#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2011 17:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποτυχία της ρωσικής πολιτικής στο Βόρειο ΚαύκασοΉταν ένα σκηνικό τρόμου. Και μάλιστα, θύμισε κατά πολύ τη περσινή θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μόσχας.

Αυτή τη φορά, οι νεκροί ήταν πάνω από 30, και οι τραυματίες πάνω από 100. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σκληρή τρομοκρατική ενέργεια. Και ένα από τα θύματα της επίθεσης είναι και η αξιοπιστία της ρωσικής κυβέρνησης.

Με τις μνήμες της σφαγής του μετρό, που κόστισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους, ακόμη νωπές, είναι πλέον πολύ δύσκολο για το λαό της Ρωσίας να ξανά αισθανθεί ασφαλής.

Η αστυνομία που μελέτησε το βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, αναφέρει πως ο βομβιστής πέρασε από διάφορα «χαλαρά» σημεία ελέγχου ασφαλείας, πριν τελικά φτάσει στην αίθουσα διεθνών αφίξεων, όπου και ανατινάχθηκε.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης, και είχε εξαπολύσει κυνηγητό στο προάστιο Zelenograd της Μόσχας λίγο πριν την επίθεση. Πάντως δεν συνελήφθη κανένας, ούτε ειδοποιήθηκε το κοινό να έχει το νου του.

Τώρα, οι αρχές λένε πως ο βομβιστής μάλλον προέρχεται από την ορεινή περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, όπως και οι δυο γυναίκες που πραγματοποίησαν την επίθεση στο μετρό, τον περασμένο Μάρτιο. Στη περιοχή αυτή «ευδοκιμούν» οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον της Μόσχας, με σκοπό την απόσχιση της περιοχής τους.

Αν και ταραγμένοι από την επίθεση στο μετρό, οι Μοσχοβίτες σε γενικές γραμμές δεν αισθάνονταν μεγάλο φόβο, ειδικά μετά τη «σκούπα» συλλήψεων που είχε πραγματοποιηθεί στον Καύκασο τον περασμένο Απρίλη.

Ακόμη και όταν στις 10 Δεκεμβρίου συνελήφθη μια γυναίκα από τη περιοχή, και  που φέρεται να ετοίμαζε βίαιη επίθεση, τα ΜΜΕ δεν έδωσαν μεγάλη σημασία, ούτε και αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως λέει ο ειδικός αναλυτής Pavel Baev, «Δεν χρειάζεται πολύς καιρός για να καθησυχαστούν οι φόβοι του κοινού, ειδικά όταν ο κίνδυνος προέρχεται αποκλειστικά από τον Βόρειο Καύκασο…».

Μέχρι στιγμής, αποτελεί συνηθισμένη αντίδραση η τοποθέτηση του Putin μετά από κάθε παρόμοια επίθεση, όσον αφορά σε δεσμεύσεις να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι. Αυτή τη φορά όμως δεν είδαμε μια παρόμοια παρέμβαση από πλευράς του, και απλά περιορίστηκε σε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, δίνοντας εντολές για την όσο καλύτερη εξυπηρέτηση των θυμάτων. Έτσι, το δύσκολο έργο των εξηγήσεων αφέθηκε στον πρόεδρο Medvedev, ο οποίος αρκέστηκε στον εντοπισμό ελλείψεων  στα μέτρα ασφαλείας, αποφεύγοντας μια πιο επιθετική ρητορική.

Μια σκληρή όμως ρητορική ίσως και να μη ταιριάζει πλέον σε μια Ρωσία η οποία έχει δει πολλές αποτυχίες στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος είχε «μαλώσει» την αστυνομία, κατηγορώντας την για ελλιπή και πλαστά στοιχεία όσον αφορά στη δραστηριότητα των τρομοκρατών, η οποία συνεχίζεται αμείωτη, παρά το κύμα συλλήψεων μετά από την επίθεση στο μετρό.

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο γενικός εισαγγελέας παραδέχτηκε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον Βόρειο Καύκασο τετραπλασιάστηκαν μέσα στο 2010. Σήμερα όμως, οι επιθέσεις επανήλθαν στη καρδιά της Ρωσίας, κάνοντας για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της Μόσχας να θεωρούν τη τυφλή βία ως μια υπόθεση ρουτίνας πλέον.

Η επίθεση αποδεικνύει πως η πολιτική των Medvedev και Putin αναφορικά με τον Βόρειο Καύκασο έχει στεφθεί με αποτυχία. Από το 2008, το δίδυμο των Ρώσων πολιτικών ηγετών έχει εστιάσει τη προσοχή του στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και στην προσπάθεια απομάκρυνσης των νεαρών Μουσουλμάνων από τις εξτρεμιστικές τους επιλογές. Μάλιστα, επέμεναν σε αυτή τη στρατηγική, ακόμη και όταν αυτή απαξιώθηκε με αφορμή την αιματηρή επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Putin υποσχέθηκε ακόμη $13 δισεκατομμύρια για το 2011, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας στον Βόρειο Καύκασο.

Αν συγκριθούν με κάποιες προηγούμενες σκληρές μεθόδους από πλευράς των ρωσικών αρχών (συλλήψεις, απαγωγές, εκτελέσεις, κλπ), η νέα μέθοδος οικονομικής στήριξης της περιοχής είναι σαφώς πιο καλοδεχούμενη. Όπως όμως λένε οι αναλυτές, η τελευταία επίθεση απέδειξε πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, και πως η Μόσχα δεν μπορεί να εξαγοράσει αυτούς τους ανθρώπους.

Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι επιλογές που απέμειναν στους Ρώσους, είναι λίγες. Η σκληρή στάση δεν είναι πια αποτελεσματική. Σύμφωνα με τον αναλυτή Stanislav Belkovsky: «Μπορείς να χτυπάς το στήθος σου για 150 φορές, όμως αν δεν έχεις πετύχει αποτελέσματα με τις 149, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να το κάνεις… Οι Ρώσοι δεν ξεγελιούνται πλέον».

Πάντως, εκτός από τον ολοκληρωτικό πόλεμο, είναι μάλλον πολύ δύσκολο να έρθει η ειρήνη στον Καύκασο, με απλά αστυνομικά μέτρα. Ήδη, η περιοχή είναι ένα συνονθύλευμα αστυνομικών κρατιδίων ελεγχόμενα από μικρούς δικτάτορες που έχει διορίσει η Μόσχα. Παρόλα αυτά, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Έτσι, με την πρόσφατη επίθεση να επαναφέρει το κέντρο βάρους στη Μόσχα, οι πολιτικές της επιλογές έχουν αμβλυνθεί κατά πολύ.

Μπορεί η ηγεσία της χώρας να ψάξει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους μεταξύ των μελών της, ή και να υποσχεθεί για πολλοστή φορά την εξόντωση των τρομοκρατών, όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να πείσει τον μέσο Ρώσο πολίτη πως δεν πρέπει να φοβάται.

S.A.-TIME

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 25/01/2011 17:19:47

  Σαν τα κείμενα που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του χριστοφοράκου και προανήγγειλαν την δολοφονία Ελλήνων μοιάζει το άρορο του ΤΙΜΕ.

 2. Misha avatar
  Misha 25/01/2011 17:29:52

  Δεν υπάρχει καμμία αποτυχία της ρωσικής πολιτικής στον Καύκασο.Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι εξτρεμιστές έχουν εγκαταλείψει την Τσετσενία, στην οποία έχει πέσει πολύ χρήμα και έχει βελτιωθεί σημαντικά το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων, και δραστηριοποιούνται πλέον στις γειτονικές περιοχές, κυρίως στην Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Misha 25/01/2011 17:46:43

   Ναι αλλά ο Πούτιν καταστρέφει τα Αμερικανικά σχέδια.
   Είναι κακός!
   χαχαχαχαχαχαχα

   Τί κάζο έχουν πάθει οι Αμερικανοί εκεί?

   • Misha avatar
    Misha @ Orestios 25/01/2011 20:13:59

    Δε χωνεύεται του Χοντορκόβσκυ με τίποτα.
    Ο Βλαδίμηρος τους ετοιμάζει μεγάλα χουνέρια...

    • Orestios avatar
     Orestios @ Misha 25/01/2011 21:48:41

     Πούτιν rulz

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 25/01/2011 17:51:03

  Το δεύτερο μισό του κείμενου μοιάζει να ήταν έτοιμο από καιρό στο συρτάρι του αρθρογράφου, εν αναμονή τρομοκρατικού χτυπήματος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να επικριθούν οι Ρώσοι ηγέτες. Απλώς χρειαζόταν και κάποιες «επικαιροποιήσεις» στην αρχή, με αναφορές στο χθεσινό χτύπημα, για να μπορεί να σερβιριστεί.

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 25/01/2011 18:34:56

  Η επιλογή των κειμένων πως γίνεται ? Σε συνθήκες καθαρής ατιμόσφαιρας στείρου χώρου και σύνδεσης ον λάϊν μήπως ?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ http://neotera.wordpress.com 25/01/2011 19:03:39

   στείρου χώρου;
   ;;;;;;;;

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 25/01/2011 18:46:41

  Παρά την υποστήριξη που έχουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι του Καυκάσου από Άραβες, Τούρκους και ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι Ρώσοι το παλεύουν ακόμα.

  • Misha avatar
   Misha @ Γιώργος 25/01/2011 20:15:25

   Οι Ρωσοι όταν μπήκαν στην Γεωργία μπήκαν με μουσουλμάνους εθελοντές από τον Καύκασο.

   • BTS avatar
    BTS @ Misha 25/01/2011 22:28:14

    Προβλέπω να σου απονείμεται σου το μετάλλιο Goebels διότι αποτελείς τη μεγαλύτερη πηγή παραπληροφόρησης στο Ελληνικό Ίντερνετ!

 6. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ avatar
  ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 25/01/2011 19:47:54

  Δεν θα καταδεχόμουν ποτέ να σχολιάσω άρθρο του Τάϊμ γιατί ο χειρότερος δόκιμος δημοσιογράφος , κι αν δεν καταλαβαίνει το "στημένο', καταλαβαίνει τη βλακεία πίσω από ένα κείμενο, "λεπτομέρεια" άσχετη από την εγκυρότητα ενός ρεπορτάζ και την επιμέλεια του ύφους του συντάκτη. Αν ρωτούσαν την Κόντι που λατρεύει το πιάνο, τους μυώδεις ποδοσφαιριστές και τη "σοβιετική Ψυχολογία", θα διαπίστωναν "οι συντάκτες" ότι ο Ρώσος διαχρονικά, ΔΥΣΚΟΛΑ, ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ φοβάται. Ημιβαρβαρος λόγω Καυκάσου, αν και εκπολιτίστηκε από τους Βυζαντινούς, έφαγε στη μούρη τσαρισμό κι επέζησε. Έφαγε σταλινισμό, εκεί τον ..λιγόστεψαν βεβαια - 6 εκατομμύρια έφαγε ο Πατερούλης κι όλο το ξεχνά η Παπαρήγα, κι επέζησε. Έφαγε Γιέλτσιν ξαφνικά κι επίσης επέζησε. Οι δε Τσετσενοι με την Αλ Κάϊντα του Καυκάσου (κι αυτό που λέω το τελευταίο είναι αμερικανική θέση νομίζω...)του χάρισαν κι ένα νεομάρτυρα, τον Αγιο Ευγένιο , το στρατιωτάκι που αποκεφαλισαν οι Τσετσένοι γιατί αρνήθηκε να βγάλει το σταυρό του , με αποτέλεσμα , να παρουσιάζεται ο νεοφανείς στους στρατιώτες , κι όσο κι αν κάποιοι τους βαφτίζουν τρελλούς γιατί "Αγιοι δεν υπάρχουν", εκεινοι όμως παίρνουν θάρρος και ..δεν φοβούνται , τί να κάνουμε. Οι σλαύοι, γενικώς και ειδικώς, αν και δεν τους έχω και στην καρδιά μου γιατί στη δική μου πατρίδα απέναντι δεν στάθηκαν καθαροί κι εντιμότατοι φίλοι μου , όμως, τί να γίνει...δεν φοβούνται εύκολα, that s the truth. Tώρα, αν απέτυχε ο Πούτιν επειδή έδωσε λεφτα στους εξαθλιωμένους, αλλά δεν κατάφερε να τους αλλάξει, πρώτον, ο Πούτιν επειδή εκτός από FSBίτης διετέλεσε και KGBτης, αλλά και ..κρυπτοχριστιανός, ξέρει να παραδεχεται τα λάθη του, άρα και να τα διορθώνει. Δεύτερον, η οικονομική διείσδυση στην τρομοκρατία ήταν αμερικανική τσαχπινιά που, προσπάθησαν οι σκαπανείς της να την περάσουν και στη Ρωσία κι ο Μεντβέντεβ το δε "φιλικα" το όλο πράγμα, είπε ο άνθρωπος "γιατί όχι, είναι κι αυτό μια προσέγγιση, λεφτά υπάρχουν άλλωστε" *που νομίζουμε ότι το πε πρώτος ο Γιώργος, αμ δε*. Τρίτον, αν απέτυχε η ρωσική πολιτική στον Καύκασο , κι αν κάποιοι γίνονται ή εξακολουθούν να είναι τρομοκράτες παρά τα λεφτα που τους εδωσε το Κρεμλίνο, αυτό να το βλέπουν τα ινστιτούτα και το Στεητ Ντιπάρτμεντ που , κυρίως επί Δημοκρατικών, αρεσκονται στην υιοθέτηση αυτής της τακτικής και που, βαθιά χωμένοι στη "Γεωστρατηγική", αλαζονικά και ουχί ευφυώς απέρριψαν την αδήριτη πραγματικότητα: Η ανθρώπινη ψυχη, ακριβώς ως άβυσσος, πάντα θα παραμένει απρόβλεπτη κι επιρρεπής στην ανυποταξία κι αυτό ουδείς στρατηγός κι αναλυτής μπορεί να το παραβλέπει ως ασχετο με τις γεωπολιτικές σταθερές κι ανατροπές και πολιτικές . Τέταρτον, αν τα αμερικανικά ινστιτούτα αναζητούν τώρα να σφυγμομετρήσουν πώς αισθάνονται οι ευρωπαίοι (καλή ώρα, μια που το διαβασαμε το κειμενάκι, ο μέσος Ελληνας να πούμε) για τους Ρώσους και το ρόλο τους στο 2011 και μετά "απ όλα αυτα " που έκαναν το 2010 παγκοσμίως αλησμόνητο, τότε ζητώ συγγνώμη που αξιολόγησα το κείμενο -΄σορρυ, την ανάλυση -του ΤΙΜΕ ως αστοχη, γιατί προφανώς έχει στόχο.
  Ο μέσος Ελληνας λοιπόν του 2011, που είδε τη χώρα του να διαλύεται μετά το φλερτ με το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και το βέτο στο Βουκουρέστι, δεν είδε φυσικά κι εύλογα τους Ρώσους να τον υποστηρίζουν επί της ουσίας μετα απ αυτά, και άφησε ΣΟΦΑ ποιώντας τους αμερικανοισραηλινούς με ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ κυβέρνηση να κάνουν το παιχνίδι τους , είτε πιστεύει εν τω μεταξύ στις "προφητείες" για την κάθοδο των Ρώσων είτε όχι. Ο δε μέσος Έλληνας του 2011, ως παλιός κλέφτης κι αρματωλός, αντάρτης και αντιστασιακός, Ισαάκ και Σολωμού, έχει αρχίσει να εκπαιδεύεται πως είναι δυνατόν, μ ένα τσιγάρο στο στόμα (παρά τους αντικαπνιστικούς νόμους χάριν....της υγείας) και με την ΕΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΙΩΠΗ του,να κρατά ό,τι του φαίνεται -όχι ιδιοκτησιακα μόνο και τόσο- δικό του για να κρατήσει, αλλά να κρατά ό,τι θεωρεί πως ΑΞΙΖΕΙ να κρατήσει. Πρόκειται για στρατηγική κι όχι τακτική και δεν επιδίδεται σε αυτην συνωμοτικά ή συνωμοσιολογικά, αλλά ανοικτα και συνειδητα, αλλά ο πνευματικός βομβαρδισμός των τελευταίων 30 ετών και η συνήθεια του πολύ μπλα μπλα εμποδίζουν ορισμένους σε άλλων άρματα στο να δουν πίσω από την έλλογη σιωπή και βλέπουν μια ανημπόρια σε μια κοινωνική εξέγερση που θα αργήσει. Ιn other words dear TIME, στη Δύση τον Τσέχωφ τον λάνσαραν ως γραφιά τραγωδιών κι αυτός πίστευε ότι έγραφε κωμωδίες, do not forget that κι ο Τσέχωφ ήταν Ρώσος. Ο δε μέσος Δυτικός, θα κοιμηθεί το βράδυ, είτε ο Ρώσος χτυπηθεί από τρομοκράτες είτε όχι και το πρωϊ που θα ξυπνήσει, θα τον συμπαθεί ή θα τον αντιπαθεί, ακριβώς τόσο κι όσο όπως και πριν τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις δικές ΣΑΣ-MAΣ (γιατί μαζί σας είμαστε.... n est ce pas?)αναλύσεις και "αναλύσεις".
  'Ερρωσθε.
  ΥΓ Ο Μπερντιάγιεφ , dear TIME , εξηγεί γιατί είναι πολύ δυσκολο για το Ρώσο πολίτη να φοβηθεί εύκολα:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9A9dCCfqFxUJ:www.myriobiblos.gr/texts/greek/berdayev_douleia.html+%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B5http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9A9dCCfqFxUJ:

  • BTS avatar
   BTS @ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ 25/01/2011 22:43:42

   Πολύ καλό και περιεκτικό σχόλιο!
   Με εξαίρεση μια μικρή διαφωνία,
   +1!

 7. Misha avatar
  Misha 25/01/2011 20:17:27

  +++++

 8. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 25/01/2011 22:23:13

  Προς μίμηση η επιτυχημένη πολιτική ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

 9. Chris avatar
  Chris 25/01/2011 22:40:16

  Αγαπητέ Misha οι αντάρτες δεν έχουν αφήσει την Τσετσενία, απλά δραστηριοπούνται στα βουνά της. Το ίδιο συμβαίνει στο Νταγκεστάν και στην Ινγκουσετία, όπως και σε άλλες δημοκρατίες το Βόρειου Καυκάσου (σπανιότερα βέβαια). Μάλιστα, άρχισαν να επεκτείνονται μετά τη δεύτερη τσετσενική εκστρατεία το 1999. Επιπλέον, το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικό, να φανταστείτε οτι αθλητές με διεθνείς διακρίσεις πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών-τρομοκρατών. Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι καθαρά εθνοτικό και θρησκευτικό. Επίσης, στη Γεωργία δεν χρησιμοποιήθηκαν εθελοντές, αν και υπήρχαν, αλλά τακτικός στρατός της Ρωσίας. Συγκεκριμένα η 58η στρατιά με έδρα τη Βόρεια Οσσετία και μία μοίρα (μάλλον έτσι λέγεται) αλλεξιπτωτιστών από την πόλη Πσκοβ. Το τελευταίο σώμα στρατού θεωρείται ελίτ, με αναμνήσεις και πείρα από τις 2 τσετσενικές εκστρατείες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.