#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2010 16:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εκλογική ήττα του Ομπάμα βολεύει το Πεκίνο

Η δημοκρατία της Αμερικής είναι ένα ωραίο σόου, με σπουδαία τηλεόραση, καταπληκτικές ομιλίες, μερικούς αξιοπερίεργους υποψηφίους, και μια ευκαιρία για να ακουστεί ο λαός. Για τους Κινέζους ηγέτες όμως στο Πεκίνο, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, οι αμερικανικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να ευγνωμονούν τον Μάο, η οποιονδήποτε άλλο θεό τους, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο μπερδεμένο και απρόβλεπτο πολιτικό σύστημα.

Δυο μόλις χρόνια μετά το θρίαμβο του Ομπάμα και των Δημοκρατικών, που πίστεψαν πως μπορούν να μεταμορφώσουν τη χώρα, η Αμερική στενάζει υπό το βάρος της ανεργίας και του δημόσιου χρέους της. Η πλειοψηφία του κατέρρευσε, και ο πρόεδρος αναγκάζεται τώρα να συμβιβαστεί με τους πολιτικούς αντιπάλους του, προκειμένου να κυβερνήσει. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά, πως οι περισσότεροι από τους νεοεκλεγέντες άρχισαν ήδη να ψάχνουν τρόπους για να τον διώξουν από τον Λευκό Οίκο το 2012.

Επισκεπτόμενος την Ασία, ο Ομπάμα μάλλον θα σκέφτεται έντονα το ζήτημα της Κίνας, της χώρας που αποτελεί το βασικό πρόβλημα για την δημοσιονομική και οικονομική εξασθένηση της χώρας του. Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ (G-2) δεν προχώρησε, ενώ το Πεκίνο απαιτεί από την G20, το ΔΝΤ,  την Παγκόσμια Τράπεζα, και άλλους διεθνείς οργανισμούς, να της παραχωρήσουν περισσότερη ισχύ ώστε να συνεχίσει την επιτυχή πορεία της.

Μια από τις πλέον διάσημες πια τηλεοπτικές προεκλογικές διαφημίσεις, έδειχνε έναν Κινέζο καθηγητή του μέλλοντος, να εξηγεί στους φοιτητές του πως απέτυχε η Αμερική. «Κρατούσαμε το χρέος τους στα χέρια μας, και τώρα οι Αμερικάνοι δουλεύουν για εμάς…». Το εν λόγω βίντεο ανέβηκε στο κινεζικό Tudou website τον Οκτώβριο και πέτυχε πάνω από ένα εκατομμύρια θεάσεις. Οι περισσότεροι Κινέζοι που το είδαν, θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει τη πραγματικότητα. (Ένα άλλο όμως βίντεο, που δείχνει ένα πάντα που μιλάει, και που εξηγεί τους λόγους της κινεζικής επιτυχίας, λέγοντας ότι δούλοι παράγουν κακά προϊόντα, με τοξίνες, και με κλεμμένη τεχνογνωσία, δεν ανέβηκε ποτέ στο κινεζικό διαδίκτυο).

Πριν τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, το Πεκίνο ανησυχούσε ότι οι Αμερικάνοι πολιτικοί θεωρούν τη Κίνα ως τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα δεινά τους. Μετά όμως από τα αποτελέσματα, οι Κινέζοι έχουν ησυχάσει, θεωρώντας πως ο Ομπάμα θα είναι πλήρως απασχολημένος με τα εσωτερικά του πολιτικά προβλήματα και δεν θα έχει το χρόνο ή τη πολιτική ισχύ για να προχωρήσει σε πολιτικές προστατευτισμού ή σε οικονομική τιμωρία του Πεκίνου σχετικά με την ισοτιμία του yuan.

Ήδη, ο Spencer Bachus, ο επόμενος πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του κογκρέσου μίλησε για την ανάγκη αναδίπλωσης των οικονομικών πολιτικών του Ομπάμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέφρασε την ανησυχία, πως οι μέτοχοι των Goldman Sachs και  J.P. Morgan Chase θα πληγούν, επειδή οι τράπεζες θα μειώσουν τα κέρδη τους αν περάσει το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο Dodd-Frank.

Όλα αυτά δείχνουν ότι  πράγματι ο Ομπάμα θα έχει ελάχιστο χρόνο να ασχοληθεί με τη Κίνα.

S.A.-The Japan Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο παγωτατζής avatar
  ο παγωτατζής 09/11/2010 17:41:06

  " Όλα αυτά δείχνουν ότι πράγματι ο Ομπάμα θα έχει ελάχιστο χρόνο να ασχοληθεί με τη Κίνα."

  Καί τί να ΄συζητούσε, και τί να έλεγε μέ τήν Κίνα;;

  Οτι κάποτε στήν Αγρια Δύση Μαύροι και Ασιάτες δουλεύανε πλάι πλάι,σκλάβοι εργασίας φτιάχνοντας τόν σιδηρόδρομο ,και από κοινού υποφέρανε από τούς μεγαλοτραπεζίτες-κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες του;;;

  Η αγέρωχη φωτογραφία τού Μάο έξω από το μαυσωλείο του,στήν Tiananmen Square θά δάκρυζε από συγκίνηση ........

 2. gram avatar
  gram 10/11/2010 11:20:10

  Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες... τόσα καταλαβαίνει ο Japanese σχολιογράφος από το αμερικανικό σύστημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.