#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2011 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωπαϊκή κρίση ανησυχεί σοβαρά την ΑμερικήΗ συνεχώς κλιμακούμενη κρίση χρέους της Ευρώπης μπορεί να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στην Αμερική, εμποδίζοντας την όποια οικονομική ανάκαμψη.

Όλα όμως όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη είναι πέρα από τις δυνατότητες και αρμοδιότητες των Αμερικανών πολιτικών.

Η Αμερική αναμένει τώρα με αγωνία μια μείωση των εξαγωγών της, και μια αύξηση της αξίας του δολαρίου.

Οι ευρωπαϊκές και η αμερικανική οικονομία είναι στενά διασυνδεδεμένες. Και το εμπόριο είναι το κανάλι μέσω του οποίου η ευρωπαϊκή κρίση θα επηρεάσει τις ΗΠΑ.

Το 2010, το 22.5%, ή περίπου $412 δις. αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνθηκαν στην ΕΕ. Αν μειωθεί η ευρωπαϊκή ζήτηση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για τα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ίδιο όμως μπορεί να μειωθούν και οι εξαγωγές προς χώρες που και αυτές εμπορεύονται με την ευρωζώνη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Αμερική θα πληγεί από μια οικονομική επιβράδυνση και περαιτέρω ανεργία, σε μια συγκυρία που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία της.

Οι εξαγωγές είναι ένα κομμάτι της οικονομίας που πάει σχετικά καλά για την Αμερική. Αυξήθηκαν κατά 11.3% το 2010. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1997. Αν πέσουν για το 2011, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης, θα πληγεί η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αμερική.

Το ίδιο οδυνηρή θα είναι και μια αλλαγή της ισοτιμίας του δολαρίου. Το ευρώ συνεχίζει να είναι κατά 10% πιο αδύναμο από ότι το 2009. Όσο πέφτει, τα νομίσματα των εταίρων της Ευρώπης (και τα δολάριο), αξίζουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να φθηναίνουν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ακριβαίνουν οι αμερικανικές εξαγωγές προς την ΕΕ.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Οι αμερικανικές τράπεζες διατηρούν πάνω από $113 δισ σε δάνεια σ προς την  Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Πορτογαλία, και την Ισπανία. Αν αυτά καταρρεύσουν, θα υποστούν μεγάλη ζημιά οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να σφίξει κι άλλο το περιθώριο πίστωσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ήδη, οι αμφιταλαντεύσεις των αγορών, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης, επηρεάζουν αρνητικά τις καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών, όσο και των ασφαλιστικών ταμείων της Αμερικής. Αν συνεχιστούν, τα νοικοκυριά θα χάσουν μέρος των καταθέσεών τους. Οι συνολικές καταθέσεις έπεσαν κατά $135 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, εν μέσω φοβιών των αγορών για τη κρίση της Ευρώπης.

Οι μορφές ανάπτυξης της Ευρώπης αντικατοπτρίζονται ιστορικά και σε αυτές της Αμερικής. Το 1990, η Αμερική μπήκε σε ύφεση, ακολουθούμενη από την οικονομική παρακμή της Ευρώπης. Από τότε όμως και μέχρι σήμερα η ΕΕ και η Αμερική ζουν ταυτόχρονα τις όποιες υφέσεις. Η συνεχιζόμενη οικονομική διασύνδεση μεταξύ των δυο περιοχών οδηγεί σε στενότερο δέσιμο τόσο στα καλά όσο και στα κακά. Η μια ενισχύει την ανάπτυξη της άλλης, όπως και την όποια αδυναμία της.

Σήμερα, και οι δυο αυτές οικονομίες παρουσιάζουν ενδείξεις αδυναμίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ έπεσε από το 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (σε σχέση με το προηγούμενο) σε 0.5% το δεύτερο τρίμηνο, και παραμένει χαμηλός έκτοτε. Το ίδιο στάσιμα παραμένουν τα ΑΕΠ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Με βάση τα διάφορα στοιχεία, το ΔΝΤ αναθεώρησε πρόσφατα (προς τα κάτω) τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το 2011 και το 2012. Αυτό επιβεβαιώνει τον συγχρονισμό των δυο οικονομιών.

Είναι πλέον βέβαιο πως οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τα  κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, που θα οφείλονται στη κρίση της ευρωζώνης.

Center for American Progress

http://www.americanprogress.org/issues/2011/09/europe_debt.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ignoramus avatar
    Ignoramus 29/09/2011 12:41:39

    μαθαινω πως φευγουν ηδη αμερικανοι μεταναστες στο Μεξικο. το ιδιο και στην Κινα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.