#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2011 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση είναι οικονομική, πολιτική και κοινωνική και θα επιδεινωθεί
Μέσα στη κρίση που πλήττει την Ευρώπη, υπάρχει ένα ερώτημα που ζητά απάντηση: Που είναι το ΔΝΤ;

Το ταμείο αυτό δημιουργήθηκε το 1945 με σκοπό να εμποδίσει τα οικονομικά προβλήματα μερικών χωρών να συμπαρασύρουν την παγκόσμια οικονομία. Αυτά τα κράτη θα μπορούσαν να δανειστούν προσωρινά από το ΔΝΤ, και κάτω από την επιτήρησή του να προσαρμόσουν την οικονομία τους σταδιακά, έτσι ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί ολόκληρο το σύστημα. Κάτι σαν αυτό δηλαδή που απειλεί σήμερα την Ευρώπη.

Η ευχή είναι πως οι νέες κυβερνήσεις της Ρώμης και της Αθήνας θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση της ευρωζώνης. Οι πιθανότητες όμως είναι πολύ μικρές. Ήδη, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, και η Ελλάδα, δεν μπορούν να δανειστούν από τις ιδιωτικές αγορές.

Μέσα στο 2012, η Ιταλία θα πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει ένα χρέος που ωριμάζει, και που αγγίζει τα €360 δισεκατομμύρια. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, ή θα χρεοκοπήσει, ή θα χρειαστεί μια πελώρια διάσωση, πέρα από τις δυνατότητες της ΕΕ,  αλλά και οποιασδήποτε άλλης οντότητας στον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις μιας  ιταλικής χρεοκοπίας θα είναι συνταρακτικές. Οι ιταλικές τράπεζες, που διαθέτουν €164 δις κρατικού χρέους,  θα καταρρεύσουν. Οι καταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους. Το ίδιο θα κινδυνέψουν και οι γαλλικές τράπεζες που έχουν €53 δις ιταλικού χρέους. Αν η Ιταλία πέσει, οι επενδυτές πολύ πιθανόν να εγκαταλείψουν και την Ισπανία, και την Γαλλία. Ήδη, οι χρηματαγορές ανέβασαν στα ύψη τα επιτόκια στο ισπανικό, στο ιταλικό, και στο γαλλικό χρέος.

Αντιμέτωπο με αυτές τις μαύρες πιθανότητες, το ΔΝΤ λάμπει δια της απουσίας του. Έδωσε κάποια ποσά στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, και στην Ισπανία, αλλά όχι αρκετά. Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την Christine Lagarde ο οικονομολόγος Arvind Subramanian, χρειάζονται τουλάχιστον $1 έως $2 τρισεκατομμύρια για να σωθεί η Ευρώπη σε περίπτωση που και άλλα κράτη χάσουν την πρόσβασή τους στις ιδιωτικές χρηματαγορές.

Το ΔΝΤ πρέπει να εκπληρώσει την βασική του αποστολή. Δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ύφεση στην ΕΕ, αλλά μπορεί να αποτρέψει μια χαοτική σύνθλιψη της πίστωσης, της εμπιστοσύνης, και της κατανάλωσης, που θα απειλούσαν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Τρία στοιχεία ορίζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα:

Πρώτον, η κρίση είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική και κοινωνική. Το ευρωπαϊκό μοντέλο του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους βρίσκεται υπό πολιορκία. Αυτού του είδους οι παροχές είναι πλέον πανάκριβες. Τα προνόμια πρέπει να περιοριστούν. Η εφαρμοζόμενη σήμερα λιτότητα προκαλεί αναστάτωση, και επιτίθεται ευθέως στα πιστεύω και στις προσδοκίες που εκτρέφονταν εδώ και δεκαετίες.

Δεύτερον, η Ευρώπη δεν μπορεί να σωθεί από μόνη της. Υπάρχουν πολλοί οφειλέτες, και λίγοι δανειστές.  Ακόμη και ένας μεγαλύτερος σε ισχύ μηχανισμός EFSF δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την Ιταλία και σίγουρα όχι με την Γαλλία. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει απεριόριστα κρατικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα διστάζει να το κάνει, φοβούμενη τον πληθωρισμό.

Τέλος, το ΔΝΤ δεν είναι σήμερα σε θέση να σώσει την Ευρώπη. Τα ποσά που διαθέτει είναι περίπου $400 δις. Αυτό όμως δεν καλύπτει ούτε ένα έτος χρέους της Ιταλίας. Χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα.

Και όπως λέει ο Subramanian, αυτό θα είναι δύσκολο. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια. Οι ΗΠΑ, λέει, αντιστέκονται επίσης, επειδή το δικό τους υψηλό χρέος τις εμποδίζει να συνδράμουν την ΕΕ, και άρα μειώνεται η ισχύς τους.

Η Κίνα φοβάται μη χάσει χρήματα, και χωρίς τη δική της συνδρομή, η βοήθεια εκ μέρους της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Σ. Αραβίας, κλπ. θα ήταν άσκοπη.

Όταν συστάθηκε το ΔΝΤ ήταν ένα πολιτικό εργαλείο αφοσιωμένο στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Συνεχίζει όμως να λειτουργεί; Σύμφωνα με τον Subramanian, η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί μια τεράστια γεωλογική μετατόπιση. Οι παραδοσιακοί δανειστές (πλούσια κράτη) και οι παραδοσιακοί δανειζόμενοι (φτωχά κράτη) αντάλλαξαν θέσεις.

Εν τω μεταξύ, τα κοινωνικά συμβόλαια των αναπτυγμένων χωρών θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Η οικονομική σταθερότητα βασίζεται στη διαχείριση των πολιτικών αλλαγών.

Μπορούν άραγε οι Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, και κάποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να εκμεταλλευτούν την οικονομική τους ισχύ για το γενικότερο καλό;

Μπορεί η Ευρώπη να προσαρμόσει το κοινωνικό της μοντέλο χωρίς να παραλύσει από εσωτερικές αντιδράσεις και διαμάχες μεταξύ των κρατών της;

Ή μήπως οδεύουμε ολοταχώς προς μια μελλοντική κρίση, που μόλις και μετά βίας αρχίζουμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της; Μια κρίση, που μπορεί να την αντιλαμβανόμαστε, αλλά που είμαστε ανήμποροι να εμποδίσουμε…

 

Του Robert Samuelson στο Real Clear Markets

http://www.realclearmarkets.com/articles/2011/11/16/will_anyone_rescue_europe_from_crisis_99372.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stanley@gr avatar
  stanley@gr 21/11/2011 08:49:11

  "Πρώτον, η κρίση είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική και κοινωνική. Το ευρωπαϊκό μοντέλο του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους βρίσκεται υπό πολιορκία. Αυτού του είδους οι παροχές είναι πλέον πανάκριβες. Τα προνόμια πρέπει να περιοριστούν. Η εφαρμοζόμενη σήμερα λιτότητα προκαλεί αναστάτωση, και επιτίθεται ευθέως στα πιστεύω και στις προσδοκίες που εκτρέφονταν εδώ και δεκαετίες."

  Το μεγαλυτερο ψεμα. Στην ευρωπαικη κριση επενδυουν οι ρεπουμπλικανοι για να διαλυσουν οτι εχει απομεινει απο κοινωνικο κρατος στην Αμερικη. Η Δανια και η Σουηδια, ευρωπαικα κρατη εκτος ευρωζωνης εχουν σημερα την υψηλοτερη αναπτυξη στην ευρωπη παρα το μεγαλο κοινωνικο κρατος. Η Γερμανια το ιδιο. Αλλου βρισκεται λοιπον η αιτια. Μηπως στη στρεβλοτητα του νομισματος?

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 21/11/2011 08:51:37

  η ευρωπη ειναι η πιο πλουσια ηπειρος..

  εχει μπολικα λεφτα..
  φτανει να ενωθει,,και να μην κοιταει ο καθενας μονο την παρτη του..

 3. mx avatar
  mx 21/11/2011 15:46:48

  Γέμισε η Ήπειρος με Cayenne...


  Ίσως η χώρα μας να είχε λύσει το πρόβλημα της απορροφητικότη­τας των κοινοτικών κονδυλίων, αν είχε επιλέξει ως κυβερνητικό στέλε­χος αρμόδιο γι’ αυτό το έργο έναν... λογιστή από την Ήπειρο. «Κανόνιζε» ο αθεόφοβος με εκπληκτική ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να ρέουν με αφθονία προς διάφορες επιχειρήσεις κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες βέβαια στη συνέχεια μετατρέπονταν σε Porsche Cayenne και κάθε είδους καταναλωτικά αγαθά που ενισχύουν τη «λαμογιά», τον νεο­πλουτισμό και τη φιγούρα.

  Η κομπίνα με τις παράνομες κοι­νοτικές επιδοτήσεις είχε στηθεί από το 2003 και εφαρμοζόταν μέχρι και το 2008. Τότε κάποιοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος λογιστής – στον οποίο ήδη όλοι «βγάζουν το καπέλο» – φρόντιζε για τη μεγάλη απορροφη­τικότητα των κοινοτικών κονδυλίων – όποτε έστελνε αιτήσεις επιχειρήσεων για να λάβουν επιδοτήσεις αυτές σχεδόν πάντα γίνονταν δεκτές από την πε­ριφέρεια.

  Τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου δεί­χνουν ότι από το 2003 το συγκεκρι­μένο γραφείο του λογιστή υπέβαλε 46 αιτήσεις για επιδοτήσεις και του εγκρίθηκαν οι 34, ήτοι ποσοστό που αγγίζει το 85% της επιτυχίας. Τα χρή­ματα των επιδοτήσεων που δόθηκαν ανέρχονται σε 16.185.967 ευρώ.

  Ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι ο λογι­στής με τη μεγάλη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είχε αναλά­βει 29 επιχειρήσεις στην περιφέρεια Ηπείρου. Οι μέθοδοι που ακολουθού­σε ήταν παράνομες, αφού είχε φτάσει στο σημείο να προσκομίζει στις αιτή­σεις του πλαστά τιμολόγια ώστε να δείχνει πόσο μεγάλο κύκλο εργασιών είχαν αυτές οι επιχειρήσεις, των οποί­ων «κατασκεύαζε» τις προϋποθέσεις που ήταν απαραίτητες για να πάρουν κοινοτική επιδότηση.

  Πολλές υποθέσεις

  Αυτό βέβαια που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι ο λογιστής-θαύμα είχε καταφέρει να επιδοτήσει εται­ρείες που είχαν διαφορετικό αντικεί­μενο, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδι­κασίας της δανειοδότησης ο ίδιος φαί­νεται πως μετείχε στο Δ.Σ. των εταιρει­ών αυτών.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρι­σμα, είχε πετύχει να πάρουν επιδοτή­σεις εταιρείες που είχαν ως αντικεί­μενο το ένδυμα, το ξυλεμπόριο, την εκμετάλλευση γεωργικών προϊόντων, κατασκευές, πτηνοτροφία, διαφημι­στικά κεριά, εκτυπώσεις κ.ά. Με λίγα λόγια σχεδόν τα πάντα.

  Ο έλεγχος, ο οποίος πρέπει να ση­μειωθεί ότι συνεχίζεται, αφού υπάρ­χουν πολλές υποθέσεις και ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, έδειξε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που έλαβαν τις παράνομες επιδοτήσεις δεν επένδυσαν τα χρήματα όπως υπο­στήριζαν στις αιτήσεις τους. Δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο, «τα ’φαγαν», χωρίς να κάνουν την επένδυση για την οποία τα πήραν.

  Σήμερα η υπόθεση - παρά το γεγο­νός ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν του­λάχιστον για ακόμη έναν χρόνο - έχει αρχίσει να ξεδιαλύνει και ήδη συμμε­τέχει και το ΣΔΟΕ, το οποίο κάνει φο­ρολογικούς ελέγχους και καταλογίζει πρόστιμα και παραβάσεις, κυρίως γι­ατί σε ορισμένες επιχειρήσεις εντοπί­ζονται πλαστά τιμολόγια και παράνο­μα φορολογικά στοιχεία.

  Προς το παρόν το κράτος ζητά από δύο επιχειρήσεις να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν ύψους 700.000 ευρώ η μία και 464.000 ευρώ η άλλη, μαζί βέβαια με τους τόκους.  Και δημόσιοι υπάλληλοι στο κόλπο


  Ο έλεγχος των οικονομικών υπηρεσιών εμβαθύνει την έρευνα και στις υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπεί­ρου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι στο όλο κύ­κλωμα εμπλέκονται και δημόσιοι υπάλληλοι που είτε ενέκριναν τις επιδοτήσεις χωρίς να έχουν ιδιαίτερη αί­σθηση του καθήκοντός τους είτε δεν έκαναν ελέγχους σχετικά με τις επενδύσεις που έπρεπε να γίνουν με τα χρήματα των επιδοτήσεων.

  Σε αυτό το θέμα εμπλέκεται και ο γενικός επιθεωρη­τής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποί­ος έχει δώσει εντολή να γίνει εξονυχιστική έρευνα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, χωρίς προς το παρόν να έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο.

  Η έρευνα βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συνεχιστεί με ελέγχους και στο «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων καθώς και στα περιουσιακά στοιχεία των συγγενικών τους προσώπων.

  «Αν βρεθεί συνεργασία του κυκλώματος με δημοσί­ους υπαλλήλους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους, το σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους και θα έρθουν και αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», δηλώνει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να χαρίζονται τόσα εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν τα δικαιούνται τη στιγμή που υπάρχουν χιλιά­δες άλλες εύρωστες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που πραγματικά χρειάζονται επιδοτήσεις για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.