05/01/2012 07:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανεργία σχεδόν δεν υπάρχει στην Γερμανία!

Την ώρα που η Ελλάδα, αλλά και οι χώρες της ευρωζώνης γενικότερα, τσιγαρίζονται από την κρίση και την ύφεση, με την  ανεργία να χτυπάει ταβάνι, η Γερμανία δεν καταλαβαίνει τίποτα!

Το ποσοστό της γερμανικής ανεργίας  έπεσε χθες στο πιο χαμηλό σημείο, από την εποχή της επανένωσης των δυο Γερμανιών, πριν από 20 χρόνια.

Μιλάμε για ανεργία της τάξης του 6.8% (Δεκέμβριος), στο οποίο συντελούν διάφοροι παράγοντες, όπως είναι οι πολλές εξαγωγές προς την Κίνα, και το ασυνήθιστα ήπιο για την εποχή κλίμα, που βοήθησε  τον κατασκευαστικό τομέα να συνεχίσει αδιάλειπτα.

Με περίπου 500.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας, η Γερμανία αποτελεί πλέον το αντικείμενο  της ζήλιας των γειτόνων της.

Πολλοί είναι όμως αυτοί που αναρωτιούνται αν και κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να διατηρήσει αυτήν την ανάπτυξη, χωρίς να επηρεαστεί τελικά από την γενικότερη ύφεση που πλανάται πάνω από την ΕΕ.

S.A. (NY Times, BBC)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 05/01/2012 08:53:30

  Όσο πουλάνε...

 2. Costis avatar
  Costis 05/01/2012 09:56:23

  Έχει ο καιρός γυρίσματα!

 3. Μάκης avatar
  Μάκης 05/01/2012 10:06:58

  Για ποια ανάπτυξη μιλάτε;
  Η ανάπτυξη στη Γερμανία προβλέπεται να είναι 0% κατά το 2012.

  Η Γερμανία είναι σαν ένα καινούργιο αυτοκίνητο, γυαλισμένο, με 3.000 κυβικά, 4Χ4, που μόλις πέρασε σέρβις, αλλά που βγαίνει στον αυτοκινητόδορομο και δεν μπορεί να τρέξει με πάνω από 30 χλμ/ώρα, κι αυτά με την πρώτη.

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 05/01/2012 10:11:47

  Εξαρτάται τι ορίζει ο καθένας ως άνεργο ή εργαζόμενο.
  Αν με μερικές ώρες εργασίας τον μήνα κάποιος δεν θεωρείται άνεργος, τότε όντως βρισκόμαστε μπροστα στο νέο γερμανικό θαύμα!
  ........μέχρι να σκάσει κι αυτή η φούσκα!!

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ εναςάσχετος 05/01/2012 14:22:52

   Γερμανία: «Προσδόκιμο» κατάργησης των συντάξεων!
   http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6625574

 5. anonymous avatar
  anonymous 05/01/2012 12:52:26

  Ξέρετε πόσο καιρό ψάχνω να βρω δουλειά στη Γερμανία; Μπούρδες λέει το άρθρο.

 6. Ηλίας avatar
  Ηλίας 05/01/2012 13:11:17

  Γερμανία: μισθοί κάτω από... 400 ευρώ!

  Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής οικονομίας.
  Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ σε όποιον αγνοεί την ωμή, σκληρή πραγματικότητα του γερμανικού κόσμου της εργασίας: επτά (!) εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι δουλεύουν επισήμως με μηνιαίες αποδοχές κάτω των... 400 (!!!) ευρώ και μάλιστα χωρίς η απασχόληση αυτή να τους δίνει έστω πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να τους επιτρέπει να λάβουν οποιουδήποτε εξευτελιστικού ύψους σύνταξη όταν γεράσουν!
  Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Η τραγική ειρωνεία μάλιστα είναι ότι αυτού του είδους η εργασιακή απασχόληση εισήχθη όχι από τη Δεξιά, αλλά από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ προ δεκαετίας, με την περιβόητη «Ατζέντα 2010» που συνέθλιψε τους Γερμανούς εργαζόμενους και αποτέλεσε τη βάση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας. Το 2003 οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες καθιέρωσαν τη «μίνι απασχόληση», την οποία διαφήμισαν ως «πόρτα εισόδου στον εργασιακό κόσμο» που δήθεν θα διευκόλυνε την εξεύρεση εργασίας από τους άνεργους και τους νέους.
  Οι κανόνες της «μίνι απασχόλησης» είναι σαφείς. Πρώτον, οι μηνιαίες αποδοχές απαγορεύεται αυστηρά να υπερβούν τα 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. μια εργασία πληρώνεται 5 ευρώ την ώρα, ο εργαζόμενος επιτρέπεται να δουλέψει 80 ώρες τον μήνα. Αν πληρώνεται 10 ευρώ ωριαίως, τότε απαγορεύεται να εργαστεί κάποιος πάνω από 40 ώρες μηνιαίως. Αν εργαστεί έστω και ένα λεπτό παραπάνω, τότε το συμβόλαιο εργασίας του πρέπει να γίνει κανονικό. Οταν οι αποδοχές του εργαζομένου είναι 400 ευρώ ή λιγότερο, παίρνει όλα τα λεφτά καθαρά. Δεν έχει καμία κράτηση για το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης ή για το ταμείο συνταξιοδότησης. Η αιτία γι' αυτό είναι τραγικά απλή: η δουλειά του αυτή δεν του δίνει κανένα δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή για σύνταξη!
  Ο εργοδότης είναι ευτυχής. Καλείται να πληρώσει μόνο 2% φόρο επί του ποσού που χορηγεί στον εργαζόμενο και επιπλέον 15% στο ασφαλιστικό ταμείο και 13% στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή 130 ευρώ αν πληρώνει 400 ευρώ τον υπάλληλό του και στην πραγματικότητα σχεδόν τα μισά, δεδομένου ότι η μέση αμοιβή που λαμβάνουν τα επτά εκατομμύρια Γερμανοί που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς είναι μόλις... 230 ευρώ!
  Αυτό το ιδεώδες για εργοδότες εργασιακό καθεστώς άνοιξε αμέσως όχι μια απλή Κερκόπορτα, αλλά μια τεράστια πύλη για τη γενίκευση της «μαύρης» εργασίας στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με καθεστώς «μίνι απασχόλησης», αλλά τους απασχολούν κανονικά, σαράντα ώρες την εβδομάδα. Τους δίνουν επισήμως τα 400 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ή και παραπάνω ευρώ τους τα δίνουν «μαύρα», γλιτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές!
  Σε ορισμένους κλάδους η «μίνι απασχόληση» αναπτύχθηκε ραγδαία, συνοδευόμενη φυσικά από τη «μαύρη» εργασία. Στον ξενοδοχειακό κλάδο π.χ. υπολογίζονται σε 810.000 τα άτομα που δουλεύουν κάτω από αυτό το καθεστώς. Οι εργαζόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο αφενός πρέπει να βρουν άλλον τρόπο να έχουν υγειονομική περίθαλψη (π.χ. μέσω ασφαλισμένου συζύγου) και αφετέρου συχνά είναι τόσο φτωχοί που έχουν την ανάγκη κοινωνικών επιδομάτων για να επιβιώσουν.
  Στην ουσία όμως αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιβαρύνεται τόσο με το κόστος κοινωνικής περίθαλψης ατόμων που ενώ εργάζονται δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσο και με τα επιδόματα επιβίωσής τους, επιδοτώντας έτσι έμμεσα τις γερμανικές επιχειρήσεις για να πληρώνουν μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές! Ιδού λοιπόν μια σκοτεινή συνιστώσα του σύγχρονου γερμανικού «οικονομικού θαύματος».
  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
  Υπονόμευση μισθών και συντάξεων
  Κατηγορηματικός είναι στις δηλώσεις του προς την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρκους Γκράπκα: «Η ''μίνι απασχόληση'' διαβρώνει τα βασικά δικαιώματα των εργατών. Οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό» τονίζει. Εχει απόλυτο δίκιο. Η γενίκευση αυτού του άθλια αμειβόμενου τύπου εργασίας έχει τουλάχιστον δύο ολέθριες συνέπειες. Πρώτον, υπονομεύει δραματικά τις μέχρι τώρα γνωστές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ζητιάνους. Δεύτερον, υποσκάπτει τα ταμεία τόσο υγειονομικής περίθαλψης όσο και συνταξιοδότησης, αφού μειώνει τις εισφορές προς αυτά και προετοιμάζει το έδαφος για συρρίκνωση ή και κατάργηση των συντάξεων.

  h..p://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63595159

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ηλίας 05/01/2012 18:15:35

   Αυτά που λέει είναι κουταμάρες. Οι δουλειές επί τη βάση των 400 Ευρώ είναι δουλειές του ποδαριού που τις κάνουν φοιτητές, άνεργοι, άτομα που ψάχνουν κάτι έξτρα, άτομα που δε θέλουν κανονική δουλειά (π.χ. μητέρες με μικρά παιδιά) άτομα που είναι σε καθεστώς κοινωνικής πρόνοιας.

 7. Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς avatar
  Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 05/01/2012 16:49:00

  Ἀλήθεια εἶναι ὅτι τὰ ποσοστὰ εἶναι πολὺ χαμηλά. Ἀπὸ τὴν ἄλλη ἔχουμε στὸ Βερολίνο γεμίσει Ἕλληνες νεομετανάστες, οἱ ὁποῖοι νομίζουν πὼς μόλις ἔρθουν θὰ βροῦν δουλειά, σπίτι, φίλους καὶ θὰ τρῶνε μὲ χρυσὰ κουτάλια, γιατί ἔτσι συνέβη στὸν μπατζανάκη τῆς θείας ἑνὸς γνωστοῦ γνωστῆς τῆς πρώην τους. Φυσικά, μένουν μὲ τὴν Freizügigkeitsbescheinigung στὸ χέρι. Ἡ Γερμανία ἔχει ἄπειρες πόλεις μὲ καλὲς δυνατότητες ἐργασίας, αὐτοὶ θεεεεέλουν Βερολίνο, ἐπειδὴ στὴ διαφήμιση ἦταν πολὺ γυαλιστερὸ καὶ τοὺς ἄρεζε. Φεῦ...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 05/01/2012 18:10:42

   Είναι χαμηλά γι αυτούς που έχουν περάσει από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και γι αυτούς που έχουν πτυχία θετικών επιστημών. Ξέρω αρκετούς, όχι Έλληνες που έψαχνα δουλειά επί 10 μήνες και δε βρήκαν καθώς και Γερμανούς που τους πήρε πάνω από χρόνο για να βρουν δουλειά.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/01/2012 17:15:53

  Freizügigkeitsbescheinigung!!!!!!
  Αυτό μπορείς να το πεις και προφορικά;
  Παναγία μου..... τι ωραία γλώσσα!

  • asd avatar
   asd @ Strange Attractor 05/01/2012 18:25:30

   Που να δεις τι τραβάω εγώ, που ήρθα εδώ χωρίς γλώσσα... (Αλλά σε αγγλόφωνή δουλειά). Αντε να μάθω Γερμανικά στα 2α αντα... Φρίκη.

 9. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 05/01/2012 21:51:18

  Το άρθρο δε λέει αλήθεια. Υπάρχουν περιοχές στη γερμανία με τεράστια ανεργία.
  Μπορεί να είναι 7,5% περίπου γενικά, αλλά υπάρχουν περιοχες που φτάνει πολύ ψηλότερα.

 10. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 08/01/2012 04:49:05

  Η Γερμανία αλλα και κάποιες αλλες ευρωπαικες χωρες δεν εχουν μεγαλα ποσοστα ανεργίας διότι την απασχόληση την διαχειρίζονται τα Ιδιωτικά Γραφεία Εξευρεσής Εργασίας με αποτέλεσμα οι ανεργοι να είναι αντικείμενο προς δημιουργία προστιθέμενης αξίας τοσον στην κοινωνία οσο και στην αγορά εργασίας .Εαν οι δημοσίες υπηρεσίες δεχτούν την συνεργασία των ιδιώτων και αναλάβουν την διαχείρηση με κρατικό παρεμβατισμό με σκόπο το ελεγχό των υπηρεσιών αυτών και οχι να τες διαχειρίζονται ως επιχείρηση , τοτε και στες υπόλοιπές χώρες θα υπάρξει διαφοροποίηση της αγοράς . Ας μην αναζητούμε τα αίτια σε δήθεν ανύπαρκτές θέσεις αλλα σε υπαρκτές καταστάσεις που μπορούν να επιλυθούν με την δημιουργία μιας αγοράς σε θεμιτό ανταγωνιστικό περιβάλλον .

  • jctergal avatar
   jctergal @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ 09/01/2012 04:40:00

   Λες να είναι τόσο εύκολα τα πράγματα; Ένα γραφείο να λύνει την κρίση;

 11. Milos avatar
  Milos 18/05/2012 13:13:16

  Ελάται στο βερολίνο να δουλεψεται για 5€ την ωρα

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 18/05/2012 13:16:58

  Δεν είναι όπως τα θέλατε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.