#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αναπόφευκτη τρίτη Ιντιφάντα της ΠαλαιστίνηςΤο Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορεί να συμφώνησαν την κατάπαυση του πυρός, αλλά μια τρίτη Ιντιφάντα αναπόφευκτα θα ξεσπάσει, εκτός και εάν η Ιερουσαλήμ αλλάξει κατεύθυνση, γράφει η Rula Jebreal στο www.thedailybeast.com.
Καθώς ξέσπασαν οι μάχες αυτή την εβδομάδα στους Αγίους Τόπους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη γνώριζαν πολύ καλά ότι μια τρίτη ιντιφάντα είναι έτοιμη να εκραγεί. Η πρόσφατη επιδείνωση της βίας στη Γάζα ήταν απλώς η τελευταία σταγόνα. Παρά το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν αναπόφευκτη, ο ισραηλινός βομβαρδισμός και η απειλή της εισβολής του εδάφους έχουν ωθήσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και αλλού, όλο και πιο κοντά στην εξέγερση. Όταν η επόμενη Ιντιφάντα έρθει και θα έρθει -θα είναι ακόμη πιο καταστροφική και βίαιη από τη δεύτερη ιντιφάντα που ξεκίνησε το 2000.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δει σαρωτικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι σε όλα τα έθνη γύρω τους ανέτρεψαν τους δικτάτορες με επιτυχία, απαιτώντας ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Οι Παλαιστίνιοι έχουν παρακολουθήσει όσα απέκτησαν με υπερηφάνεια, αλλά και η καθημερινή ζωή τους επιδεινώνεται από την στρατιωτική κατοχή.
Για χρόνια, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποδέχθηκαν την αυταρχική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι ισραηλινοί "μεσίτες", όπως ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τώρα έχουν αντικατασταθεί με ηγέτες πιο φιλικούς προς τη Χαμάς, την ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα. Αν και αυτές οι αλλαγές έχουν ενθαρρύνει τη Χαμάς να εκτοξεύει περισσότερες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, η νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν ώθησε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αλλάξει την πολιτική της έναντι των Παλαιστινίων.
Ωστόσο, ο κύριος λόγος για την επερχόμενη τρίτη ιντιφάντα είναι η αποτυχία των Παλαιστινιακών Αρχών να επιτευχθούν οποιεσδήποτε πολιτικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ, παρά το ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν ζητήσει οι ισραηλινές κυβερνήσεις. Ο Αμπάς δημιούργησε τη δύναμη ασφαλείας στη Δυτική Όχθη για να αποτρέψει επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες. Έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση και τη λύση των δύο κρατών.
Ως απάντηση, η ηγεσία του έχει γελοιοποιηθεί από την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου η πολιτική προς τον Αμπάς ήταν να τον αγνοήσει, να καθυστερήσει τις συνομιλίες και να τον ταπεινώσει πολιτικά με την οικοδόμηση περισσότερων οικισμών. Ο Αμπάς δεν μπορούσε καν να πείσει τον Νετανιάχου να επεκτείνει το πάγωμα του εποικισμού.

Το 1993, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Οσλο, υπήρχαν περίπου 300.000 έποικοι στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συμφωνία αναφέρει ότι «καμία πλευρά δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να λάβει οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων για το μόνιμο καθεστώς». Ωστόσο, από το Όσλο, το Ισραήλ έχει αυξήσει επιθετικά τον αριθμό των εποίκων και των οικισμών. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε σε πάνω από 500.000.
Το Ισραήλ έχει χτίσει συστηματικά ένα κράτος εν κράτει, που χαρακτηρίζεται από διαφορετικά επίπεδα δικαιωμάτων μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων. Ενώ οι έποικοι υπόκεινται στο ισραηλινό αστικό δίκαιο, οι Παλαιστίνιοι υποβάλλονται σε στρατιωτικό νόμο. Οι έποικοι έχουν φρούρια- βίλες, τρεχούμενο νερό και δρόμους αποκλειστικά για δική τους χρήση. Οι Παλαιστίνιοι ταπεινώνονται καθημερινά από την ενδημική ανισότητα της κατοχής και αντιμετωπίζονται ως εχθροί από τις κατοχικές δυνάμεις. Έχουν δει τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο να αποκτά τα δικαιώματά του, ενώ αυτοί στερούνται βασικών δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι έχουν πολιτικά εκμηδενιστεί. Η αποτυχία να επιτύχουν παραχωρήσεις ενίσχυσε την αντίληψη ότι το Ισραήλ αντιδρά μόνο όταν προκαλείται.

Η επόμενη Ιντιφάντα θα είναι η πιο βίαιη

Όταν η πρώτη ιντιφάντα ξεκίνησε ειρηνικά το 1987, ξεκίνησε ως μια πνευματική κίνηση για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και οδήγησε στη Συμφωνία του Όσλο. Όταν η δεύτερη ιντιφάντα ξεκίνησε το 2000, ξεκίνησε στα τζαμιά, τροφοδοτούμενη από οργή ​​για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Όσλο.

Η επόμενη Ιντιφάντα θα είναι η πιο βίαιη. Όσο πιο πολύ καθυστερεί μια πολιτική λύση, τόσο πιο πολύ απογοητεύονται οι Παλαιστίνιοι.  Εξήντα τοις εκατό του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν αυξηθεί σε ένα περιβάλλον όπου στις φιλοδοξίες τους λαμβάνουν συστηματικά σαν απάντηση τη βία και την καταστολή από το Ισραήλ.

Πολιτικοί σωτήρες και ριζοσπαστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εκφράζουν την παλαιστινιακή απόγνωση και το εκμεταλλεύονται για πολιτικό όφελος. Και με το βομβαρδισμό της Γάζας, το Ισραήλ τους βοήθησε να ενισχύσουν την υποστήριξή τους. Η τραγωδία σε αυτή τη σύγκρουση είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν μεγαλώσει σε έναν πολιτισμό θυματοποίησης  και ενώ διαιωνίζουν τη βία ο ένας εναντίον του άλλου, ενισχύουν μια πολιτική κουλτούρα που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η βία είναι η μόνη λύση.

Η Χαμάς θα είναι ο πραγματικός νικητής αυτής της σύγκρουσης. Η Γάζα έχει αγνοηθεί πολύ από τη διεθνή κοινότητα, αλλά οι Ισραηλινοί έχουν στρέψει την προσοχή πίσω στο παλαιστινιακό ζήτημα. Η Χαμάς θα αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός, όμως οποιαδήποτε συμφωνία είναι μόνο η ηρεμία πριν την επόμενη καταιγίδα. Τώρα πιο δημοφιλής από ποτέ, η Χαμάς θα αρχίσει αμέσως να επαν-εξοπλίζεται πριν από την έναρξη μιας άλλης επίθεσης.

Ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλές το Ισραήλ είναι μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης. Όμως, οι πολιτικές και οι δράσεις του Νετανιάχου έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ένα προηγούμενο που λέει ότι αν ξεκινήσετε να εκτοξεύετε πυραύλους, το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί μαζί σας. Αλλά αν συμμορφωθείτε ειρηνικά με τις απαιτήσεις του Ισραήλ, θα πρέπει σας αγνοήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 22/11/2012 12:04:37

  Ξεχνάει η Rula (Σταυρούλα? Χαρούλα?) πως η "επόμενη καταιγίδα" θα ξεσπάσει ούτως ή άλλως σύντομα με την αναπόφευκτη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. (όποιος νομίζει πως το Ισραήλ θα αφήσει τους Αγιατολάχ να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ,όπως αφησαν οι Αμρικάνοι την Β.Κορέα ,είναι βαθεία νυχτωμένος - έλπίζω και οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της Ελληνικής οικονομικής πολιτικής να μην είναι το ίδιο νυχτωμένοι ,γιατί θα προκληθεί παγκόσμιο οικονομικό ταράκουλο.)

  Σε τακτικό επίπεδο ,τα προσφατα γεγονότα της Γάζας ήταν η αρχή της επιχείρησης κατα του Ιράν: το Ισραήλ "ξεδόντιασε" , ή για την ακρίβεια ξερουκέτιασε ,τη Χαμάς για να έχει βραχυπρόθεσμα πιό ασφαλή τα νώτα του.

  Σε στρατηγικό ,το Ισραήλ διόλου απίθανο να έχει κρίνει πως είναι προς το συμφέρον του μιά ολοκληρωτική στρατιωτική σύγκρουση με το Ισλάμ, ωστε να επακολουθήσει και μιά πιό βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού και όχι μόνο. Υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στην Ιερουσαλήμ που πιστεύουν πως το Ισραήλ κερδίζει στους πολέμους ,αλλα χάνει στην ειρήνη ,άρα...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/11/2012 13:50:52

  Η αναλύτρια έχει δίκιο.
  Με το βομβαρδισμό της Γάζας, η κυβερνώσα παράταξη στο Ισραήλ βοηθά πολιτικούς σωτήρες και ριζοσπαστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους και να εμεταλλεύονται για πολιτικό όφελος την καταστροφή των απλών Παλαιστινίων.
  Σπρώχνει τα νέα σουννιτικής κατεύθυνσης καθεστώτα στις Αραβικές χώρες μετά την "άνοιξη" (π.χ. Αίγυπτος) να προσκολληθούν στις θέσεις των εξτρεμιστών. Ενσιχύει τους σουννίτες επαναστάτες στην Συρία. Παγιώνει την Τουρκική στροφή ως μεσανατολικής δύναμης και προστάτη των μουσουλμάνων με ανατολικό "στρατηγικό βάθος".
  Η δεξιόστροφη κυβερνώσα παράταξη στο Ισραήλ είναι η "Χαμάς" και η "Τζιχάντ" του Ισραήλ.
  Μην ξεχνάμε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 22 Ιανουαρίου 2013. Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης του κόμματος "Λικούντ' (Νετανιάχου) με το Εθνικιστικό Κόμμα του Άμπι Λίμπερμαν, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συνένωση δεν βοηθά. Πριν από την συμμαχία τους, το Λικούντ και οι Εθνικιστές αθροιστικά συγκέντρωναν 39 από τις 120 έδρες στο κατακερματισμένο κομματικό τοπίο της "Κνεσέτ", ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει στις 33. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι η κίνηση του Νετανιάχου, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς Λικούντ και Εθνικιστές κινούνται στην ίδια κοινωνική δεξαμενή.

 3. DebbyTant avatar
  DebbyTant 06/03/2013 22:09:40

  Ξεχνάει η Rula (Σταυρούλα? Χαρούλα?) πως η “επόμενη καταιγίδα” θα ξεσπάσει ούτως ή άλλως σύντομα με την αναπόφευκτη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν?
  Η αναλυτρια ξεχνα οτι παντα γυρνανε μπουμεραγκ ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.