#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2011 18:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η βία έπληξε τη χώρα της ειρήνηςΟ βασιλιάς της Νορβηγίας είναι αυτός που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, αλλά κάθε χρόνο θα μπορούσαν κάλλιστα να τα κερδίζουν οι διπλωμάτες της χώρας του.

Οι Νορβηγοί διαπραγματευτές έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό αιματηρών συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα, στη Κολομβία, στις Φιλιππίνες, στη Κύπρο, στο Σουδάν, και στα Βαλκάνια. Η  νορβηγική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, και το Αφγανιστάν, μέσω της διαδικασίας του Όσλο, αποτελεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα.

Όσον αφορά στη χορήγηση διεθνούς  ανθρωπιστικής βοήθειας, η Νορβηγία βρίσκεται  πάντοτε σχεδόν στη κορυφή της λίστας των κρατών που προσφέρουν τα περισσότερα (σε κατά κεφαλήν επίπεδο).

Μια μελέτη του ΟΟΣΑ το 2008, αποκάλυψε πως η Νορβηγία πρόσφερε σε βοήθεια, το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι άλλωστε η μία από τις συνολικά επτά χώρες που έχουν ξεπεράσει τον στόχο του ΟΗΕ για διεθνή βοήθεια, που είναι το 0.7% του ΑΕΠ ενός κράτους.

Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεχωρίζει για την ενδελεχή (αλλά όχι και αλάνθαστη) μελέτη και επιλογή των επιχειρήσεων στις οποίες θα επενδύσει ή όχι, με βάση πάντοτε τα ηθικά κριτήρια.

Επιλέγονται επενδυτικοί στόχοι που θα διαθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη,  που δεν θα θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και που δεν θα έχουν σχέση με εταιρίες καπνού ή οπλικών συστημάτων.

Με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα άλλο κράτος  που να αποτελεί τόσο απίθανο στόχο για  αιματοχυσία, όσο η Νορβηγία που εύστοχα αποκαλείται «η παγκόσμια πρωτεύουσα της ειρήνης».

Εδώ και δεκαετίες η χώρα αυτή μοιράζει γενναιόδωρα  τη καλή της θέληση σε ολόκληρο το πλανήτη. Αυτή η καλή θέληση θα πρέπει τώρα να βρει ανταπόκριση, στη προσπάθεια της χώρας να συνέλθει από αυτήν την άνευ νοήματος επίθεση, που φέρεται να έφερε σε πέρας ένας δικός της πολίτης.

Ο κόσμος χρωστά πολλά στη Νορβηγία.

 

S.A.-The Globe and Mail (Canada).

 

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/editorials/norways-violence-rips-through-a-place-of-peace/article2107267/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 23/07/2011 19:29:40

  Το Συμβούλιο Ομοσπονδίας επικύρωσε τη Συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία για το διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής και τη συνεργασία στη θάλασσα Μπάρεντς και το Βόρειο Παγωμένο ωκεανό.
  Η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν τη Συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2010, βάζοντας τελεία στην σχεδόν σαραντάχρονη διαπραγματευτική διαδικασία για το διαχωρισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Η Βουλή της Νορβηγίας επικύρωσε τη Συμφωνία στις 8 Φεβρουαρίου. Με τη Συμφωνία αυτή επιβάλλονται ξεκάθαρα σύνορα της κυριαρχίας και της δικαιοδοσίας της Ρωσίας και της Νορβηγίας, προβλέπεται η συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στην αλιεία και το καθεστώς κοινής αξιοποίησης των υπερσυνοριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο διαχωρισμός αυτός θεωρείται δίκαιος και από τις δύο πλευρές. Εξάλλου, η Συμφωνία αυτή δεν διευθετίζει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα μέρη γύρω από τη διαχωριστική γραμμή στη θαλάσσια περιοχή της

  h..p://greek.ruvr.ru/2011/03/30/48179337.html

 2. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 24/07/2011 11:17:34

  που πήγαν τώρα όλα τα σχόλια για τους "ξένους", τους "σκουρόχωρωμους", τους "άπιστους" και λοιπούς τρομοκράτες; Φαίνεται πώς κάποιοι κατάπιαν τη γλώσσα τους... (μέχρι να το ρίξουν στα σενάρια περι προβοκάτσιας, βεβαίως βεβαίως)

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 24/07/2011 11:23:30

  'Οταν η πορεία "εξορθολογισμού" μιάς κοινωνίας αφήνει πίσω την ιστορική της
  χειραφέτηση,...τότε η αψογη επιφάνεια δεν μπορεί να συγκρατήσει τις
  "ανορθολογικές" ζυμώσεις στον πυθμένα. Κι' αν προσθέσεις το βάρος ενός
  κλίματος,κοντά σο βόρειο σέλας,....ίσως αρχίζεις να προσεγγίζεις σε μιά
  επαρκή εξήγηση.
  Είναι μάλλον κοινή μοίρα των Σκανδιναυών: μια θαυμαστή ισορροπία
  κοινωνικού κράτους και ατομικής ελευθερίας δράσης, μια αποτελεσματική
  δημόσια διοίκηση, κι' όμως κάτι χάσκει περίεργα..!
  Είχε, ήδη, εντοπιστεί απο τους μεγάλους σκανδιναυούς δημιουργούς, απο τον
  'Ιψεν και τον Στρίντμπεργκ ως τον Μπέργκμαν.
  Αυτή η προάσπιση μιάς ταυτότητας και ενός τρόπου ζωής "χαμηλού προφίλ",
  παραείναι στεγανή.....μόλις κάτι κλονιστεί αρχίζουν να ξυπνάν οι παλιοί
  μυθικοί δράκοι: στην περίπτωση μας αναδύονται τα ακροδεξιά loonies, καθώς
  τα αντίστοιχα ακροαριστερά είναι πλέον ντεμοντέ σ΄αυτές τίς χώρες.
  Αα, φίλοι μου,ο παράδεισος του σκανδιναυικού heimat δεν είναι πάντα
  δεδομένος.... τουλάχιστον, εμείς στη Μεσόγειο είμαστε πιό ειδοποιημένοι:
  ξέρουμε τα χάλια μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.