#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2012 07:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωπαϊκή υποκρισία στο θέμα της οπλοκατοχής των ΗΠΑ

[caption id="attachment_172466" align="alignnone" width="600" caption="Το αυστριακό Glock, θεωρείται " το όπλο της Αμερικής""][/caption]

Οι Αμερικάνοι θρηνούν τους νεκρούς της επίθεσης του Κολοράντο, και οι Ευρωπαίοι θλίβονται, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε.

Από την πλευρά τους, τα παγκόσμια ΜΜΕ επαναλαμβάνουν συνεχώς: Πόσες ακόμη τέτοιες σφαγές θα πρέπει να γίνουν, μέχρι η Αμερική να υιοθετήσει επιτέλους περιοριστικούς ελέγχους των όπλων, αντίστοιχους με αυτούς της Ευρώπης;

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στηλιτεύει την αμερικανική εμμονή στην τήρηση της Δεύτερης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος (που επιτρέπει την οπλοκατοχή) λέγοντας πως διατηρείται, «ακόμη και όταν η ελευθερία αυτή κοστίζει πανάκριβα, και βλάπτει θανατηφόρα την ελευθερία των άλλων».

Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το σκεπτικό της εφημερίδας. Αρκεί όμως να αναφέρονταν και το γεγονός ότι ο δολοφόνος James Holmes χρησιμοποίησε αυστριακά όπλα, για να κάνει ότι έκανε στον σκοτεινό κινηματογράφο. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε το αυστριακό πιστόλι Glock 40.

Η αμερικανική κουλτούρα των όπλων συμβιώνει αρμονικά, με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κουλτούρα κατασκευής ιδιαίτερα εξελιγμένων και ακριβέστατων όπλων, όπως είναι το Glock.

Πριν από 30 χρόνια, ο Gaston Glock σχεδίασε αυτό το πανάλαφρο μηχάνημα θανάτου, και πούλησε 20.000 κομμάτια στον στρατό της Αυστρίας. Σήμερα, αυτή η κρατικά επιδοτούμενη εφεύρεση αποτελεί μια από τις κυριότερες εξαγωγές της Αυστρίας. Η μικρή ορεινή χώρα εξήγαγε 432.000 πιστόλια στις ΗΠΑ μέσα στο 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ομοσπονδιακού ATF, που είναι υπεύθυνο για τα όπλα στην Αμερική. Η μόνη χώρα που ξεπέρασε την Αυστρία σε αυτόν τον τομέα, είναι η γιγάντια συγκριτικά Βραζιλία.

Τα περισσότερα πιστόλια που εισάγονται πλέον στην Αμερική είναι αυστριακά, με την μερίδα του λέοντος να ανήκει στα Glocks, τα οποία χρησιμοποιούν σχεδόν όλες  οι αστυνομικές αρχές της χώρας. Η πλειοψηφία όμως των εισαγόμενων Glocks καταλήγει στα χέρια των πολιτών, όπως αναφέρει και το βιβλίο «Glock: The Rise of America‘s Gun» του Paul Barrett. Πολλά απ αυτά συναρμολογούνται στην Αμερική από αυστριακά κιτ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αν και οι εν λόγω εταιρίες δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία πωλήσεων τους, οι πωλήσεις των αυστριακών Glocks στην Αμερική ανέρχονται περίπου στα $100 εκατομμύρια ετησίως.

Πολλοί δράστες δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το αυστριακό Glock για να διαπράξουν τα εγκλήματά τους. Για παράδειγμα, ο Jared Lee Loughner, που τον Ιανουάριο του 2011 σκότωσε 6 άτομα στη πόλη Tucson, τραυματίζοντας βαριά την γερουσιαστή Gabrielle Giffords.

Glock χρησιμοποιήθηκε και το 2007 στο πανεπιστήμιο Virginia Tech (32 νεκροί), στην Honolulu  (7 νεκροί), σε γυμνάσιο του Oregon (4 νεκροί), στο Connecticut  (4 νεκροί) και το 1991 στο Killeen του Texas (23 νεκροί).

Συνάγεται λοιπόν ότι το Glock είναι το αγαπημένο όπλο των διάφορων Αμερικανών τρελαμένων δολοφόνων, που βρίσκονται σε αμόκ, και που στα γερμανικά αποκαλούνται Amoklaeufer.
Υπάρχει όμως και το άλλο περίφημο πιστόλι, το  Walther P22, που επίσης χρησιμοποιήθηκε στην σφαγή του πανεπιστημίου Virginia Tech, όπως και το Sig Sauer P232, που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο πανεπιστήμιο του Northern Illinois το 2008, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 φοιτητών.

Πρόκειται για γερμανικά προϊόντα. Με 230.500 πιστόλια που εξάγει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, η Γερμανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα εξαγωγέα όπλων προς την Αμερική, ενώ ακολουθεί κατά πόδας η Ιταλία με 130.000 όπλα κάθε χρόνο.
Συνολικά, τα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλαν ένα εκατομμύριο περίστροφα και πιστόλια στην Αμερική, μόνο το 2010. Οι εσωτερικές τους αγορές μπορεί να έχουν αυστηρούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αλλά οι κατασκευαστές όπλων της ΕΕ πλουτίζουν συνεχώς, προσφέροντας απασχόληση, χάρη στην Δεύτερη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Το φαντάζονταν αυτό κανείς;

Και βέβαια, αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου η Ευρώπη άλλα λέει και άλλα κάνει. Οι Ευρωπαίοι συνεχώς κατηγορούν τις ΗΠΑ για ενεργειακές σπατάλες, θεωρώντας τις υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και για ζημιές στο περιβάλλον. Και όμως, εδώ και δεκαετίες, οι γερμανικές, βρετανικές, γαλλικές, και σουηδικές αυτοκινητοβιομηχανίες συστηματικά παραβιάζουν τα αμερικανικά κριτήρια κατανάλωσης καυσίμου, προτιμώντας να πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, για να εξάγουν στις ΗΠΑ, αντί να πουλάνε λιγότερο κερδοφόρα οικονομικά αυτοκίνητα.
Τι πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί για να αντιμετωπίσουν την τεράστια εισροή ευρωπαϊκών ημιαυτόματων όπλων που μετάλλαξε την αμερικανική αγορά, την ώρα που οι κατασκευαστές τους απλά πληρώνουν κάποιους μικρούς δασμούς;

Κανονικά, όλοι στηρίζουμε το ελεύθερο εμπόριο. Οι καταναλωτές παίρνουν το καλύτερο προϊόν, στην καλύτερη τιμή. Εδώ όμως μιλάμε για ένα προϊόν που σκοτώνει. Μια απαγορευτική ταρίφα στα εισαγόμενα από την Ευρώπη όπλα δεν θα τερμάτιζε ξαφνικά την βία στην Αμερική, αλλά μπορεί να την μείωνε. Φαντάζεστε το σενάριο όπου οι υπέρμαχοι του προστατευτισμού, αγκαλιά με τους οπαδούς της απαγόρευσης των όπλων, θα τα βάζουν με τους λομπίστες της ελεύθερης οπλοκατοχής;

Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να υποφέρει, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που κάποιες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραιτούνταν από την αμερικανική αγορά, προκειμένου να αποθαρρύνουν την κλιμάκωση κάποιου αμερικανικού … κακού.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ περιόρισε τις πωλήσεις προς την Αμερική του αναισθητικού sodium thiopental, επειδή αυτό χρησιμοποιείται σε θανατηφόρες ενέσεις σε κατάδικους, και επειδή η Ευρώπη απεχθάνεται την θανατική ποινή.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, ο μακελάρης του Κολοράντο μάλλον θα αντιμετωπίσει την θανατική ποινή, και μάλλον θα εκτελεσθεί με θανατηφόρα ένεση.

Ευτυχώς όμως που το αίμα του δεν θα λερώσει τους Ευρωπαίους!

washingtonpost.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εύα avatar
  Εύα 27/07/2012 14:46:39

  Πάντως για τα τα ατυχήματα με τα αυτοκίνητα στη χώρα μας δε νομίζω να φταίει η Volkswagen...

 2. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 27/07/2012 15:35:27

  Να λοιπόν, βρήκαμε τον φταίχτη! Οι κατασκευαστές. Όχι αυτοί που τα χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν μαθητές, φοιτητές, γενικά αθώους ανθρώπους, αλλά αυτοί που τα φτιάχνουν. Με την λογική αυτή, δεν φταίνε οι οδηγοί και οι δρόμοι (λιγότερο) για τα ατυχήματα που γίνονται, αλλά μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων! Και ούτω καθεξής. (αν φάω 5 κιλά γουρουνόπουλο και μείνω στον τόπο, θα φταίει το γουρουνόπουλο και όχι εγώ). Επίσης δεν νομίζω ότι φταίει και η νόμιμη οπλοκατοχή αυτή καθαυτή. Οι εγκληματίες μπορούν εύκολα να βρουν όπλα. Και οι ψυχάκηδες αν θέλουν. Απλώς ίσως να μην δίνονται αφειδώς και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

 3. ktisias avatar
  ktisias 27/07/2012 16:11:03

  Εδώ φτάσαμε με την ανάλυση του αυτονόητου . Στο τέλος θα μας κόβουν τον δείκτη του χεριού μας, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει την σκανδάλη και θα το θεωρούμε σωστό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.