#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αποβολή της Ελλάδας εφαλτήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της ΕυρωζώνηςΈχουμε πλέον συνηθίσει στην άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα αποτελούσε τεράστια καταστροφή. Ουσιαστικά, αυτοί που την υποστηρίζουν, λένε ότι η σωστή θεραπεία της ανίατης ελληνικής ασθένειας θα έπρεπε να είναι χειρουργική, και πως η Αθήνα θα πρέπει να αφαιρεθεί από την ευρωζώνη, σαν να ήταν μια σκωληκοειδής απόφυση σε κατάσταση φλεγμονής.

Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποφυγή της μεταδοτικότητας, και να κτισθούν τοίχοι προστασίας, οι οποίοι θα προστατεύουν αυτούς που βρίσκονται μέσα, από αυτούς που ντροπιάστηκαν, και στους οποίους θα πρέπει να απαγορεύεται εφεξής η είσοδος.

Όπως η γραμμή Μαζινό που είχαν κατασκευάσει οι Γάλλοι στη δεκαετία του 1920 για να αποτρέψουν μια γερμανική εισβολή, έτσι και ο τοίχος προστασίας  θα πρέπει να είναι απόρθητος, αν και όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα παρακάμφθηκε στο τέλος η αμυντική γραμμή των Γάλλων. Όπως έγραψε κάποτε ο ιστορικός Marc Bloch: «Ο πόλεμος χάθηκε στις καρδιές και στα μυαλά, πολύ πριν καταρρεύσει η γραμμή Μαζινό… η κοινωνία έπεσε πριν πέσει το μέτωπο».

Στην πραγματικότητα κανένας δεν πιστεύει σε αυτόν τον ψεύτικο τοίχο, που θυσιάζει την νόηση για χάρη της φαντασίας. Αν το πίστευαν, η ΕΕ δεν θα αποφάσιζε ακόμη μια πελώρια δανειοδότηση της Ελλάδας, και δεν θα υπήρχαν συζητήσεις για μια νέα ομοσπονδιακή Ευρώπη, με τα κράτη μέλη να παραχωρούν ακόμη περισσότερη εθνική κυριαρχία σε μια κεντρική κυβέρνηση.

Η πρόοδος ήταν αργή, και κανένας δεν αντιμετώπισε την ουσία του προβλήματος, που είναι η αναγκαιότητα χρήσης πόρων της ΕΕ, ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Μερικές φορές, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ περιμένουν πως και πώς να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, πριν κατασκευάσουν την ένωση που θέλουν. Αυτό υποστηρίζει ο Kenneth Rogoff σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel: Ότι μόλις εκδιωχθεί η Αθήνα, η κρίση θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Μπορεί όμως να υπάρξει κάτι τέτοιο πάνω στις στάχτες της Ελλάδας; Και τι είδους ένωση θα ήταν, χωρίς την πίεση που ασκεί η ελληνική κρίση;

Προς το παρόν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ελήφθησαν για να καταπολεμηθεί το ελληνικό χάος, απλά υπονόμευσαν την ευρωζώνη, καθώς  και την ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στη κρίση. Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί πολύ στο να δημιουργήσει μια ομοσπονδία, αν η πρώτη της κίνηση είναι να αποπέμπει τα κράτη που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, η δημιουργία ενός τείχους προστασίας δεν θα βλάψε  μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό ισχυρίστηκαν στον Economist, οι πρώην κεντρικοί τραπεζίτες της Αργεντινής και του Μεξικού Mario Blejer και Guillermo Ortiz, που θύμισαν στους Ευρωπαίους το κόστος της πτώχευσης της Αργεντινής το 2002, και τις διαφορές μεταξύ της οικονομικής της κατάρρευσης και του πιστωτικού συμβάντος της Ελλάδας.

Όταν το πέσο αποσυνδέθηκε από το δολάριο, και υποτιμήθηκε, η Αργεντινή πέτυχε έξι χρόνια ανάπτυξης, σε έναν κόσμο όμως που δεν βρίσκονταν σε ύφεση, όπως ο σημερινός. Η ανάκαμψη της κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία, και το πέσο συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα.

Η δραχμή όμως δεν υπάρχει, και η επαναφορά της θα αποτελούσε ένα ισχυρό πλήγμα κατά της Ελλάδας, η οποία θα έπρεπε να αποπληρώσει χρέη σε ευρώ, με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

Επίσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι το ΔΝΤ δεν έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει μια κρίση όπως αυτή της Αργεντινής που στοίχισε τα πάντα στον λαό της.

Ποια είναι η αιτία της ευρωπαϊκής ασθένειας; Φταίει η παραπαίουσα οικονομία, ή η πολιτική μας τάξη; Ή μήπως πρόκειται για πολιτισμικό πρόβλημα; Όλα μαζί. Και η Ευρώπη που θα ξεπηδήσει απ αυτήν την κρίση, θα είναι ή πιο ενισχυμένη, ή πιο αδύναμη, και κυρίως ταλαιπωρημένη από την θεραπεία που επιλέχθηκε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομίας, της πολιτικής, και του πολιτισμού της.

Στο πολιτισμικό επίπεδο, οπισθοδρομήσαμε κατά 90 τουλάχιστον χρόνια ενδοευρωπαϊκών σχέσεων. Ακούγοντας τις συζητήσεις σήμερα, είναι σαν να έχουμε επιστρέψει στον εθνικισμό των δεκαετιών του 1920, και 1930. Εδώ και μήνες τα ελληνικά ΜΜΕ περιγράφουν τους Γερμανούς σαν ναζί. Την ίδια ώρα που η Αθήνα αναμοχλεύει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων που το Βερολίνο ακόμη χρωστά σε χώρες που κατέλαβε ο Χίτλερ.

Το 1945 δείξαμε εμπιστοσύνη στο γερμανικό έθνος, και ξεκινήσαμε να ενώσουμε την Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη που δείξαμε είχε συγκεκριμένο νόημα, αλλά και οικονομικό. Οι πολεμικές επανορθώσεις, η κατάρα δηλαδή που μετά τον Α`ΠΠ οδήγησε την Γερμανία στην δικτατορία, δεν θα έπρεπε να ξανασυμβούν.

Αυτό που χαρίσαμε στη Γερμανία το 1945, δεν μπορούμε να το χαρίσουμε σήμερα στην Ελλάδα για στρατηγικούς λόγους, αλλά και επειδή έχει αλλάξει η πολιτική μας κουλτούρα. Τα λάθη της Αθήνας δεν είναι εγκλήματα. Κι όμως η Ελλάδα υποχρεούται και να τα πληρώσει, αλλά και να δηλώσει μετάνοια. Οι αποζημιώσεις που ζητάμε από την Ελλάδα προκαλούν θυμό και πικρία. Σίγουρα δεν υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια γενικότερη παγκόσμια θέαση, και το σήμερα δεν είναι ίδιο με το 1945.

Πως θα μπορούσε όμως να υπάρξει μια νέα ομόσπονδη και ενωμένη Ευρώπη, αν υπάρχει μια κουλτούρα, εντελώς αποστασιοποιημένη από τα διδάγματα δυο παγκοσμίων πολέμων;

Η Ευρώπη χρειάζεται ενημερωμένους πολίτες, και όχι αποδιοπομπαίους τράγους. Χρειάζεται μια κοινή ανάπτυξη διαφορετικού τύπου, αντί για μακροχρόνια ύφεση, διαφωνίες, και ασταθή δημοκρατία. Αλλιώς, είναι καταδικασμένη να ξαναζήσει την ήττα στο εσωτερικό μέτωπο, πριν καταρρεύσει  στα τείχη που έφτιαξε για να πολεμήσει την μεταδοτικότητα.

 

La Repubblica

http://www.repubblica.it/politica/2012/02/22/news/tentazione_muro-30294783/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/02/2012 11:17:29

  Καλά τώρα, είναι σαφές ότι το άρθρο εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν διαγραφή των πολεμικών αποζημιώσεων της ναζιστικής θηριωδίας. Γιατί παρακαλώ οι απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις από τον Α΄ ΠΠ οδήγησε στον δεύτερο; Και γιατί η Αθήνα "πρέπει να αποζημιώσει την Ευρώπη"; Έκανε κανέναν πόλεμο η Ελλάδα και δεν το ξέρουμε; Ή μήπως να θυμίσουμε ότι τα υπέρμετρα δάνεια προς την Ελλάδα δια στόματος Γιούνγκερ δόθηκαν την τελευταία 30ετία για να στηριχτούν οι εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων και κυρίως των γερμανικών προς την Ελλάδα; Τα ελλείμματα της Ελλάδας είναι κατά μεγάλο μέρος ευθέως αντίστοιχα των πλεονασμάτων Γερμανίας κλπ. "αλληλέγγυων" κρατών μελών της ΕΕ που τώρα ζητούν "αποζημίωση"! Υποκριτές, τιμωρητικοί έναντι της Ελλάδας, κομπλεξικοί έναντι της αληθινής ευρωπαϊκής ιδέας, ιδεοληπτικοί ως προς την σιδηρά λιτότητα, κομπλεξικοί έναντι και των ΗΠΑ οι οποίοι πρώτοι δίδαξαν ότι η ανάπτυξη είναι προτιμότερη μιας πρόσκαιρης υποτίμησης των νομισμάτων, φοβικοί έναντι της Ρωσίας, ψοφοδεείς έναντι των μεγάλων διεθνών τραπεζικών συμφερόντων, ηγέτες λίγοι, λίγοι, λίγοι

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/02/2012 11:23:12

   Η τελευταία παράγραφος του άρθρου πάει να σώσει τις εντυπώσεις. Καμία πάντως αναφορά στην ευθύνη της Ευρώπης και δη της Γερμανίας στην υπέρμετρη αύξηση του χρέους για να στηριχτεί το σύστημα των γερμανικών εισαγωγών. Καμία επίσης αναφορά στις υποχρεώσεις τις Γερμανίας έναντι της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις λεγόμενες "πολεμικές επανορθώσεις". Πρόκειται για σύμβαση που ποτέ δεν αποπληρώθηκε. Καθαρή ατιμία, καμία σχέση με οποιουδήποτε είδους αμνηστία πράξεων

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/02/2012 11:50:20

    Όπως τα λες Μανώλη. "Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι" είναι η ουσία του άρθρου...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/02/2012 22:19:00

    Μανώλη, συμφωνώ και υπερθεματίζω

 2. Orestios avatar
  Orestios 26/02/2012 14:05:33

  Συμβούλιο της Ευρώπης, άρθρο 7

 3. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 26/02/2012 15:24:23

  Στην περίπτωση της ανάρτησης ισχύει το γνωστό traduttore traditore. Δηλαδή μεταφαστής παρερμηνευτής.
  Αγαπητέ S.A.
  ένα θετικό σου αναγνωρίζω. Παραθέτεις το σύνδεσμο από όπου άντλησες την ανάρτηση. Αλλά η απόδοσή σου από το πρωτότυπο άρθρο απέχει παρασάγγας.
  Ο τίτλος και μόνο θα αρκούσε. Αν πάμε όμως σε κάθε παράγραφο, πρόταση πρόταση τότε τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Έκανα μια αντιπαραβολή.
  Παραλείπεις αρκετά κι αποδίδεις κατά το δοκούν.
  Πουθενά από το άρθρο της Σπινέλι δε συνάγεται ότι πρέπει να διωχθεί η Ελλάδα για να οικοδομηθούν οι "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης". Αυτό καταγράφεται από την ίδια ως άποψη του αμερικανού οικονομολόγου Κένεθ Ρογγόφ σε συνέντευξη στον γερμανικό Σπίγκελ κι υιοθετείται από όσους ψάχνουν αποδιοπομπάιους τράγους. Δε συνιστά όμως ευρωπαϊκή πολιτική.
  Με λίγα λόγια όταν μεταφράζουμε από τον ξένο τύπο ας είμαστε τουλάχιστο πιστοί στην απόδοση του πρωτοτύπου. Αλλιώς παραπληροφορούμε τους αναγνώστες.

  • Σίχαμα avatar
   Σίχαμα @ Εύμηλος 26/02/2012 15:42:51

   Μια χαρά μετάφραση είναι. Και εμεις ξερουμε ιταλκά και μας ανάγκασες να πάμε να το ψαξουμε. Δεν βρήκα λάθη. Εκτος και αν διάβασες μονο τον τίτλο και εβγαλες βιαστικό συμπέρασμα.
   Κάποιοι τελικά είναι μονίμως κακοπροαίρετοι.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Εύμηλος 26/02/2012 17:17:33

   ...Μερικές φορές, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ περιμένουν πως και πώς να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, πριν κατασκευάσουν την ένωση που θέλουν. Αυτό υποστηρίζει ο Kenneth Rogoff σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel: Ότι μόλις εκδιωχθεί η Αθήνα, η κρίση θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης....

   Ή δεν το διάβασες, ή δεν ξέρεις ιταλικά, ή όντως είσαι κακοπροαίρετος.

 4. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 26/02/2012 17:02:24

  "Σίχαμα",
  Αν η γνώση, η ακρίβεια και το κριτικό πνεύμα είναι "κακοπροαίρετα", τότε είμαι ευθαρσώς "κακοπροαίρετος".

  • Φιδίσιος avatar
   Φιδίσιος @ Εύμηλος 26/02/2012 18:08:57

   Εδώ και κάποιο διάστημα παρατηρώ πολλούς ξύπνιους που ε'ιναι γεμάτοι χολή και ειρωνεία. Κάτι εύμηλοι,κάτι νετσρομ, κάτι γενικώς περίεργοι που τους φταίνε τα πάντα επειδή δεν τα πάει καλά η ντόρα στις δημοσκοπήσεις. Φάκτορες μαζέψτε τους!

 5. franc avatar
  franc 29/02/2012 18:37:58

  Σε κανα εξάμηνο τον λόγο στην ΕΕ θα έχει και πάλι η παράταξη που την ιδρυσε, με τις ιδέες εκείνες που οδήγησαν στην ίδρυσή της.
  Μετά την παταγώδη αποτυχία του Νεοφιλελευθερισμού που μας οδήγησε στην κρίση και την υποχρεωτική διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών απο τα κράτη, είτε με την κρατικοποίηση των τοξικών τραπεζών, είτε με το "τύπωμα" πληθωριστικού χρήματος, είτε με την "εσωτερική υποτίμηση" των φτωχότερων κρατών της ΕΕ, η αριστερά επανέρχεται ως μοναδική ελπίδα αυτών που δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν...Ο φόβος της επιστροφής της γίνεται αισθητός στα στρατόπεδα των αντιπάλων της των οποίων τα επιχειρήματα καταρρέουν μπροστά στην ξεδιάντροπη απληστία των τραπεζών...
  Είναι τραγική ειρωνεία να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου κι απ' τον αγώνα σου να βγάζουν περισσότερα κέρδη οι τραπεζίτες και να τα χώνουν στους φορολογικούς παραδείσους για να αναζητήσουν περισσότερα κέρδη στεγνώνοντας την αγορά και τους πολίτες απο χρήμα, οδηγώντας τα κράτη σε κρίση και απόγνωση...Η δράση, ιδίως όταν είναι ανεξέλεγκτη, προκαλεί επίσης ανεξέλεγτη αντίδραση.
  Αυτοί που πιστεύουν οτι με χωροφυλακίστικα κόλπα και "τιμωρίες" θα συνεχίσουν να απομυζούν κέρδη χωρίς σταματημό, θα πάθουν μεγάλο σόκ οταν τους κοπεί το "μπουρί" και αναγκαστούν να καταβαλλουν τη συμμετοχή τους ή να βρεθούν οι ίδιοι απ' έξω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.