«Η ανεξάρτητη Σκωτία βλάπτει τη Γηραιά Ήπειρο»
17/09/2014 06:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η ανεξάρτητη Σκωτία βλάπτει τη Γηραιά Ήπειρο»

Για τους Γάλλους, δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να πειράζουν τους αιώνιους εχθρούς τους, τους Άγγλους και τη βασίλισσα. Γι ‘αυτό, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας προκαλεί πολλές συμπάθειες στη Γαλλία. «Ζήτω η ελεύθερη Σκωτία!», θα λέγαμε, ενώ κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Ναι» στην ανεξαρτησία προηγείται, λίγες μόλις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 18 Σεπτεμβρίου.

Η Μαρία Στιούαρτ, η οποία ήταν σύζυγος του Βασιλιά της Γαλλίας και βασίλισσα της Σκωτίας, πριν αποκεφαλιστεί από τους Άγγλους το 1587, πήρε τελικά εκδίκηση. Όπως και ο εθνικιστής ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ, ονειρευόμαστε μία βουκολική Σκωτία, που θα ζει από το ουίσκι, την αιολική ενέργεια και το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ακόμα καλύτερα, το κίνημα ανεξαρτησίας είναι ένα κίνημα της αριστεράς, υπέρ μίας «κοινωνικής» Σκωτίας, η οποία είναι η ιδανική εκδίκηση ενάντια σε αυτούς τους φρικτούς φιλελεύθερους θατσερικούς Άγγλους. Από οικονομική άποψη, το χωρισμένο Βασίλειο θα είναι υποδεέστερο της Ιταλίας, θα χάσει το ένα τρίτο του εδάφους του και θα αναγκαστεί να στείλει τα πυρηνικά υποβρύχιά του στη Βρετάνη για προστασία.

Αυτό θα έχει πλάκα για λίγο, αλλά θα είναι μια καταστροφή! Η βασίλισσα κλήθηκε να μιλήσει υπέρ της ένωσης, ενώ η πριγκίπισσα Κέιτ ανακοίνωσε ότι αναμένει ένα δεύτερο παιδί για να συγκινήσει τις καρδιές των χοντρόπετσων Σκωτσέζων και να αποτρέψει την διάσπαση. Θα μπορούσε να είναι ήδη πολύ αργά και οι απελπισμένες παραχωρήσεις από τα τρία βασικά κόμματα της Βρετανίας - τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – κινδυνεύουν να επιταχύνουν την νίκη των εθνικιστών, με τον ίδιο τρόπο που η συσπείρωση της γαλλικής ελίτ είχε ενισχύσει την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2005.

Και οι διαδικασίες του χωρισμού θα ήταν όντως οδυνηρές. Πώς θα πρέπει να μοιραστεί το βρετανικό χρέος; Θα μπορούσε η Σκωτία να κρατήσει τη βρετανική λίρα; Το να φορά κάποιος ένα κιλτ θα είναι αρκετό για να γίνει Σκωτσέζος πολίτης; Θα μπορούσε η Σκωτία να ενταχθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν έχει επιλυθεί.

Η ανεξαρτησία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην Αγγλία. Χωρίς τις ψήφους της Σκωτίας, το Εργατικό Κόμμα δεν είναι τόσο βέβαιο ότι θα ανακτήσει το νούμερο 10 της Downing Street, ενώ οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να καταλήξουν σε μία αντιδραστική αντιπαράθεση με τον Nigel Farage και το ευρωφοβικό κόμμα του UKIP. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι σκωτσέζικος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς μετασεισμούς. Όχι τόσο στο Βέλγιο, όπου η φιλική διάσπαση μεταξύ ολλανδόφωνων και γαλλόφωνων είναι σχεδόν επίσημη, όσο στην Ισπανία. Την Πέμπτη, ακριβώς 300 χρόνια μετά την κατάληψη της Βαρκελώνης από τους Βουρβώνους, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσά τους.

Μια κατακερματισμένη ήπειρος

Η Ευρώπη δεν τα χρειάζεται όλα αυτά, καθώς είναι διχασμένη περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914, αποτελούνταν από 19 χώρες. Τώρα έχουμε πάνω από 40, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αριθμεί 28 από αυτές, έχει γίνει ένα ακυβέρνητο τέρας, παρόμοιο με την Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία ή την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πώς συνέβη αυτό; Μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και με το τέλος των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, η Ευρώπη εφάρμοσε τις αρχές του αμερικανού προέδρου Γούντροου Γουίλσον για αυτοδιάθεση, δημιουργώντας παράλληλα πολυεθνικά κράτη, όπως η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, για να περιορίσει την κατάρρευση της ηπείρου.

Αυτό διαλύθηκε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου το 1989. Οι μικρές εθνικότητες στράφηκαν στο εσωτερικό. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι φιλικά συμφώνησαν να χωρίσουν τους δρόμους τους, η Γιουγκοσλαβία «εξερράγη» σε επτά μικρά έθνη και οι χώρες της Βαλτικής απελευθερώθηκαν από την ΕΣΣΔ.

«Το μικρό είναι όμορφο» λέει μια παροιμία. Και πράγματι, η τρέχουσα τάση ευνοεί πλέον τις μικρές πλούσιες χώρες που πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα μόνες τους στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Και δεδομένου ότι είναι ανίκανες να έχουν οποιοδήποτε είδος επιρροής σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική «κανό» περνώντας τα ορμητικά ποτάμια με ευκινησία, στα χνάρια επιτυχημένων, μεσαίου μεγέθους κρατών όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Χιλή ή η Νέα Ζηλανδία. Μικρά και εγωιστικά, αυτά τα κράτη είναι συχνά εθνοτικά ομοιογενή. Πιστεύουν ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνα τους και καλύτερα το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιάς τους, με την προστασία της ΕΕ, και αρνούνται να πληρώσουν για τους άλλους.

Τι εξηγεί αυτή την ατελείωτη διαίρεση της ηπείρου; Μάλλον η ειρήνη και το κράτος δικαίου. Οι μικρές χώρες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς όμως να υποστούν την οργή των ισχυρών γειτόνων τους. Αυτό έχουν κάνει το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία με τη δημοσιονομική πολιτική απόρριψης και χωρίς ρίσκο. Η εσωτερική ειρήνη θα μπορούσε να ήταν εγγυημένη προς το παρόν, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το εξωτερικό, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χτυπά την πόρτα της Ευρώπης και τους εκατοντάδες τζιχαντιστές να επιστρέφουν από τη Συρία. Μια μέρα, η Αγγλία και η Γαλλία μπορεί να αποφασίσουν ότι έχουν βαρεθεί να πληρώνουν μόνες τους για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Η όλη επιχείρηση δεν είναι λογική. Το σκωτσέζικο δημοψήφισμα κινδυνεύει να είναι εξαιρετικά καταστροφικό. Τώρα, πρέπει να προστατεύσουμε τις μεγάλες χώρες από τις μικρές. Πείτε όχι σε μια ελεύθερη Σκωτία!

http://www.lemonde.fr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 17/09/2014 08:28:59

  H Αγγλία έχει εφαρμόσει πολλές φορές το διαίρει και βασίλευε, το divide and rule, όπως είναι η αντίστοιχη έκφραση βαρβαριστί. Το εφάρμοσε στην κύπρο βάζοντας σε τροχιά διχοτόμησης το νησί για χάρη μίας τελέιως ασήμαντης τουρκικής μειονότητας μόλις στο 12% τότε και στο 7% τώρα (δίχως τους εποίκους). Ίσως είναι η ώρα να το ζήσει και η ίδια στο πετσί της. Τα υπόλοιπα για τις συνέπειες είναι κουραφέξαλα. Ίσως αρχικά να είναι δύσκολα τα πράγματα για μια ανεξάρτητη σκωτία. Αλλά τι πιο σημαντικό από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας για ένα έθνος μετά από αιώνες; Και την επαναφορά της εύηχης προγονικής κελτικής γλώσσας που είχε καταπιεστεί βάναυσα; Είναι άσχημο ένα έθνο να χάνει την γλώσσα του, τις ρίζες του. Τείνω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει το ΌΧΙ αλλά οι καρδιές μας, πρέπει να ελπίζουν για το ΝΑΙ.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Άπαντα Επιστάμενος 17/09/2014 10:33:59

   Σωστοτατος.

  • George N avatar
   George N @ Άπαντα Επιστάμενος 17/09/2014 21:12:45

   Κανείς δεν έχει χάσει τις ρίζες του. Ιδίως στην Σκωτία!Τα Σκωτσέζικα έχουν κοινή καταγωγή με τα Αγγλικά και είχαν επικρατήσει σχεδόν σε όλα τα highlands πριν την ένωση και χωρίς καμία καταπίεση της κελτικής. Στα lowlands μιλούσαν Αγγλικά με σκωτσέζικη προφορά. Ακόμα και οι Αγγλοι της Σκωτίας! Η ένωση ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής καταστροφής της Σκωτίας το 1700. Η παραμονή στην ένωση είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι έτσι διασφαλίζεται καλύτερα το οικονομικό μέλλον της χώρας. Την στιγμή που αυτή η εκτίμηση δεν υπάρχει η Σκωτία είναι ανεξάρτητη.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ George N 17/09/2014 21:48:48

    "Τα Σκωτσέζικα έχουν κοινή καταγωγή με τα Αγγλικά..." Τα αγγλικά είναι μία γερμανική διάλεκτος που ήλθε στο νησί τον 4ο αιώνα όταν αποσύρθηκε απο κει η Ρώμη. Τα γαελικά της σκωτίας αντίθετα, είναι μία κελτική γλώσσα καταγόμενη από τις αρχαίες κελτικές διαλέκτους. Καμία συγγένεια. Επίσης, δεν έχει σημασία αν ενώθηκαν ειρηνικά τα δύο κράτη ή αν έχασαν την γλώσσα τους οι σκωτσέζοι με το καλό ή το άγριο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι την έχασαν. Έχω όμως την εντύπωση ότι η γαελική απαγορεύτηκε μετά απο κάποια επανάσταση στα χάιλαντς ενώ είμαι σίγουρος ότι εισείλθε στην εκπαίδευση και αναγνωρίστηκε σαν επίσημη μόλις το 2005! Τωρα την μιλούν ελάχιστοι. Όλα αυτά αν δεν τα δούμε σαν απώλεια εθνικής ταυτότητας πως αλλιώς να τα δούμε; Αν αρχίσουν να υποχωρούν στην ελλάδα τα ελληνικά προς όφελος πχ των βουλγαρικών, θα ήταν ποτέ δυνατόν αυτό να είναι θετικό;

    • George N avatar
     George N @ Άπαντα Επιστάμενος 17/09/2014 22:08:15

     Κέλτικα μιλούσαν πριν το 700. Σκωτσέζικα ή Αγγλικά μιλούσαν οι 4 στους 5 όταν έγινε η ένωση και μόνο 1 στους 5 μιλούσε Κέλτικα. Ως Σκωτσέζικα οι Σκώτοι καταλαβαίνουν την δικιά τους Γερμανική γλώσσα. Αν πχ πείτε σε έναν Σκώτο ότι το Auld Lang Syne δεν είναι Σκωτσέζικο ποίημα αλλά Αγγλικό ή Γερμανικό θα πρέπει ταυτόχρονα να σκύψεται για να αποφύγετε cross στο πρόσωπο :-)

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ George N 18/09/2014 09:10:56

      Οι εβραίοι επανέφεραν την γλώσσα τους που για τους περισσότερους ήταν νεκρή για δεκάδες αιώνες. Εύχομαι στους σκωτσέζουνς να επαναφέρουν την δική τους που στο κατω κατω ακόμη ομιλείται και μέχρι πριν 3 αιώνες ήταν πάρα πολύ διαδεδομένη. Το ότι ανέπτυξαν μία ενδιάμεση γλώσσα πάιρνοντας στοιχεία της αγγλικής ήταν το πρώτο βήμα προς την αλλοτρίωση. Κι όταν όλοι θα μιλάνε με λονδρέζικη προφορά η ξευτίλα θα έχει ολοκληρωθεί!
      Με την λογική σας λογική δεν θα έπρεπε καν να διανοείται έστω κι ένας σκωτσέζος την ανεξαρτησία. Να όμως που την σκέφτονται, σχεδόν οι μισοι. Να τους μαλώσετε κύριε, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα....

     • George N avatar
      George N @ Άπαντα Επιστάμενος 18/09/2014 10:26:48

      Εγώ πιστεύω ότι η Σκωτία είναι καλύτερα στην Ενωση. Αλλά καμία σημασία δεν έχει μια και δεν μένω στην Σκωτία. Αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι κάτοικοι της Σκωτίας και ότι και να αποφασίσουν οι ευχές μου και η σκέψη μου θα είναι μαζί τους. Εδώ δεν εξέφρασα την άποψή μου αλλά "διόρθωσα" κάποιες ανακρίβειες σε αυτά που είπατε. Να παρατηρήσω μόνο ότι οι χαρακτηρισμοί σας για τους Σκωτσέζους για "αλλοτρίωση" και "ξευτίλα" είναι άδικοι και αδικαιολόγητοι. Η Σκωτία δεν πάγωσε τον 7ο αιώνα. Καλώς ή κακώς είναι η σύνθεση όλων αυτών και όχι μια "pure" Σκωτία που έχετε στο μυαλό σας.

 2. Naruto avatar
  Naruto 17/09/2014 09:42:16

  Στους Σκωτσέζους εύχομαι καλή ανεξαρτησία .Τους Αγγλους θα τους θυμίσω οτι το διαίρει και βασίλευε μπορεί να γίνει μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις .

 3. Νικόλας avatar
  Νικόλας 17/09/2014 09:57:19

  Ο Κάμερον φέρθηκε εντελώς ανεύθυνα που δεν επέτρεψε να υπάρξει στο δημοψήφισμα και δεύτερο ερώτημα του τύπου ανεξαρτησία ή περισσότερη διευρυμένη αυτονομία, κάτι που μπορεί αύριο να του γυρίσει μπούμερανγκ. Για τους Άγγλους μπορεί κανείς να πει κανείς πολλά. Σίγουρα όμως στη χώρα που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό οι θεσμοί λειτουργούν και ένα δημοψήφισμα για απόσχιση ενός από τα 4 κράτη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο επετράπη. Έχοντας μεγαλώσει στο Κεμπέκ και έχοντας κάνει erasmus στη Σκωτία οι Σκωτσέζοι μου θυμίζουν τους Γάλλους του Καναδά. Που πάντα γκρίνιαζαν για περισσότερη αυτονομία σε διάφορα θέματα μέχρι που όλο και κάτι έπαιρναν από την κεντρική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης στην Σκωτία είναι απλά τόσο γελοία όλα αυτά τα δημοσιεύματα που απειλούν και φοβερίζουν για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός ναι. Ίδια ιστορία όπως το 2004 με το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, όταν ο τότε Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε το θράσος να βγαίνει και να δηλώνει "Όλοι ναι"! Οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι και απλά δεν έγινε τίποτα αφήνοντας απλά τον τότε απεσταλμένο του ΟΗΕ στο νησί μετά το αποτέλεσμα να δηλώνει "Απόψε δαγκώνω τη γλώσσα μου"

 4. sender avatar
  sender 18/09/2014 10:24:20

  Αλήθεια,πόσοι αμφισβητίες της ιστορίας της υπάρχουν στην Σκωτία,έχει χαρακτηρισθεί ο αγώνας για την ανεξαρτησία ταξικός;έχει ενοχοποιηθεί η εθνική τους παράδοση ως εθνικισμός και άλλα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα;τι χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχει η ''αριστερά''στην Σκωτία και ποιά η στάση της απέναντι στον όρο Πατρίδα;Η ανεξαρτησία της Σκωτίας(αν προκύψει και αν την επιτρέψουν),θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό του όρου''Εθνος'',και έντονο προβληματισμό στο ιερατείο των συγχρόνων Μέτερνιχ στην Γερμανία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.