#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2011 11:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αμερικανική επέμβαση στη Λιβύη: Ο ορισμός της παραφροσύνης
Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως μπλέξαμε σε αυτή την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Μήπως μας παρέσυραν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι; Μήπως, τονίζοντας την ηθική αναγκαιότητα της επέμβασης, έκαναν τον πρόεδρο Ομπάμα να ντραπεί, και ως εκ τούτου να αποφασίσει να συμμετάσχει;

Και γιατί, αφού στο τέλος αποφάσισε να εμπλακεί, καθυστέρησε τόσο πολύ μέχρι να αποφασίσει; Παραλίγο να δώσει τη Λιβύη πίσω στον Καντάφι.

Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το αν η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να γίνεται επί τη βάσει της διεθνούς δημοκρατικότητας, και αν οι κινήσεις της θα πρέπει να συντονίζονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μας φτάνουν δηλαδή τα προβλήματα που έχουμε στο εσωτερικό, όσον αφορά στη συναίνεση του λαού μας;

Με αυτό το δεδομένο, πως περιμένουμε ευρεία διεθνή συμφωνία σε κάτι τόσο προκλητικό, όσο μια τρίτη στη σειρά αμερικανική στρατιωτική επέμβαση σε αραβικό κράτος, μέσα σε 9 μόλις χρόνια;

Στη πραγματικότητα, μετά την αρχική σπουδή του Αραβικού Συνδέσμου για άμεση δράση, τι βλέπουμε τώρα; Βλέπουμε μια οπισθοχώρηση, που είναι σαν να μας λένε: «δεν το εννοούσαμε». Μας λένε μάλιστα πως το παρακάναμε με το Συμβούλιο Ασφαλείας, και μας κατηγορούν ότι σκοτώνουμε αμάχους. Βέβαια, το ερώτημα είναι, πως μπορείς να επιβάλλεις ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς να σκοτώσεις αμάχους, ειδικά όταν ο αντίπαλος σιγουρεύεται πως ο κάθε στρατιωτικός στόχος έχει γεμίσει από πολίτες; Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί.

Επιπροσθέτως, πολλοί χαίρονται με τις κακοτυχίες μας. Οι εχθροί μας γλεντάνε με τη δυστυχία μας. Ο Πούτιν μας χαρακτήρισε «νέους σταυροφόρους», προκαλώντας συναισθηματικά το Ισλάμ, και μάλιστα σε υπέρτατο βαθμό. Οι Κινέζοι είναι κατενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις. Οι Ιρανοί, οι Κορεάτες, οι Κουβανοί, οι πολίτες της Βενεζουέλας, και ο κάθε απλός Άραβας, αντιλαμβάνονται πως η Αμερική αυτοπυροβολήθηκε. Κανένας τους δεν πίστευε πως θα είμαστε τόσο χαζοί, ώστε να μπλέξουμε ξανά, αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη περιοχή.

Αφήνοντας όλα αυτά κατά μέρος, υπάρχουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Γιατί μπλεκόμαστε σε έναν ξεκάθαρα εμφύλιο πόλεμο; Θα το ξανακάνουμε κι αλλού; Πως θα αποφασίζουμε το πώς και το πότε; Με βάση την ανθρώπινη δυστυχία; Το πετρέλαιο; Θα έχουμε μια «κλίμακα παρέμβασης», που θα μας δείχνει το δρόμο;

Ποιος είναι ο σκοπός μας στη Λιβύη; Υποθέτω πως θέλουμε να φύγει ο Καντάφι, όμως κάτι τέτοιο δεν συμφωνήθηκε ούτε στο Σ.Α. ούτε στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοι και τι είναι οι σύμμαχοί μας; Είναι απλά κάποιοι Λίβυοι που είναι δυσαρεστημένοι με τον ηγέτη τους; Πόσες από τις 140 φυλές της χώρας εκπροσωπούν; Όσο και να μη τους καταλαβαίνουμε, μας αρέσει ή όχι, είναι οι σύμμαχοί μας. Το ότι είναι διαιρεμένοι και εχθρικοί μεταξύ τους, και το ότι δεν αποτελούν σοβαρή πολεμική δύναμη, είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχτούμε. Ποιες θα είναι όμως οι δυνάμεις στο έδαφος; Μήπως οι νέοι σταυροφόροι;
Ποιος είναι ο στόχος τους, εκτός από την απομάκρυνση του Καντάφι; Μήπως είναι κρυφοδημοκράτες; Μάλλον θα απογοητευτούμε. Και τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσουν μετά τον Καντάφι; Πόσο σταθερή θα είναι; Οι φυλετικές κοινωνίες συνήθως έχουν προβλήματα σταθερότητας και συναίνεσης, όσον αφορά στη διακυβέρνησή τους.

Και τι μας λέει αυτή η επέμβαση σε σχέση με το ηγετικό στυλ του προέδρου μας; Η συνεχής αναζήτηση συναίνεσης εκ μέρους του, θα συνεχίσει να επιβιώνει  μέσα στο σημερινό κόσμο που ζούμε, ή μήπως το στυλ αυτό απλά χρονοτριβεί και στο τέλος καταλήγει σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις; Είναι καλύτερο στυλ από αυτό του προκατόχου του;
Μετά, έχουμε και τους Ρεπουμπλικάνους που τάσσονται ομόφωνα κατά της απόφασης του Ομπάμα. Μήπως ξέχασαν τι έκαναν μετά τη 9/11; Σήμερα, καταδικάζουν υποκριτικά, τα ίδια ακριβώς που έκαναν κι εκείνοι πριν από μόλις 9 χρόνια. Είναι σαν ξαφνικά οι Δημοκρατικοί να έγιναν πολεμοκάπηλοι, και οι Ρεπουμπλικάνοι ειρηνιστές! Αναστροφή ρόλων δηλαδή, από την εποχή του Μπους.

Τέλος, η σημερινή περίπτωση θυμίζει έντονα την εισβολή στο Ιράκ που αποφάσισε ο Μπους, ειδικά αν αναλογιστούμε, πως και τότε όλοι ήξεραν την μελλοντική αρνητική κατάληξη της εμπλοκής μας εκτός από τον πρόεδρο, και τους νεοσυντηρητικούς φίλους του. Όλοι γνώριζαν πως το τέλος θα ήταν άσχημο, εξαιτίας των εγγενών ρηγμάτων της ιρακινής κοινωνίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα στη Λιβύη.

Ο ορισμός της παραφροσύνης είναι το να κάνεις συνεχώς το ίδιο ακριβώς πράγμα, περιμένοντας όμως διαφορετικά αποτελέσματα.

Μήπως λοιπόν τρελαθήκαμε;

 

Του Haviland Smith, πρώην σταθμάρχη της  CIA στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή

http://snuffysmithsblog.blogspot.com/2011/03/many-questions-about-libya-by-haviland.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 30/03/2011 11:20:42

  βασικα ελπιζουν να ριξουν τον κανταφυ..
  οπως τον Σανταμ(ο οποιος ομως δεν ειχε εμφυλιο πολεμο πριν την εισβολη,η χωρα του δηλαδη τον ηθελε βασικα)

  αλλα αντι για χερσαιο στρατο του νατο πχ,,να χρησιμοποιησουν τους ανταρτες..

  αν γινει ετσι,,μπορει να υπαρχει μελλοντικη σταθεροτητα στη χωρα,,αν υπαρξει εισβολη,,θα γινει μπαχαλο και πληγη ..

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Aggelos 30/03/2011 13:05:12

   Θα γινει εισβολη και θα γινει αυτο ακριβως που λες.
   Ειναι το νεο Ιρακ.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/03/2011 11:34:33

  Επιτέλους, η φωνή της λογικής. Μπορούμε πάντοτε να ελπίζουμε ότι στις βαθιά δημοκρατικές ΗΠΑ (για πόσο ακόμα;) ακούγονται όλες οι απόψεις, ακόμη και από ανθρώπους του κατεστημένου.

 3. Misha avatar
  Misha 30/03/2011 11:59:18

  Στο Ιράκ οι ΗΠΑ πέτυχαν τον πραγματικό στρατηγικό τους στόχο που δεν ήταν άλλος από τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών.
  Τις ανθρώπινες απώλειες, του δικού τους προσωπικού αλλά και τών ιρακινων, τις λαμβάνουν υπόψη όσο και τις σκοτωμένες κατσαρίδες.
  Τα πετρέλαια της Λιβύης είναι κι ο τωρινός στόχος τους.
  Και θα τον πετύχουν ως φαίνεται.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 30/03/2011 12:29:13

  Εξόφθαλμα σκηνοθετημένη η απάτη στη Λιβύη. Στόχος των παγκοσμιοποιητών, μιά νέα «δυτικότροπη» κυβέρνηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Βρετανικής Μοναρχίας, γιά την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Αφρικής http://bit.ly/ffs7R6

 5. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 30/03/2011 13:01:49

  Συνέντευξη παραχώρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,9 FM και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Ο Σ. Γκίκας αναφερόμενος στην κατάσταση δήλωσε πως φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν ακόμη αρκετό διάστημα ίσως μερικές εβδομάδες και ότι αυτό που έχει αξία είναι ότι το ΝΑΤΟ τελικά αποφάσισε να εμπλακεί στην υπόθεση, και στο τμήμα του εμπάργκο όπλων και στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων.

  Αναφερόμενος στη θέση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει η αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας, στο κομμάτι του εμπάργκο όπλων, δηλαδή της επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής για εντοπισμό ύποπτων σκαφών, μια μορφή επιχείρησης που η χώρα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία.


  Αναβαθμιση ε?
  Αντι να αποχωρησουμε?
  Ολοι με τους Νεοταξιτες?
  Δηλαδη και τη κυβερνηση να παρουμε που λεει ο λογος απλοι διαχειριστες του ΝΑΤΟ θα ειμαστε...
  Αντε να αλλαξει ΟΛΟ το πολιτικο σκηνικο να ησυχασουμε...

 6. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 30/03/2011 13:16:27

  Ασφαλώς έχουν βάση οι παρατηρήσεις αυτές. Όμως, καλύτερα αποτελέσματα από την συμβατική οδό προβληματισμού, δίνει η εις άτοπον απαγωγή; Τι θα γινόταν αν ο Καντάφι αφηνόταν να κατασφάξει την μισή Λιβύη και να εκβιάζει την Μισή Ευρώπη με τα πετρέλαια, κραδαίνοντας και τα χαρτιά της τρομοκρατίας, αλλά και της σκόπιμης εξαπόλυσης στολίσκων λαθρομεταναστών. Με πιθανή ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων απέναντι από τις ευρωπαϊκές ακτές, που θα σημάδευαν την Σικελία και την Κρήτη. Επίσης, μία εστία μόνιμης σύγκρουσης θα ήταν πιθανό να κατέληγε το ανατολικό τμήμα, όπου βαθμιαία οι κατεσταλμένοι εξεγερθέντες της Βεγγάζης, θα στρεφόταν προς την Αλ ΚάΪντα, ή προς φιλοϊρανικές οργανώσεις για να αρχίσουν βομβιστικές επιθέσεις στην Λιβύη, ή και σε άλλα γειτονικά κράτη.

  Οι ΗΠΑ υλοποιούν σχέδιο που υπήρχε από την εποχή Ρήγκαν. Ετεροχρονισμένα. Προσπάθησαν, και οι ΗΠΑ, και οι δυτικοευρωπαίοι να παίξουν το χαρτί της συνεννόησης με το καθεστώς που σκότωσε εν ψυχρώ πολίτες τους. Για λόγους realpolitk η οποία εξελίχθηκε σε γελοία οπερέτα και ωφελούσε μόνο τον Καντάφι, ο οποίος συμπεριφερόταν ως βαρώνος κοκαΐνης, ή καλύτερα βαρώνος πετρελαίου.

  Δεν είναι μόνο τα πετρέλαια για τις ΗΠΑ και τους Δυτικούς στους οποίους ανήκουμε, καλώς ή κακώς, αλλά και θέμα Μεσογείου και πολλά άλλα. Το ότι ο αξιωματούχος της CIA λέει ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να δρούν "συναισθηματικά", αναιρεί και το επιχείρημα των αριστερών που βλέπουν παντού μόνο πετρέλαια. Αλλά και για πετρέλαια και μόνο αν επρόκειτο, δεν βλέπω πού υπάρχει ο λόγος να σκίσω τα ρούχα μου. Γιατί είναι καλύτερο να εκβιάζει ο Καντάφι την Ευρώπη με τα πετρέλαια της Λιβύης την οποία θεωρεί ως οικογενειακή του επιχείρηση; Και εμείς πετρέλαια δεν αγοράζουμε από την Λιβύη; Γιατί να υφιστάμεθα τους όρους και του εκβιασμούς του Γκαντάφη που μας χρωστάει κι από πάνω;

  Όσο για τους Ρώσους: Κατά την επέμβαση στην Τσετσενία, από τις λίγες σκηνές που διέρρευσαν θυμάμαι ρώσικα επιθετικά ελικόπτερα σε σχηματισμό να βάλλουν πυραύλους κατά του Γκρόζνι, και την πόλη να είναι σε χειρότερη κατάσταση από το Σταλινγκραντ. Και σε μιά άλλη σκηνή θυμάμαι ρώσικο τεθωρακισμένο να σέρνει πτώματα Τσετσένων δεμένα πίσω του. Ανθρωπιστική επέμβαση ασφαλώς, και όχι για πετρέλαια εκείνη των Ρώσων.

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ Professor Moriarty 30/03/2011 15:29:25

   Εντάξει,όπως τον παρουσιάζεις τον καντάφι είναι σαν να έβγαινε και απο πάνω ο μόνος κερδισμένος που κατάφερνε να κοροϊδεύει και τους ευρωπαίους και τις ΗΠΑ..Δεν είναι έτσι βέβαια.
   Τον ανέχονταν απλά επειδή ήταν πολύ καλό το "deal" μαζί του και για τους ίδιους.Αυτό μέχρι προχτές..
   Απο'κει και πέρα τα δεδομένα αλλάζουν,και το θέμα είναι τι μεσολάβησε πραγματικά..(οχι τι αφορμή δόθηκε)

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/03/2011 13:38:37

  Η επέμβαση είναι βλακώδης. Δεν ξέρω αρκετά για να ξέρω ποιός ή ποιοί βγαίνουν κερδισμένοι, αλλά ένας σίγουρος (και από την επέμβαση και από το Fukushima) είναι ο Ρώσος. Θα πουλάει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 30/03/2011 14:42:47

   Θα επωφελούνται όσο διαιωνίζεται η γάγγραινα στην Λιβύη. Πιστεύω πως χρειάζεται χειρουργείο, και να τελειώνει γρήγορα η κατάσταση με τον τρελό.

   Δεν μπορούσε να κρύφτεί ο Γκαντάφη κάτω από το χαλί, παραφούσκωσε και βρώμισε το πράγμα. Ακριβώς επειδή εκ πρώτης όψεως φαίνεται γελοία, είναι πολύ σοβαρή η υπόθεση. Θα συμφωνήσω ότι γελοία είναι η άποψη ότι με επιλεκτικούς βομβαρδισμούς θα καταφέρεις να έχεις σύντομα αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι και ο McCane να ήταν τα ίδια θα έκανε. Δυστυχώς είναι μία εξίσωση που δεν έχει άλλη λύση με αυτά τα δεδομένα, εκτός κι αν το δούμε από την άποψη του τριτοκοσμικού ρομαντισμού. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βγάλω άλλο συμπέρασμα.

 8. A.M. avatar
  A.M. 30/03/2011 16:16:54

  Δεν πρόκειται περί παραφροσύνης.
  Πρόκειται απλά περί συγκεκριμένου σχεδίου ελέγχουν των παγκόσμιων πηγών ενέργειας απ τους παγκόσμιους τραπεζίτες.
  Ένα βήμα ακόμα προς την παγκόσμια δικτατορία.
  Ένα βήμα ακόμα στην εξαφάνιση κάθε εμποδίου για τον Μεγάλο Αδελφό που θα κυβερνήσει όλο τον κόσμο.
  Τα περί σφαξίματος των αμάχων είναι ηλιθιότητες.
  «Άμαχοι» με τάνκς, πυροβολικό και .. αεροσκάφη ουδέποτε υπήρξαν στην ιστορία της ανθρωπότητας!
  Είναι πολύ καλά οργανωμένοι, εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι μισθοφόροι των ξένων ΜΚΟ, του Σόρος και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

  Τώρα τα περί του «τι να γινόταν άν ο Καντάφι.. αν δεν επένεβαιναν.... λολολολολολιλιλιλαλαλα...
  Ότι και εάν η γιαγιά μου είχε τα του παππού μου προφανώς.

  Εάν εφαρμόσουμε την λογική του ΝΑΤΟ - που είναι όργανο μισθοφορικό των παγκόσμιων τραπεζιτών, μισθοφόροι είναι οι άνθρωποι ΚΑΙ οι δικοί μας στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις! - τότε η Ελληνική Αστυνομία θα έπρεπε να σκοτώνει όποιον έβλεπε στον δρόμο λίγο παλιόφατσα επειδή.. μπορεί να έσφαζε «αμάχους»!

  Τόχουμε ξαναδεί το ίδιο έργο παιγμένο και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν και στην Λιβύη σήμερα και στην Συρία θα το δούμε αύριο και στο Ιράν μεθαύριο (αν και κάπου νομίζω πως κάποιος θα διαλύσει τον θίασο που αποκαλείται ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, «διεθνής νομιμότητα» του κ@λ@@ εννοείται, δεν γίνεται να παίζει ο ίδιος θίασος και οι άλλοι συνέχεια θεατές).

  Παραφροσύνη δεν είναι η επέμβαση.
  Υποκρισία και δολοφονία ενός ακόμα λαού είναι!
  Και όποιος δεν το βλέπει μάλλον χρειάζεται γυαλιά για το μυαλό του.

  • ΠΕΡΣΕΑΣ avatar
   ΠΕΡΣΕΑΣ @ A.M. 30/03/2011 17:41:30

   Πως θα σας φαινόταν αν , λέμε αν , ο σύριζα και οι μκο άνοιγαν ξαφνικά αντάρτικο στην Ελλάδα και οι αμερικανοί αποφάσιζαν ότι πρέπει να σώσουν τον ελληνικό λαό από την όποια κυβέρνηση του βομβαρδίζοντας την Αθήνα ;
   Φανταστείτε λίγο αν αύριο έβγαινε κυβέρνηση ο ( εθνικιστής, έτσι τουλάχιστον των θεωρούν οι αμερικανοί συμφώνα με τα γουικιλικς ) Σαμαράς και άρχιζε τους τσαμπουκάδες με τα Σκόπια και την Τουρκία , άρχιζε να διώχνει όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες .

   Φανταστείτε το λίγο .

   Πόσο τρελό σας φαίνετε τώρα αυτό το σενάριο ;

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 30/03/2011 20:09:59

  Η επί Προεδρίας Bill Clinton ΥΠΕΞ Madeleine Albright, είχε πει:
  «Αυτό που γινόταν το 1999 στο Κόσσοβο με τους βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ, θα γίνεται τα επόμενα 25-50 χρόνια!».

  Αποδεικνύεται ότι η ανθρωποκτόνος, ήξερε την «δοκιμασμένη» συνταγή της παγκόσμιας καταστροφής των ανθρωπίνων υπάρξεων και πραγμάτων, την οποία οι ανύποπτοι Ελληνες τότε αγνοούσαμε, αλλά ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, πολύ καλά γνώριζε.

  «Αυτό που θέλουμε είναι ένας άνθρωπος με ικανό ανάστημα για να διατηρήσει την υποταγή όλων των ανθρώπων και να μας εξυψώσει από τον οικονομικό βάλτο μέσα στον οποίο βυθιζόμαστε. Στείλτε μας έναν τέτοιο άνθρωπο και είτε είναι θεός είτε είναι διάβολος, εμείς θα τον δεχτούμε!»
  ~Ηenry Spaak, πρώην Γενικός Γραμματέας της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.