισμού εκ μέρους των Δυτικογερμανών προς τους Ανατολικογερμανούς. Δεν είναι αντικείμενο του παρόντος κειμένου να αναλυθούν τα αδιέξοδα του ανατολικογερμανικού συστήματος και ότι αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε. Το θέμα είναι ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης της ανατολικογερμανικής κοινωνίας έγινε με άκρως βίαιο τρόπο. Όπως τώρα στην Ελλάδα, ίσως και χειρότερα. Και το σημαντικότερο: Ως ενθυμούνται άπαντες, η γερμανική ηγεσία των Μέρκελ-Σόϊμπλε, είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι το μοντέλο που έπρεπε να ακολουθηθεί στην περίπτωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στην Ανατολική Γερμανία.

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η Ανατολική Γερμανία έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλα βήματα. Κυρίως όμως, χάρις στις αντοχές της γερμανικής οικονομίας. Το κόστος για την ανατολικογερμανική κοινωνία ωστόσο, ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Ένα από τα αποτελέσματα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθήθηκε εκεί, ήταν η άνοδος των ναζί. Αυτή η τάση βέβαια, ήταν ανέκαθεν δημοφιλής και στη Δυτική Γερμανία, αλλά μετά την ενοποίηση, σάρωσε στην Ανατολική Γερμανία. Ένα φαινόμενο, που παρ’ότι το πολεμάει η γερμανική κοινωνία, όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά σε μερικές πόλεις και περιοχές, μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση του νεοφασιστικού κόμματος,  NDP.

Συμμορίες δολοφόνων

[caption id="attachment_179837" align="alignnone" width="600" caption="Εμπρησμός κατοικίας μεταναστών"][/caption]

Την ίδια στιγμή, οι ναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ως σλόγκαν τους συνθήματα κατά των μεταναστών και της κοινωνικής εξαθλίωσης (μέσες άκρες τα ίδια που έχει και η ΧΑ), έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα σκληρούς ημιπαράνομους πυρήνες, οι οποίοι πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις ιδιαιτέρως κατά μεταναστών. Άπαντες ενθυμούνται ότι είχαν πυρπολήσει κατοικίες μεταναστών (Τούρκων κυρίως), με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εξ’αυτών. Είναι το πασίγνωστο πογκρόμ του Ροστόκ, στις 24 Αυγούστου του 1992. Μεταξύ των άλλων που έχουν δολοφόνησαν αυτές οι ομάδες, ήταν και ένας Έλληνας. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και γίνονται έως σήμερα, αλλά το Ροστόκ ήταν γεγονός σταθμός. Τότε ήταν που η γερμανική κοινωνία και οι πολιτικές ηγεσίες αντέδρασαν έντονα και άρχισαν να αντιμετωπίζουν τις ναζιστικές ομάδες ως συμμορίες δολοφόνων. Να σημειωθεί πως στη Γερμανία έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται πολλές συλλήψεις ναζί. Παρ’ όλα αυτά ο νόμιμος βραχίονας των ναζί, το NDP, εξακολουθεί να δρα, και σε μερικές περιπτώσεις να ισχυροποιείται.

Άραγε, πρέπει να περιμένουμε και στη χώρα μας το «ελληνικό Ροστόκ» ή πρέπει, συνολικά η κοινωνία να αντιδράσει, ώστε να το προλάβει; Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, οι νεοφασίστες δεν έχουν προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξουν. Πόσο μάλλον, όταν οι πρακτικές των απανταχού φασιστοειδών, όπως και στην Ελλάδα, μοιάζουν. Όπως το ίδιο, αντίστοιχες, υπόγειες διαπλοκές των ναζιστικών οργανώσεων με κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν, και αποκαλύπτονται συχνά στη Γερμανία, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα.

Εξαίρεση σε όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η γαλλική ακροδεξιά, η οποία σταδιακά, υπό την προεδρία της κόρης του Λεπέν μετατρέπεται σε ένα πιο συστημικό κόμμα, το οποίο μάλιστα έχει ανεβάσει πολύ τα εκλογικά ποσοστά του. Το αν η Χρυσή Αυγή θα μετατραπεί σε «λεπενικό» κόμμα ή θα ακολουθήσει το δρόμο των Γερμανών ναζί, είναι ένα ερώτημα, ενώ είναι αρκετά νωρίς για να γίνει μια πρόβλεψη. Προς το παρών, βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις, γέρνοντας μάλλον προς τους Γερμανούς νεοναζί.

Κριτική στη Μέρκελ

[caption id="attachment_179838" align="alignnone" width="600" caption="Η ηγεσία του NPD"][/caption]

Για την τουλάχιστον «χαλαρή» στάση της Μέρκελ και του κόμματός των Χριστιανοδημοκρατών, έχει επικριθεί επανειλημμένως η Καγκελάριος στο γερμανικό Τύπο (βλέπε δημοσιεύματα). Το ακραίο «πείραμα» λοιπόν, που συντελείται στην Ελλάδα, και έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, την άνοδο του νεοφασισμού, κάθε άλλο παρά είναι άγνωστο στη γερμανική ηγεσία. Και εάν στη Γερμανία, προς το παρών, χάρις στη σχετικώς ισχυρή παγκόσμια οικονομική θέση της, είναι δυνατή η αντιμετώπιση των ναζί δολοφόνων, στην Ελλάδα είναι άκρως αμφίβολο πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πόσο μάλλον, αφού μέρα με τη μέρα χειροτερεύει δραματικά η οικονομική κατάσταση των πολιτών, και διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός. Κάτι που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του φασισμού.

Διαβάστε επίσης:

The World From Berlin In Eastern Germany, the Neo-Nazis Are Winning

http://www.spiegel.de/international/germany/press-review-on-the-german-far-right-20-years-after-the-rostock-riots-a-851193.html

‘This is What Hell Looks Like’ Nazis Left to Thrive in Parts of Eastern Germany http://www.spiegel.de/international/germany/article-on-neo-nazis-in-eastern-german-state-of-saxony-a-838231.html

Twenty Years of Failure Why Germany Isn’t Rooting Out its Neo-Nazis http://www.spiegel.de/international/germany/commentary-on-right-wing-extremism-in-germany-a-851522.html

Neo-Nazi Terror Interior Ministry Ordered Destruction of Intelligence Files

http://www.spiegel.de/international/germany/german-interior-ministry-ordered-destruction-of-right-wing-files-a-845263.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cummulus avatar
  cummulus 16/09/2012 21:21:35

  Τί ἐννοεῖς "γιορτές μίσους":

 2. Ίωνας avatar
  Ίωνας 16/09/2012 21:53:48

  Ποιες είναι οι εορτές μίσους;Είναι συγκεκριμένες;Που έγιναν στην Ελλάδα;Δεν υποστηρίζω σε καμία μα καμία περίπτωση Χ.Α. απλώς για ενημέρωση θέλω να μάθω.

 3. Kommenos avatar
  Kommenos 16/09/2012 21:55:40

  Αυτά είναι τα προφητικά λόγια του Ρούσβελτ και για τη σημερινή θέση της Τρόικας αλλά και για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα:  Franklin D. Roosevelt in 1936: ‘Government by Organized Money is Just as Dangerous as Government by Organized Mob’

 4. mateo avatar
  mateo 16/09/2012 23:02:51

  Γιορτή μίσους ήταν το μνημόσυνο στο Μελιγαλά;;;

 5. parsifal avatar
  parsifal 16/09/2012 23:04:18

  Η αναφορά μάλλον στοχεύει την παρουσία της ΧΑ στην πηγάδα του Μελιγαλά. Τώρα εάν είναι "γιορτή μίσους" η οχι σηκώνει πολλή συζήτηση. Γιατί το ΚΚΕ δικαιούται να τιμά τους νεκρούς του ΔΣΕ και οι - κατά το πλείστον αμαχοι - νεκροί του Μελιγαλά πρέπει να βυθισθούν στην "λήθη", στην μονόπαντη λήθη που απαιτεί η Αρσιτερά ?
  Ψυχραιμία χρειάζεται, κραυγές "Τιμή στους Χίτες και Ταγματασφαλίτες" (!) δεν μπορούν ασφαλώς να γίνουν δεκτές αλλά δεν οφείλει και η αλλη πλευρά να απολογηθεί για την "ερυθρή" τρομοκρατία αντί να "χαριτολογούν" με δηλώσεις "πηγάδα του Μελιγαλά, 1000 καλοί χωρούν" ?
  Ουδέποτε παρουσίασ ετο ΚΚΕ και οι διάφορες οργανώσεις "βετεράνων" του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στοιχεία που να αποδεικνύουν οτι στην πηγάδα εκτελέσθηκαν - και ετσι οπως εκτελέσθηκαν - εστω καταδικασθέντες απο κάποιο "ανταρτοδικείο" δεδηλωμένοι Ταγματασφαλίτες - συνεργάτες του κατακτητού και η πλέον βάσιμη εκδοχή είναι οτι επρόκειτο για σφαγή τύπου Κατύν, με σκοπό τον "αποκεφαλισμό" της περιοχής απο τα θεωρούμενα "αστικά" στοιχεία της η εν πάσει περιπτώση απο ανθρώπους που δεν ηλέγχοντο απο την αριστερά.
  Συνεπώς για ποιές "γιορτές μίσους" γίνεται λόγος ?

 6. Ίωνας avatar
  Ίωνας 17/09/2012 00:35:44

  Το μνημόσυνο στον Μελιγαλά γίνεται πολλά χρόνια δεν ξεκίνησε φέτος.Η πηγάδα του Μελιγαλά είναι αν όχι το μελανότερο από τα πιο μελανά σημεία του εμφυλίου.Η μαζική σφαγή 1.500 ατόμων αμάχων (γυναικόπαιδα) ως επί τω πλείστον και αιχμαλώτων, δυστυχώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί.Μετέπειτα για να δικαιολογηθούν οι σφαγείς και οι υποστηρικτές τους τύλιξαν με ιδεολογικό περίβλημα αυτές τις ενέργειες δημιουργώντας τον μύθο ότι στον Μελιγαλά εξόντωσαν 1.500 συνεργάτες των ναζί!!!!!!!!!! (με θύματα γυναίκες και παιδιά από 8 ετών και άνω).Γιορτές μίσους μπορεί να γίνονται αλλού στον Μελιγαλά είναι απλά ένα μνημόσυνο και η Χ.Α. δεν έχει σχέση με αυτό.

  • geopan avatar
   geopan @ Ίωνας 17/09/2012 20:07:11

   Η Πγάδα του Μελιγαλά δεν έγινε στο συμμοριτοπόλεμο αλλά πριν την απελευθέρωση 13-15 Σεπτεμβρίου 1944

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 17/09/2012 02:27:47

  NOIAZOMAI Φωτογραφίες Τοίχου:
  «ΘΑΡΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ»!
  Η θαρραλέα κραυγή μιας Ελληνοπούλας 17 μόλις χρονών, της Μαρίας Παπαδημητροπούλου, που σκίζει από τη μαρτυρική Βιάννο της Κρήτης τον αέρα του ξενισμού, της αλλοτρίωσης και της αδιαφορίας μας, τις αδειανές μνήμες των σύγχρονων παιδιών μας, φωνάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής της μπροστά στο ψυχρό Εκτελεστικό Απόσπασμα των Ναζί: «Θάρρος Μπαμπά, Για Την Πατρίδα Πεθαίνουμε»! http://on.fb.me/UeqR5I

 8. alvita avatar
  alvita 17/09/2012 02:58:12

  Το κείμενο έχει άλλο θέμα. Τις ομοιότητες και διαφορές της ΧΑ με τους γερμανούς νεοναζί, και το που οδηγεί κάθε μνημόνιο, τόσο στην Α.Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Η αναφορά σε γιορτές μίσους, είναι εμφανές ότι γίνονται με βάση την τρέχουσα ορολογία και, δίχως καθόλου να αναλύεται το θέμα, το πιθανότερο αφορά στην οικειοποίηση εκ μέρους της ΧΑ αυτών των εκδηλώσεων, προκειμένου να δώσει το -δήθεν- πολιτικό της στίγμα. Νομίζω ότι καλύερα είναι να δοθεί βάρος στη συζήτηση, στο κύριο αντικείμενο του κειμένου, και όχι να πιανόμαστε από έναν όρο, που εν τέλει δεν έχει να κάνει με το θέμα του κειμένου.

  • εξαρχεας avatar
   εξαρχεας @ alvita 17/09/2012 17:34:01

   άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ...

 9. εξαρχεας avatar
  εξαρχεας 17/09/2012 18:02:48

  ώστε γιοτρές μίσους λοιπόν...... καλά κάνετε και γράφετε για να ξέρουμε και τι ρόλο παίζει ο καθένας

 10. Ίωνας avatar
  Ίωνας 17/09/2012 23:08:52

  Το θέμα είναι ότι οι Γερμανοί ναζί έφυγαν αντουφέκιστοι καθώς οι υπερπατριώτες του ΕΛΑΣ είχαν άλλα στο μυαλό τους.Κρατούσαν δυνάμεις και πυρομαχικά και κατευθύνονταν από τα σημεία που έφευγαν οι Γερμανοί (από Νότο προς Βορρά) καθαρίζοντας όποιον δεν ήταν μαζί τους.Στόχος τους στον Μελιγαλά ήταν να ξεκάνουν πρώτα αυτούς που θα τους δημιουργούσαν προβλήματα μελλοντικά κυρίως με την μόρφωσή τους όπως δικηγόροι, γιατροί,δάσκαλοι αλλά και παπάδες (όχι λόγω μόρφωσης αλλά επειδή μάζευαν τον κόσμο).Πιο πάνω αναφέρεται η σφαγή του Κατίν και είμαι απόλυτα σύμφωνος ότι πρόκειται ακριβώς για ίδια περίπτωση.Πολλοί από τους χωρικούς που ήταν αριστεροί (αρκετοί για να γλιτώσουν) αλλά όχι κατσαπλιάδες προσπάθησαν να σώσουν συγχωριανούς τους, συγγενείς και φίλους που πήγαιναν για μαχαίρι, αυτά γι αυτούς που λένε για συνεργάτες των ναζί κ.λ.π.Όσο για τις εκτελέσεις που αναφέρονται πιο πάνω, αυτές έγιναν σε όλη την Ελλάδα από τους ναζί, οι οποίοι όμως έστηναν εκτελεστικά αποσπάσματα (κυρίως για αντίποινα) δεν κρατούσαν χατζάρια και κονσερβοκούτια ούτε έκοβαν μύτες και αυτιά.Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν μαζικές εκτελέσεις αμάχων ο μόνος λόγος που έγιναν όλα αυτά ήταν για να επικρατήσει με την βία ο κομμουνισμός στην Ελλάδα.Όσο για την Μέρκελ και τους ναζί ίσως πρέπει να γυρίσουμε χρόνια πίσω στον α΄και β΄ παγκόσμιο πόλεμο για να καταλάβουμε την νοοτροπία των Γερμανών.Η απόλυτη πειθαρχία και η αίσθηση ανωτερότητας είναι στοιχεία που είναι στο DNA τους, αυτοί που τα έχουν περισσότερο είναι οι εθνικιστές της Γερμανίας (ναζί) το θέμα είναι ότι σε κάποιο μεγάλο ποσοστό τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε ο ναζισμός υπάρχουν και στους μη ναζί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.