#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2011 19:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη επεκτείνεται σχεδόν στα χίλια χιλιόμετραΗ ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χσμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης --προπύργιο των εξεγερμένων-- δείχνοντας ότι διαθέτουν "μικρή δυνατότητα και θέληση" .

[caption id="attachment_92469" align="alignnone" width="600" caption="Τανκ των δυνάμεων του Καντάφι που κτυπήθηκε κατά τις αεροπορικές επιδρομές"][/caption]

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μισράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.

Ο στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν το "ιδανικό" να παραμείνει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί "μέρος της αποστολής του".
Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ τόνισε ότι δεν έχει εντολές για μια απευθείας επίθεση στο λίβυο ηγέτη και ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και στρατοπεδεύουν κοντά στη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δεν δείχνουν "μεγάλη επιθυμία ή ικανότητα να ξαναρχίσουν την επίθεση".

[caption id="attachment_92470" align="alignnone" width="600" caption="Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle αναχωρεί από την βάση της Τουλόν"][/caption]

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μένουν προσηλωμένες σε στόχους καθαρά στρατιωτικούς στη Λιβύη και "δεν έχουμε ως αποστολή μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αν αυτές επιδοθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις", είπε.

Επίσης σημείωσε ότι η στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη είναι "πολύ σαφής", συνίσταται στην επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί πως οι στόχοι θα αυξηθούν και θα αλλάξουν τις προσεχείς ημέρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν έχουν στόχο "να καταστρέψουν ολοκληρωτικά" τον στρατό του Καντάφι, τόνισε ο Χαμ, και βάζουν στο στόχαστρο μόνον αυτούς που αψηφούν τη διεθνή εντολή.

Ο αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις σήμερα και ότι από αυτές περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

[caption id="attachment_92472" align="alignnone" width="600" caption="Το ένα από τα τρία Global Strike Command B-2 Spirit βομβαρδιστικά των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκαν στην Λιβύη επιστρέφει στην βάση του στο Μισσούρι "][/caption]

Η ΕΕ ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει μια υποστήριξη υπό τη μορφή μιας αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Λιβύη) ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα" του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης "συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

"Οι ενέργειες αυτού του είδους θα σέβονται πλήρως τις εντολές του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων άμυνας", προστίθεται στο κείμενο.

Η ΕΕ "υπογραμμίζει επίσης την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση" της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι, την οποία χαρακτηρίζει "μια αποφασιστική συμβολή" στην υλοποίηση αυτή.

[caption id="attachment_92474" align="alignnone" width="600" caption="Από την επίθεση στο Bab Al-Aziziyah, το "οχυρό" του Καντάφι"][/caption]

Την ίδια στιγμή σχηματισμός τεσσάρων καταδιωκτικών F-16 του Βελγίου άρχισε σήμερα μια πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της επέμβασης της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πιέτερ Ντε Κρεμ.

"Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με μια πρώτη αποστολή η οποία άρχισε λίγο πριν από τις 15:00 ώρα Βελγίου (16:00 ώρα Ελλάδος)", διευκρίνισε ο Ντε Κρεμ, σημειώνοντας ότι τα βελγικά αεροσκάφη σέβονται "ειδικούς κανόνες εμπλοκής που επιτρέπουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού" και ότι "τέσσερα F-16" μετέχουν στην πρώτη αυτή αποστολή.

Την ίδια ώρα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της.

Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

"Δεν έχουν πάρει εντολή να μετάσχουν" στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, προσέθεσε η Φαρέμο, σημειώνοντας ότι "η συμμετοχή τους στην επιχείρηση θα πρέπει να αναμένει νέες εντολές και προϋποθέτει την υλοποίηση ενός συστήματος διοίκησης. Αυτό θα πάρει αρκετές ημέρες".

Μια κάποια ασάφεια υφίσταται όσον αφορά το θέμα της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά πολλές χώρες θα ήθελαν να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη αυτή από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Καντάφι "συγκέντρωσαν δια της βίας περίπου 500 ανθρώπους έξω από την πόλη και τους οδήγησαν στο κέντρο της Μιζουράτα για να διαδηλώσουν σε υποστήριξη του Καντάφι", δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμέσως έγινε αντιδιαδήλωση "στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης", προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ελεύθεροι σκοπευτές σε στέγες και ένα άρμα μάχης "άνοιξαν τότε πυρ εναντίον των διαδηλωτών".

"Υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες, έχουμε μετρήσει 11 νεκρούς προς το παρόν", κατέληξε, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν την πόλη, "αλλά έχουν πάρει θέση στην κύρια οδική αρτηρία της πόλης όπου έχουν αναπτύξει τρία άρματα μάχης όπως και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες" σπιτιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/03/2011 20:51:11

  απίστευτο το στελθ το οφείλει "στις ανάγκες του πολέμου"
  κόστος 2 δις
  πόλεμος πατήρ πάντων
  έτσι ήταν πάντα

 2. kastroHEL avatar
  kastroHEL 21/03/2011 21:08:09

  Μολις ξεκινησαν παλι οι βομβαρδισμοι στην Τριπολη...

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ kastroHEL 21/03/2011 21:36:52

   Χτυπηθηκε ο ναυσταθμος στο λιμανι της Τριπολης, φλεγεται πλοιο, λογικα πολεμικο...οι βομβαρδισμοι συνεχιζονται. Απ οτι φαινεται βιαζονται να χτυπησουν πριν την συνεδριαση του ΟΗΕ τα ξημερωματα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.