Η κρίση στην Κριμαία και το φάντασμα της Γιάλτας
27/02/2014 15:54
Του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση στην Κριμαία και το φάντασμα της Γιάλτας

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια. Περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

Η κρίση στην Κριμαία και το φάντασμα της Γιάλτας 152084 photo

Στο μεταξύ, με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το επικίνδυνο παιχνίδι που έχει αρχίσει να παίζει στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ο μοντέρνος Τσάρος του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε η εξέγερση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και την αποπομπή της μαριονέτας της Μόσχας, καταζητούμενου πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος Πρόεδρος καθοδηγούμενος από τη νοσταλγία του για την αναβίωση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έχει επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο μπορεί να αναβιώσει εποχές και καταστάσεις που το σύνολο των λαών της Ευρώπης δεν θέλει καν να θυμάται.

Οι περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στα σύνορα, η επιφυλακή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, η ένταση που δημιουργούν οι προσκείμενες στη Μόσχα πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Κριμαία, δείχνει ότι το Κρεμλίνο επενδύει στην στρατηγική του χάους, έτσι ώστε να καταφέρει να ελέγξει τις μετά Γιανουκόβιτς εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι όλο αυτό το κλίμα που θυμίζει έντονα εποχές Ψυχρού Πολέμου, λαμβάνει χώρα στην Κριμαία, όπου στο «Παλάτι Λειβαδιά», ιδιοκτησία της οικογένειας του έλληνα ήρωα, Λάμπρου Κατσώνη, έγινε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Συμφωνία της Γιάλτας, με την οποία οι μεγάλες δυνάμεις χώρισαν τον κόσμο.

Είναι σαφές ότι ο κ. Πούτιν νοσταλγός αυτής της εποχής, κάνει ότι είναι δυνατόν για να την επαναφέρει. Δεν είναι τυχαίο, ότι η στρατηγική που εφαρμόζει το Κρεμλίνο και ο ηγέτης του προκάλεσαν προειδοποιητικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρασμούσσεν, της Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες επισημαίνουν τους κινδύνους και ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, το μόνο που δεν χρειάζεται η διεθνής κοινότητα και πιο πολύ η Ευρώπη, είναι παιχνίδια πολέμου, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της οικονομία της Ευρώπης και θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Νε δεδομένο ότι η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή είναι τα απαραίτητα συστατικά για να σταθεί μια χώρα στα πόδια της, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη (Γερμανία) και η Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης της νέας κατάστασης στην Ουκρανία, θέτοντας βέβαια τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν περιπτώσεις διαφθοράς και ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών.

[photo_2]

Μια παρατεταμένη κατάσταση χάους στην Ουκρανία και ειδικά στην Κριμαία, και μια πιθανή επέμβαση της Ρωσίας με στρατιωτικά μέσα θα πυροδοτήσει εξελίξεις που κανείς δεν επιθυμεί και των οποίων το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για όλη τη διεθνή οικονομία.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να το πάρει πρώτα και πριν από όλους η κυβέρνηση Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και να αντιληφθεί ότι όσο και εάν το επιθυμεί είναι αδύνατο, για το ίδιο το συμφέρον των ΗΠΑ, να απεμπλακεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει και μάλιστα ενεργά στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, διότι εάν δεν το κάνει θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να συρθεί σε δημόσια διαπραγμάτευση μαζί του υπό πολύ πιο δυσμενείς όρους.

Όσο και να πίστευαν πολλοί ότι η εποχή της Συμφωνίας της Γιάλτας έχει περάσει ανεπίστρεπτη, και μπορούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το φάντασμα της Γιάλτας στην Κριμαία, τους υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η Γιάλτα είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/02/2014 16:26:16

  Το άρθρο δεν βλέπω να σχολιάζει το ποιόν αυτών που κατέχουν την εξουσία τώρα στο Κίεβο και την πολιτική τους έναντι των μειονοτήτων, που μόνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θυμίζει. Όποιος διαβάζει, καταλααβαίνει πού το πηγαίνει το άρθρο. Προφανώς δικαιολογείται και η αφωνία του Βενιζέλου για την προστασία της ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας έναντι των εξτρεμιστών...Οι μαϊμούδες να προσέξουν να μην χάσουν το ρυθμό που κρατά το ευρω-ντέφι με το τραγούδι "ο κακός τσάρος Πούτιν", διαφορετικά θα μαστιγωθούν αλύπητα και θα μείνουν ατάιστες.

 2. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 27/02/2014 16:33:11

  "Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, το μόνο που δεν χρειάζεται η διεθνής κοινότητα και πιο πολύ η Ευρώπη, είναι παιχνίδια πολέμου, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της οικονομία της Ευρώπης και θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Νε δεδομένο ότι η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή είναι τα απαραίτητα συστατικά για να σταθεί μια χώρα στα πόδια της, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη (Γερμανία) και η Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης της νέας κατάστασης στην Ουκρανία, θέτοντας βέβαια τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν περιπτώσεις διαφθοράς και ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών." Εχω την εντύπωση, πως όποιος δεν θέλει φασαρίες στο σπίτι του, δεν δημιουργεί στου γείτονα. Μην μου πείτε πως έγινε επανάσταση χωρ΄ςι ξένο δάκτυλο και δη γερμανικό στην Ουκρανία; Τωρα θα έρθει και η ώρα της πληρωμής. Η ρωσία έχασε πολλά στο γεωστρητηγικό παιχνίδι (ανατολική ευρώπη , πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τη Λιβύη, εν μέρει τη Συρία) . Δεν μπορεί νομίζω να χάσει και την Ουκρανία (τουλάχιστον τα εδάφη τα ρωσικά που δωρήθηκαν στην Ουκρανία μόλις τη δεκαετία του 50) και να λέγεται μεγάλη δύναμη. Οι δυτικοί προσπαθούν να δουν τα όριά της. Αυτό κάποιοι θα το πληρώσουν. Το παιχνίδι δεν έχει μια όψη. Δεν είναι από τη μια η πρώην Δύση και από την άλλη η Ρωσία. Οι ανταγωνισμού υπάρχουν και μέσα σε κάθε φαινομενικά ενιαίο μπλοκ. Οι Αμερικανοί όμως, ξέρουν να παίζουν καλύτερα απ' όλους. Και για να μη μακρυγορώ, πριν λίγο καιρό ο Πούτιν, υπενθύμιζε , πως δεν ανακατεύτηκε στην Ελλάδα, παρ' όλη την κρίση (μάλλον εννοώντας πως θα πρεπε κι αυτόν να τον αφήσουν ήσυχο στην αυλή του) . Δεν θα πρέπει να ξαφνιστούμε λοιπόν, αν φανεί πρόθυμος να ανακατευτεί πλέον και στα ελληνικά πράγματα με ό τι κι αν αυτό σημαίνει ....

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ σκεπτικιστης 27/02/2014 17:31:45

   "Εχω την εντύπωση, πως όποιος δεν θέλει φασαρίες στο σπίτι του, δεν δημιουργεί στου γείτονα." Συμβαίνει ακριβώς τό αντίθετο.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ σκεπτικιστης 27/02/2014 17:32:52

   Ο Πούτιν στη Συρία κερδίζει , ξεφτιλίζοντας τους δυτικούς (κυρίως αγγλογάλλους) και τους ισλαμιστές συμμάχους τους. Ο Ομπάμα την ψυλλιάστηκε και έβγαλε εγκαίρως την ουρίτσα του.

 3. pythagorean avatar
  pythagorean 27/02/2014 17:24:25

  Ο πραγματικός Τόμας Τζέφερσον ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός ηγέτης που υπερασπίστηκε τη βασική αρχή της μη επέμβασης στα ευρωπαϊκά πράγματα. Τι ειρωνεία, ο συγγραφέας της ανάρτησης αυτής σφετερίζεται το όνομα του ηγέτη για να κάνει το άσπρο-μαύρο, κατηγορώντας τον Πούτιν για εμπρηστικές πολιτικές που δυτικοί κύκλοι εμπνεύστηκαν και υλοποιούν με τη βοήθεια ισλαμιστών Τατάρων! Ό,τι και να λένε οι μαϊμού Τζέφερσον, οι πραξικοπιματίες θα πάθουν σε λίγους μήνες αυτό που ήδη προέβλεψε δημοσίως ο "πρόεδρός" τους: θα καούν!

 4. stamoschios avatar
  stamoschios 27/02/2014 18:39:40

  Πούτιν μη μασάς σκέπασε και εμάς

 5. Padron avatar
  Padron 27/02/2014 18:42:57

  Στην Ουκρανία είδαμε την πρώτη ένοπλη παρέμβαση της Γερμανικής ΕΕ σε συνεργασία με τον "θαυμαστό" κόσμο των αγορών... Δυστυχώς, αν παρακολουθήσατε τις δηλώσεις Μέρκελ, το πρώτο πράγμα που συζητήθει ήταν η οικονομική "βοήθεια", ή αλλιώς, πριν στεγνώσει το αίμα, ποιός θα δώσει το δάνειο και θα εξασφαλίσει επιρροή και διευκολύνσεις στο υπογάστριο της Ρωσσίας.
  Όσο κι αν αντιδρούν κάποιοι, προσωπικά πιστεύω οτί βλέπουμε το Δ' Ράιχ να απλώνει επικύνδυνα και άτσαλα τα πλοκάμια του.

  • kouvari avatar
   kouvari @ Padron 28/02/2014 05:54:14

   Η ιστορια επαναλαμβανεται φιλε μου.... Με το που τελειωσε ο Β Παγκοσμιος Πολεμος οι Γερμανοι εβαλαν μπροστα για τον Γ'...

 6. Naruto avatar
  Naruto 27/02/2014 18:50:40

  Για την ταυτότητα των αντιρώσων ουκρανων ούτε λέξη ; Καθημερινά οι ευρωπαίοι ηγέτες ,μαζί και οι δικοι μας,σκίζονται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ξορκίσουν τον νεοφασισμό εδώ τι έπαθαν έχασαν τα γυαλιά τους η τα ακουστικά τους;

 7. BΙΣ avatar
  BΙΣ 27/02/2014 19:13:37

  Αν ήταν μειονότητα του τύπου "πλούσιοι γκέι που θέλουμε να υιοθετήσουμε ορφανό αγοράκι για να το μεγαλώσουμε όπως εμείς θέλουμε", θα σκίζονταν οι διάφορες μαϊμούδες της "πολιτικής ορθότητας". Όταν έχεις μία χώρα με πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, όλων ρωσόφωνων, και τους στερείς το δικαίωμα διδασκαλίας και χρήσης της μητρικής τους γλώσσας (για να προμοτάρεις μία γλώσσα-συνοθύλευμα διαλέκτων με ασήμαντη έως μηδενική φιλολογική παραγωγή...), δεν τρέχει τίποτα. Επίσης, οι διάφορες μαϊμούδες με τα βαρύγδουπα ονόματα δεν ασχολούνται καθόλου από τη συμμαχία νεοναζί και φιλελέ. Το κιτρινο-ρόζ σε φαιό φόντο, η μαϊμού το βλέπει φωτεινό κυανό.... Δεν πειράζει. Το πουλοβεράκι αρχίζει να ξηλώνεται από την Κριμαία και θα δούμε που θα σταματήσει. Οπωσδήποτε θα μείνει ένα σημαντικό μέρος, έστω αμάνικο, για να έχει η Γερμανία το προς Ανατολάς Lebensraum και το Βατικανό (του οποίου όργανο είναι ο ουνίτης Γιατσενούκ) την βορείως του Ευξείνου Κροατία.

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/02/2014 21:16:48

  Συχνά μεγαλοποιούμε την ισχύ της Ρωσίας. Η ρωσία είναι μισή σε πληθυσμό από την Σοβιετική ένωση, έχει χάσει κρίσιμα εδάφη είτε δικά της, είτε συμμαχικά σε ευρώπη και ασία, ενώ εξακολουθεί να είναι μία πολύ φτωχή χώρα που αγωνίζεται να κρατήσει εντός της όσο κόσμο της απέμεινε (140 εκ. από σχεδόν 300). Από την άλλη έχει ασφαλώς τα μέσα να επέμβει στην ουκρανία. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη πρόκληση θα δεχτεί. Αν αρχίσουν να σφάζουν ρώσους στους δρόμους, ασφαλώς θα επέμβει. Η ανατολική ευρώπη έφυγε από την επιρροή της ρωσίας, οι βαλτικές δημοκρατίες επίσης, αν φύγει και η ουκρανία, η ρωσία θα είναι πραγματικά για μαύρα κλάματα. Δυσκολεύομαι να φανταστώ πχ την ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αμερικάνοι δεν θα χρειάζονται ούτε πυραυλικές ασπίδες ούτε τίποτα. Ακόμη και αυτοσχέδιες ρουκέτες θα φτάνουν στην μόσχα.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 27/02/2014 21:42:29

  Στο πολυτελές Resort-Spa του Πούτιν φιλοξενείται ο Γιαννουκόβιτς http://on-msn.com/1eBbttF

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.