#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2010 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η βρετανική αστυνομία «σφράγισε» μπλόγκΗ μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου αποφάσισε το κλείσιμο ενός ιστότοπου ο οποίος πρόσφερε συμβουλές σε φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, για το πώς να αποφύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με πολλούς, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πλήρη αστυνομοκρατία για τη βρετανική κοινωνία.

Το FITwatch είχε ξεκινήσει το 2007, με σκοπό του την αντιμετώπιση των ειδικών ομάδων Forward Intelligence Teams (FIT) της αστυνομίας, που φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν τους ακτιβιστές και γενικά τους συμμετέχοντες σε πορείες, διαδηλώσεις, κλπ. Η διοίκηση της αστυνομίας επικοινώνησε με τον διαχειριστή της σελίδας και απαίτησε να σταματήσει τη λειτουργία της, καθώς «χρησιμοποιείται για διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

Η ιστοσελίδα, που μετά την «απαγόρευση» ελκύει πολλούς περισσότερους επισκέπτες από ότι πριν, συμβουλεύει τους φοιτητές που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για το ποια μέτρα θα πρέπει να πάρουν ώστε να μη κινδυνεύουν με σύλληψη. Μεταξύ των συμβουλών είναι και οι εξής: «Μη παραδίνεστε από μόνοι σας. Η αστυνομία χρησιμοποιεί συνήθως ψυχολογική πίεση για να σας κάνει να παρουσιαστείτε, γνωρίζοντας ότι διαθέτουν τη φωτογραφία σας. Αν δεν υπάρχει σαφής λόγος που να σας αναγκάζει, μη παραδίνεστε. Αφήστε τους να έρθουν να σας βρουν, αν σας ξέρουν». Στη συνέχεια δίνει οδηγίες όπως «Ξεφορτωθείτε τα ρούχα που φορούσατε στη διαδήλωση. Μπορεί αυτό να σας είναι δύσκολο, αλλά θα σας είναι πιο δύσκολο αν τα βρουν στο σπίτι σας και σας καταδικάσουν εξαιτίας τους».

Τέλος, η σελίδα δίνει συμβουλές και για αλλαγή της εμφάνισης. «Είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξετε στυλ. Κουρευτείτε, βάψετε τα μαλλιά σας, αφήστε γένια, φορέστε γυαλιά. Δεν αποτελεί εγγύηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να χαθούν τα ίχνη σας».

Σύμφωνα με τους διαχειριστές του σάϊτ, η απόφαση να το «σφραγίσουν» ήταν εντελώς ξαφνική και κανένας δεν το περίμενε. «Στην αρχή ο πάροχος μας διέκοψε τη σύνδεση επειδή του το ζήτησε η αστυνομία. Όμως κανένας από εμάς δεν είχε κάποια επικοινωνία από πλευράς των αρχών». Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει πως έχουμε «καθεστώς πολιτικής αστυνομοκρατίας» πλέον, λένε. «Η αστυνομία αφιερώνει πόρους και επενδύει σε συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διαθέτει τα προφίλ χιλιάδων, αν όχι δεκάδων χιλιάδων ατόμων που εμπλέκονται σε πολιτικές κινητοποιήσεις. Εφαρμόζουν συγκεκριμένες μεθόδους και τακτικές προκειμένου να αποθαρρύνουν τους νέους από το να συμμετέχουν σε κάποιες ομάδες. Το FITwatch τα έφερνε όλα αυτά στη δημοσιότητα. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που στοχοποιηθήκαμε».

Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πρωθυπουργός David Cameron επέστρεψε πριν από μια εβδομάδα από ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου παρέδωσε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Κινέζους, τότε μάλλον «η βρετανική κυβέρνηση είναι αυτή που πήρε μαθήματα από το Πεκίνο».

S.A.-First Post

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 17/11/2010 19:31:24

    Police State στην Βρετανία?
    Ζήτω ο σοσιαλισμός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.