Η διαφθορά στην Ευρώπη ζει και βασιλεύει
03/02/2014 18:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαφθορά στην Ευρώπη ζει και βασιλεύει

Η Ελλάδα αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πρωταθλήτρια στη διαφθορά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Η Ελλάδα αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πρωταθλήτρια στη διαφθορά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται στην χώρα μας, αφού θεωρείται εμπόδιο για τις μισές σχεδόν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν.

Η έκθεση τοποθετεί την ΕΕ, που συχνά παρουσιάζεται ως μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη διαφάνεια του πλανήτη, σε μία καθόλου κολακευτική θέση. Στις επιχειρήσεις, είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν είναι με πολιτικές διασυνδέσεις. Οι εμπειρίες της διαφθοράς ποικίλλουν στο μπλοκ των 28 χωρών. Σχεδόν όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία είναι η πρώτη της Επιτροπής. Η διαφθορά θεωρείται σπάνια στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό αντικατοπτρίζει τη διαπίστωση του δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας περί διαφθοράς. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και μοιράζεται την 80η θέση με την Κίνα. Η Δανία θεωρείται η λιγότερο διεφθαρμένη. «Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και στερεί από τα κράτη τα πολυπόθητα φορολογικά έσοδα», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά διαγωνίζονται για κρατικές συμβάσεις, πλήττονται περισσότερο. Σχεδόν οκτώ στους δέκα από τους ερωτηθέντες παραπονέθηκαν για τη διαφθορά. Συνολικά, το 43 τοις εκατό των εταιρειών θεωρεί τη διαφθορά πρόβλημα. Το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται από την Επιτροπή στα 120 δις ευρώ ετησίως, όσο σχεδόν το μέγεθος της ρουμανικής οικονομίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πεποίθηση πως η διαφθορά είναι κάτι κοινό είναι επίσης διαδεδομένη μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Όλο και περισσότεροι μάλιστα πιστεύουν ότι επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια. Θεωρούν ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι οι πιο διεφθαρμένες. Οι πολίτες θεωρούν επίσης ότι η διαφθορά είναι συνηθισμένη στις επιχειρήσεις. Οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτικής οδηγούν σε διαφθορά. «Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τόσο πολύ με τις μικρές δωροδοκίες στο σύνολό τους», δήλωσε ο Καρλ Ντόλαν της Διεθνούς Διαφάνειας, στις Βρυξέλλες. «Είναι με τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής τάξης και της βιομηχανίας. Υπήρξε μια αποτυχία στη ρύθμιση των συγκρουόμενων πολιτικών συμφερόντων με τις επιχειρήσεις», είπε. «Οι ανταμοιβές για ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρήσεων, στην ανάθεση συμβάσεων ή την πραγματοποίηση αλλαγών στη νομοθεσία, είναι θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, όταν έχουν φύγει από το πόστο τους και όχι δωροδοκίες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε καλύτερους ελέγχους. Η έκθεση δημοσιεύθηκε λίγο αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια, με την κατηγορία της δωροδοκίας. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μπαίνει πίσω από τα κάγκελα, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη το 1989. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα δύο φτωχότερα μέλη της ένωσης. Έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους στην ελεύθερη ζώνη της Σένγκεν εξαιτίας αυτού του θέματος. 
Τον Οκτώβριο του 2012, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος υγείας Τζον Ντάλι αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν ένας συνεργάτης του κατηγορήθηκε ότι ζήτησε 60 εκατ. ευρώ από μια καπνοβιομηχανία, επηρεάζοντας σε αντάλλαγμα τους νόμους για τον καπνό.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.