#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2011 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανατροπή του καθεστώτος του Μπαχρέιν, θα πλήξει καίρια τα αμερικανικά συμφέρονταΤο Μπαχρέιν, ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών, είναι η περιοχή όπου η δημοκρατική ρητορική έρχεται αντιμέτωπη με τη ψυχρή στρατιωτική πραγματικότητα.

Για την Αμερική, αυτό το μικρό βασίλειο του Περσικού Κόλπου, μπορεί να είναι η μόνη χώρα στην οποία αναγκαστικά σταματά η υποστήριξη της δημοκρατίας, από πλευράς της. Αν ανατραπεί το καθεστώς του βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa, οι απώλειες για τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ θα είναι ανυπολόγιστες.

Χωμένο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, το μικροσκοπικό Μπαχρέιν έχει 1.2 εκατομμύρια κατοίκους, και το κυριότερο: Αποτελεί το αγκυροβόλιο του 5ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ο συγκεκριμένος στόλος είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο του πενταγώνου τόσο για το Αφγανιστάν όσο και για το Ιράκ. Τα μαχητικά αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων του, είναι αυτά που παρέχουν την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, ο στόλος αποτελεί αντίβαρο απέναντι σε ένα μελλοντικά πυρηνικό Ιράν.

Όπως λέει ο αναλυτής και ειδικός επί θεμάτων Μ. Ανατολής Michael Rubin, «Το Μπαχρέιν είναι το πλέον πολύτιμο στρατηγικό κεφάλαιο της Αμερικής στον Περσικό Κόλπο».

Η Αμερική ανησύχησε ιδιαίτερα για την ασφάλεια της ναυτικής της παρουσίας, όταν ξέσπασαν τα πρόσφατα συλλαλητήρια. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν, προκάλεσαν το θάνατο και το τραυματισμό αρκετών ανθρώπων.

Το Μπαχρέιν κυβερνάται από μια Σουνιτική Μουσουλμανική βασιλική οικογένεια από το 1971, οπότε και αποχώρησαν οι Βρετανοί. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας είναι Σιίτες. Αν και τα τελευταία συλλαλητήρια είχαν ως αφορμή τις εξεγέρσεις στη Τυνησία και στην Αίγυπτο, οι Σιίτες του Μπαχρέιν έχουν ξεσηκωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, πολλές φορές βίαια, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις εις βάρος τους, για την ανεργία, και για τη γενικευμένη διαφθορά.Σοβαρές διαδηλώσεις είχαν γίνει το 1979 με αφορμή την ισλαμική επανάσταση του Ιράν που ανέτρεψε τον Σάχη. Από τότε, όποτε οι διαμαρτυρίες των Σιιτών απειλούν να βγουν εκτός ελέγχου, οι Σουνίτες ηγεμόνες της Σαουδικής Αραβίας αποστέλλουν στρατό στη χώρα για να βοηθήσει στη καταστολή. Όπως αναφέρει ο Michael Rubin,
«από τη μια το Μπαχρέιν είναι καυτό σημείο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, από την άλλη είναι και  καυτό σημείο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν». Το Μπαχρέιν αποτελούσε κάποτε (16ος αιώνας), μια περσική επαρχία. Όταν αποχώρησαν οι Βρετανοί, το Ιράν το διεκδίκησε, όμως οι κάτοικοι του Μπαχρέιν προτίμησαν την ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τον Rubin, «Το Μπαχρέιν είναι το Κουβέιτ του Ιράν», και η περίπτωση του θυμίζει  την εμμονή του Saddam Hussein ότι το Κουβέιτ αποτελεί επαρχία του Ιράκ. «Δεν τίθεται θέμα, ούτε αμφισβητείται το γεγονός πως αν πέσει η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, τότε αυτό θα καταλήξει δορυφόρος του Ιράν, και ο 5ος στόλος θα αναγκαστεί να τα μαζέψει…», λέει. Και συνεχίζει θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτική υπέρ των διαδηλωτών του Μπαχρέιν, κυρίως επειδή είναι η μόνη ίσως χώρα όπου η Αμερική δεν θέλει αλλαγή καθεστώτος.

Μπορεί η Αμερική να βρει μια νέα ναυτική βάση στον Περσικό Κόλπο; Το Κατάρ και τα ΗΑΕ είναι μια πιθανότητα, αλλά όπως λέει ο Rubin, «Αν υπάρξει η αίσθηση ότι όλα τα καθεστώτα πέφτουν, και η Αμερική αποτελεί τον μεγάλο χαμένο της υπόθεσης, τότε όλες οι χώρες της περιοχής θα θελήσουν να τα βρουν με τη Τεχεράνη, είτε το θέλουν είτε όχι... το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τις ΗΠΑ».

S.A.-CNN

ΣΧΟΛΙΑ

  1. υδρόκερος avatar
    υδρόκερος 21/02/2011 15:33:51

    Το Κατάρ δεν είναι φιλοιρανικό το αντίθετο μάλλον. Άρα εκεί μπορεί οι Αμερικάνοι να βρούν καινούργιο καταφύγιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.