#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2011 08:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση απαιτεί παγκόσμια συντονισμό



Οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου, καλά θα κάνουν να θυμηθούν ένα βασικό μάθημα που προέκυψε από τη παγκόσμια κρίση του 2008.

Στο σημερινό διαπλεκόμενο και διασυνδεδεμένο οικονομικό σύστημα, μια κρίση είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί, μόλις ξεφύγει από το επίκεντρό της.

Με τις κάποτε ασφαλείς ευρωπαϊκές τράπεζες να κλυδωνίζονται, η κρίση της ευρωζώνης απειλεί πλέον τη παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Για αυτό και οι αμφιταλαντεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών αρχίζουν και κοστίζουν ακριβά, ενώ η λύση στη κρίση δεν περιορίζεται πλέον μόνο σ αυτούς.

Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της Ελλάδας πριν από 2 χρόνια, προκαλώντας υποβαθμίσεις και χρηματιστηριακό πανικό, οι περισσότεροι ηγέτες το θεώρησαν ως περιορισμένο συμβάν, όπως κάποιοι Αμερικανοί θεώρησαν περιορισμένο συμβάν τη κρίση των παραγώγων το 2007. Η ελληνική κρίση όμως, επηρέασε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας.

Σήμερα, δεν πλήττονται μόνο κάποιες περιφερειακές οικονομίες, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και κάποιες όπως η Ιταλία και Ισπανία. Παράλληλα πλήττεται ο τραπεζικός τομέας του πυρήνα της ευρωζώνης, καθώς και η ΕΚΤ.

Τα σπρεντς στα ιταλικά ομόλογα απογειώθηκαν επικίνδυνα, παρά την αγορά τους από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν χρήματα. Και οι ισολογισμοί της ΕΚΤ συνεχώς επιβαρύνονται, δημιουργώντας τριβές, και μετατρέποντας την ΕΚΤ σε μέρος του προβλήματος αντί της λύσης.

Αν συνεχιστεί αυτή η ασυνέπεια κινήσεων, κανένα κράτος δεν θα γλιτώσει από την ύφεση, την οικονομική δυσλειτουργία, και τις τραπεζικές καταρρεύσεις. Και απ ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κάποιο σωστό πλάνο αντίδρασης. Δεν υπάρχει κάποιος συντονισμός δράσης. Μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε καν μια ενιαία κοινή ανάλυση όσον αφορά στο τι φταίει και πάσχει τόσο η παγκόσμια οικονομία. Και αντί για κοινή παραδοχή των σφαλμάτων και των λαθών που μας οδήγησαν εδώ, ο ένας κατηγορεί τον άλλο.

Σήμερα υπάρχουν κάποιες  ξεχωριστές αλλά συνδεδεμένες μεταξύ τους προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν θέλουμε να αποφύγουμε το σοκ. Τα εθνικά χρέη, το πρόβλημα της ανάπτυξης, και η ανεπαρκής ρευστότητα των τραπεζών. Για να λυθεί το ένα απ αυτά, θα πρέπει πρώτα να λυθούν και τα άλλα.

Οι πολιτικοί έπεσαν στη παγίδα της «ενεργούς αδράνειας». Ελπίζουν ότι κάποια λύση θα εμφανιστεί ξαφνικά , η οποία θα διατηρήσει το στάτους κβο. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αντ αυτού, όλο και περισσότεροι τομείς της οικονομίας θα μολύνονται, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Πρόκειται για την ίδια παγίδα στην οποία εγκλωβίστηκε η Αμερική μετά τη κρίση του 2008, η οποία συντελεί ακόμη στην αργή ανάπτυξη, στην ανεργία, και στους ανισόρροπους ισολογισμούς. Για αυτό, αντί να περιμένουν μαγικές λύσεις ώστε να διατηρηθεί το όλο και πιο ασταθές ισχύον σύστημα, οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν δράση με δυναμικές και συντονισμένες πολιτικές.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια μικρότερη, λιγότερο ατελή, και άρα ισχυρότερη ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν σοβαρές και συγχρόνως μεγαλεπήβολες  προσπάθειες ανασυγκρότησης, και μεταρρυθμίσεων,  ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει με εισροές κεφαλαίων, και πολιτικές ανάπτυξης αντί για σκληρή λιτότητα. Οι επιλογές είναι δύσκολες, Ή πάμε σε μια οργανωμένη οικονομική αντίδραση, ή απλά καθαρίζουμε τα συντρίμμια που θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι πλέον παγκόσμιο, και απαιτεί μια παγκόσμια συντονισμένη λύση.

 

Foreign Policy

http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/09/21/bank_shot?page=full

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 26/09/2011 09:03:13

  Μήπως χρειαζόμαστε και μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση - Χούντα; (Α, ρε Τζέφρυ, επιτέλους... δικαιώνεσαι!)

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/09/2011 10:23:23

  Το άρθρο σωστά τονίζει τον ρόλο της ΕΚΤ και την πολτική αδυναμία.

  Η ΕΚΤ λειτουργεί (σωστά εν μέρει) σαν το ευρωομόλογο. Αλλά χωρίς διαπραγμάτευση. Χωρίς "κερδοσκόπους". Χωρίς αποτίμηση από την αγορά. Χωρίς rating. Με κεντρικό σχεδιασμό, και κάτω από το χαλί. Βολεύει την Γερμανία μια χαρά. Μοιράζεται το πρόβλημά της με τους Γάλλους, Ολλανδούς και άλλους "πλούσιους" , και, με πολλή λιτότητα στην περιφέρεια, προστατεύει και το ευρώ. "Ενωμένη" Ευρώπη.

  Και κοίτα να δεις που τα Αμερικανά τώρα φωνάζουν για παγκόσμια συντονισμένη λύση, μόνο που αποδέκτες δεν είμαστε εμείς, είναι η αφεντικίνα μας...

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 26/09/2011 12:22:29

   Θυμάστε αυτή την κουβέντα για διαγραφή των χρεών του τρίτου κόσμου;
   Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει, μαζί με του 'ανεπτυγμένου' κόσμου;
   Κατάργηση των CDS, hedges και ιστορίες και tabula rasa. Όνειρα ε;

   Βέβαια είναι πολλά τα λεφτά. Κόσμος έχει δει τα ραδίκια ανάποδα μόνο γιατί το σκέφτηκε...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 26/09/2011 12:51:01

    μα νομίζω πάνε νε το κάνουνε με εμάς με παραποίηση της λογιστικής. Δες το σχόλιό μου πιό πάνω: Διαγραφή χρεών με αύξηση κεφαλαίου υπέρ το άρτιον και ανταλλαγή φουσκωμένων μετοχών με ελάχιστα κουρεμένα ομόλογα. Μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

    Παράδειγμα. Χρωστάμε 1000. Φτιαχνουν μια αδιαφανή εταιρία Α και μία Β (με ελεγχόμενους ελεγκτες). Πουλάμε την ...Λάρκο στην Α έναντι "10" (ιδιωτικοποίηση). Η Α βάφει την Λαρκο όμορφη, και την πουλάει στην Β έναντι 1000 (πλασματικό κέρδος 990). Η Β ανταλλάσει την Λαρκο των 1000 με ομόλογα (στα βιβλία, οι ομολογιούχοι δεν χάνουν). Οι ομολογιούχοι νοικιάζουν την Λάρκο στην Μρουπ, που την λειτουργεί. Πλασματικό κέρδος 990 στην Α, πλασματική "μη ζημιά" των ομολογιούχων. Εάν γίνουν όλα μέσω SPV's με δικούς τους ελεγκτές, σε 30 χρόνια άντε ψάχνε τι και πώς.

    Το υπεραπλοποιώ, αλλά να το, να το...

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 26/09/2011 17:01:32

     Ναι..
     Αλλά υπεραπλούστευση φτάσαμε να το λέμε αυτό το σκηνικό;
     Έχω αποκτήσει πλέον την άποψη πως οτιδήποτε οικονομικό είναι too complicated, βρωμάει. Τόσο και τόσο κάνει τόσο. Όχι άλλος αέρας. Αλλιώς δεν θα βγάλουμε ποτέ άκρη.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ victoria (true) 26/09/2011 19:25:13

      έλα μωρέ... και που να πάς στην Τράπεζα Χ... Πού να έβλεπες την Χ Χρηματιστηριακή.. Και που να έβλεπες τον τάδε ή τον ΄δείνα επί τω έργω.

      ΘΕΣΜΙΚΗ απουσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγορας και ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Τώρα να δεις την ΡΑΕ...ουάουου. Πετάνε οι ελε΄φαντες (οι πρασινοι)

 3. zame avatar
  zame 26/09/2011 11:50:50

  η παγίδα της «ενεργούς αδράνειας» & ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΜΟΣ .?
  ..εμεις οι Ελληνες Μπορουμε ?
  "Η Ελλάς Ποτέ Δεν Πεθαίνει"
  (Ellas Never Die)
  E.N.D
  επιδει ΕΛΛΑΣ ειναι το ΦΩΣ & η ΑΓΑΠΗ για την ΖΩΗ.
  Αλλα & ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και συγκεκριμένα ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους.
  Στο πρώτο του βιβλίο, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του..ετσι στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
  «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15
  Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε δίνει μία ξεχωριστή απάντηση…
  («Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
  Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα..
  Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του…
  Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.
  Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
  Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».)
  http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/233155/giati-misoun-tous-ellines

  Ο Jacque Delors δηλώνει ανήσυχος από τη «μιζέρια της ευρωπαϊκής πολιτικής»
  Ο «πατέρας της νομισματικής ένωσης» ζητάει την άμεση έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα και την αύξηση των αποθεματικών του Ταμείου Σταθερότητας στα 770 δισ. ευρώ για να ηρεμήσουν οι αγορές. «Το παράπονό μου είναι ότι το 1997, όταν γεννήθηκε το ευρώ, οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση που είχα καταθέσει, ότι μαζί με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα έπρεπε να υπάρξει κι ένα Σύμφωνο Συντονισμού των Οικονομικών Πολιτικών», αναφέρει.
  Η κερδοσκοπία δε θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας» τονίζει ο 86χρονος Delors και προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε τον ουρανό με τ' άστρα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα μέσα σε ένα χρόνο».
  περισ.εδω. http://www.akous.gr/post.asp?uid=4284

  Χωρις αυτο να σημαινει πως απο ΧΤΕΣ θα ΕΠΡΕΠΕ να ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΤΟΥΜΕ ως χωρα & επιδει το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
  «Είμαστε μια φτωχή χώρα των πλούσιων ανθρώπων. Και αυτοί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, επειδή λείπει η πολιτική βούληση. Εδώ συνεχίζει να κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα. Τα συμφέροντα της πολιτικής και της οικονομίας είναι στενά συνυφασμένα, και οι πολιτικοί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν αυτό το καθεστώς». οπως παρατηρεί & ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας.
  Αυτή η μισαλοδοξια & πρόωρη απο κεκτημένη ταχύτητα & υπερβολικά άδικη & άπληστη συσσώρευση του πλούτου (για ποιο λογο αλήθεια ?) εφεραν ποιο γρήγορα την αναπόφευκτη τεχνική οικονομική κρίση που με την σειρά της ΠΡΟΔΩΣΕ τα σχέδια των ΙΣΧΥΡΩΝ που καλούνται να ΕΠΙΣΠΕΥΣΟΥΝ τις ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ τους προς ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των ΣΤΟΧΩΝ τους..που ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ με οχημα την ΕΤΑΙΡΙΟΚΡΑΤΙΑ θελουν με την Παγκοσμιοποίηση να ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ τον ΠΛΑΝΗΤΗ & τους ΠΟΡΟΥΣ του.
  μάλλον η πρόωρη “εκσπερμάτωση” έφερε την ΣΥΓΧΥΣΗ..& τον ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ που μετην σειρά τους μεσω της διαδικασίας του ΝΤΟΜΙΝΟ..εκανε ΕΝΟΧΟ & ΜΙΣΗΤΟ τον ΠΛΟΥΤΟ. στην κοινωνία..
  που πολύ ποιο ΕΥΚΟΛΑ θα ειχαν την ΕΥΝΟΙΑ της .. αν έβλεπαν την μεγαλη (ισως & απροσδόκητη ?..η οχι..) ΕΥΚΑΙΡΙΑ για να κανουν το ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ..
  (καταστρέφοντας ενα μεγαλο & ΕΝΟΧΟ κομμάτι του καπιταλιστικού πλούτου )
  Επανα-προσεγγίζοντας την ΑΡΙΣΤΕΡΑ απο τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ της..και αποκαταστοντας την ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΠΛΟΥΤΟΥ.. αλλα & την μεγάλη ΖΗΜΙΑ που ΕΚΑΝΕ στην κοινωνία & στην αγορα (η επανεκκίνηση της οικονομιας με ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΙΣΜΟ για συγκεκριμενο χρονο) .. η ΣΤΡΕΒΛΗ ΕΜΜΟΝΗ τους ..που με μαθηματικη ακρίβεια οδηγεί σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ & ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ..
  (αν συνυπολογίσουμε & την ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΑΝΕΡΓΙΑ..που δημιουργείται είτε απο τις μετακινήσεις των πληθυσμών λόγο κλιματικών αλλαγών & φαινομένων..είτε απο την ένταξη της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στην εργασια...ειτε λογο του ανταγωνισμου στο ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ..που παράλληλα ειναι το ΕΙΣΟΔΗΜΑ και η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ καποιου αλλου.."ηρθε & εδεσε το γλυκο"..οπως λεει ο Λαος)
  ετσι ΣΑΦΩΣ αυτοι που θα εχουν να ΧΑΣΟΥΝ τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θα ειναι οι ΕΧΟΝΤΕΣ & ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ..
  (που θα ειναι και υποχρεωμενοι μεσα απο σιδηροφρακτα κιγκλιδώματα να προσπαθούν να απολαυσουν τα ΕΝΟΧΑ ΠΛΟΥΤΗ τους)
  ..οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ που θα είναι & οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ δεν θα εχουν να χασουν και τιποτα..
  ΕΚΤΟΣ απο την ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗ & ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ ΖΩΗ τους… ετσι δειχνουν τα αποτελεσματα των επιπολαιων & αστοχων πειραματων τους

 4. zame avatar
  zame 26/09/2011 12:49:11

  Πυροδοτούν μαλιστα με την ΑΝΑΛΓΗΤΗ δραση των Τραπεζων αφου πολλές Τράπεζες αντί να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τα πακέτα στήριξης που πήραν από τις κυβερνήσεις, τα χρησιμοποίησαν για να τροφοδοτούν hedge funds, τα οποία ευθύνονται για τη διατήρηση της κρίσης..αλλα και οι ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ –ΑΜΟΙΒΕΣ των στελεχών των hedge funds οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές των αντίστοιχων τραπεζικών στελεχών.
  Για παράδειγμα, «Ένας από τους πιο επιτυχημένους hedge fund μάνατζερ σήμερα είναι ο John Paulson (συνωνυμία με τον υπουργό), του οποίου οι αποδοχές κατά το Forbes ήταν 1,5 δισ. δολάρια το 2007!»
  ΑΥΤΑ τα . hedge funds, των κερδοσκοπικών κεφαλαίων τα οποία σήμερα ασκούν έντονες πιέσεις και στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/09/2011 13:07:18

  Αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή πολιτευμάτων, τα οποία, όχι τυχαία, εκλαμβάνονται ως δεδομένα και μάλιστα ως τα καλύτερα δυνατά. Πρέπει τα πολιτεύματα να γίνουν αντιπροσωπευτικά ώστε να σταματήσει η κυριαρχία των αγορών και να γίνουν οι εθνικές κοινωνίες ελεύθερες.

 6. zame avatar
  zame 27/09/2011 23:51:41

  Η άμυνα απέναντι σ' αυτήν την πρωτοφανή επίθεση είναι η ιδεολογία της νέας χιλιετίας, που βασίζεται στην κλασική ελληνική φιλοσοφία.
  Στη φιλοσοφία που γέννησε την έννοια της δημοκρατίας και ανέδειξε τον άνθρωπο σε πρωταγωνιστή της ζωής.

 7. zame avatar
  zame 28/09/2011 12:08:53

  On Sept 17th 2011, a grassroots expression of contempt was launched in
  the heart of the world's financial center in lower Manhattan of New York
  City, also commonly known to the world as the institution of "Wall
  Street"
  περισοτ. εδω www.occupywallst.org

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.