#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωπαική συνταγή λιτότητας οδηγεί σε αργό θάνατοΗ Ελλάδα κήρυξε επίσημα χρεοκοπία, όσον αφορά στις οφειλές της προς τους ιδιώτες δανειστές. Ήταν μια συντεταγμένη χρεοκοπία, κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η ιστορία όμως δεν τελείωσε εδώ. Ακόμη και με αυτήν την ανακούφιση, η Ελλάδα, όπως και όλες οι πληγείσες από την λιτότητα ευρωπαϊκές χώρες, είναι καταδικασμένη σε πολλά ακόμη χρόνια βασάνων.

Εδώ και δυο χρόνια, η ελληνική περιπέτεια αποτελεί μια παραβολή για τα ρίσκα της δημοσιονομικής σπατάλης. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και κάποιος πολιτικός, με αέρα σοφίας, τονίζει την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών, μη τυχόν και μετατραπούμε σε Ελλάδα…

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο κυβερνήτης της Indiana Mitch Daniels, που σε επίσημη ομιλία του ανέφερε ότι βαδίζουμε στα χνάρια της Ελλάδας, της Ισπανίας, και όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που οδεύουν προς καταστροφή. Μάλλον όμως, κανένας δεν του υπενθύμισε ότι πριν την κρίση, η Ισπανία είχε ελάχιστο δημόσιο χρέος, και πλεονασματικό προϋπολογισμό. Οι μπελάδες της οφείλονται στον ιδιωτικό τομέα, και όχι στις υπερβολές του δημοσίου.

Το ελληνικό παράδειγμα μας δείχνει ότι τα ελλείμματα στις καλές εποχές, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα, όταν προσπαθείς να τα μειώσεις σε φάσεις οικονομικής δυσπραγίας. Αυτή είναι η συνταγή της ύφεσης.

Το τελευταίο διάστημα, η ύφεση εξαιτίας της λιτότητας είναι ορατή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η Ελλάδα αποτελεί την χειρότερη περίπτωση, με ανεργία στο 20%, και τον δημόσιο τομέα της (υγεία, κλπ) να καταρρέει. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην Ιρλανδία, που έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν, στα πλαίσια της λιτότητας. Η ανεργία της είναι 15%, και το πραγματικό ΑΕΠ πέφτει συνεχώς. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία.

Η λιτότητα σε περίοδο ύφεσης είναι ότι χειρότερο. Πρόκειται για μια μάταιη προσπάθεια, ακόμη και σε καθαρά δημοσιονομικά πλαίσια. Ο συνδυασμός μειωμένων εσόδων χάρη στη πεσμένη οικονομία, και οι μηδενικές προοπτικές, απογοητεύουν τις αγορές, αυξάνουν την αβεβαιότητα, και συνεπώς δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την μελλοντική διαχείριση του χρέους.

Είναι άξιον απορίας το πώς κράτη που συστηματικά αρνούνται το μέλλον των νέων τους (η ανεργία των νέων στην Ιρλανδία είναι 30%, και στην Ελλάδα 50%) ελπίζουν να μπουν σε φάση ανάπτυξης.

Όλα αυτά, υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να συμβούν. Πριν δυο χρόνια, οι υποστηρικτές της λιτότητας υπόσχονταν επιτυχία. Όπως είχε πει το 2010 ο Jean-Claude Trichet της ΕΚΤ, «η άποψη ότι η λιτότητα θα οδηγήσει σε στασιμότητα, είναι λάθος». Επέμενε μάλιστα, πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα φέρει την εμπιστοσύνη, και θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.

Η κάθε μικρή επιτυχία της λιτότητας χαιρετίζεται ως θρίαμβος. Η ιρλανδική λιτότητα επικροτήθηκε ήδη δυο φορές ως μεγάλη επιτυχία, παρά την γρήγορη απογοήτευση που ακολούθησε.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για το τι εναλλακτικές λύσεις έχουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Καμία, πλην αυτής της εξόδου από το ευρώ, που είναι μια δραματική λύση, την οποία θα πάρουν οι πολιτικοί μόνο εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Μια κατάσταση στην οποία ήδη πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς  η Ελλάδα.

Η Γερμανία και η ΕΚΤ μπορούν να δράσουν για να αποφευχθεί αυτή η λύση. Μπορούν να σταματήσουν να ζητούν λιτότητα, και να κάνουν κάτι για να τονωθεί γενικότερα η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Αμερική έχει εναλλακτική λύση. Έχει δικό της νόμισμα, και μπορεί να δανείζεται όσο θέλει με χαμηλά επιτόκια. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, ούτε να μπει σε φάση οικονομικής σύνθλιψης.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, εξαιτίας των ελλειμμάτων της. Από την αμερικανική σκοπιά, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για τους κινδύνους που ενέχει η προσπάθεια ταχείας μείωσης των ελλειμμάτων, σε φάση οικονομικής ύφεσης.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που προσπαθούν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε Ελλάδα, δεν είναι αυτοί που ζητούν κίνητρα ανάπτυξης, αλλά αυτοί που θέλουν να επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας, παρά το γεγονός ότι η Αμερική δεν έχει πρόβλημα δανεισμού. Αν η χώρα ακολουθήσει τις συμβουλές τους, τότε είναι που θα μπει σε φάση ελληνικού τύπου  ύφεσης.

nytimes.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Carlos avatar
  Carlos 14/03/2012 15:25:23

  "Η ευρωπαική συνταγή λιτότητας οδηγεί σε αργό θάνατο"

  Εντάξει ρε παιδιά, αλλά τι άλλο να κάνουμε; Αφού αυτό είναι το πρόγραμμα που υποχρέωσαν οι δανειστές μας να υιοθετήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Είμαστε για πειράματα της ανεύθυνης αριστεράς δηλαδή; Όχι βέβαια, ακολουθούμε υπάκουα ότι μας λένε οι δανειστές και ελπίζουμε να μας δώσουν και τρίτο πακέτο.

 2. JOHN avatar
  JOHN 14/03/2012 18:18:24

  Καρλο.Τα μνημονια ειναι συνταγη εξοντωσης και αργου θανατου.αυτο ειναι το σχεδιο των ευρωπαιων χρηματιστων.Στη ζουγλα που εχει μετατραπει η ΕΕ δεν υπαρχει αλληλεγγυη αλλα ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.Και η νεα ταξη πραγματων θελει τη διαλυση της χωρας γιατι στους σχεδια σμους τους και στις νεες σφαιρες επιρροης που δημιουργουνται η Ελλαδα οπως εναι τους ειναι αναχωμα!!!

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 15/03/2012 15:21:47

  "Η λιτότητα σε περίοδο ύφεσης είναι ότι χειρότερο. Πρόκειται για μια μάταιη προσπάθεια, ακόμη και σε καθαρά δημοσιονομικά πλαίσια".
  Το εντυπωσιακό είναι ότι, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν, είναι λίγοι αυτοί, που ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ (όχι πολιτικές ιδεοληψίες, δηλ.) δηλώνουν έτοιμοι να "διαβούμε τον Ρουβίκωνα", διακόπτοντας τα Μνημόνια, δηλώνοντας προσωρινή αδυναμία εξυπηρετήσεως των Δημοσίων Χρεών (χρεωκοπία) και εγκαταλείποντας το Ευρώ (αν όχι την ΕΕ). Δηλαδή, από άγνοια, μάλλον, φοβούνται να εγκαταλείψουν το στεγνό (προσώρας) κατάστρωμα, αν και η πρώρη έχει χαθεί, ήδη, κάτω από το νερό.
  Την ίδια ώρα, εξ όσων έχω μάθει, για το εμπόριο, λυδία λίθο της οικονομίας μας, ο Μάρτιος δείχνει να είναι ο χειρότερος μήνας όλων των εποχών, όπως και ο Φεβρουάριος πριν απ'αυτόν, και οι μειώσεις αποδοχών του Ιδιωτικού Τομέα και τα νέα μέτρα, από Ιούνιο, που έχουν προαναγγελθεί επισφραγίζουν μια άκρως απαισιόδοξη πρόβλεψη για το 2012 (που...θα είχαμε βγεί στις Αγορές, αν θυμάστε).
  Αν ο Σαμαράς δεν έχει κάποιο άμεσης αποδόσεως σχέδιο για μετά τις εκλογές ή/και αν δεν μπορέσει να το εφαρμόσει το μέλλον διαγράφεται ερεβώδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.