20/05/2010 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαρροή της ΒΡ οδηγεί σε προσέγγιση με τη Κούβα

Καθώς η πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού προχωράει προς τη Φλόριντα και τη Κούβα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε επαφές με την Αβάνα, ενημερώνοντας τους Κουβανούς για τον τρόπο αντιμετώπισης της.

Όπως λέει ένας Αμερικανός αξιωματούχος, «Τους μεταφέραμε την επιθυμία μας να κρατηθεί ανοιχτή η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, αναφορικά με τις εξελίξεις». Αυτή η σπάνια επαφή μεταξύ δυο διπλωματικών αντιπάλων, δικαιολογείται αφού μιλάμε για πετρέλαιο, λέει Robert Muse του Brookings Institution.

Οι εν λόγω επαφές γίνονται πιο κατανοητές αν ληφθεί υπόψη η συνεχώς αυξανόμενη  κουβανική επιθυμία για την υποθαλάσσια εξερεύνηση. Η Κούβα έχει πρόσφατα ξεκινήσει την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πετρελαϊκών της αποθεμάτων, καθώς και αυτών του φυσικού αερίου. Αν τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα ανάλογο με αυτό της ΒΡ, τότε οι ακτές των ΗΠΑ κινδυνεύουν άμεσα. Η πιθανότητα μια οικολογικής καταστροφής τόσο κοντά στα αμερικανικά σύνορα, καθιστά τη προληπτική συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Κούβας απαραίτητη. Άσχετα με τις όποιες πολιτικές τους διαφορές.

ABC

ΣΧΟΛΙΑ

  1. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 20/05/2010 16:36:08

    50 χρόνια τώρα, οι gringos τους έχουν τσακίσει με το εμπάργκο. Τώρα που έρχονται τα δύσκολα, ξαφνικά τους ξαναμιλάνε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.