#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση φτάνει στη ΓερμανίαΜπορεί να καυχιέται ότι είναι η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αυτά έχουν οι.. ενώσεις. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με έκθεση της  Μπούντεσμπανκ φαίνεται πως κινδυνεύει με σημαντική επιβράδυνση. Όπως δείχνει η έκθεση, οι εξαγωγές της χώρας, που αποτελούν ένα πολύ ισχυρό στήριγμα της οικονομίας της, αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που πλήττονται από την κρίση, δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον προϊόντα της.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία ανήλθε σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για κίνδυνο ύφεσης. Όπως αποδεικνύεται όμως, η ανάπτυξη αυτή είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους. «Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα σημάδια, έπειτα από μια αξιόλογη αύξηση της παραγωγής (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο, ότι μπορεί το τέταρτο τρίμηνο να δούμε μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και μικρή μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία της έκθεση.

Επιπλέον, ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας βυθίστηκε τον Οκτώβριο (σε 45,7 από 47,4 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, παρασύροντας μαζί του και όλη την ευρωζώνη. Το ίδιο και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιfo το οποίο ερευνά 7.000 επιχειρήσεις, έπεσε στο 100 από 101,4 που ήταν τον Σεπτέμβριο.

«Αν και οι βιομηχανικές παραγγελίες από την ευρωζώνη δεν έχουν μειωθεί περαιτέρω μετά τη μαζική βουτιά που σημείωσαν τους προηγούμενους μήνες, η αύξηση στη ζήτηση έχει μηδενιστεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης», σύμφωνα με την έκθεση. Η Μπούντεσμπανκ δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη που παρέχει σε διάφορες χώρες, η οποία αυξάνει τους κινδύνους για τον ισολογισμό της, όπως αναφέρεται.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 25/10/2012 11:41:00

  Η κρίση πάει καιρός που θα έπρεπε να είχε χτυπήσει τη Γερμανία. Δεν την χτύπησε. Η κρίση τελειώνει και η Γερμανία εξέρχεται τρομερά ενισχυμένη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι Financial Times και ο λοιπός αγγλοσαξωνικός κόσμος έχουν μεγάλη δυσκολία να το αποδεχτούν. Όμως προσπαθούν ακόμη με τέτοιου είδους δημοσιεύματα μήπως και κλονίσουν την εμπιστοσύνη στη γερμανική οικονομία.

  Άνθρωποι που κυκλοφορούν στο δρόμο με γεμάτες σακούλες, εκτυπώσεις Α4 έξω από τα καταστήματα να λένε "ζητούνται πωλήτριες", ο κόσμος με χρήματα στην τσέπη του, μόνον που οι τράπεζες δεν δίνουν στεγαστικά, αυτό είναι το βασικό περιοριστικό μέτρο στη γερμανική αγορά. Α, και η Γενική Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο έβγαλε 8,3 δις πλεόνασμα. Κανονικό, όχι πρωτογενές.

  Για να ερμηνεύσουμε την κρίση πρέπει να τη δούμε στο πραγματικό της πλαίσιο: Ένας νομισματικός πόλεμος μεταξύ δολαρίου και ευρώ. Σωστότερα: Μεταξύ δολαρίου και Γερμανίας. Οι Γερμανοί είναι ακόμη αρκετά υποταγμένοι στον αμερικανικό παράγοντα, όμως είχαν πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στους ψηφοφόρους τους από τη μια και απέναντι στις τράπεζές τους από την άλλη, οπότε δεν μπορούσαν να κάνουν όλα τα χατήρια τους Αμερικανούς, αν και τους έκαναν πάρα πολλά.

  Το πρόβλημα όμως για τις ΗΠΑ είναι ότι η Γερμανία θα εξέλθει με τέτοια εθνική αυτοπεποίθηση από την κρίση (εξέρχεται ήδη) που η προϋπάρχουσα επιρροή φθίνει, τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε επίπεδο λαού. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο νέο δεδομένο που δημιούργησε η κρίση: Μια Γερμανία με ισχυρό πολιτικό ρόλο και αυξημένη αυτοπεποίθηση.

  Με ό,τι αρνητικό, βέβαια, αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους υπόλοιπους λαούς. Το θετικό όμως είναι ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ταλέντο ως κατακτητές, ως αποικιοκράτες και γι' αυτό τα αντανακλαστικά που αναπτύσσονται εναντίον τους είναι πολύ ισχυρότερα από ό,τι π.χ. εναντίον των ΗΠΑ. Γι' αυτό και πιστεύω ότι κινδυνεύουμε λιγότερο από ένα Δ΄ Ράιχ από όσο φαίνεται. Κανένας δεν τους θέλει, πέρα από μερικούς γερμανοτσολιάδες, και γι' αυτό δεν θα μπορέσουν να ριζώσουν. Ποτέ και πουθενά, πέραν της παραδοσιακής περιοχής επιρροής προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ Διογένης 25/10/2012 18:56:02

   Συμφωνω απολυτως, εκτος του νομισματικου πολεμου. Η Γερμανια δεν ενδιαφερεται για τις συναλλαγματικες ισοτιμιες EUR/USD ή κανενος αλλου. Καταφερνε να εξαγει οταν 1 Ε = 1,7 $, τι να την νοιαξει;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Διογένης 25/10/2012 19:59:58

   "Η κρίση τελειώνει και η Γερμανία εξέρχεται τρομερά ενισχυμένη"

   Η κρίση τελειώνει;;;;;;;;; Χα χα.. Το άλλο με τον Τοτό;

 2. avax avatar
  avax 25/10/2012 13:15:51

  Aκόμα δεν κατάλαβε η Μέρκελ οτι οι Υπερτραπεζίτες τη χρησιμοποίησαν ως χρήσιμη ηλίθια τάζοντάς της οτι θα την αφήσουν ανέπαφη μάλλον και πήρε στο λαιμό της όλο το Νότο με τη συνεργασία βεβαίως και των πουλημένων στους Υπερτραπεζίτες "ηγετών" τύπου Παπαδήμου, Μόντι, Ντράγκι κλπ...
  Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη αν δεις το βιογραφικό της και το IQ της...
  Τουλάχιστο δεν άκουγε τον έμπειρο συμπατριώτη τησ Χέλμουτ Σμίτ?
  «Δεν είναι δουλειά του ηγέτη να ευχαριστεί τις αγορές, αλλά να τους αφαιρέσει δύναμη τους και να την ξαναδώσει στο κράτος», δήλωσε ο Σμιτ. Σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο, οι αρχηγοί των χωρών της Ευρώπης απέτυχαν ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Σήμερα οι τραπεζίτες κυριαρχούν και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  «Είναι γελοίο να κυβερνάται ο κόσμος με βάση τις διαθέσεις των αγορών, από 35χρονους νεαρούς οι οποίοι αυτοθεωρούνται μάνατζερ τραπεζών», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.