#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποδαιμονοποίηση της γαλλικής ακροδεξιάςΗ Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να σύρει το Εθνικό Μέτωπο στο κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα, γράφει ο Economist.

Έχει την «καθαρή» εμφάνιση και το κολλαρισμένο κοστούμι που μοιάζει με έναν σύμβουλο επιχειρήσεων. Αλλά ο Λοράν Λοπέζ είναι υποψήφιος της νέας γενιάς του ανανεωμένου Εθνικού Μέτωπου (FN) της Μαρίν Λεπέν. Στις 6 Οκτωβρίου, στις εκλογές της Μπρινιόλ, ο Λοπέζ βγήκε κορυφή στον πρώτο γύρο, συντρίβοντας τους αντιπάλους του με μόλις πάνω από το 40 % , διπλάσιο ποσοστό από το κεντροδεξιό κόμμα UMP. Προς κατάπληξη της αριστεράς, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών εξαλείφθηκε τελείως.
Ο  Λοπέζ ταρακούνησε τόσο την αριστερά όσο και τη δεξιά, με την προειδοποίηση ότι το FN θα μπορούσε να γίνει ο κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας της σοσιαλιστικής προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ και της διαμάχης εντός του UMP. Η υποψηφιότητα του Λοπέζ σηματοδοτεί, επίσης, σύμφωνα με τα λόγια του, μια νέα προσπάθεια της Λεπέν «καθαρίσει» το FN και να το βγάλει από την πολιτική σκιά.
Από το 2011, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν – Μαρί, η Λεπέν έχει προσπαθήσει να διαλύσει την εικόνα του FN ως ένα κίνημα γηραιών φανατικών, αντισημιτών και νέων σκίνχεντ. Έχει στρατολογήσει  αρκετούς νεότερους υποψήφιους για τις τοπικές εκλογές τον επόμενο Μάρτιο και τις ευρωπαϊκές εκλογές δύο μήνες αργότερα. Μια δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά ανέδειξε πρώτο το FN για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Έχει επιλέξει ακόμη και έναν 31χρονο απόφοιτο της ελίτ Ecole Nationale d' Administration της Γαλλίας, τον Florian Phillipot, ως αναπληρωτή της. Όλα αυτά αποτελούν μια στρατηγική για να απευθυνθεί πέρα από το περιθώριο των απογοητευμένων ψηφοφόρων, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά.
Τώρα η Λεπέν ισχυρίζεται ότι δεν θέλει πλέον το κόμμα να χαρακτηρίζεται «ακροδεξιό».  Στις 2 Οκτωβρίου απείλησε να μηνύσει όποιον αποκαλέσει έτσι το FN. Η ακροδεξιά ετικέτα, όπως υποστηρίζει, ισχύει μόνο για αντι - δημοκρατικά κινήματα. Είναι, λέει, μια προσβολή που έχει σχεδιαστεί για να αμαυρώσει το κόμμα της, συνδέοντάς το με νεοναζί. Δεν τρελαίνεται ούτε και για την ετικέτα της δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι η νέα διάσπαση στη γαλλική πολιτική δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ εθνικισμού και παγκοσμιοποίησης. Υπό την αιγίδα της, το FN συμμερίζεται τις περισσότερες από τις απόψεις του πατέρα Λεπέν για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, καθώς και μία αντι- ελίτ αντι - διανόηση. Ωστόσο, εκεί που αυτός υποστήριζε την περικοπή φόρων και τον περιορισμό του κράτους, αυτή υποστηρίζει υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και ένα ισχυρότερο κράτος, ως προπύργιο ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
Περιττό να πούμε ότι η απειλή της Λεπέν να μηνύσει προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση. Φυσικά και είναι ακροδεξιά, απάντησε η Le Monde: οι απόψεις της για τη μετανάστευση και το Ισλάμ είναι αντίθετες προς τις γαλλικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. Ο Thierry Mandon, σοσιαλιστής βουλευτής, προχώρησε ακόμη περισσότερο, κατηγορώντας το FN ότι είναι ένα «εθνικό φασιστικό κόμμα». Εάν τέτοιες επιθέσεις αποσκοπούν στην καταπολέμηση της πολιτικής αποδαιμονοποίησης της Λεπέν, μπορεί να αποτύχουν: το κόμμα της παρουσιάζετε ως το θύμα της παριζιάνικης περιφρόνησης. Αν, όπως λένε οι αναλυτές, είναι μια προσπάθεια της αριστεράς να ενθαρρύνει την ψηφοφορία στο FN και να χωρίσει την πολιτική δεξιά, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αντιπαραγωγικό: το κόμμα της Λεπέν είναι μια απειλή  τόσο για την αριστερά όσο και για τη δεξιά.
Έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, ο σκληρός ομιλητής και υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, επισκέφθηκε τη Μοζέλ, στην ανατολική Γαλλία, δήθεν για να κάνει τη δουλειά του ως μπάτσος που πολεμά το έγκλημα και στηρίζει την αστυνομία. Αλλά η επίσκεψή του θεωρήθηκε ευρέως μια σταυροφορία ενάντια στο Εθνικό Μέτωπο. Είναι ο μοναδικός δημοφιλής υπουργός του Ολάντ. Ωστόσο, η Λεπέν τον ακολουθεί στην κατάταξη μόνο κατά πέντε θέσεις, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της TNS - Sofres –και η Μοζέλ τυχαίνει να είναι εκεί όπου ο δεύτερος στην κατάταξη του FN, ο Phillipot, κατεβαίνει στις τοπικές εκλογές.

http://www.economist.com/news/europe/21587794-marine-le-pen-tries-drag-national-front-political-mainstream-d-diabolisation

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. liberal avatar
  liberal 19/10/2013 09:18:57

  Η Γαλλία της τέχνης και της διανόησης, η Γαλλία του συνταγματικού πατριωτισμού και της ανοχής στη διαφορετικότητα, παραδομένη στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό! Πραγματική κατάντια!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ liberal 19/10/2013 11:47:07

   Με την άδεια σας,αλλά η προφανής αγανάκτηση και αποστροφή σας
   βασίζεται σε μονοσήμαντη ανάγνωση της γαλλικής πραγματικότητας...
   στη δεκαετία του '50,μόλις χθές ιστορικά, ο λαικιστής Πιέρ Πουζάντ
   απειλούσε τη 4η γαλλική δημοκρατία με σεισμό...όταν τα μικρομεσαία
   στρώματα απειλούνται καίρια στο ρυθμό της ζωής και τις ονειρώξεις τους,
   όλα είναι δυνατά,,,,μιά που επικαλείστε τη διανοητική ατμόσφαιρα στη
   χώρα αυτή:....στο γαλλικό "νέο κύμα" του κινηματογράφου-δεκαετία '60-
   υπήρχαν σαφέστατες προειδοποιήσεις για το είδος του κόσμου που
   είχε αρχίζει να κτίζεται....(Γκοντάρ,Τρυφώ..κλπ.}...αλλά και στη λογοτεχνία,το θέατρο,τη φιλοσοφία....σ'όλο το δυτικό κόσμο,η "φούσκα"
   σκάει, με απρόβλεπτες συνέπειες...η Ευρώπη ξαναδείχνει τη πλευρά
   της "σκοτεινής" ηπείρου!

  • old visitor avatar
   old visitor @ liberal 19/10/2013 16:07:48

   Η Λεπέν φίλτατε δεν είναι κάφρος, μη παραπλανιέσαι...
   Είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση.
   Ούτε φυσικά είναι μισαλλοδοξία η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής για το γαλλικό έθνος.
   Είναι απλά το αποτέλεσμα της αβελτηρίας προηγούμενων πολιτικών, με έσχατο παράδειγμα -κερασάκι στην τούρτα- τον Ολλάντ (βλ. αντίστοιχα Τσίπρα, Κουβέλη, Παπανδρέου εις τα ενδότερα).

  • old visitor avatar
   old visitor @ liberal 19/10/2013 16:22:14

   Τσίπρα, Κουβέλη, Παπανδρέου, Βενιζέλο κλπ... κλπ...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ liberal 19/10/2013 18:04:30

   Πιο troll πεθαίνεις...

 2. Σαλταμύγας avatar
  Σαλταμύγας 19/10/2013 11:51:33

  Η επιτυχία του Λοράν Λοπέζ οφείλεται στο ότι σε δήμους που μέχρι τώρα παραδοσιακά ψήφιζαν αριστερά, κάτι σαν να λέμε Κουκάκι ή Πέραμα οι ψηφοφόροι έκαναν στροφή 180 μοιρών και ψήφισαν πατριωτικό εθνικιστικό μέτωπο.
  Η μεταστροφή παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων προς τα άκρα δεξιά οφείλεται και στην κόπωση της κοινωνίας από τα ογκώδη και ανυπέρβλητα προβλήματα που έχει φέρει η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση που έχει μετατρέψει τα προάστια των μεγάλων πόλεων σε τριτοκοσμικές, ισλαμικές χαβούζες .
  Όσο ανεκτικές και φιλελεύθερες κι αν είναι οι κοινωνίες η ανεκτικότητα έχει και τα όρια της. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν και τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα των οποίων η ακατάσχετη λαθρομεταναστευτική λαγνεία τελικά οδηγεί στην απώλεια ψήφων και στην συρρίκνωση τους σε δήμους που θεωρούσαν παραδοσιακά προπύργιά τους .

 3. ΥΠΕΡ avatar
  ΥΠΕΡ 19/10/2013 12:53:13

  @ Σαλταμύγα. Το Πέραμα, δεν ψήφιζε ποτέ παραδοσιακά αριστερά. Είναι ο δήμος της Β' Πειραιώς , μαζί με την Σαλαμίνα που ψηφίζουν παραδοσιακά δεξιά.
  Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου , καθώς επίσης και με το βαγόνι.
  Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι πολλοί θα συμμαχήσουν και με τον διάβολο προκειμένου να μην γίνει η χώρα τους χαβούζα του ισλάμ.

  • old visitor avatar
   old visitor @ ΥΠΕΡ 19/10/2013 16:10:51

   Ενδιαφέρουσα η συμπληρωματική προσέγγιση του "ΥΠΕΡ", όπως και η ευστοχη αρχική προσέγγιση του Σαλταμύγα φυσικά (η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική διάσταση του φαινομένου)

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΥΠΕΡ 19/10/2013 18:54:34

   Η Σαλαμίνα είναι συντηρητικοί Αρβανίτες και ψηφίζουν δεξιά. Φαίνεται οξύμωρο, αλλά οι Αρβανίτες της Σαλαμίνας είναι οι μόνοι πραγματικοί γηγενείς κάτοικοι της Β΄ Πειραιά (βρίσκονται εκεί από τον 15ο αιώνα). Στις αρχές του 20ού αιώνα η Β΄ Πειραιά ήταν ένας ακατοίκητος τόπος, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα. Κατόπιν άρχισαν να έρχονται οι νησιώτες και μετά ήρθαν οι πρόσφυγες. Για την ακρίβεια, η Σαλαμίνα ήταν η εξαίρεση, η "μπλε κηλίδα" στη Β΄ Πειραιά, δεν είναι ο κανόνας. Το Πέραμα πάντα κομμουνιστή δήμαρχο έβγαζε. Πρώτη φορά στη ζωή μου μαθαίνω ότι το Πέραμα ήταν δεξιό, αν και είμαι ψηφοφόρος και κάτοικος της Β΄ Πειραιά.

   • Σαλταμύγας avatar
    Σαλταμύγας @ ΒΙΣ 19/10/2013 20:31:57

    Στο Πέραμα υπήρχαν πολύ άνθρωποι που ψήφιζαν παραδοσιακά ΚΚΕ.
    Από τότε που ήρθαν όμως οι μετανάστες και τους πήραν τις δουλειές από την οικοδομή και έμειναν πολυετής στη ανεργία ,το ΚΚΕ με τις αντιλήψεις του περί αδελφοσύνης των εργατών φάνταζε το λιγότερο γελοίο το περισσότερο προδότης στα μάτια τους.
    Ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ για να επιβιώσει στις παρούσες συνθήκες μόνο από ψήφους βολεμένων δημοτικών και δημόσιων υπαλλήλων μπορεί.
    Για αυτό και ο δήμος της Νίκαιας με ΚΚΕ δήμαρχο χρεοκόπησε οικονομικά.
    Mια κοινότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Πειραιά είναι οι Μανιάτες .
    Συνοικίες όπου το μανιάτικο στοιχείο πλειοψηφεί είναι προπύργιο της ΧΑ.
    Διαβάζει κανείς ένα σωρό άρθρα για την ψυχολογία των μελών της ΧΑ για τα εθνοσοσιαλιστικά ιδεώδη ότι είναι Ναζί κ.λπ. και κανείς δεν ασχολείται με το γεγονός ότι η καταγωγή σημαντικών μελών είναι μανιάτικη.
    Για να τους κατανοήσει κανείς πρέπει να εντρυφήσει στα ήθη κ έθιμα της μανιάτικης κοινωνίας στις βεντέτες , στο ρόλο της οικογένειας κ της ράτσας στην κλειστή κοινωνία τους . Οι άνθρωποι δεν είναι Γερμανοί , Μανιάτες είναι .

 4. dal avatar
  dal 19/10/2013 16:27:05

  Το FN διεμβόλισε το ΚΚΓ όπως τώρα και τους σοσιαλιστές. Η αριστερά έχοντας απεμπολήσει τον πατριωτισμό έχει γίνει ιδεολογικά συστατικό μέλος της παγκοσμιοποίησης, συγχέοντας (?)την με τον διεθνισμό της , ξεχνώντας(?) ότι ο "διεθνισμός", όπως η λέξη υποδηλώνει, προϋποθέτει την ύπαρξη των εθνών. Η παγκοσμιοποίηση που στη Ευρώπη έχει λάβει την μορφή του Ευρωπαισμού ,
  απεναντίας θέλει να τα εξαλείψει. Αποτέλεσμα?Τα μόνα κόμματα που φαντάζουν στους Ευρωπαίους αντισυστημικά είναι όπως αυτό της Λεπέν, που έχουν πλέον 20% του εκλογικού σώματος πανευρωπαικά και σύντομα για να αντιμετωπισθούν εκτός από τα μέτρα καταστολής θα έχουμε παντού "μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς". Οψόμεθα . Η Λεπέν με αυτές τις απόψεις θα ήταν σήμερα άνετα πρώτο κόμμα στην Ελλάδα.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ dal 19/10/2013 17:27:32

   Το "σύστημα" έχει σοβαρά αδιέξοδα...η "αριστερά",μακρά περίοδο
   αυτο-ευνουχισμού....κατα τη γνώμη σας,η "τρίτη λύση" είναι η
   πρέπουσα!..το ενδεχόμενο,να συνιστά ακόμη χειρότερη διέξοδο,
   απο τις δύο προηγούμενες,το έχετε σκεφτεί;....ή θα μου πείτε "άς
   φρόντιζαν οι θεοί να φτιάξουν έναν τέταρτο καλό;..." η μαζική
   μετακίνηση μικρο-μεσαίων στρωμάτων στη μεσοπολεμική
   τερατογονία, μήπως σημαίνει ότι βρήκαμε τοίχο μπροστά και
   κάνουμε ολοταχώς με τήν όπισθεν;...κι'όπου πάει!....έ, όχι και
   αντισυστημική η Λεπέν...τπάνω απο το μισό γαλλικό κεφάλαιο
   μαζί της...τώρα που ψάχνει προστασία απο τον "ανταγωνισμό" και
   τις εργατικές διεκδικήσεις!

   • Dal avatar
    Dal @ βαγόνι 19/10/2013 19:41:53

    Δεν προσέξατε τα γραφόμενά μου. Το σημείωμα αποτελεί μια διαπίστωση των τεκταινομένων στην Ευρώπη. Δεν παίρνει θέση υπέρ καμίας εκδοχής. Απλώς εξηγεί, μπορεί να 'είναι και λάθος ,από πού αντλεί ψηφοφόρους το FN. Δεν είπα ότι αυτό είναι συστηματικό, αλλά φαντάζει αντισυστημικό. Τώρα το τι είναι 'σύστημα" σε κάθε χρονική περίοδο διαφέρει. Σήμερα "συστημα" στα μάτια των ψηφοφόρων του FN και των συναφών κομμάτων είναι το Ευρωαπαικό ιερατείο και και ο μερκελισμός.
    Εαν ο δρόμος τους είναι καλλίτερος η χειρότερος από τον υπάρχοντα του ευρω -ιερατείου(τον λευκό φασισμό των αγορών) δεν γνωρίζω. Αυτός σίγουρα μας οδηγεί στα βράχια. Και όταν μας οδηγεί αποδεδειγμένα στα βράχια , τότε επόμενο είναι να γεννούνται αντίρροπες πολιτικές δυνάμεις(20% του εκλογικού σώματος ανά την Ευρώπη). Ας πρόσεχαν. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Στην αρχή είμαστε...

    • Dal avatar
     Dal @ Dal 19/10/2013 19:44:49

     διώρθωση ...Δεν είπα ότι αυτό είναι ΑΝΤΙσυστηματικό

     • Dal avatar
      Dal @ Dal 19/10/2013 19:46:47

      σαρδάμ συνέχεια..αντισυστημικό

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/10/2013 19:10:23

  Η Λεπέν δεν είναι ακροδεξιά και το Front National δεν είναι ακροδεξιό πλέον, ούτε πλέον αντισημητικό. Θα κάνει, προβλέπω, και άλλα "συστημητικά¨ βηματάκια η Λεπέν και θα διεμβολίσει μέχρι θανάτου το ψευδεπίγραφα "γκωλλικό" UMP.
  Υπάρχει όμως ένα παράγοντας που το ελληνικό κοινό δεν κατανοεί: Η γαλλική αστική Δεξιά, δηλ. οι "γκωλλικοί", παραδοσιακά υποστηρίζονταν από την παλαιά συντηρητική μερίδα της αστικής τάξης που στη Γαλλία είναι υπαρκτή. Η γαλλική Δεξιά είναι λιγότερο "λαϊκή¨ σε σχέση με την μέχρι πρότινος αγροτική Ελλάδα. Δηλ. οι απόγονοι των παλιών βασιλοφρόνων, που πολλοί ήταν ευγενικής καταγωγής, ψηφίζουν UMP και παλιότερα ψήφιζαν Σιράκ και παλιότερα Πομπιντού και Ντεγκώλ. Οι καθολικοί επίσης ψήφιζαν UMP. Στη Γαλλία, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην ορθόδοξη Ελλάδα, η Εκκλησία, εννοώ τους Ρωμαιοκαθολικούς, ήταν ταυτισμένη με τους αστούς. Οι μεγαλοαστικές περιοχές ήταν και οι πλέον "θρήσκες", ενώ τα λαϊκά προάστια ήταν και είναι αποχριστιανοποιημένα. Σε εμάς συμβαίνει εντελώς το αντίθετο, τα προάστια των νεόπλουτων είναι άθρησκα.
  Το FN αρχικά ψηφιζόταν από ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης και κάποιους πολύ συντηρητικούς αστούς καθολικούς βέβαια, τους traditionalistes. Αυτούς η ίδια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τους έχει περιθωριοποιήσει, καθώς το "παίζει¨ καιροσκοπικά "ελαφρώς" αριστερή, και ας τρώει "πόρτα" από την Αριστερά (βλ. στα δικά μας Ιγνάτιος Βόλου, Παύλος Σιατίστης και μερικοί άλλοι τέτοιοι καιροσκόποι δεσποτάδες). Σιγά-σιγά, καθώς το FN αφήνει στην άκρη τον αντισημιτισμό και επικεντρώνεται στο θέμα του ισλάμ, αρχίζει να λεηλατεί συστηματικά τον παραδοσιακό πυρήνα της γαλλικής Δεξιάς. Θα γίνει το πραγματικό "γκωλλικό" κόμμα και το UMP θα αναγκαστεί να συμμαχήσει μαζί του ως δεύτερο τη τάξει...
  Με το καλό και στα δικά μας, καιρός είναι....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.