#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2011 15:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωζώνη ζει την αρχή του τέλους της
Τη περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έστειλαν ένα σκληρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, με αφορμή την αδυναμία της Γερμανίας να πουλήσει δεκαετή ομόλογα με τα επιτόκια που ήθελε. Το μήνυμα ήταν ότι ούτε η Γερμανία είναι ασφαλής.

Από την αρχή της κρίσης του 2008, οι επενδυτές εστίασαν στους κινδύνους πίστωσης και αντάμειψαν τη Γερμανία με χαμηλά επιτόκια για την επιμέλειά της. Τώρα οι αγορές εστιάζουν στα νομισματικά ρίσκα. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, και το ευρώ μπορεί να διαλυθεί. Πρόκειται για την αρχή του τέλους της ευρωζώνης.

Μέχρι το 2008, οι επενδυτές θεωρούσαν ότι όλα τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, όπως και τα τραπεζικά χρέη, δεν είχαν ρίσκα και δεν επρόκειτο ποτέ να χρεοκοπήσουν. Αυτό ήταν κερδοφόρο, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούσαν να αγοράζουν κρατικό χρέος, να το χρηματοδοτούν με μικρότερα επιτόκια από αυτά της ΕΚΤ, και να βάζουν στη τσέπη τους τη διαφορά  (σπρεντς).

Στη συνέχεια όμως έσφιξε η παγκόσμια πίστωση, και κάποια ελαττώματα έγιναν εμφανή. Η Ελλάδα είχε μεγάλο κρατικό χρέος, η Ιρλανδία έζησε μια τραπεζική  φούσκα ακινήτων, ακόμη και οι γερμανικές τράπεζες είχαν μεγάλα ανοίγματα. Τα σπρεντς άρχισαν να ανεβαίνουν. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, και τώρα η Ιταλία, έχουν μεγάλο βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο δεν μπορούν να μετακυλίσουν με χαμηλό κόστος. ΗΗηηηοοκκκ

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Κανένα από τα παραπάνω κράτη ή τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν το τρέχον χρεωστικό βάρος τους, με λογικά επιτόκια.

Πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί, μερικοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ, και οι τεχνοκράτες της τελευταίας προσφυγής (Μάριο Μόντι και Λουκάς Παπαδήμος), πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα επιτόκια μπορούν να πέσουν. Ισχυρίζονται πως αν τυχόν και μειώσουν τα ελλείμματα, προχωρήσουν σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, και αναχρηματοδοτήσουν τις τράπεζες τους, τότε τα κράτη τους θα αναπτυχθούν, και θα επιστρέψουν στις αγορές.

Στη πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα κράτη δεν θα μπορέσει να δανειστεί (σύντομα) στις κεφαλαιαγορές. Η Ιρλανδία κάνει λάθος πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να το κάνει το 2013. Με τέτοια χρέη, καμία από τις χώρες αυτές δεν μπορεί να πείσει τις αγορές, και θα ζήσουν σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, χαμηλών επενδύσεων, και εύθραυστων τραπεζών για πολλές δεκαετίες.

Οι Γάλλοι, μαζί με το Η.Β. και τις ΗΠΑ παρακαλούν την ΕΚΤ να σώσει τη κατάσταση. Ελπίζουν πως μπορεί να το κάνει , αγοράζοντας τα κρατικά χρέη της ευρωζώνης. Αυτό εννοούν οι πολιτικοί όταν λένε «βγάλτε τα μπαζούκα».

Μια μαζική αγορά ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ θα μείωνε τα ρίσκα πίστωσης, αλλά θα αύξανε τη πιθανότητα υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Και αν η ΕΚΤ χρειαστεί να συνεχίσει να αγοράζει χρέος για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα, και να αποτρέψει τις χρεοκοπίες, τα ημερομίσθια και οι τιμές θα αυξάνονταν, όπως έγινε στην Αμερική τη δεκαετία του 1970. Αυτό για τους Γερμανούς αποτελεί ανάθεμα.

Σύντομα θα δούμε να πωλούνται  γερμανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα θέλουν να προστατευτούν από τον χρόνιο πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την αξία αυτού του χρέους. Όσοι διαθέτουν ομόλογα υψηλού ρίσκου (ιταλικά και ισπανικά) σίγουρα θα τα πουλήσουν στην ΕΚΤ, ή απλά θα τα ρευστοποιήσουν μόλις ωριμάσουν, εφόσον η ΕΚΤ σταματήσει να τα αγοράζει.

Το μπαζούκα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά ακόμη και έτσι, τα ταλαιπωρημένα κράτη θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες αυστηρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιήσουν το χρέος τους.

Η Γερμανία θα πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο χρέος της, ενώ οι τράπεζες και η περιφέρεια θα χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΚΤ. Τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και νομισμάτων θα παραμείνουν. Με τον καιρό, οι αγορές θα στραφούν εναντίον της Ευρώπης, και χωρίς βιώσιμες λύσεις, όλο το σύστημα θα καταρρεύσει εν μέσω πληθωρισμού και αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η πιστωτική αξιοπιστία της Γερμανίας είναι άριστη, αλλά η χώρα εκδίδει χρέος σε ένα ελαττωματικό νόμισμα, που σε λίγο θα αξίζει ακόμη λιγότερο. Αν η Γερμανία μπλοκάρει το μπαζούκα, και αναλάβει περισσότερο από το δημοσιονομικό βάρος της Ευρώπης, αυτό θα μειώσει τα νομισματικά ρίσκα, αλλά θα υπονομεύσει την πιστωτική αξιοπιστία της χώρας.

Η εξέλιξη της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρη. Όσο χειροτερεύει η κατάσταση στην Ευρώπη, θα υπάρχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία (σε ευρώ) τα οποία θα μπορούν να αγοράζουν με ασφάλεια οι επενδυτές. Οι αποσύρσεις καταθέσεων (Bank runs), και η φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη είναι πολύ πιθανά ενδεχόμενα.

Η υποτίμηση μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη, αλλά ο πληθωρισμός πονάει πολλούς. Η αναδιάρθρωση χρέους, αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Κάποια κράτη θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λύση χωρίς κόστος.

Στο τέλος, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια πιο σφιχτή ευρωζώνη με λιγότερα μέλη, και με περισσότερη δημοσιονομική συγκέντρωση. Οι Γερμανοί θα αναγκάσουν τις μικρότερες χώρες να αποχωρήσουν, ή μάλλον μπορεί η ίδια η Γερμανία με κάποια άλλα μέλη να αποχωρήσουν, και να σχηματίσουν μια δική τους νομισματική ένωση. Στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί η ευρωζώνη, με πολύ βαθύτερη πολιτική, οικονομική, και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Η τραγωδία περιμένει να συμβεί. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα καθυστερούν μέχρι οι αγορές να τους εξαναγκάσουν σε ένα χαοτικό τέλος. Ας ελπίσουμε πως θα μπορέσουν να το αποτρέψουν.

 

Bloomberg

http://www.bloomberg.com/news/2011-11-28/the-euro-area-is-coming-to-an-end-peter-boone-and-simon-johnson.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kst avatar
  Kst 30/11/2011 16:04:41

  Το ζητουμενο ηταν πριν 11 χρονια που εγκαινιαζοταν το καινουργιο νομισμα καθως και απο το Μααστριχτ και μετα αντι να προχωρουν σε βεβιασμενες κινησεις να ειχαν προβλεψει για τον ρολο της ΕΚΤ με πιο χαλαρους ορους και αυτοπεριορισμους και κυριως σε περιπτωση μιας κρισης.. Δεν ειναι δυνατον να παιρνει στους ηγετες 24 ωρες για να διαπραγματευτουν εαν ο πρώτος Προεδρος της ΕΚΤ θα ειναι Γερμανος ή Γαλλος και να μην εχουν συζητησει το υποθετικο σεναριο μιας γενικευμενης κρισης.. Η σιγουρια πολλες φορες ειναι κακος συμβουλος οταν μιλαμε για τις αγορες..καθως η οικονομια κανει κυκλους παντα..
  Επιπλεον δεν νοειται ΟΝΕ χωρις το "Ο" δηλαδη οικονομικη ενωση.. Δυστυχως πριν την νομισματικη ενωση επρεπε να εχει γινει η οικονομικη με συγκλιση οικονομιών. Αυτος ο αχταρμας ισχυρών και λιγοτερο ισχυρων οικονομιών σε μια ΟΝΕ ηταν βεβαιο οτι καποια στιγμη θα οδηγουσε σε Ευρωπη δυο και τριων ταχυτητων..
  Ειναι βεβαιο οτι η Γερμανια κραταει με νυχια και με δοντια ζωντανη την οικονομια της Ευρωζωνης. Το θεμα ειναι κατα ποσο αυτο θα την εξυπηρετει και στο κοντινο μελλον καθως καμια τοσο ισχυρη χωρα δεν εχει τασεις αυτοκτονιας..

 2. jctergal avatar
  jctergal 30/11/2011 17:49:18

  @Kst

  Η Γερμανία δεν κρατάει με νύχια κ με δόντια την οικονομία της ευρωζώνης.

  Ιταλία κ Γαλλία υπήρχαν κ προ ευρωζώνης κ πήγαιναν κ πολύ καλύτερα τότε (π.χ, η Ιταλία ήταν 4η οικονομία στον κόσμο αρχές του ΄90 - 1. ΗΠΑ, 2. Ιαπωνία, 3. Γερμανία, 4. Ιταλία).

  Η Γερμανία προσπαθεί να κρατήσει το ευρώ, διότι με το ευρώ κατάφερε να αυξήσει 120% τις εξαγωγές της σε 10 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη αύξηση πριν το ευρώ ήταν 40%.

 3. Kst avatar
  Kst 30/11/2011 18:39:58

  Γιατι οι χωρες αποφασισαν να δεσουν το νομισμα τους με ενα πιστο αντιγραφο του μαρκο και να δημιουργησουν μια ευρωπαϊκή κεντρικη τραπεζα με τους στοχους και κατα το προτυπο της Bundesbank? Η Γερμανια εσερνε και σερνει τον χορο. Νομιζετε οτι θα υπηρχε ΟΝΕ χωρις την συμμετοχη της Γερμανιας? Και δεν ειναι οτι οι υπολοιπες χωρες δεν ειχαν καποιο οφελος απο το ενιαιο νομισμα και απλα "συμπαρασυρθηκαν" απο εκεινη.. Ολοι οφεληθηκαν και ολοι το ηθελαν. Με εμας συμπεριλαμβανομενους.. Αλλιως γιατι να κανουν τοσες θυσιες?

  • NIKOS avatar
   NIKOS @ Kst 30/11/2011 20:29:53

   Φιλε μου τα ειπες ολα!
   Το ευρω ειναι η αναβαθμιση του μαρκου και τιποτα αλλο, μεχρι και εμφανησιακα ιδιο ειναι, και οσο για την αρχικη του οικονομικη αξια αυτη διευκολυνε ΜΟΝΟ τους Γερμανους αφου ενα ευρω ισουταν με 2 μαρκα ΑΚΡΙΒΩΣ αρα ουτε στρογκυλοποιησεις γι αυτους ουτε τιποτα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.