02/01/2013 14:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η βιογραφία του Μωάμεθ με σκίτσα

Σε μια κίνηση εμπρηστική –για πολλούς- προχώρησε το γνωστό, εβδομαδιαίο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, δημοσιεύοντας σήμερα μια 64σέλιδη βιογραφία του Μωάμεθ με σκίτσα. Το περιοδικό είχε δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη και στο παρελθόν –κάτι που θεωρείται προσβλητικό για τους ισλαμιστές- μπαίνοντας στο στόχαστρο των φανατικών. Οι ιθύνοντες επιμένουν ότι τα σκίτσα δεν είναι προσβλητικά αλλά αποτελούν μια εμπεριστατωμένη βιογραφία ενός γαλλο-τυνήσιου κοινωνιολόγου.

Το σαββατοκύριακο, ο εκδότης του περιοδικού Στεφάν Σαρμπονιέ δήλωσε ότι «αν ο κόσμος θέλει να σοκαριστεί, θα σοκαριστεί». Τον Σεπτέμβριο, όταν σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου μετά την προβολή μίας ταινίας χαμηλού κόστους αμερικανικής παραγωγής η οποία εμφάνιζε τον προφήτη ως αιμοσταγή γυναικά και παιδεραστή, το Charlie Hebdo είχε δημοσιεύσει γυμνά σκίτσα του Μωάμεθ. Το 2005 μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο ύστερα από την δημοσίευση από την εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten 12 σκίτσων που διακωμωδούσαν τον προφήτη Μωάμεθ. Ο Σαρμπονιέ μάλιστα δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από αυτά τα σκίτσα. «Πριν γελάσουμε με κάποιον χαρακτήρα είναι καλύτερο να τον γνωρίσουμε» σχολιάζει. «Ξέρουμε πολλά για τον Ιησού, αλλά τίποτα για τον Μωάμεθ». Κατόπιν τούτων, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του και ζει υπό αστυνομική προστασία.

http://www.france24.com/en/20130102-french-satire-publishes-life-mohammed-cartoon-charlie-hebdo

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κ. Γαλλής avatar
    Κ. Γαλλής 03/01/2013 17:03:26

    Ο θρησκευτικός φανατισμός έφερε τον μεσαίωνα, η διάρκεια του οποίου δεν τιμά το δυτικό πολιτισμό όσο και αν προσπαθούμε να τον ξεχάσουμε.
    Φαίνεται ότι οι κοινωνίες για να εξαγνισθούν πρέπει να πάρουν φόρα από τον πάτο, κατά τη ρήση του Καζαντζάκη " για να φθάσεις στον παράδεισο πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης".
    Συνεπώς η διακωμώδηση ασφαλώς δεν βοηθά όσο άκακη και αν είναι, που δεν είναι. Κάτι άλλο χρειάζεται και οι δυτικές κοινωνίες μπορούν να το δώσουν και να μην συνδαυλίζουν το θρησκευτικό φανατισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.