17/01/2010 17:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανάπτυξη της Κίνας και η καχυποψία

Ένας από τους στόχους της κινεζικής «ηλεκτρονικής επίθεσης», εξαιτίας της οποίας η Google αποφάσισε ακόμη και την έξοδό της από την αγορά της Κίνας, είναι η  Θιβετιανή φοιτήτρια του πανεπιστημίου Stanford, Tenzin Seldon η οποία είναι και ενεργή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Θιβετιανών. Όπως λέει η ίδια: «Το ότι το μακρύ χέρι των κινεζικών αρχών ασφαλείας θα έφτανε μέχρι το σπίτι μου στο Stanford, είναι κάτι που ποτέ δεν υποψιαζόμουν… το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας αισθάνεται να απειλείται από μια 20χρονη, είναι θλιβερό… είναι ανησυχητικό όταν βλέπεις να παραβιάζεται ο λογαριασμός του Gmail σου, που είναι κάτι το πολύ προσωπικό».

Για την εταιρία Google όμως, η παραβίαση αυτή δεν ήταν κάτι το αστείο. Μόλις αντιλήφθηκε ότι κάποιος Κινέζος χρήστης είχε μπει στον  προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Seldon, την ίδια ώρα με αυτήν, επικοινώνησε μαζί της και μάλιστα υπέβαλλε τον υπολογιστή της σε ειδικά τεστ για ανεύρεση ιών ή  malware, που βγήκαν όμως αρνητικά. Η Google κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο εξελιγμένο πρόγραμμα πρόσβασης που αυτοκαταστρέφεται μετά τη δράση του.

Όπως γράφει και η εφημερίδα NY Times,  είναι πλέον καιρός κάποιος να αντιμετωπίσει τη Κίνα, η οποία πλουτίζει μεν από τη παγκοσμιοποίηση αλλά αντιστέκεται στο άνοιγμα που είναι απαραίτητο για την επιτυχίας  της παγκοσμιοποίησης. Η σύγκρουση μεταξύ Google και Κίνας, σύγκρουση δηλαδή του γίγαντα της παγκόσμιας διασύνδεσης με τον γίγαντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αποκαλύπτει και το παράδοξο στοιχείο της μετάλλαξης της Κίνας. Οι ηγέτες της έκαναν πολύ καλή δουλειά στο να πετύχουν ανάπτυξη εκεί όπου πρώτα υπήρχε στέρηση, όμως  από την άλλη, φοβούνται τη νέα μορφή κοινωνίας, που  αναγκαστικά προκύπτει μέσα από αυτή την ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, η καχυποψία των κινεζικών αρχών έγινε για μια ακόμη φορά εμφανής, με την απαγόρευση της διεξαγωγής των καλλιστείων «Mr. Gay China», μία μόλις ώρα πριν αυτά ξεκινήσουν.  Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως οι οργανωτές δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη  άδεια εγκαίρως. Πολλοί όμως είναι αυτοί που δεν δέχονται την επίσημη δικαιολογία της απαγόρευσης της εκδήλωσης, που είχε σκοπό να συμβολίσει την νεοαποκτηθείσα ανοχή της κινεζικής κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, η οποία ήταν παράνομη έως και το 1997, ενώ έως το 2001 θεωρούνταν μια ακόμη μορφή ψυχικής ασθένειας. Η Κίνα είχε κάνει κάτι παρόμοιο και πέρσι τον Ιούνιο, απαγορεύοντας τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του πρώτου Gay Pride Festival, που θα πραγματοποιούνταν στη χώρα.

 BBC, NY Times, San Jose Mercury News

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Soustom avatar
    Soustom 17/01/2010 17:37:31

    Είπαμε..Η Κίνα θά "διδάξει" τί εστί ΚΚΚ (Κίτρινος Καπιταλιστικός Κουμμουνισμός) στούς "απελευθερωμένους" πολυπολιτισμικούς λαούς.Τήν παγκοσμιοποίηση με τήν ένοια τής ....Ελέυθερης Άγριας Δύσης τήν 'εχει χ#@...νη. Τόσα χρόνια(αιώνες) περίμενε νά έρθει ή σειρά της με υπομονή,ΓΙΑΤΊ νά σεβαστεί τούς γυμνούς αυτοκράτορες και λοιπούς βασιλιάδες..Γιά τήν τεράστια προσφορά τους στά ανθρώπινα ιδεώδη και τόν πνευματικό πολιτισμό τών λαών τους;
    Ακου λέει ακύρωσαν τελευταία στιγμή τό «Mr. Gay China»...ίσως έμαθαν ότι θά παρήλαυναν με μαγιώ made in Taiwan...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.