#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2011 07:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση που ζούμε, δεν είναι κρίση του ευρώ!Το αστείο με την κρίση του ευρώ, είναι ότι δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ.

Το συγκεκριμένο νόμισμα τα πάει μια χαρά, όπως ήταν σχεδιασμένο να τα πάει, ως λογιστική μονάδα, αλλά και ως μέσο πληρωμών.

Η κρίση που ζούμε, είναι κρίση χρέους, κυρίως μεταξύ κάποιων σπάταλων χωρών, και δευτερευόντως μεταξύ των τραπεζών. Με άλλα λόγια, κάποιοι μπορεί να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό καθ αυτό το ευρώ.

Η Ελλάδα έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με το Los Angeles. Αν η δημοτική αρχή που κυβερνά το Los Angeles, κήρυττε πτώχευση, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο, αυτό σημαίνει μήπως πως το Los Angeles θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ζώνη του δολαρίου; Θα έπρεπε μήπως να αρχίσει να εκδίδει και πέσος;

Αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά, που δανείστηκαν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε. Κανένας όμως δεν ισχυρίστηκε πως τα νοικοκυριά αυτά θα πρέπει να εκδώσουν το δικό τους προσωπικό νόμισμα!

Μια άλλη περίεργη ιδέα που κυκλοφορεί τελευταία, είναι πως τα διάφορα προβλήματα χρέους, απαιτούν κάποιο είδος επιθετικής ομοσπονδοποίησης, ή αλλιώς: την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

Το σκεπτικό για τη παραπάνω πρόταση είναι ότι κάποιοι «υπερ-κρατικιστές», θα επιθυμούσαν να υπάρχει μια κεντρική εξουσία τεράστιου μεγέθους, η οποία και θα μπορούσε να διασώσει ολόκληρη την ήπειρο.

Και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτό το τελευταίο; Ότι οι δανειστές, ακόμη κι αυτοί που ήταν τόσο απρόσεχτοι, ώστε να δανείσουν στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει ποτέ να υποστούν μια λογική χασούρα, αφού μπορούν κάλλιστα να ρίξουν τα βάρη στους ανυποψίαστους φορολογούμενους.

Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτές πάλι επιμένουν διαρκώς, πως η οποιαδήποτε τραπεζική απώλεια θα πρέπει να αποζημιώνεται μέσω κεφαλαιοποίησης (με λεφτά των φορολογουμένων), και με όρους που συνήθως θυμίζουν ληστεία.

Μια πιο λογική προσέγγιση θα ήταν η ανταλλαγή χρέους με ίδια κεφάλαια, που δεν κοστίζει τίποτα στον φορολογούμενο.

Με απλά λόγια, μια μέση τράπεζα θα έχει €1000 περιουσιακών στοιχείων σε μορφή δανείων, €900 υποχρεώσεων σε μορφή δανεικού χρήματος, και €100 σε ίδια κεφάλαια. Μετά από μια σειρά απωλειών, τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αξίζουν €800, αλλά τα €900 των υποχρεώσεών της παραμένουν.

Σε αυτό το σημείο, τα €300 σε ομόλογα μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια. Αυτό θα αφήσει στην τράπεζα €800 σε περιουσιακά στοιχεία, €600 σε δανεικά, και €200 σε ίδια κεφάλαια, επαναφέροντας την τράπεζα σε μια υγιή κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Τα γνωρίζουν αυτά οι τράπεζες; Ασφαλώς ναι. Διαθέτουν εκατοντάδες ειδικούς αναλυτές.

Όταν το 2008, η JPMorgan Chase εξαγόρασε την  Washington Mutual, όλα έγιναν σύμφωνα με τα παραπάνω. Το ανασφαλές χρέος ακυρώθηκε, προσφέροντας κεφαλαιακή ενίσχυση στην τράπεζα. Οι εργασίες της Washington Mutual συνέχισαν κανονικά. Και σύντομα μετονομάσθηκε σε Chase. Είναι λοιπόν, απορίας άξιον, το γιατί αυτή η μέθοδος δεν είναι πιο διαδεδομένη.

Το βασικό πρόβλημα του ευρώ, είναι ότι βρίσκεται στα χέρια ανικάνων, που προφανώς δεν έχουν ιδέα του τι πρέπει να γίνει όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, κάτι που αποτελεί μια βασική και στοιχειώδη παράμετρο της ελεύθερης αγοράς.

Οι κανόνες του καπιταλισμού επ αυτού του ζητήματος είναι ξεκάθαροι: Αν ο δανειζόμενος δεν μπορεί πλέον να δανείζεται, ο πιστωτής υφίσταται χασούρα. Και οι δυο παίρνουν το μάθημά τους, και μαθαίνοντας από τα λάθη τους γίνονται πιο προσεχτικοί στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως, κάτι που είναι τόσο απλό, πάει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια καταστροφή. Το ευρώ, που από μόνο του δε θα έπρεπε να έχει πρόβλημα, μπορεί τώρα να μπει σε πραγματική κρίση, είτε εξαιτίας του κρατικού χρέους που συνεχώς αγοράζει η ΕΚΤ, είτε εξαιτίας μιας γενικής αμέλειας.

Στην πραγματικότητα, ένα νόμισμα μπορεί να έχει πρόβλημα σε δυο κυρίως  περιπτώσεις: Μια κρίση γρήγορης ανόδου, ή μια κρίση ταχείας καθόδου (της αξίας του).

Η πρώτη περίπτωση διορθώνεται με επέκταση της νομισματικής βάσης, η οποία θα μείωνε την αξία του νομίσματος, ενώ η  δεύτερη διορθώνεται με τον περιορισμό της νομισματικής βάσης, ο οποίος θα αύξανε την αξία του.

Όλα αυτά όμως, δεν έχουν καμία σχέση με το αν ο οφειλέτης μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των οφειλών του ή όχι.

Η ιδέα που ακούγεται όλο και πιο συχνά, είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να διασπαστεί σε πολλαπλά νομίσματα, ή να μεταμορφωθεί σε μια νέα υπέρ-οντότητα. Και οι  δυο αυτές επιλογές, δεν έχουν καμία βάση. Τα προβλήματα του ευρώ είναι κατά βάση επιλύσιμα.

Το μόνο εμπόδιο είναι το χαμηλό επίπεδο της ηγεσίας στην ΕΕ, το οποίο προκαλεί δυσάρεστες εξελίξεις, οι οποίες και δεν είναι απαραίτητες.

Έτσι, στο φινάλε, η Ευρώπη η ίδια είναι που φταίει για τα προβλήματά της.

 

Του NATHAN LEWIS

 

Forbes

http://www.forbes.com/forbes/2011/1024/opinions-nathan-lewis-capital-flows-europe-crisis-economic.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stanley@gr avatar
  stanley@gr 07/10/2011 07:57:27

  το ευρω σαν νομισμα εχει δομικα προβληματα!
  σχεδιαστηκε για οικονομιες οπως αυτη της γερμανιας και καθιερωθηκε με λογιστικες αλχημειες σε ολη την ευρωπη.
  αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι η ευρωπη αυτη τη στιγμη εχει επιπλεον και τεραστιο ελλειμα ηγεσιας!

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/10/2011 08:12:30

  Σχεδιάστηκε για οικονομίες τύπου Γερμανίας.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/10/2011 09:19:16

  Κάτι τέτοιες αναρτήσεις μου θυμίζουν ότι, τελικά, θέλω να είμαι ...καπιταλιστής:

  "Αν ο δανειζόμενος δεν μπορεί πλέον να δανείζεται, ο πιστωτής υφίσταται χασούρα. Και οι δυο παίρνουν το μάθημά τους, και μαθαίνοντας από τα λάθη τους γίνονται πιο προσεχτικοί στο μέλλον"

  Αυτοί που μας δάνεισαν (για να ψωνίζουμε τα προϊόντα τους), έχασαν. ΕΧΑΣΑΝ. Εμείς που δανειστήκαμε, επίσης χάσαμε. 1) Υποθήκες, (εάν δώσαμε λέω εγώ εκεί στο Μηνμόνιο), 2) λεφτά και πάγια που μπορούμε να δώσουμε σε πιστωτές ΧΩΡΙΣ όμως να πεθάνουμε (δεν είναι ΠΟΤΕ αυτό το ζητούμενο).

  Τι γίνεται εδώ και 1-2 χρόνια; Αυτοί που μας δάνεισαν δεν θέλουν να χάσουν γιατί δεν ...έχουν μηχανισμούς να ην φάνε τούμπες (λες και δεν είδαν τον μηχανισμό TARP στις ΗΠΑ το 2008). Και αυτοί που μας δάνεισαν απλά θέλουν τα πάντα από εδώ ασχέτως συνεπειών. ΓΥΨΟΣ. Δεν πάει. Η βάση του προβλήματος μπορεί να είναι η έλλειψη "Ενωμένης" Ευρώπης ή η ανίσχυρη ΕΚΤ ή ο,τιδήποτε, και δεν με αφορά, εμένα τον δανειζόμενο. Εμένα με αφορά να φάω τις δικιές μου ζημιές και ως εκεί.

  Είμαστε ένα μεγάλο sup-prime δάνειο. Στα sub-primes, οι δανειζόμενοι έχασαν, πιθανώς τις υποθήκες τους, και οι πιστωτές τα δάνειά τους.

  ΠΟΙΟΣ άθλιος έβαλε και άλλες υποθήκες μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και σήμερα; Αυτός είναι για κρέμασμα.

  • drider avatar
   drider @ archaeopteryx 07/10/2011 11:52:45

   Η λύση στη κρίση απαιτεί τη συντονισμένη δράση όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Αλλά ο χρόνος έχει λιγοστέψει επικίνδυνα και επιπλέον έχει σταματήσει να αποτελεί επίκεντρο της προσοχής η Ελλάδα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι θέμα ελάχιστου χρόνου μέχρι να αρχίσουν να καταρρέουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες:

   h**p://www.youtube.com/watch?v=6UGDTtqklSo

   Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήδη οι Γερμανοί ετοιμάζονται για την επανακυκλοφορία του μάρκου, οπότε θα υποφέρουν όλες οι χώρες που θα παραμείνουν στο ευρώ (δεν γλιτώνει πάλι ο Μαξ από τις υπερβολές):

   h**p://www.youtube.com/watch?v=YtcX7EWNKIE

   Επίσης υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της χρηματιστηριακής κατάρρευσης. Αποκαλυπτικός ήταν σε συνέντευξη του στο BBC ένας αναλυτής - χρηματιστής. Υπερτονίζει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα ουσιαστικό αλλά απλώς περιμένουν να μαζέψουν στη συνέχεια τα σπασμένα:

   h**p://www.youtube.com/watch?v=aC19fEqR5bA

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 07/10/2011 14:12:20

   Εν μέρει ναι, τίθεται όμως ένα θέμα, "πού τα βρήκαν" τόσα πια πολλά χρήματα για να μας δανείζουν in the first place, που λένε. Δηλαδή οι δανειστές όσο να το πεις έχουν τη φωλιά τους χε..., όχι μόνο ότι δεν προνόησαν και δάνεισαν τα αναξιόπιστα παλληκάρια του νότου...
   Αφού το προϊόν ήταν το δάνειο! Εμπορεύθηκαν χρήμα, αρχαίε. Δεν τους αφορούσε τι ανταγωνιστικότητα που θα έφτιαχνε το χρήμα, ή όχι, εμπορεύθηκαν το επιτόκιο, το πάρε-δώσε. Και τώρα ψάχνουν να δικαιολογήσουν την 'άγνοιά τους για τη βάση της ανταγωνιστικότητας (με τα greek statistics) και την πραγματική οικονομία που μια χαρά είχαν ξεχάσει που λέει κι ο Ryan παρακάτω.

   Το υπαινίσσεται νομίζω το άρθρο αλλά δεν το λέει καθαρά, στο κομμάτι για τη washington mutual. Αν έχει εφαρμογή εκεί, δεν μπορεί κανείς να αποδείξει πώς εγγράφουν οι δανειστές τα δάνεια στους ισολογισμούς τους και με τι collateral (από αυτούς!) υποστηρίζονται όταν δίνονται; Αν φούσκα έδωσες, φούσκα να λάβεις. Λέω εγώ τώρα.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 07/10/2011 14:55:09

    μπα... όχι οι Γερμανοί.Μας δάνεισαν για να εισάγουμε, πολύ απλό. Όταν ποτέ έχεις σοβαρές αϋπνίες, ένα βιβλίο Money and Banking είναι ότι πρέπει.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 07/10/2011 17:18:47

     Μορφώνομαι από το h--p://money.howstuffworks.com/personal-finance/banking/bank.htm

     Μας δάνεισαν για να εισάγουμε πριν, τώρα μας δανείζουν για να αυγατίσουν το χρήμα και να μας κρατούν καβατζωμένους με τα ενυπόθηκα.
     Αν διαβάσεις το μνημόνιο, είναι η μόνη χώρα που μετέχει στο μηχανισμό, όχι ως Γερμανία, αλλά ως η τράπεζα KfW "που εκπροσωπεί τη Γερμανία". Γιατί;

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 07/10/2011 18:18:15

      είναι η ...ΕΤΒΑ τους. Την έχουν για βρωμοδουλειές. Την ξέρεις την ΕΤΒA;

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 07/10/2011 17:56:22

     Κοίτα, έχει κι εσένα ;-)

     h--p://animals.howstuffworks.com/extinct-animals/archaeopteryx-info.htm

 4. tasos avatar
  tasos 07/10/2011 11:41:07

  Πάει κάποιος στο καζίνο και έχει έμπνευση να παίξει όλα τα λεφτά του στο νούμερο 18 .
  Τα παίζει λοιπόν όλα , αλλά το νούμερο που βγαίνει είναι το 17 , τότε αυτός τι κάνει .
  Δράση 1.
  Πλακώνει στις μπουνιές τον κρουπιέρη που δεν τον σταμάτησε και ζητάει τα λεφτά του πίσω .
  Αποτέλεσμα 1.
  Οι υπεύθυνοι του καζίνο του εξηγούνε ευγενικά ότι έπαιξε και έχασε και τον πετάνε έξω με τις κλωτσιές .
  Δράση 2.
  Πλακώνει στις μπουνιές τον κρουπιέρη γιατί δεν έκανε την μπίλια να πάει στο 18 και ζητάει τα λεφτά του πίσω .
  Αποτέλεσμα 2.
  Οι υπεύθυνοι του καζίνο του εξηγούνε ευγενικά ότι έπαιξε και έχασε και τον πετάνε έξω με τις κλωτσιές .
  Δράση 3.
  Βάζει τα κλάματα , τα βάζει με τον εαυτό του , την τύχη του , το καζίνο , τον Ερμή που ήταν ανάδρομος και ζητάει τα λεφτά του πίσω
  Αποτέλεσμα 3.
  Οι υπεύθυνοι του καζίνο του εξηγούνε ευγενικά ότι έπαιξε και έχασε και τον πετάνε έξω με τις κλωτσιές .
  Συμπεράνει κανείς λοιπόν ότι όταν κάποιος αποφασίσει να τζογάρει κάπου τα λεφτά του , παρόλο που οι αντιδράσεις όταν τα χάσει μπορεί να ποικίλουν , το αποτέλεσμα ‘όμως παραμένει το ίδιο ‘’ας πρόσεχες’’.
  Στην δικιά μας μόνο περίπτωση συμβαίνει το , πρωτοφανές οι τζογαδόροι που χάσανε να απαιτούν τα λεφτά τους πίσω , να ψάχνουμε να τα βρούμε κινδυνεύοντας να κλείσουμε το ‘’μαγαζί’’ , να μας βάζουν και τόκο , να ζητάμε και συγνώμη .

 5. ORIMA avatar
  ORIMA 07/10/2011 11:44:42

  Το € είναι ένα θαυμάσιο παιδικό βαρκάκι για μπανίερα ή μικρή πισίνα και 0-2 beaufort. Όταν όλα είναι τόσο καλοστεκόυμενα που είναι σχεδόν άχρηστο να υπάρχει ως νόμισμα. Δεν υπάρχουν πολεμικά νομίσματα στην Ευρώπη ή μη μόνο η Αγγλική Στερλίνα και η Σουηδική κορώνα.

 6. RYaN avatar
  RYaN 07/10/2011 12:44:25

  Προσέξτε τώρα πού είναι η "πατάτα" του άρθρου:
  Πρώτον μας λέει ότι το πρόβλημα το έχουν οι δανειστές και οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντάς τους ως ανεξάρτητες οντότητες. Δυστυχώς, όμως, αμελεί να πει ότι αυτές οι 2 οντότητες σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτίζονται - δηλαδή οι δανειστές είναι οι ίδιες οι τράπεζες.
  Δεύτερον μας λέει ότι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους αν μεταφέρουν ομόλογα στα ίδια κεφάλαια (τα αναφερόμενα ως 300 €). Ξεχνά όμως να πει ότι οι τράπεζες έχουν λάβει από το 2008 κρατικά λεφτά ως ενέσεις ρευστότητας που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν αυτά που οι ίδιες έχουν δανείσει στο κράτος ως ομόλογα.
  Με απλά λόγια εμφανίζονται οι τράπεζες ως δανειστές (ενώ στην ουσία δεν είναι) για να κρυφτεί το αμιγώς δικό τους πρόβλημα, που προήλθε κυρίως από τεράστιες απώλειες μέσω τοξικών δανείων σε υπερχρεωμένους καταναλωτές και από πολύ μεγάλη διαρροή καταθέσεων προς δήθεν ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και προς κάποια (δυστυχώς λίγα και περιορισμένα) όντως ασφαλή καταφύγια της πραγματικής οικονομίας.
  Το ουσιαστικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι όντως η κρίση κρατικού χρέους, δεν είναι όντως κρίση του ευρώ και θα έλεγα ότι ο όρος "χρηματοπιστωτική κρίση" (δηλαδή κρίση των τραπεζών) κρύβει πίσω από τις λέξεις την ουσία.
  Λοιπόν, το πραγματικό πρόβλημα στον πλανήτη είναι ένα βαθύ ψυχολογικό πρόβλημα που λέγεται κρίση εμπιστοσύνης, ή κρίση αξιοπιστίας. Στη συνέχεια αυτό το πρόβλημα μετατρέπεται κατ' επέκταση σε ένα βαθύ χάσμα από την υπερμόχλευση που ίσχυε πριν το 2008 στην ιστορικά μοναδική υπομόχλευση των ημερών μας. Δηλαδή η εγκατάληψη των επενδύσεων στον αναξιόπιστο χρηματοπιστωτικό τομέα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα που όμως ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί από αντίστοιχες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία είτε από δειλία των επενδυτών, είτε γιατί δε βλέπουν κάτι που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα κέρδη, είτε γιατί φοβούνται ότι κάθε σκίρτημα της πραγματικής οικονομίας είναι ακόμα καταδικασμένο κάτω από το βάρος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης.
  Φυσικά, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σ' αυτό το παγκόσμιο ψυχολογικό πρόβλημα το έχουν οι πάσης φύσεως ηγέτες (πολιτικοί, οικονομικοί, επιχειρηματικοί), που όμως θεσμικά επιρρίπτεται πρωταρχικά στους πολιτικούς ηγέτες που θεωρούνται οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι να λύνουν τέτοιου είδους προβλήματα.

  • RYaN avatar
   RYaN @ RYaN 07/10/2011 12:50:33

   Και αν δεν έγινε άμεσα αντιληπτό, η κρίση δανεισμού των κρατών είναι άμεση επίπτωση της απομάκρυνσης των επενδυτών από το χρηματοπιστωτικό τομέα, που όμως από το φόβο της κατάρρευσής του δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί από επενδύσεις στην πραγματική οικονομία (καμία επιχείρηση δε μπορεί να δουλέψει αν δεν έχει μία υγιή τράπεζα για να συνεργάζεται μέσω πίστωσης και χρέωσης).
   Έτσι, λοιπόν, τα κράτη ξέμειναν από δάνεια, ξέμειναν και από όγκο δραστηριοτήτων προς φορολόγηση (αυτό το ονομάζουν κρίση ανταγωνιστικότητας, αλλά στην ουσία δεν είναι).

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ RYaN 07/10/2011 14:02:06

    Συμφωνώ.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ RYaN 07/10/2011 17:34:54

   Τό μεγάλο πρόβλημα λέγεται κρίση ανισότητας εισοδημάτων φίλε Ryan

   .....και επιπλέον ή ανισότητα ανταγωνιστικότητας Κρατών, πού είναι ένα διαρκές,διαχρονικό πρόβλημα,τήν επιτείνει..
   Αλλά γιαυτά δεν θέλει να μιλήσει κανείς ,μήπως τυχόν θεωρηθεί (ίδίως στην USA),ώς ...κουμμουνιστής!!!
   Αλλά καπιταλιστής με ιδιωτικοποίηση κερδών και κρατικοποίηση ζημιών είναι ..σωστός..!!!!
   Οταν μπερδεύσεις τήν πετονιά την κόβεις, δεν προσπαθείς να τήν ξεμπλέκεις...
   Αυτοί επιμένουν να κυνηγούν φαντάσματα....

 7. zame avatar
  zame 07/10/2011 13:06:17

  ευστοχο & αληθεινο αυτο το
  ("Αν ο δανειζόμενος δεν μπορεί πλέον να δανείζεται, ο πιστωτής υφίσταται χασούρα.)
  & ετσι ο ΤΟΚΟΣ κανει τον δανειζομενο να ξαναδανειζεται..ξαναμανα..προκειμενου να εξακολουθει να τους καλυπτει -με δουλεια.. η..καποια παραγωγη- την δικη του "χασουρα"προερχομενη απο τοκους & πανωτοκια & μη χειρωτερα δηλαδη ..ενω ο ΠΙΣΤΩΤΗΣ ΥΠΕΡ-κερδιζει εντελως ΧΑΛΑΡΑ.. απο τον ΑΕΡΑ τον ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ.
  .....εεελεοςςς.....
  ΜΗΔΕΝ το ΚΟΝΤΕΡ & στην συνεχεια με ΑΤΟΚΟ δανεισμο να προσπαθήσουν οι καταστραφέντες να σώσουν τις ζωές τους
  ειναι η ελαχιστοτατη συμετοχη των Υπαιτιων στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΒΛΑΒΗΣ που ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ & ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ προκάλεσαν..& ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ο ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ολου του μηχανισμου..
  ασε που σε πολιτικο επιπεδο τους διδεται η ευκαιρια-δυνατοτητα να κανει ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ το ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ.

  .....αυτο με την μπουγατσα..ειναι αληθεια? ...χαχαχαχα.
  εχει λεει αλλο συντελεστη ΦΠΑ οταν καθεσε για να την φας..
  & αλλο οταν εισαι ορθιος...!!
  το "βλεπω" θεμα στην Ελληνοφρενεια...
  αυτο το οτι ναναι..ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ σκεψεων ανθρωπων φιλοδοξιων διεκδικησεων διαδικασιων ..κλπ
  (οπως πολυ ΕΥΣΤΟΧΑ ειπε ο Χατζη.. στον realfm.)
  αυτο λεγεται κυβερνηση..& οταν ολο αυτο το ΠΑΚΕΤΟ -γινεται & παρεχεται- ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ...με στοχο την ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ...
  τοτε τα συμπερασματα δικα σας.
  Χτες ο θανασης Χειμωνας στην ΝΕΤ με ενα απλο παραδειγμα περιεγραψε παρα πολυ ΕΥΣΤΟΧΑ αυτο που γινεται..
  ειναι σαν ενα παιδι που του εχει χαλασει το Pley-Staison ..και να προσπαθει να το φτιαξει χωρις να εχει το manual
  &..παταει οτι ναναι..κουμπια ..!
  που κατι τετοιο .. διαπιστώνεται σε ευρύτερο ευρωπαϊκό & παγκόσμιο γεγονος
  ΠΟΤΕ ομως ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ που ειναι οι ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ του ΑΔΗΦΑΓΟΥ & ΤΟΞΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ -που εν αγνοια του -? οι διαχειριστες του ..το ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΚΑΡΑ-ΕΝΟΧΟ & ΜΙΣΗΤΟ για τους .. περισσοτερους ανθρωπους..& οχι αναίτια
  (κατι που ειναι μη ΦΙΛΙΚΟ σαφως & ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ για οποια εστω & μελλοντική ΧΡΗΣΗ)
  (υπαίτιοι της κατάρρευσες της αγοράς..που εχει αποτέλεσμα την μη σημερινη εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων απέναντι τους)

  (χτες ακουσαμε πως στην Αμερικη μετα απο τις ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ οι τιμές των πλειστηριασμών είναι κατά πολύ κατώτερες του ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ..με αποτέλεσμα τα Θύματα εκτός απο τις ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ...
  τους "ΤΡΕΧΟΥΝΕ" & για τα ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ...μηπως ΠΑΡΑ-ΞΕΦΥΓΕ το "θεμα" ..?

  Καποτε.. Παλαιοτερα λεγαμε πως το Κρατος συμπεριφερεται ως μια επιχειρηση..
  οποτε σημερα σε ποιο Προχωριμενο επιεπεδο..εχει να κανει με το να ακολουθουνται & οι Αναλογες Τακτικες..καποιο ειδος επιθετικής αντιμετώπισης..ίσως & την δημιουργία μιας ευρύτερης υπέρ-επιχείρησης...-που να χωρά & να δικαιολογεί τα νούμερα-και πάει λέγοντας..
  (οπότε το πόσο στραβός είναι ο γιαλός..εξαρτάτε & από την ταχύτητα ..εκτός απο την ΟΡΑΣΗ...διοτι οσο μεγάλα "νούμερα" & να είναι ορισμένοι Άνθρωποι..δεν ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..& οχι π.χ...χαρτοκιβωτια..)

  Οποτε το Σκεπτικο να υπάρχει μια κεντρική εξουσία τεράστιου μεγέθους..«υπερ-κρατικιστές» η οποία και θα μπορούσε να διασώσει ολόκληρη την ήπειρο ειναι μια αλλη περιεργη ιδεα.. που ολοενα να ελκύει στις ταξεις του ολοκληρη την Εταιριοκρατια που αυτην την στιγμη κυριαρχει στον κοσμο μας..& τους πειραζει λεει το νομισμα=χαρτοκιβώτιο=άνθρωπος..!
  (εδω κολαει η ΕΥΣΤΟΧΙΑ & η διορατικοτητα του παραπανω δικου μας ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑΤΟΣ..που ιδρυσε το περιφημο Υπουργειο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ.

 8. zame avatar
  zame 07/10/2011 13:29:53

  «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια», !!! (τελειωσε ο αερας?)
  δήλωσε απερίφραστα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
  ενω οι Ανθρωποι καλουνται πως ΠΡΕΠΕΙ να ΚΑΛΥΨΟΥΝ αυτα τα "χαμενα κεφαλαια" σε ενα ΓΝΩΣΤΟ διαμορφωμένο σημερινό εργασιακό περιβάλλον οπου η ΑΝΕΡΓΙΑ ειναι το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ που λιωνει με ρυθμους ΝΤΟΜΙΝΟ & ανυποψιαστους παρασερνοντας ΠΝΙΓΕΙ οτι βρισκεται μπροστα του...αλλα και αυτο το περιφημο κοστος εργασιας που πρεπει να ΤΡΕΧΕΙ να γινεται ολο & ποιο ανταγωνιστικό ΕΙΝΑΙ το ΕΙΣΟΔΗΜΑ και η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ καποιου αλλου...ετσι το ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ κόστος ζωής ...γίνεται είδος ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ..αφου το κρατος ζητα ολο ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΥΣ και περισσοτερους φορους..

 9. zame avatar
  zame 07/10/2011 13:31:52

  ..Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ποτε θα ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ?

  • anideos avatar
   anideos @ zame 07/10/2011 14:10:38

   Οταν γινει εμπορευσιμος.

 10. zame avatar
  zame 07/10/2011 14:40:47

  σωστο αν & καπου σε καποια bar στο Τοκιο (αν θυμαμαι καλα) γινεται & αυτο..
  Ισως σε μια αλλη ζωη..
  η Οικονομία Βάσει Πόρων* να είναι ένα σύστημα στο οποίο όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα χωρίς τη χρήση χρημάτων, πίστωσης, αντιπραγματισμού ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος χρέους ή υποτέλειας. Όλοι οι πόροι γίνονται κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων,& όχι μόνο μιας μερίδας ανθρώπων..

  ..

 11. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 07/10/2011 17:10:19

  Η παρομοίωση μεταξύ υπερχρεωμένων νοικοκυριών και κρατών είναι επιστημονικά απαράδεκτη. Αγνοεί τη διαφορά μεταξύ οικονομικής μονάδας και οικονομικού συστήματος καθώς και την ασύγκριτα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα ενός κράτους, όπου επενεργούν παράγοντες που δεν υφίστανται στο επίπεδο νοικοκυριού.
  Η κρίση μας είναι πρωτίστως πολιτική.

 12. zame avatar
  zame 07/10/2011 19:11:15

  η διαφορα οχι μονον εκμηδενιζεται αφου αυτη η οικονομικη μοναδα εντασεται στο οικονομικο συστημα προς εξυπηρετηση του ΙΔΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ..αλλα γινεται συνηπευθυνη..αναλογα με το ποσο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ η μικροτερη ειναι η απαραι τητη πολυπλοκοτητα που σαφως εξυπηρετει στο να χανονται τα οποια ΠΟΛΙΤΙΚΑ ιχνη.

 13. rally monkey avatar
  rally monkey 08/10/2011 02:21:59

  το αρθρο διαβαζεται ευχαριστα και εχει ενδιαφερον, αλλα τα επιχειρηματα του στυλ - 'παιρνεις χασουρα και την επομενη φορα πιο προσεκτικα' - ειναι του ..νηπιαγωγειου. Ευκολα τα λες αυτα οταν προκειται για επιχειρησεις (απο μινι-μαρκετ μεχρι μεγεθους Ενρον) αλλα όταν μιλαμε για τραπεζες (οσο και να μην το καταλαβαινουν ορισμενοι) ειτε αρεσει ειτε όχι μιλαμε για τους πυλωνες του ίδιου του συστηματος - ε λοιπον εκει δεν παιζεις .. υπαρχουν αγραφοι νομοι 'καταθετες' και 'senior ομολογιουχους' απλά δεν τους πειραζεις.. - αν κλονιστει η εμπιστοσύνη σ'αυτο το επιπεδο το συστημα σταματαει να λειτουργει
  Οσο για τις μετατροπες χρεους σε ίδια κεφαλαια, δεν ανακαλυψε τον τροχο - στην Ευρωπη τα λανσαρουν εδω και 2 χρονια με την κωδικη ονομασία CoCos (contingent capital) αλλα δεν ειχαν και καμμια τρομερη αποδοχή, ελειπε ο φυσικος τους αγοραστης, ο θεσμικος επενδυτης (ασφαλιστικο ταμειο/εταιρια κλπ) και ο καταθετης για να κεφαλαιοποιησουν την τραπεζα θελουν σιγουρια και 'χρηστη διαχειρηση' οποτε δε λεει να ψωνισουν σημερα κοκος .. και να μην ξερουν με τι θα ξυπνησουν αυριο.. Σε τετοιο κλιμα ελλειψης εμπιστοσυνης δεν μπορεις να κεφαλαιοποιησεις τις τραπεζες και αμεσως δημιουργεις προβλημα στην λειτουργια και της ευρυτερης οικονομιας.
  Τωρα αν ισχυουν αυτα για τις τραπεζες το παιχνιδι χοντραινει πολυ οταν μιλαμε για κυριαρχα κρατη.

 14. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 08/10/2011 04:37:08

  Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα, διαβαζονται σαν παραμυθι για την αϋπνια. Πιο ενδιαφερον ομως ειναι το γεγονος, οτι κανείς δεν μοιαζει να καταλαβαινει την πιο σημαντικη πραγματικοτητα: Οταν ενα οικονομικο συστημα βασιζεται σε τετοιο, υπερβολικο εως παρακμιακο, μεγαλο βαθμο στον τοκο και στον τοκο του τοκου και παει λεγοντας, δηλαδη σε φουσκες, ειναι φυσει αδυνατον να μην καταρρευσει οριστικα και αμετακλητα, κανοντας πριν το τελικο σαλτο μορταλε μια βολτα απο την ενδιαμεση κατασταση, την σημερινη. Συμφωνα λοιπον με τις αρχες του δανεισμου με επιτοκιο, δανειζεις 1.000 και σου επιστρεφουν 1.100. Αυτα τα 1.100 τα ξαναδανειζεις και σου επιστρεφουν 1.210. Αυτα τα επαναματαξαναδανειζεις και σου επιστρεφονται 1.331. Αυτα, με το συμπαθιο, ειναι ατελειωτες μπουρδες. Δεν γινεται να κερδιζεις παραγοντας και πουλωντας κοπανιστο αερα, εκτος αν θελεις να αγοραζεις και να καταναλωνεις επισης κοπανιστο αερα. Τα ενδιαμεσα σταδια ειναι πολλα και αποτελει ισως ευχαριστηση για τους περισσοτερους να τα αναλυουν και να κανουν πως τα καταλαβαινουν, αλλά το τελικο αποτελεσμα δεν ειναι δυνατον να ειναι καποιο αλλο απο ενα τρανταχτο μπλουμ, η γνωστη τρυπα στο νερο. Αν υποθεσουμε οτι ο πλανητης αποτελουνταν απο δυο μονο ανθρωπους, εναν δανειστη και εναν δανειζομενο, μοιαζει αυτονοητο, οτι μεσα σε ελαχιστο χρονο ο δανειστης θα ειχε ολον τον πλουτο και ο δανειζομενος απολυτως τιποτα. Ο νομος της φυσης μοιαζει να ειναι ο νομος του ισχυρου. Ομως ο ισχυρος δεν ειναι παντα ο ιδιος. Μαλλον, δεν ειναι ποτέ ο ιδιος. Αλλαζει συνεχεια. Κατα την ταπεινη μου γνωμη οι ισχυροι αυτης της εποχης καβαλησαν σε τετοιο βαθμο το καλαμι που αποφασισαν να κανουν πραξη μια μεγιστη ηλιθιοτητα, που κανενα μη νοημον ζωντανο δεν θα σκεφτοταν ποτέ (ως μη ικανο να σκεφτει): Να κατασπαραξει ολα τα αποθεματικα και να πεθανει απο την πεινα. Σε τελικη αναλυση (και με μπολικη φαντασια) ενας George Soros πεθαινει απο την πεινα εντος λιγων ημερων, οταν εχει εξαφανιστει και ο τελευταιος Cotton-Eyed Joe που θα μπορει να τον προμηθευει με Steaks. Η σαχλαμαρα και η ανηθικοτητα της σημερινης παγκοσμιας οικονομικης καταστασης οφειλεται, στο μεγαλυτερο ποσοστο της, σε δυο κυριως φαινομενα: Στην εμφυτη ανθρωπινη πλεονεξια, αλαζονεια και αγνοια της πραγματικοτητας σε ολη της την εκταση και στην ελλειψη στοιχειωδους φαντασιας για την εγκαιρη αναγνωση συσχετισμων, κατι που προσωπικα με κάνει εξαλλο!

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Πεπόνης 08/10/2011 04:45:03

   Με λιγα λογια, ή αποφασιζουν οι ζαπλουτοι να σβηστουν τα χρεη ολων των πενταφτωχων και να ξαναρχισουμε ολοι απο την αρχη με το καλο, ή παμε ολοταχως για ανεπαναληπτο φουντο και ξαναρχιζουμε απο την αρχη με την μεθοδο "πανω χερι - κατω χερι". Δεν γινεται αλλιως. Ο πλανητης δεν εχει απεριοριστους πορους. Αν ειναι να συνεχισουμε σε αυτο το υπερβλακωδες μοτιβο, πρεπει να ανακαλυψουμε συντομα τροπους μετεγκαταστασης σε αλλους πλανητες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.