07/12/2010 12:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση διχάζει την Ευρώπη

Αδύναμη να δράσει αποφασιστικά, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης χρέους και σε άλλα κράτη- μέλη, εμφανίστηκε χθες η Ευρωζώνη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ούτε στην ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης, ούτε πολύ περισσότερο στην υιοθέτηση εναλλακτικών μέσων στήριξης, όπως η έκδοση ευρωομολόγων. Στη συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία η εξάπλωση της κρίσης χρέους θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και υποστήριξε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός διάσωσης με περισσότερα κεφάλαια, πέραν των 750 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί.

Ωστόσο, η πρόταση προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, οι οποίες απέρριψαν και την έκδοση ευρωομολόγων που πρότειναν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. Τη στάση του Βερολίνου είχε προεξοφλήσει νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνοντας ότι «είναι σταθερή πεποίθησή μας ότι η Συνθήκη δεν επιτρέπει την έκδοση ευρωομολόγων» και προσθέτοντας ότι η κίνηση θα αφαιρούσε ένα σημαντικό «ανταγωνιστικό στοιχείο» για τα κράτη-μέλη. Απέρριψεπαράλληλα την περαιτέρω χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία, ωστόσο, επιμένει να αρνείται την προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης.

Μπερνάνκι

Την ώρα που η Ευρωζώνη εμφανίζεται διχασμένη στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δηλώνει έτοιμος να επεκτείνει όσο χρειάζεται το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100043_07/12/2010_425012

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.